Moodle spletna učilnica

 

Moodle je navidezna spletna učilnica, ki je prosto dostopna na svetovnem spletu (moodle.org) in je brezplačna za uporabo.

Če imate dostop do Moodle učilnice, potem imate dostop do programa, ki nam poleg prenosa HotPotatoesovih nalog znotraj Moodla omogoča še:

 

SLIKA 59: Primer nadzora nad JMix nalogo v Moodle učilnici

 

Kot je razvidno iz slike 59, lahko v nalogah določamo, kdaj bo pripravljena naloga na voljo našim uporabnikom in do kdaj, možnost pogleda uporabnikov v pregled rešenih nalog, število dovoljenih poskusov reševanja …

 

 

SLIKA 60: Primer izpisa podatkov o udeležencu

 

Kot je razvidno iz slike 60, lahko spremljamo praktično vse aktivnosti udeleženca znotraj naše učilnice.

 

 

   

SLIKA 61: Primer komunikacije med učencem in tutorjem v Moodle učilnici

 

V učilnici Moodle lahko pošiljamo sporočila tutorjem (učiteljem), drugim udeležencem (sošolcem) … Na ta način lahko udeleženci izobraževanja enostavno komunicirajo med sabo in s tutorji. Poleg pošiljanja sporočil je priljubljen način komuniciranja preko foruma. Razlika med pošiljanjem sporočil in forumom je v zasebnosti sporočil (dialog v forumu je javen, med tem ko je pošiljanje sporočil zasebno).

 

SLIKA 62: Primer pregleda rešene naloge v Moodlu, narejene z JCloze programom

 

Moodle omogoča podroben pregled rešenih nalog s strani naših uporabnikov. Moodle učilnica nam izpiše skupni rezultat, porabljeni čas, datum reševanja naloge, podrobnosti za vsak zahtevan odgovor … (slika 62).

 

Navedel sem le nekaj značilnosti učilnice Moodle, ki nam pridejo prav pri objavi nalog in reševanju s strani uporabnikov (za ostale lastnosti učilnice bo potrebno poiskati drugo literaturo).

 

Preostane nam samo še, da se naučimo objaviti (prenesti) HotPotatoesovo nalogo v Moodle učilnico, kar je dejansko zelo preprosto. Najprej moramo preklopiti učilnico v način urejanja preko gumba Vključi urejanje (1 na sliki 63) in nato v seznamu aktivnosti (2 na sliki 63) izbrati izbiro Hot Potatoes test (3 na sliki 63).

 

SLIKA 63: Vnašanje HotPotatoesove naloge v Moodle učilnico

Odpre se nam novo okno, v katerem določimo osnovne lastnosti naloge, ki jo želimo vnesti v Moodle učilnico (slika 64).

 

SLIKA 64: Določanje osnovnih lastnosti HotPotatoesove naloge, ki jo dodajamo v Moodle

 

Ko vnesemo ime naloge, napišemo kratek povzetek naloge in določimo, od kdaj do kdaj bo naloga na voljo za uporabnike, moramo naložiti datoteko (1 na sliki 64).

 

SLIKA 65: Prenos nalog v Moodle učilnico

 

Z izbiro gumba Izberi ali naloži datoteko se odpre okno za izbiranje datotek, ki so trenutno na voljo znotraj Moodle učilnice. Če želimo objaviti nalogo, ki jo v Moodle okolje še nismo prenesli, moramo izbrati gumb Naloži datoteko (1 na sliki 65). Odpre se nam okno, s katerim poiščemo nalogo na našem računalniku (slika 66).

 

SLIKA 66: Izbira naloge na našem računalniku za prenos v Moodle učilnico

 

S pomočjo gumba Prebrskaj (1 na sliki 66) v novo odprtem oknu (2 na sliki 66) poiščemo nalogo na našem računalniku (biti mora zapisana v HotPotatoesovem formatu in ne v obliki spletne strani). Ko smo nalogo izbrali, z izbiro gumba Naloži to datoteko (3 na sliki 66) pričnemo z dejanskim prenosom datoteke v okolje Moodle.

 

Za objavo samo še določimo nalogo, ki smo jo prenesli v Moodle okolje (3 na sliki 65), s  klikom na Izberite (4 na sliki 65) ter Shrani spremembe (slika 64). V Moodle učilnici se nam prikaže prenesena naloga, ki jo lahko odpremo kadarkoli (oziroma odvisno od nastavitev dostopnosti naloge) v osnovnem oknu naše Moodle učilnice (4 na sliki 63).

 

 

Če dostopa do učilnice Moodle še nimate, se obrnite na računalnikarja na vaši šoli ali pa se o možnostih dostopa do Moodle učilnice pozanimajte preko portala info.edus.si. ZRSS namreč v sodelovanju z Arnesom omogoča dostop do Moodle učilnice vsaki šoli v Sloveniji.