Tradicionalni slovenski zajtrk

Natisni
Objavljeno Petek, 16 November 2012
Danes smo tudi na naši šoli obeležili dan slovenske hrane. Malicali smo hrano, ki je pridelana v našem lokalnem okolju: kruh, med, maslo, mleko in jabolko. Projekt poteka že nekaj let v vseh vrtcih in osnovnih šolah v Sloveniji. Namen projekta je ozavestiti otroke, da je bolj zdravo jesti domače pridelke, kot pa tiste, ki prihajajo k nam iz oddaljenih krajev. Take malice smo se razveselili in ni bilo slišati pripomb, da ni dobra. Pa tudi mize so bile lepo pogrnjene, zato se nam ni mudilo iz jedilnice.
O posamezni hrani vemo povedati:
KARLO:Med pridelajo čebele in ga shranjujejo v panjih. Za eno žlico živi sedem čebel. Je zelo zdrava hrana. V Prekmurju čebele nabirajo akacijev, kostanjev in lipov med.
LIZA: Jabolka prideluje moj stric, zato vem, da rastejo na drevesih. Spomladi, ko cvetijo, jih oprašijo čebele, poleti se debelijo, jeseni pa jih obirajo. Lahko jih jemo sveža ali posušene krhlje. So zelo zdravo sadje.
LUKA: Mleko dajejo krave, ovce in koze. Iz njega si lahko pripravimo zdrav napitek za zajtrk. Najboljše je tisto mleko, kjer se krave prosto pasejo na travnikih.
LUCIJA: Kruh naj ne bi nikoli manjkal na mizi. V naših krajih ga še pečejo doma. Ta je boljši in ostane dalj časa svež. Lahko ga zamesijo iz pšenične, ajdove, ržene in koruzne moke. Črni kruh je bolj zdrav kot beli, domači pa boljši kot industrijski.
novinarski krožek

 
 

Več slik si lahko ogledate s klikom na sliko.