Iz HotPotatoesove domače spletne strani (http://hotpot.uvic.ca/index.htm) pod izbiro Download prenesemo najnovejšo različico programa za  naš operacijski sistem; HotPotatoes program obstaja praktično za vsak operacijski sistem (Windows, Linux, Mac).

 

SLIKA 1: Del zaslonske slike domače spletne strani HotPotatoesa

 

V Windows okolju (trenutno najpogosteje uporabljenem operacijskem sistemu pri nas) za namestitev programa enostavno poiščemo preneseno datoteko  in jo dvokliknemo (sprožimo izvajanje). Če smo prenesli zip datoteko (skrčeno obliko), jo moramo pred tem z ustreznim programom (WinZip) razširiti.

 

SLIKA 2: Zagon namestitvenega programa

 

V oknu, ki se pojavi ob zagonu namestitvenega programa, za nadaljevanje namestitve izberemo gumb Setup. V nadaljnjih izbirah izberemo ustrezen jezik (velja le za namestitev), sprejmemo nasvet o zapiranju ostalih odprtih programov in licenčne pogoje, lahko preberemo podrobne informacije o programu (žal le v tujem jeziku), določimo mapo, v katero bomo namestili program (običajno zadošča predlagana mapa), izberemo mapo, v katero se bodo shranile bližnjice (ikone) ter po potrebi določimo dodatno bližnjico na namizju in v opravilni vrstici (za hitri zagon). V oknu pred dokončno namestitvijo preberemo podatke o namestitvi (v tem trenutku se še lahko vrnemo nazaj in spremenimo izbiro, ki nam ne ustreza). Z izbiro Namesti sprožimo dejansko namestitev programa na naš računalnik. Namestitev programa lahko zaključimo s takojšnjim zagonom programa HotPotatoes.