NAŠE MESTO

MARIBOR

recepti

 

DIVJAČINSKI GOLAŽ (za 6 oseb)

SESTAVINE ZA KVAŠO
300 g korenja
300 g gomolja zelene
200 g čebule
6 brinovih jagod
1 vejica timijana
1 vejica rožmarina
3 lovorovi listi
2 nageljnovi žbici
7 dl rdečega vina
3 dl vode
 

SESTAVINE ZA GOLAŽ
1 kg srne ali jelena (pleče)
100 g na kocke narezane slanine
2 dl olja
600 g čebule
60 g strtega česna
3 žlice moke
sol, poper
1 žlica sladke paprike
1 žlica paradižnikovega koncentrata
 

PRIPRAVA KVAŠE: Korenje in zeleno očistimo in naribamo. Čebulo očistimo in sesekljamo. Dodamo strte brinove jagode in ostale začimbe. S kvašo obložimo cele kose divjačine, nato jih prelijemo z vinom in vodo. Meso v kvaši postavimo za 2-3 dni v hladilnik, vmes ga vsak dan obračamo.

PRIPRAVA GOLAŽA: meso očistimo kvaše in ga narežemo na primerne kose. Kvašo precedimo. Na olju popražimo drobno sesekljano čebulo, dodamo slanino. Ko postekli, dodamo še meso in jušno zelenjavo iz kvaše. Ko večina vode izpari, meso pomokamo, dodamo papriko, paradižnikov koncentrat, sol, poper, česen, ter zalijemo z vinom iz kvaše. Pokrito dušimo na zmerni vročini približno 1 uro. Po potrebi prilijemo malo vode in dosolimo. Postrežemo s kruhovim cmokom, slanim krompirjem ali štruklji.
 

 

ŠKOLJKE

Radi bi jedli školjke. Nič lažjega, samo najprej jih morate imeti. Dobite jih v ribarnici. Na osebo rabite cca. 1/2 kg. Školjke, ki jih prinesete domov, dajte takoj v hladno vodo. Potrebno je vsako očistiti in sicer z gobico za posodo (glizi krpo) tako, da jo počohate po celem. Travo, ki štrli ven iz školjk - popipate. Ko jih očistite, jih  pustite v vodi vse do kuhanja. Tako školjke same spustijo morebitni pesek, ki se nahaja v njih. 
Za pripravo potrebujete :olivno olje,

    • česen,
    • peteršilj,
    • vegeto,
    • drobtine,
    • belo vino
  • Prav tako potrebujete  nizko - zelo veliko ponev. Najboljša je takšna, kakršne so imele naše mame za kuhanje marmelade. Kajti, ko date školjke v ponev, naj ne bi bile več kakor dve v višino..Ponev prelijete z olivnim oljem tako, da je pokrito dno v celem. To postavite na najmočnejši ogenj!! Ko zaznate vonj po olju, stresete v ponev odcejene školjke.
  • Nato dodate:

      • sesekljan peteršilj (jaz dam nekje 10 vejic na 2 kg.),
      • stisnjen česen ( eno celo glavo česna na 2 kg.) ,
      • veliko žlico vegete,
      • vse skupaj potreste z drobtinami ( srednje veliko kavno skodelico) ,
  • Dodajte 1 l belega vina in MEŠAJTE !!
    Kuhate in mešate tako dolgo, da se odprejo školjke. .Odprejo se nekje od enega cm navzgor.To traja dobrih pet minut na močnem ognju. Školjk, ki  se ne odprejo, ne jejte - so živi strup. Kajti školjke so žive in samo takšne se bodo odprle. Omako je potrebno vso pojesti , oklepe od školjk pa lahko pustite.
    Pa veliko kulinaričnih užitkov. Recept nam je posredoval Igor Govejšek. Preizkušeno – dober tek.
  •  

    RECEPT ZA KLIPIČE

    kvas
    1 kg namenske moke za kvašeno testo
    1/2 l mleka
    1/4 l olja
    1,5 žlice soli
    1-2 rumenjaka za mazanje
    sir, janež, kumina (to uporabiš po želji)

    Z malo mleka pustiš, da kvas vzhodi.Zmešaš
    moko in sol, dodaš olje, kvas in preostanek
    mleka.Gneteš tako dolgo, da je masa gladka
    in pustiš testo 1x ali 2x vzhajati(ni potrebno)
    Nato oblikuješ palčke ali kifle, ki jih premažeš
    z rumenjakom in malo soli na vrh pa lahko še
    potrosiš malo naribanega sira ali janeža ali
    kumine.
    Pečeš 15 min pri tem. 200-250  st. C tako dolgo
    da so lepo rjavi.
     

     

    RIBJI BIFTEK

    4 kom ribje konzerve
    1 kom srednja čebula
    8 kom trdo kuhanih jajc
    4 kom feferonov (hudi)
    2 vrečki solatne majoneze
    30 dag sira
    poper po okusu
    malo rdeče paprike za barvo

     

     

    Recepti sledijo v kratkem!


    Design: Bogo

    junij, 2004

    [DOMA] [HOBIJI] [malečnik] [akvarij] [rože] [recepti] [ZABAVA] [DOGODKI...] [POVEZAVE]