SODOBNA
PRIPRAVA HRANE
poučuje: Alenka Žnidar
Na naši šoli sta v okviru izbirnih predmetov organizirana dva
predmeta iz področja prehrane: Načini priprave hrane in Sodobna priprava hrane.
V letošnjem letu poteka pouk v štirih skupinah. Učenke in učenci spoznajo načela
zdrave prehrane, primerjajo prehrano različnih starostnih skupin in narodov
ter praktično pripravljajo različne jedi.
V mesecu decembru smo v goste povabili dijake Šolskega centra iz Velenja- program
oskrbnik, oskrbnica , ki so nam predstavili programe njihove šole, nato pa smo
skupaj naredili parklje iz kvašenega testa, brezakoholne koktejle in mlečne
nepitke. Delo je bilo zelo zanimivo, vse kar smo pripravili pa zelo okusno (o
tem se lahko prepričate na fotografijah)
Setavine za kvašeno testo:
1 kg moke za kvašeno testo
4,5 dag kvasa
3 rumenjake
3 dcl mlačnega mleka
12 dag masla
1 žlička soli
2 žlički sladkorja
Testo se pripravi po običajnem postopku za kvaseno testo s tem , da testo vzhaja
dvakrat. Razvalja se na 0,5 cm debelo v obliki ovala , nato se z nožem oblikuje
figura parklja. Parkeljni se pečejo v prej ogreti pecici na 200 stopinj od 15-20
minut. Dober tek !