30. 11. 2019

Spletna stran podružnice Grajena se nahaja na novem naslovu:

 

https://os-ljudskivrtptuj-grajena.si/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

obvestilo za 28. 11. 2019

27. 11. 2019

V četrtek, 28. 11.2019, imajo učenci od 6. do 9. razreda dan dejavnosti. Odpovedana je prva jutranja vožnja šolskega avtobusa (za nulto uro) in zadnja vožnja šolskega avtobusa (ob pol treh). Za vse ostale učence poteka pouk in dejavnosti po urniku.

 

Irena Pukšič, vodja podružnice

 

PLANINSKI IZLET NA mrzlico

25. 11. 2019

 

V soboto, 23. 11. 2019, smo se planinci Grajena odpravili na izlet na Mrzlico in Kal. To je bil zame prvi planinski izlet, zato sem se ga zelo veselil. Prvi vrh, ki smo ga osvojili je bil Mrzlica (1122m), kjer smo se v koči tudi ogreli in spili topli čaj. V koči smo si tudi žigosali planinske knjižice in se družili s prijatelji. Naslednji vrh, ki smo ga osvojili je bil Kal, vendar do tja je bilo veliko blata, kar je bilo posebno doživetje. Nekateri so padli, ampak jaz nisem padel niti en krat.  Na poti smo videli šipek, ki je dober za čaj. V koči na Kalu smo imeli malico, zelo pa je bila zanimiva terasa, ki je bila obzidana z drvi za kurjenje. Pot smo nadaljevali do Hrastnika, kjer nas je čakal avtobus. Na izletu sem se imel lepo in komaj čakam že naslednjo avanturo.

FOTOUTRINKI

Jan Čurkovič, 5. g

 

 

 

otvoritev bralne hiške  »LITTLE FREE LIBRARY"

9. 11. 2019

 

logo-hiška2mp

V petek, 23. 11. 2019, bo ob 12.uri na šolskem igrišču prireditev ob otvoritvi bralne hiške.

Jelica Primožič, knjižničarka

 

 

PRIREDITEV ZA DEDKE IN BABICE

9.11. 2019

 

 

 

obvestilo za 15. 11. 2019

12. 11. 2019

 

V petek, 15. 11. 2019 imajo vsi učenci na šoli dan dejavnosti z naslovom TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK. Spremenjen je vozni red avtobusov.

Zjutraj je odpovedana prva jutranja vožnja šolskega avtobusa (za nulto uro) in domov pelje avtobus v vse smeri ob 12.45.

OPB  in jutranje varstvo ta dan potekata  po urniku.

V priponki si oglejte, kako bo potekal naš dan:

1. – 3. RAZRED

4. – 9. RAZRED

Irena Pukšič, vodja podružnice

 

 

OBVESTILO za 25. 10. 2019

22. 10. 2019

Spoštovani učenci, učenke.

V petek, 25. oktobra bo 3. šolsko uro na matični šoli Ljudski vrt Ptuj otvoritev rimskega botaničnega vrta. Ta dan bomo tudi na podružnici zaključili s poukom ob 11.50. Učenci po končanem pouku greste na kosilo in potem domov. Učenci vključeni v OPB ostanete v OPB-ju.
V šolo pridete kot običajno ob 8.10, oziroma na predure po urniku.

 

Ta dan bo vozni red avtobusov spremenjen. V šolo bodo vozili avtobusi po voznem redu kot vsak dan. Iz šole pa bodo avtobusi peljali ob 12.10 v vse smeri.

 

Vse ostale vožnje ta dan odpadejo.

 

Uspešen dan otvoritve in prijetne počitnice,

ravnateljica: Tatjana Vaupotič Zemljič

 

Kostanjev piknik

22. 10. 2019

Čudovita jesen nas je obdarila z odličnimi kostanji. Učenci 2. razreda smo imeli skupaj s starši in učiteljico kostanjev piknik. Razredna anketa učencev 2. razreda je pokazala 100% zadovoljstvo nad izvedbo in udeležbo, kar dokazujejo naslednje trditve:

»Kostanji so bili odlični. Brez nogometa ni piknika. Zabavno je bilo tekmovanje v teku. Igrišče za odbojko je primerno tudi za igranje v mivki. Ker ne jem kostanjev, sem jedel sladkarije. Mami je spekla veliko okusnega peciva. Veliko sem spil sokov. Vozili smo avto na daljinsko vodenje. Izumili smo igro Rdeči križ (poškodbi pri igrah blažimo bolečine z masiranjem in pihanjem). Moj ati je pekel kostanje. Razdelil sem čokoladice, saj sem praznoval god. Z mamico sva spekli čokoladno torto. Veliko je bilo odličnega peciva, njami! Sošolki sta me naučili kolo – premet v stran. Skakali smo kolebnico, ki šteje preskoke. Učiteljica je dobila žulj od rezanja kostanjev.»

 Vanja Majcen z učenci 2. razreda

 

Špajza modrosti – oktober 2019

14. 10. 2019

 

Špajza modrosti – oktober 2019

PRIJAVNICA JESENSKE POČITNICE 2019 V ŠPAJZI MODROSTI

VEČ

 

 

 

 

Varne točke v Mestni občini Ptuj

14. 10. 2019

 

Varne točke v Mestni občini Ptuj

V Mestni občini Ptuj smo v letu 2018 vzpostavili 15 varnih točk, te so se pridružile že 7 vzpostavljenim. Varne točke smo na Mestni občini Ptuj določili s pomočjo lokalne […]

VEČ

 

 

TEDEN OTROKA

11. 10. 2019

 

IMG_20191007_082133

Teden otroka poteka v letošnjem letu od 7. 10. 2019 do 13. 10. 2019. Ker v letošnjem letu obeležujemo 30 let od sprejetja Konvencije o otrokovih pravicah, so se v Zvezi prijateljev mladine Slovenije odločili, da bodo ravno pravice otrok osrednja tema letošnjega Tedna otroka®. Na temo pravice otrok, ki smo ji dodali še dolžnosti, smo po triadah izpeljali debato.

FOTOUTRINKI 

DEBATA_analiza

 

MENTORICA: Vanja Majcen

 

 

Kulturna dediščina

11. 10. 2019

 

IMG_20191008_082933

Kulturna dediščina je del nas, del okolja in del družbe v kateri živimo. Obdaja nas povsod in spremlja na vsakem koraku. Letos nas je pot ob Tednu kulturne dediščine vodila v Spuhljo na predstavitev izdelave kurentove oprave. Naša doživetja v kurentovi delavnici družine Klinc si lahko ogledate v foto-utrinkih. Po vrnitvi nazaj v šolo, je tudi nam uspelo izdelati kurentovo masko.

 

FOTOUTRINKI 

 

Učiteljice 1. triade z učenci

 

 

OGLED POTRČEVE DOMAČIJE (KULTURNI DAN)

11. 10. 2019

 

IMG_7117

V torek, 8. 9. 2019, smo učenci 9. razreda imeli kulturi dan. Zjutraj smo se zbrali v knjižnjici. Prebrali smo si delo pisatelja Ivana Potrča z naslovom Zebe. Oblikovali smo miselne vzorce o tej zgodbi in jih predstavili. Po malici smo se peš odpravili proti domačji Ivana Potrča, ki je v Štukih. Tam nas je toplo sprejela njegova nečakinja, ki tam živi in skrbi za njegovo rojstno hišo. Povedala nam je kako je pisatelj živel, kam je hodil v šolo in kako je potekalo življenje v tistih časih. Izvedeli smo tudi, da je pisal o resničnih ljudeh in kaj vse je poimenovano po pisatelju. Po zanimivi pripovedi nas je gospa postregla s keksi in sokom. Pogledali smo si lahko tudi njegove knjige. Ko smo se okrepčali smo se peš odpravili proti šoli.

FOTOUTRINKI 

Anamarija Lozinšek, 9.g

 

 

Dobro obiskano predavanje Marka Juhanta

7. 10. 2019

Priznani strokovnjak, Marko Juhant, ki prinaša sveže poglede na vzgojo in izobraževanje, je tudi tokrat zapolnil šolsko jedilnico. V četrtek, 3. 10. 2019 je za starše učencev šole in strokovne delavce šole izvedel na primerih temelječe predavanje na temo Trma.

Poslušalci pri njem cenijo predvsem, da odkrito, jasno in razumljivo pove, kaj se mu zdi prav in kaj narobe.

FOTOUTRINKI

 Besedilo in fotografije: Jožica Repič

 

OBVESTILO za 8. 10. 2019

7. 10. 2019

Jutri, v torek 8. 10. 2019, imajo vsi učenci od 1. do 9. razreda dan dejavnosti. Odpovedan je prvi jutranji avtobus (za nulto uro) in domov peljejo avtobusi ob 13.00 v vse smeri. Vsi ostali avtobusi so ta dan odpovedani.

 Irena Pukšič, vodja podružnice

 

ZAKLJUČNA EKSKURZIJA NA DUNAJ

2. 10. 2019

 

IMG_6740

Učenci devetih razredov podružnične in matične šole smo doživeli še zadnjo zaključno ekskurzijo. Že  zgodaj zjutraj smo se zbrali pred šolo, kjer nas je čakal avtobus, da nas odpelje na Dunaj.  Prvo smo se ustavili v dvorcu Schönbrunn. Ob dvorcu se nahaja tudi velik živalski vrt, katerega smo si ogledali. Naslednja postaja je bil Tehniški muzej.  Po ogledu smo stopili na avtobus, ki nas je popeljal skozi mesto mimo znanih in pomembnih ustanov. Ustavili smo se na trgu pred katedralo svetega Štefana. Sledil je čas za kosilo. Imeli smo nekaj prostega časa in lahko smo si ogledali zanimivosti na trgu. Čakala nas je še ena postaja in to je bila Hundertwasserjeva hiša. Na hitro smo si jo ogledali, nato pa smo se odpravili proti domu. Vožnja domov je bila dolga in v poznih urah smo se vrnili domov na Grajeno. Ta izlet si bomo vsi zapomnili po mnogih novih zanimivosti in živalih, ki smo jih videli. 

FOTOUTRINKI 

Nika Čeh, 9.g

 

 

Predavanje Marka Juhanta – Trma

27. 9. 2019

Spoštovani starši,

ponovno vas vljudno vabimo na predavanje priznanega strokovnjaka, gospoda Marka Juhanta, ki bo imel tokrat predavanje z naslovom Trma.

Predavanje bo v četrtek, 3. oktobra 2019, ob 17. uri v jedilnici šole Ljudski vrt.

Govorilne ure bodo pred predavanjem in sicer od 16.00 do 16.45 ure.

Gospod Juhant se že veliko let ukvarja z vzgojo otrok, zato verjamemo, da bo tudi tokratna tema zanimiva in aktualna.

Tatjana Vaupotič Zemljič, ravnateljica                                          

 

PLANINSKI IZLET NA DEBELO PEČ

25. 9. 2019

 

Image0007

V soboto, 21. 9. 2019, smo se s planinskim krožkom odpravili na Debelo peč. Dan smo začeli zelo zgodaj, saj smo se iz železniške postaje odpravili ob sedmih zjutraj. Peljali smo se tudi skozi Bled. Na poti smo opazovali prekrasne gore Julijskih in Kamniško Savinjskih Alp. Do našega cilja smo se začeli vzpenjati blizu Pokljuke. Vmesni postanek smo naredili na Blejski koči, kjer smo se tudi okrepčali in osvežili. Grajenski planinci smo si zadali cilj, da bomo na vrhu Debele peči prvi. Kljub temu, da je bila pot zelo zahtevna, smo zadani cilj tudi dosegli. Za vse nas je bil to prvič osvojeni dvatisočak. Sledil je planinski »krst« in tako smo dobili tudi planinska imena. Pred nami je bil čudoviti razgled na Triglav. Zaradi njegove bližine smo imeli občutek, da se ga lahko dotaknemo. Nad nami so jadrale tudi zanimive ptice, ki jih prej nikoli še nismo videli. Po postanku je sledila pot navzdol, a tokrat z drugim ciljem. Želeli smo priti navzdol zadnji. Na Blejski koči smo uredili svoje planinske knjižice in si jih s ponosom žigosali. Proti večeru smo se varno pripeljali domov, polni vtisov in novih doživetij.

FOTOUTRINKI

 

Manca Lampič, Kaja Bole, Lana Ornik–6. g

 

 

VABILO NA SKUPNI RODITELJSKI SESTANEK – PODRUŽNICA GRAJENA

10. 9. 2019

Tisto, kar se najbolj splača zapraviti za otroka, je vaš čas.

                                                                                                                                                 (Louise Hart)

Spoštovani starši.

Vabim vas na prvi roditeljski sestanek v tem šolskem letu, ki bo v ponedeljek, 16. 9. 2019, s pričetkom ob 16.30, v telovadnici.

Dnevni red:

1.    Uvodne in skupne informacije – ravnateljica (v telovadnici).

2.    Oddelčni roditeljski sestanki v matičnih učilnicah.

Vabim vas, da se sestanka (prvega in drugega dela) zanesljivo udeležite, saj bomo le z dobrim sodelovanjem in medsebojnim informiranjem uspešni pri našem skupnem poslanstvu.

Lep pozdrav,

                                         Tatjana Vaupotič Zemljič, ravnateljica

  

 

OBVESTILO ZA PRVI ŠOLSKI DAN

27. 8. 2019

Učenke in učenci od 2. do 9. razreda pridete v šolo ob 8.10. Prinesete copate, beležko in pisalo.

Prvošolčki pridejo s starši ob 9.00 na sprejem v učilnico 1. razreda.

 

URNIK DELA ZA PRVI ŠOLSKI DAN:                                                

PODRUŽNICA

1.

8.10

VSI V TELOVADNICI – UVODNI POZDRAV IN OSNOVNE INFORMACIJE – vodja podružnice

2.

8.40

RAZREDNA URA V MATIČNIH UČILNICAH – RAZREDNIKI

 

9.35 –10.00

MALICA V MATIČNIH UČILNICAH

3.

10.00 – 10.20

POUK PO URNIKU

4.

10.25 – 10.45

POUK PO URNIKU

5.

10.50– 11.10

POUK PO URNIKU

6.

11.15 – 11.35

POUK PO URNIKU

 

11.40 – 12.15

KOSILO

 Na prvi šolski dan šolski avtobusi vozijo po sledečem voznem redu:

1. V šolo avtobus za nulto uro (prva vožnja) NE VOZI, pelje samo drugo vožnjo (za 1. uro pouka) na vseh progah.

2. Iz šole vozijo avtobusi:

- ob 12.00 v vse smeri.

Vse ostale vožnje na vseh progah ta dan odpadejo.  

Tatjana Vaupotič Zemljič, ravnateljica

 

2. 7. 2019

 

SEZNAM UČBENIKOV, DELOVNIH ZVEZKOV IN OSTALIH ŠOLSKIH POTREBŠČIN OD 1. DO 9. RAZREDA

 

OGLED MESTNE HIŠE IN GRAJSKE TISKARNE

12. 6. 2019

 

V petek, 7. 6. 2019, smo bili povabljeni na ogled mestne hiše in grajske tiskarne. Mestna občina Ptuj je ta dan imela dan odprtih vrat. Po prihodu v mesto smo se po dva predstavnika petih razredov vseh ptujskih osnovnih šol zbrali pred mestno hišo. Tam nas je pričakala županja Nuška Gajšek, s katero smo se tudi fotografirali. Nekaj smo izvedeli o zgodovini mestne hiše, nato smo se odpravili do županjine pisarne. V njeni pisarni smo se lahko tudi usedli na njen stol. Podarila nam je glinene medaljone, saj je letos 1950 let od prve pisne omembe Ptuja. Predstavili so nam tudi poročno dvorano, kjer so pripravili  presenečenje otroci iz vrtca Ptuj. Zapeli so pesmico o županji Nuški. Posladkali smo se s sladoledom  in spili sok. Na žalost se je ogled mestne hiše hitro končal. Odšli smo v grajsko tiskarno, kjer nam je gospod predstavil zgodovino tiskanja in tiskarjev. Sami smo si lahko natisnili knjižno kazalo in prijeli čisto pravi meč. Bil je zelo težak. Ko smo si vse pogledali, smo se s taksijem odpeljali do šole. Ta dan nama je bil zelo všeč, saj sva se veliko naučila in ga lepo preživela.

FOTOUTRINKI

 

Klara Tikvič in Luka Podgoršek, 5. g

 

 

NARAVOSLOVNI DAN V RIMSKEM KAMPU

26. 5. 2019

 

https://lh3.googleusercontent.com/MmKB5sqbA0hYtNJDAdEer0-XCqWdpddg_nTfgfHffZYI3VyIXpdLd4j0W7whKi4x0n1mKTCAFHiQ_cUgImhYSy0uFOYvB2QuADG4_M5D-ow5mObvIUdpCT5N5BUVrLwIbZntzt2vU1M=w640-h480-no

V četrtek,  23. 5. 2019, smo se osmošolci odpravili v Rimski kamp. Bilo je zelo zanimivo. Predstavili so nam štiri dejavnosti oziroma delavnice. Prva delavnica, ki so jo vodile članice društva žena in deklet Hajdina, je obsegala predstavitev rimske prehrane. V drugi dejavnosti, so nam predstavili rimska oblačila ter orožja. Zraven tega smo lahko preizkusili uporabo oklepov, ki so jih uporabljali za bojevanje. Sledilo je ustvarjanje medaljonov iz gline, prav tako pa so nam tudi predstavili rimsko peč in kako so v rimskih časih izdelovali posodo in opeke. Na koncu so nam predstavili šah, mlin, pisanje na vosek, hojo s hoduljami in še veliko drugih iger, s katerimi so si v takratnem času krajšali dneve najmlajši. Dan nam bo zagotovo ostal v spominu, saj smo se zelo zabavali in se naučili veliko novega o zgodovini Rimljanov in Poetovione.

FOTOUTRINKI  

Maja Kukovec, 8.g

 

 

seja Otroškega mestnega sveta

21. 5. 2019

Potekala je 4. redna seja Otroškega mestnega sveta Mestne občine Ptuj. Našo šolo so zastopali: Nika Čeh, Boris Lozinšek, Zoja Šafranko in Gal Koštomaj.

 

Hvala vsem za aktivno udeležbo na seji.

FOTOUTRINKI  

Mentorica: Vanja Majcen

 

IZLET NA URŠLJO GORO

21. 5. 2019

 

V soboto, 18. 5. 2019, smo se ob 7.00 skupaj z učenci OŠ Breg, odpravili na planinski izlet na Uršljo goro. Z avtobusom smo se peljali do koče pod goro. Ko smo pojedli malico, smo se odpravili na pohod. Na poti proti vrhu smo videli označeno stopinjo Uršule in zapis o njeni legendi. Opazovali smo cvetoči teloh, zvončke in druge rastline. Ko smo prišli do vrha, smo v megli zagledali planinsko kočo, kjer smo se tudi ogreli in okrepčali z malico. Ob koči je bilo tudi veliko snega. Ogledali smo si najvišje ležečo cerkev v Sloveniji. Preden smo se odpravili proti avtobusu smo se povzpeli še do najvišje točke, kjer smo se vpisali v knjigo in si ogledali vetrovnik, na katerem so smeri bližnjih vrhov, ki jih sicer nismo videli zaradi megle. Eden od otrok je na travniku zagledal slepca, ki smo si ga kasneje vsi opazovali, saj ga pri nas le redko vidimo. Na koncu poti nas je začel greti tudi sonček. Vožnja z avtobusom proti domu je bila kar dolga. Na železniški postaji so nas čakali starši. Ta izlet nam bo ostal za vedno v spominu.

 

FOTOUTRINKI

 

Zapisale: Tija, Enja, Neja-4.g

 

 

izlet v Vulkanijo

17. 5. 2019

Z županjo Mestne občine Ptuj na izlet v Vulkanijo…

 

FOTOUTRINKI  

Mentorica: Vanja Majcen

 

SPOZNAVAJMO DRŽAVE EU

14. 5. 2019

V soboto, 11. 5. 2019, smo pred Mestno hišo v Ptuju praznovali 15. obletnico vstopa Slovenije v Evropsko unijo.

Letošnja prireditev je bila namenjena predstavitvi najuspešnejših podjetij posamezne države. Naša šola je predstavila slovaška podjetja ESET, SYGIC IN PIXEL. Na stojnici smo z reklamnimi plakati in izdelki   podrobneje predstavili dejavnosti teh podjetij. Prav tako pa smo posneli reklamni videospot.

Prireditev se je končala z izborom najboljših videospotov in dvigom evropske zastave v Evroparku.

Hvala vsem, ki ste nas podpirali in pri tem sodelovali.

FOTOUTRINKI

VIDEOSPOT

Martina Prejac in Elka Mlakar

 

obvestilo za soboto, 11. 5. 2019 

8. 5. 2019

V soboto, dne 11. 5. 2019 bomo izvedli spomladanski športni dan. Ta dan učenci pridejo v šolo ob 8.05 in končali bomo ob 12.35. Tako bodo ta dan organizirani tudi šolski avtobusi. Odpovedana bo prva jutranja vožnja in domov bo peljal avtobus ob 12.45 v vse smeri.

Tega dne bomo izvedli organizirani pohod. Učenci od 1. do 4. razreda se bodo odpravili na Hum, učenci od 5. do 9. razreda pa na daljšo pot do Vurberka in nazaj.

Malico bodo učenci dobili v šoli. Učenci naj bodo ta dan primerno oblečeni in obuti. V primeru slabega vremena bomo imeli pouk.

Hvala za razumevanje.

 

 

Irena Pukšič, vodja podružnice

 

obeležili smo dan šole  

8. 5. 2019

Vsako leto ob koncu aprila obeležujemo svoj dan šole. Letošnja rdeča nit dogajanja na šoli je bila strpnost in medsebojni odnosi.  Osrednja prireditev je bila v četrtek, 25. aprila.

Vse aktivnosti so se začele s 16. novembrom, mednarodnim dnem strpnosti. Ta dan so se učenci preizkušali v igri različnih vlog in tako na praktičen primer spoznavali strpnost in nestrpnost ter spoznavali kako je treba ravnati v posameznih primerih. Brali so zgodbe z ustreznimi vsebinami, izdelovali plakate in drevesa prijateljstva, pletli zapestnice prijateljstva, zapisovali prijazne besede in misli, se učili pesmic o prijateljstvu in še veliko več.

Aktivnosti so se izvajale skozi celo šolsko leto in dosegle svoj vrh s prireditvijo z naslovom SVET JE MAVRICA, ki je potekala ob dnevu šole v šolski telovadnici. Na prireditvi je spregovorila ravnateljica Tatjana Vaupotič Zemljič, ki je poudarila, kako pomembno je, da drug drugega poslušamo in spoštujemo ter sprejemamo drugačnost. Prireditve se je udeležila tudi županja Nuška Gajšek, ki je bila navdušena nad razstavo izdelkov, ki so nastali na tehniškem dnevu in tudi skozi celo šolsko leto. Prireditev so obogatili člani MoPZ Grajena. Režiserja in scenarista prireditve sta bila Vlasta Vučinić in Aljaž Selinšek. Starši in gostje so bili navdušeni nad programom v katerem je nastopalo (pelo in plesalo) okrog 130 učencev. Ob tej priložnosti je bilo izdano šolsko glasilo Utrinki (uredila jih je Petra Uvera Hočevar), ki so si ga mnogoštevilni gledalci odnesli domov, z njim pa v svoje domove tudi razmišljanja  učencev in učiteljev o strpnosti in sodelovanju.

                                                                                                           

 

FOTOUTRINKI

Nada Sevšek

 

dan šole – 25. 4. 2019

 

 

 

 

velika planina  

25. 3. 2019

 

IMG_3822

V soboto, 23. 3. 2019 smo se odpravili na planinski izlet na Veliko planino. Ob 7.00 smo se zbrali na železniški postaji in se odpeljali do vznožja Velike planine. Najprej smo pojedli malico in se odpravili proti vrhu. Do vrha smo hodili po gozdu, približno eno uro. Vmes smo imeli postanke. Na vrhu je bilo še nekaj snega, tako, da smo se malo kepali.Videli smo veliko žafrana in teloha. Daljši postanek smo imeli v Domžalskem domu, kjer sem si tudi kupila magnetek za spomin. Od Domžalskega doma smo se odpravili proti planšarskemu naselju in kapeli Marije Snežne. Občudovali smo bližnje gore in opazovali planšarske hiške. Planinski vodnik nas je tudi opozoril na nevarnosti v gorah in na to kako moramo reagirati ob nevihti. Zelo smo uživali. Za nami je res lepa sobota.

FOTOUTRINKI

 

Blažka Brlek, 4.g

 

 

 

PUSTOVALI SMO 

5. 3. 2019

V ponedeljek, 4. marca so nas v šoli obiskali kurenti. S svojim glasnim zvonjenjem so napovedali svoj prihod. Vsi učenci in učitelji smo se zbrali v šolski telovadnici. Vstopili so in s svojimi zvonci pričeli zvoniti. Zaplesali so tudi v krogu. Poleg kurentov so bili zraven tudi hudički. Veliko je tudi naših učencev, ki sodelujejo pri kurentih Grajena. Ko je bilo rajanja konec, smo za spomin naredili še fotografijo. Na pustni torek smo učenci lahko v šolo prišli maskirani. Po malici so učenci od 1. do 5. razreda šli na pohod oz. povorko po vasi. Ko so se vrnili nazaj v šolo, je bilo pustno rajanje še na šolskem igrišču. Ta dan si bom zapolnila, saj smo se imeli odlično.

 

FOTOUTRINKI

Lara Cvetko, 6.g

 

ZBIRALNA AKCIJA STAREGA PAPIRJA 

3. 3. 2019

V sklopu EKOŠOLE bomo ponovno zbirali star papir. Zabojnik bo pred šolo ( na zadnjem parkirnem prostoru) v mesecu marcu 2019. K sodelovanju lahko povabite tudi ostale krajane.

Z akcijo želimo opozoriti na problematiko ravnanja z odpadki in dvigniti splošno zavest ljudi o pomenu ločenega zbiranja odpadkov s poudarkom na papirju. 

Izbrana sredstva bomo namenili za nakup peskovnika. Za sodelovanje se vam iskreno zahvaljujemo.

V zabojnik za papir spada:

- časopisi, revije, knjige

- prospekti, katalogi, zvezki

- pisma, pisemski in ovojni papir

- arhivski papir, razrezan papir

 

Mentorica: Tatjana Slanič

 

Govorilne ure – 12. 3. 2019 

3. 3. 2019

Spoštovani starši.

Obveščamo vas, da so govorilne ure na matični in na podružnični šoli ure prestavljene s pustnega torka na naslednji torek, 12. 3. 2019 ob istem času kot sicer.

 

Tatjana Vaupotič Zemljič, ravnateljica

 

OBVESTILO – PUSTNI TOREK 5.3. 2019

27. 2. 2019

Spoštovani,

Obveščamo vas, da bo na pustni torek za vse učence potekal pouk po spremenjenem urniku tako, da bodo učenci končali s poukom do 11.45. Učenci prve triade bodo končali ob 11.00 nato nadaljujejo delo z učitelji OPB-ja.

Jutranje varstvo in OPB potekata kot običajno. Vsem učencem, ki so prijavljeni na kosilo, bo le-to tudi zagotovljeno.

Učenci lahko pridejo v pustnih šemah s snemljivimi maskami in brez morebitno nevarnih predmetov (pušk, lokov, kladiv, nožev…). Učenci od 6. do 9. razreda sami poskrbijo za odjavo ali prijavo na kosilo za ta dan.

Spremenjen vozni red avtobusov v torek, 5. 3. 2019:

Zjutraj je odpovedan prvi jutranji avtobus (za nulto uro), pelje samo drugi avtobus v vseh smereh. Domov pelje avtobus ob 12.00 v vse smeri. Vse ostale vožnje so ta dan odpovedane.

 

 

Vodja podružnice: Irena Pukšič 

Ravnateljica: Tatjana Vaupotič Zemljič

 

Zimski športni dan

4. 2. 2019

V četrtek, 31. januarja, smo imeli zimski športi dan. Zjutraj smo se zbrali  v  razredu. Nato smo pomalicali žemljo, ribji namaz in zeleno papriko. Ko smo pojedli, pa smo se v garderobi preoblekli in šli skupaj s četrtim razredom na avtobus.

Ko je prispel, smo se odpeljali proti minoritskemu samostanu, kjer je letos postavljeno drsališče. Tam smo se preobuli v drsalke in začeli drsati. Na to sem cel dan komaj čakala. Čas je zelo hitro mineval, a smo se vseeno drsali kakšno uro. Jaz bi na drsališču še ostala, če bi smela, a nisem. Bilo mi je zelo lepo. Ko sem se preobula, se mi je zdelo, da hodim po drugem planetu. Takoj sem odnesla izposojene drsalke in se postavila v vrsto. Kako rada bi še ostala! Ogledali smo si  še mesto. Med drugimi znamenitostmi so bile tudi: kip sv. Florijana, Orfejev spomenik, najstarejša hiša na Štajerskem, mestna hiša in stara mestna hiša. Zatem je bil že čas za odhod in odpeljali smo se nazaj v šolo.

Ta dan mi bo za vedno ostal v spominu. 

 

FOTOUTRINKI

Klara Tikvič, 5.g

 

Obvestilo za 2. 2. 2019

28. 1. 2019

V soboto, 2. 2. 2019, bodo učenci od 1. do 9. razreda po šolskem koledarju izvedli pouk po petkovem urniku. Jutranje varstvo in OPB bosta organizirana po potrebi.

Učenci, naročeni na kosilo, bodo lahko kosili od 12.35 do 13.15. Pri razrednikih učenci od 6. do 9. razreda javijo, ali bodo kosilo imeli ali ne.

Šolski avtobusi vozijo po naslednjem voznem redu:

1.    V šolo vozijo avtobusi po ustaljenem voznem redu.

 1. Iz šole peljejo avtobusi ob 12.50 v vse smeri.

 

Vse ostale vožnje ta dan odpadejo.

Lep pozdrav.

 

 

Vodja podružnice: Irena Pukšič 

Ravnateljica: Tatjana Vaupotič Zemljič

 

PLANINSKI IZLET V DOLINO TAMAR

29. 1. 2019

V soboto, 26. 1. 2019, smo se planinci OŠ Grajena opravili na zimski izlet v dolino Tamar. Ko smo prispeli v Planico se nismo mogli načuditi velikosti smučarskih skakalnic. Na poti v dolino Tamar smo se sankali, kepali in se zabavali. Nekaj naših vtisov smo tudi zapisali. več…

 

FOTOUTRINKI

Mihaela Kukovec

 

NOVOLETNO VOŠČILO 

24. 12. 2018

voscilo

 

Vsem učencem, staršem in delavcem šole želim tople, mirne in varne praznične dni ter srečen skok v 2019.

 

Ravnateljica: Tatjana Vaupotič Zemljič  

 

Obvestilo za 21. 12. 2018

14. 12. 2018

V petek, 21. decembra bo zadnji šolski dan v letu 2018. Učenci pridejo v šolo kot običajno ob 8.10. Drugo šolsko uro bo ogled kulturne prireditve ob dnevu samostojnosti in enotnosti v šolski telovadnici. Četrta ura pouka se zaključi ob 11.45,  nato se začne OPB.

Učenci od 1. do 5. razreda so dobili obvestila s soglasji za OPB in kosila na ta dan. Učenci od 6. do 9. razreda bodo ob prejemu okrožnice povedali ali bodo imeli kosilo ali ne.

Ta dan bo vozni red avtobusov spremenjen.

V šolo vozijo avtobusi po naslednjem redu:

 • za nulto uro (prva vožnja) NE VOZI,
 • za prvo uro pouka (druga vožnja) VOZI.

Iz šole:

 • ob 11.55 peljeta avtobusa v vse smeri.

Vse ostale vožnje ta dan odpadejo.

 

Ravnateljica: Tatjana Vaupotič Zemljič

 

Predavanje Marka Juhanta – Preprečevanje nasilja v osnovni šoli

14. 12. 2018

Spoštovani starši,

vabimo vas na predavanje priznanega strokovnjaka, gospoda Marka Juhanta, ki bo imel predavanje z naslovom Preprečevanje nasilja v osnovni šoli. Tema je zelo aktualna in pomembna, saj sledimo načelu ničelna toleranca do nasilja v šoli.

Predavanje bo v torek, 18. decembra 2018, ob 16.30 uri v šolski jedilnici LJUDSKI VRT.

Želimo si vašega sodelovanja pri zagotavljanju pozitivnega, delovnega in ustvarjalnega vzdušja na šoli.

 

Tatjana Vaupotič Zemljič, ravnateljica

 

USTVARJALNE DELAVNICE Z OTROKI IN STARŠI V ODDELKU PODALJŠANEGA BIVANJA

13. 12. 2018

V torek, 12. 12. 2018, je bilo v učilnici podaljšanega bivanja še posebej  živahno. Ob torkih običajno poteka likovna ustvarjalna delavnica za otroke, ki so se v začetku šolskega leta prijavili na to dejavnost. Prijavljenih je 26 učencev od prvega do petega razreda. Otroci takrat ustvarjajo in rišejo za natečaje, njihovi izdelki polepšajo eko kotiček ali panoje v učilnici in na hodniku. Tokrat so se otrokom pri ustvarjanju pridružili tudi starši. Na delavnici je ustvarjalo 21 otrok in 16 odraslih, med njimi tudi babica, dedek in starejša sestra. Sodelujoči so izdelovali novoletni svečnik iz papirja. Nastale izdelke so odnesli domov. Nekaj utrinkov in izdelkov lahko vidite v fotogaleriji.

 

Nada Sevšek

 

PROJEKT ZBIRANJA ODPADNIH PLASTENK

30. 11. 2018

Zbiranje bo potekalo do ponedeljka 22. 4. 2019. Plastenke se bodo zbirale v škatli, ki bo v šolskem EKO KOTIČKU. Zbirajo se plastenke z oznako PET in številko 1, to so izključno plastenke pijač (voda, osvežilne pijače), kam ne sodijo »bele plastenke« mlečnih izdelkov. Zaradi lažjega shranjevanja (manjši volumen) priporočamo, da se plastenke stisnejo in zaprejo s pokrovčkom, zato, da ohranijo obliko. Na ta način bodo plastenke zavzele manj prostora.

Zmagala bo šola, ki bo zbrala največ kilogramov odpadnih plastenk na posameznega učenca.

Zbrana sredstva bodo namenjena Ginekološko-porodniškemu oddelku splošne bolnišnice Novo mesto za MONITOR ZA NADZIRANJE VITALNIH FUNKCIJ NOVOROJENČKA. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mihaela Kukovec

 

Naglavne uši

26. 11. 2018

Obveščamo vas, da so se v šoli ponovno pojavile naglavne uši.

Veliko staršev se obrača na nas, da doma vlagajo veliko napora, časa in denarja v odpravo uši, vendar jih otroci vedno znova prinesejo domov. Zato vljudno prosimo VSE STARŠE, da temeljito pregledate glave svojim otrokom in poskrbite za odpravo te nadloge.

Upam, da nam bo s skupno odgovornostjo uspelo odpraviti težavo.

 

Irena Pukšič

 

DEDKI IN BABICE

26. 11. 2018

Čas teče, sonce zahaja, fotografije zbledijo, toda sreča preteklih let ostaja živa. Drage babice in dedki, spet smo vas povabili, da z nami preživite prijeten večer. Dober odnos med vnuki in starimi starši je najmočnejša vez, ki jo otroci poleg vezi s starši, razvijajo. Poglejte si naše skupne trenutke v fotoutrinkih.

 

Tatjana Slanič in Romana Pukšič

 

tradicionalni slovenski zajtrk

21. 11. 2018

V petek, 16. 11. 2018 smo tudi na naši šoli  obeležili dan slovenske hrane.

Dan smo začeli s slovenskim tradicionalnim zajtrkom: črnim kruhom, medom, maslom, mlekom in jabolkom.

Nato so učenci pripravljali malico: jabolčno pito, kvašene rogljičke, različne kruhe in žemljce, palačinke, vaflje, sadne solate, smoothije, sadne kruhke in krompirjev kropec. ..

Pripravljene jedi smo razstavili in jih na koncu slastno in kulturno pojedli.

Praznovanje smo zaključili v šolski telovadnici z druženjem in plesom.

 

FOTOUTRINKI

Milica Koser

 

Mednarodni dan strpnosti

14. 11. 2018

16. november je Mednarodni dan strpnosti. Obeležili smo ga z izvedbo delavnic. Ob pravljici Veveriček posebne sorte so učenci spoznali drugačnost, vztrajnost in uspešnost. Svojo strpnost in pomoč prijatelju so praktično preizkusili z izdelavo zapestnic prijateljstva, z oblikovanjem dreves prijateljstva in z ilustracijami naše šole, obdane z odtisi dlani, ter tako prikazali in potrdili medsebojno prijateljstvo vseh prvih treh razredov. Dokazali so, da zmorejo in znajo odlično medsebojno sodelovati, kar si lahko ogledate v fotoutrinkih.

             

Vanja Majcen

 

rekreativni odmor

6. 11. 2018

Gibanje pomembno vpliva na druga razvojna področja, zato je zelo pomembno, da učencem ponudimo ustrezne gibalne spodbude, ki so prilagojene njihovi zrelosti, sposobnostim in znanju.

Rekreativni odmor izvaja učitelj Ian Emeršič in je del poskusa razširjenega programa v sklopu GIBANJE IN ZDRAVJE ZA DOBRO TELESNO IN DUŠEVNO POČUTJE. Poglejte si nekaj foto utrinkov iz našega rekreativnega odmora.                                

 

Pripravila: Tatjana Slanič

 

PRVI PLANINSKI IZLET NA LISCO

18. 10. 2018

V soboto, 13. 10. 2018, smo se ob 6.45 zbrali na železniški postaji Ptuj, saj smo šli na prvi planinski izlet na Lisco. Iz naše šole nas je šlo 21 učencev. Na avtobusu smo bili z našimi planinskimi prijatelji iz Osnovne šole Olgica. Do našega izhodišča smo se vozili dve uri. Ko smo prispeli do našega začetka planinske poti smo se po gozdu povzpeli do prvega postanka, kjer smo se okrepčali z zajtrkom. Po določenem času smo odšli naprej. Pot je bila zahtevna, saj smo se veliko vzpenjali. Ko smo prišli do vasice na poti, smo mislili, da smo že na cilju. Nato so nam vodiči povedali da je hrib, ki se dviga nad nami naš končni cilj. Spili smo vodo in pogumno odšli naprej. Po dolgi prehojeni poti in po vzpenjanjih smo končno prišli do vrha Lisce, ki ima nadmorsko višino 947m. Tam smo izpolnili planinske knjižice ter si dali žig. Malo smo se pozabavali in pomalicali. Na vrhu Lisce je bil smerokaz vrhov, da smo se lažje orientirali kje smo in katere vrhove vidimo v bližini. V dolino smo odšli po lažji poti. Naša skupina je malo zašla, a na koncu smo ugotovili, da smo šli po bližnjici. Prispeli smo veseli in polni energije. Izlet je bil zelo lep.

 

»FOTOUTRINKI«  

Lana Ornik in Manca Lampič, 5.g

 

SLOVENSKA KULTURNA DEDIŠČINA

dan dejavnosti

5. 10. 2018

V šoli Ljudski vrt  smo si ogledali prireditev. Ob spremljavi profesionalnih glasbenikov sta pevka Marta Zore in igralec Gojmir Lešnjak Gojc predstavila zgodovino glasbe in najrazličnejše glasbene stile. Predstavil se je bobnar, ki  je demonstriral igranje na bobne in ostala tolkala. Kitarist pa je pokazal svoje spretnosti na kitari. Najbolj nam je bilo všeč skupinsko petje POLICAJ – PALICAJ in izstreljena raketa.

                                                                                  

»FOTOGALERIJA«

3. razred

Brigita Koštomaj in Elka Mlakar

 

Prvi športni dan

24. 9. 2018

Uspešno, športno in veselo smo doživeli prvi športni dan.

 

»FOTOUTRINKI« 

Vanja Majcen in 1. g

 

Juhuhu, šola je tu!

14. 9. 2018

Poletje nam maha v slovo, naša šola pa zopet odpira svoja vrata in se veseli srečanja z že znanimi učenci, predvsem pa se je razveselila prvošolčkov. Obiskali so nas že policisti in dve maskoti: stožca Marko in Anja. Veselo in poučno so nas popeljali čez cesto, kar si lahko ogledate v fotoutrinkih.

 

Učiteljica:

Vanja Majcen

 

VABILO NA SKUPNI RODITELJSKI SESTANEK –podružnica  

11. 9. 2018

Spoštovani starši.

 

Začeli smo z delom v novem šolskem letu. Tudi letos si želimo dobrega sodelovanja z vami,

starši. Za to pa je potreben tudi kvaliteten pretok informacij med domom in šolo.

Zato vas vabim, da se udeležite skupnega roditeljskega sestanka,

ki bo v ponedeljek, 17. 9. 2018, ob 16.30, v šolski telovadnici.

 

Dnevni red:

1.    Kratek kulturni program

2.    Uvodne informacije ravnateljice

3.    Oddelčni sestanki

Upam, da se boste srečanja lahko udeležili. Sicer pa si želim, da bomo v dobro otrok uspešno

sodelovali  vse leto.

Lep pozdrav,

 

                                                           Tatjana Vaupotič Zemljič, ravnateljica

 

 

obvestilo - prvi šolski dan 2018/2019

27. 8. 2018

 

Spoštovani starši!

 

Začetek novega šolskega leta je pred nami, zato vam o prvem šolskem dnevu posredujemo naslednje informacije:

 • Šolsko leto bomo začeli v ponedeljek, 3. 9. 2018.
 • Učenci se boste zbrali s šolskimi torbami in šolskimi potrebščinami ob 8.10 na igrišču šole.
 • Bodoči prvošolci ste vabljeni s starši v učilnico 1. razreda ob 9.00, brez potrebščin, le-te prinesete naslednji dan.
 • Učenci 2., 3. razreda prinesete vse potrebščine, učenci od 4. do 9. razreda prinesete potrebščine za ponedeljkov urnik objavljen na portalu e-asistenta (viden od 31. 8. 2018). Za učence zadnje triade bo pouk potekal v skrajšanih urah.
 • Pouk bo potekal do 11.45, z malico v učilnicah po ustaljenem redu.
 • Kosilo za učence, ki bodo v tem šolskem letu imeli kosilo, bo na voljo do 12.15.
 • Jutranje varstvo in OPB bosta potekala po ustaljenem urniku.

 

 • Vozni red šolskih avtobusov:

 

V ŠOLO:

 

Peljal bo samo avtobus za 1. šolsko uro (za nulto je odpovedan).

 

IZ ŠOLE:

-        ob 12.00 v vse smeri.

 

VSE OSTALE VOŽNJE NA VSEH PROGAH  TA DAN ODPADEJO.

 

Želimo vam prijetno, sodelovalno novo šolsko leto! 

 

Ravnateljica: Tatjana Vaupotič Zemljič

 

28. 6. 2018

 

SEZNAM UČBENIKOV, DELOVNIH ZVEZKOV IN OSTALIH ŠOLSKIH POTREBŠČIN OD 1. DO 9. RAZREDA

 

 

 

obvestilo

15. 6. 2018

 

Spoštovani starši!

 

Približuje se konec šolskega leta in poletne počitnice. O zadnjem šolskem dnevu vam posredujemo nekaj pomembnih informacij:

 • Šolsko leto bomo zaključili v petek, 22. 6. 2018.
 • Malica poteka po ustaljenem redu.
 • Ob 9.00 bo v telovadnici proslava v počastitev dneva državnosti.
 • Po proslavi sledi razdelitev spričeval v učilnicah, učenci zaključijo s poukom ob 11.30.
 • Jutranje varstvo bo potekalo po ustaljenem urniku.
 • Z OPB in kosilom bomo nadaljevali glede na izražene potrebe staršev od 11.30 do 16.00.
 • Učenci od 6. do 8. razreda, ki so naročeni na kosila, naj sporočijo morebitno odjavo kosila svojim razrednikom na zadnji razredni uri.

 

 

 • Spremenjen bo vozni red šolskih avtobusov:

Odpovedan je šolski avtobus za nulto uro in domov pelje avtobus ob 11.45 v vse smeri.

 

VSE OSTALE VOŽNJE NA VSEH PROGAH TA DAN ODPADEJO.

 

Želimo vam varne in prijetne počitnice!

 

 

Ravnateljica: Tatjana Vaupotič Zemljič

 

     

ZBIRAMO STAR PAPIR !

 

Rezultat iskanja slik za sandbox

 

ZABOJNIK BO PRED ŠOLO 

 

OD 18. 6. DO 22. 6. 2018

Pridobljena sredstva bodo namenjena nabavi in postavitvi peskovnika.

 

Bodimo prijazni do narave –

 zbran star papir bo ohranil življenja mnogih dreves!

 

 

REKREATIVNI ODMOR

15. 6. 2018

 

V petek, 15. 6. 2018, smo imeli rekreativni odmor. Učiteljica nam je pred malico naročila, naj se po obroku obujemo ter odhitimo na šolsko igrišče. Malica je bila zelo dobra, a še boljše se je bilo nadihati svežega zraka. Zbrali smo se učenci vseh razredov in se skupaj podružili. Igrali smo nogomet, med dvema ognjema, košarko in bili na fitnes napravah. Zelo smo se zabavali in upam, da bo takšnih odmorov veliko.

 

FOTOUTRINKI 

Lara Cvetko, 5.g

 

Dan odprtih vrat Mestne občine Ptuj

5. 6. 2018

V petek, 1.6.2018, smo se učenke 4. g in 5. g odpravile na Ptuj, kjer smo obiskale Mestno občino Ptuj. V mestni občini nas je gospod župan povabil v veliko sejno sobo. Tam nam je predstavil svoje delo. Besedo je predal še podžupanoma gospodu Marjanu Kolariču in gospodu Gorazdu Orešku, ki sta nam povedala, kako poteka njuno delo. Delo so nam predstavili tudi drugi člani mestne občine. Po končanem govoru smo odšli na dvorišče občine, kjer smo sprejeli predšolske otroke. Odšli smo v sprejemno sobo. Ogledali smo si tudi županovo pisarno in poročno dvorano, kjer so otroci iz vrtca zapeli pesmico Mi smo mini maturanti. Odšli  smo tudi v Špajzo modrosti. Tam smo imeli pripravljen kviz. Zmagovalci so dobili zvezke. Za zaključek dneva nas je učiteljica povabila še na sladoled. Nato smo počakale na taxi in se varno vrnile v šolo. Ta izkušnja nam bo za vedno ostala v spominu, saj smo si lahko od blizu ogledali prostore Mestne občine Ptuj.

 

FOTOUTRINKI 

Učenke: Teja  Voda (4. g), Manca Lampič (4. g) in Lara Cvetko (5. g).

 

Mentorica: Vanja Majcen

 

Obisk bodočih prvošolčkov

25. 5. 2018

Obiskali so nas mali velikani-bodoči prvošolčki. Za našo šolo se je odločilo kar 22 pogumnih otrok. Bili smo navdušeni nad njimi, najbolj pa Pika. Veselimo se septembra 2018, ko bomo lahko delili šolske dogodivščine tudi z vami.

 

FOTOUTRINKI 

Učiteljici

Vanja Majcen in Tatjana Slanič

 

Otroci pojejo slovenski pesmi in se veselijo   

18. 5. 2018

Na predpraznični četrtek, 26. aprila 2018, ob 18. uri, je bila v Kulturni dvorani v Trnovski vasi prireditev Otroci pojejo slovenske pesmi in se veselijo. Organizator prireditve je Radio Tednik Ptuj. Na prireditvi so nastopale tudi naše učenke, Luisa Šabeder in Brina Štefančič za Ljudski vrt ter Anamarija Lozinšek in Vita Voda za podružnico Grajena.

 

Iskrene čestitke za nastop!

 

FOTOUTRINKI 

Jerneja Bombek

 

OB DNEVU ŠOLE 

25. 4. 2018

V petek, 20. 4. 2018, je naša šola imela svoj dan. Dan prej smo imeli tehniški dan, ki je deloma bil namenjen izdelavi izdelkov iz odpadnih materialov, deloma pa pripravi kruha, namazov in peciva za naslednji dan. Vse aktivnosti so potekale pod imenom JEM DRUGAČE, JEM DOMAČE, saj se zavedamo pomembnosti domače, lokalno pridelane hrane. V sklopu tega projekta se je izvajal tudi projekt Ekošole – Hrana ni za tjavendan. Letos obeležujemo 15 let delovanja naše šole v mednarodnem projektu Ekošola kot način življenja. V ta namen smo v ekokotičku pripravili pregledno kroniko naših aktivnosti.

V petek dopoldne nismo imeli pouka, temveč smo vse aktivnosti prenesli na popoldanski čas. Ob 15.00 smo se vsi učenci, delavci šole ter starši in stari starši podali na pohod treh generacij. Odpravili smo se na Hum in v prekrasnem vremenu uživali v lepih razgledih in druženju. Po pohodu smo imeli prireditev v šolski telovadnici na kateri smo razglasili najmlajšo (Tara Nahberger) in najstarejšo (Zofka Voda) udeleženko pohoda. Spregovoril nam je tudi župan, Miran Senčar. Zahvalili smo se še predstavnicam Društva kmečkih žena Grajena, ki so nam pomagale pri peki peciva in Katici Šmigoc, predsednici RK Grajena, ki je po prireditvi merila krvni tlak in sladkor v krvi.  Z velikim veseljem in spoštovanjem pa smo se zahvalili tudi vsem donatorjem, ki so prispevali za defibrilator, ki je že nameščen ob vhodnih vratih šole. Program so popestrili naši odlični pevci in glasbeniki ter Moški pevski zbor Grajena. Po uradnem delu in kulturnem programu pa so bili vsi prisotni povabljeni na ogled razstave ter pokušino naših izdelkov. Nasmejani obrazi so pričali, da jim je vse bilo všeč in jim je dobro teknilo. Več kot besede, pa vam bodo povedale fotografije. Vabimo vas, da si jih ogledate.

                                                                                                 

FOTOUTRINKI_tehniški dan

FOTOUTRINKI_dan šole   

Romana Pukšič, Nada Sevšek, Milka Koser

 

PLANETARIJ 

25. 4. 2018

Na šoli smo imeli dan šole in s tem tudi teden dejavnosti. V sredo, 18. 4. 2018 smo imeli v šoli planetarij. Planetarij izgleda kot velik črn šotor, polkrožne oblike. Videti je ogromen. Najprej smo si v telovadnici ogledali notranjost tega mogočnega prostora. Ogledali smo si planete s pomočjo video projekcije, zvezdo severnico in ozvezdja. Zaupali so nam tudi, da zvezda severnica ni najsvetlejša in največja zvezda. Najdemo jo s pomočjo ozvezdja z imenom veliki voz. Povedali so nam tudi o gravitaciji v vesolju. Planetarij nam je bil zelo všeč. Po planetariju smo imeli različne delavnice. Prikazovali so nam različne eksperimente. Najbolj zanimiv je bil eksperiment s tekočim dušikom. In še predstavljati si nisem znala, kako tekoči dušik zamrzne banano in cvet. Izvedli smo tudi delavnico za izdelovanje rakete iz odpadne plastenke, ki smo jo kasneje s pomočjo zračne tlačilke izstrelili na šolskem igrišču. Rakete smo izstrelili različno visoko in nekatere so odletele zelo daleč. Po čudovitem dnevu polnem spoznavanju vesolja smo se odpravili domov.

 

FOTOUTRINKI 

Taja Ornik, 7.g

 

DAN ZA SPREMEMBE

25. 4. 2018

V soboto, 7. aprila smo v šoli izvedli športni dan, ki smo ga poimenovali - Dan za spremembe. Imeli smo delovno soboto. Zjutraj smo si razdelili rumene ribice iz filca, ki smo jih prilepili na majice. To je bil naš simbol, da se pridružujemo dnevu za spremembe. Obiskali so nas invalidi, ki so nam predstavili športe invalidov. Športi, ki so nam jih predstavili so bili odbojka, namizni tenis, košarka na vozičkih, kegljanje za slepe in šah. Prišli so tudi gasilci, ki so nam predstavili delovanje defibrilatorja. Razdelili smo se v skupine po razredih. Naš razred je na začetku poskusil igrati odbojko - sede, nato košarko na vozičkih, namizni tenis,kjer smo sedeli na stolih, kegljanje, ki smo ga izvedli z zavezanimi očmi in nazadnje smo si ogledali defibrilator. Šaha si na žalost nismo uspeli ogledati, bomo pa ga poskusili v razredu. Vse je bilo zelo zanimivo. Najbolj zanimiva mi je bila košarka na vozičkih. Bilo je super, saj je bilo drugače kot smo vajeni mi. Na koncu smo podelili nagrado, ki smo jo izdelali za vodjo društva Most Ptuj, gospo Silvo Razlag. Mislim, da smo se veliko naučili. Občutili smo, kako je biti invalid in naučili smo se uporabljati defibrilator. Zato mi je ta dan tako všeč.

 

FOTOUTRINKI

Katarina Simonič, 5.g

 

PREDSTAVITEV PROGRAMA SVIT

5. 4. 2018

V torek, 3. 4. 2018, je v sklopu projekta Hrana ni za tjavendan, potekala predstavitev programa SVIT. Predstavitev je odlično vodila študentka medicine Marija Jeler. Pridružil se ji je domačin, Svitov ambasador,  Milan Slavinec, ki je imel operacijo raka na debelem črevesu pred dvajsetimi leti. Popoldne ga je zamenjala ambasadorka Zlatka Strmšek. Skupine učencev so ves dopoldan obiskovale predstavitev, popoldan pa je bil namenjen krajanom in staršem. Marija je pohvalila naše učence in njihovo zanimanje za to tematiko. Malo pa smo razočarani nad popoldanskim obiskom krajanov. Pričakovali smo večji odziv. Veseli pa nas, da so si predstavitev z zanimanjem ogledali starši, ki so prihajali po svoje otroke v podaljšano bivanje. Otroci so peljali svoje starše na ogled in tako posredno vplivali na zavedanje vseh o pomembnosti zdrave prehrane in skrbi za zdravje.

 

FOTOUTRINKI

Nada Sevšek

 

vabilo na predstavitev Programa SVIT

30. 3. 2018

Spoštovani.

Bliža se DAN ŠOLE podružnične šole Grajena, ki bo letos potekal pod naslovom Jem drugače, jem domače. V sklopu dogodkov, ki bodo potekali ob tej priložnosti, bomo izpeljali predstavitev Programa SVIT, in sicer v torek, 3. 4. 2018, od 13.00 do 17.30, v šolski telovadnici. 

Program Svit je preventivni zdravstveni program, ki je namenjen preprečevanju in zgodnjemu odkrivanju raka na debelem črevesu in danki. Na dogodku bodo predstavljena temeljna dejstva o debelem črevesu in njegovem delovanju, dejavniki tveganja za razvoj bolezni, bolezenske spremembe črevesa in njihovo prepoznavanje. Svitovi ambasadorji vam bodo spregovorili o kolonoskopiji in predstavili preiskavo. Sprehodili se boste skozi model napihljivega debelega črevesa, kjer so prikazane spremembe, ki se lahko pojavijo na steni črevesa in ki jih lahko zdravnik gastroenterolog odkrije na kolonoskopiji.

Vljudno vas vabimo, da se dogodka udeležite. Povabite še svoje znance, sosede in prijatelje. Skupaj razbijajmo tabuje  o prebavljanju in odvajanju in skušajmo doseči, da bodo ljudje  znali prepoznavati začetne znake bolezni, premagali strah in sram ter pravočasno ukrepali!

 

 

Nada Sevšek, koordinatorka Ekošole                                                                          Irena Pukšič, vodja podružnice

 

MEDOBČINSKI OTROŠKI PARLAMENT

19. 3. 2018

V torek 13.2.2018 je v mestni hiši na Ptuju potekal 28. medobčinski otroški parlament. Udeležilo se ga je 20 učencev, eden iz vsake šole v okolici. Tema letošnjega otroškega parlamenta je ŠOLSTVO IN ŠOLSKI SISTEM. Učenci smo se na začetku predstavili. Nato smo se razdelili v štiri skupine. Vsaka skupina se je podrobneje pogovorila o posamezni podtemi. Svoje zamisli in ugotovitve je predstavila ostalim. Sledila je debata. Učenci smo v debati povedali svoja mnenja in na koncu smo skupaj prišli do ugotovitev, katere smo vsi podpirali. Ugotovili smo, da bi v šoli bilo potrebno izvajati več projektov s  katerimi bi učenci in učitelji izboljšali spoštovanje. Ugotovili smo,  da smo učenci premalo ozaveščenih o aktualnih stvareh, ki se dogajajo po svetu, v višjih razredih bi se lahko učili več o zgodovini naše domovine. Na koncu smo še izvolili dve predstavnici, ki se bosta udeležili nacionalnega parlamenta v Ljubljani.

 

Predsednica  SU

Nika Čeh

 

VABIMO VAS K SODELOVANJU V DVEH ZBIRALNIH AKCIJAH

16. 3. 2018

Spoštovani,

v sklopu EKOŠOLE že veliko let sodelujemo v humanitarnem projektu s sloganom STARA PLASTENKA ZA NOVO ŽIVLJENJE.

 

Ob tej priložnosti vas vabimo, da aktivno sodelujete pri zbiranju ODPADNIH PLASTENK Rezultat iskanja slik za plastične bocein EMBALAŽE MLEKA. V šoli jih bomo organizirano zbirali med 22. marcem in 22. aprilom 2018. Pri šoli bo postavljen označen ZABOJNIK, v katerega jih boste lahko odlagali.

S tem projektom želimo povečati zavedanje, kako z doslednim ločevanjem odpadne embalaže omogočamo izdelavo sekundarnih surovin in recikliranih izdelkov, ter tako ohranjamo naravne vire. Vseslovenska akcija ima tudi humanitaren namen. Zbrana sredstva so vsako leto namenjena nabavi inkubatorja za eno izmed bolnišnic. Letos je to bolnišnica v Novem Mestu.

Šola, ki bo zbrala največ plastenk, bo na koncu nagrajena.

Rezultat iskanja slik za sakupljanje papiraHkrati vas obveščamo, da bomo ponovno zbirali stari papir. 

Zabojnik bo pred šolo (na zadnjem parkirnem mestu) od 19. 3. do 23. 3. 2018.

K sodelovanju lahko povabite tudi svoje sosede in  ostale krajane. Za sodelovanje se vam iskreno zahvaljujemo.

 

 

Mentorici:

Mihaela Kukovec, Nada Sevšek

 

Športna vzgoja na prostem

6. 3. 2018

Učenci 2. in 5. razreda smo se družili na snegu in uživali ob zimskih radostih. Več si oglejte v naši fotogaleriji.

 

Ura ŠV na snegu

 

Učiteljici Brigita Koštomaj in Irena Pukšič

 

plavalni tečaj

5. 3. 2018

Zunaj sneg, mi pa smo uživali na toplem in se z navdušenjem učili. Potekalo je modro učenje z mokro vsebino. Oglejte si nepozabne trenutke s plavalnega tečaja v fotoutrinkih.

 

Učiteljica Vanja z učenci 3. g

 

OBISK VRTNARJA

19. 2. 2018

Obiskal nas je očka učenke Anje, ki je po poklicu vrtnar. Z njim smo preživeli prijetno urico in  izvedeli nekaj novega o vrtnarjenju.

 

FOTOUTRINKI

Učiteljica Vanja Majcen z učenci 3. g

   

V petek, 16.2.2018 je prišel v šolo moj ati, ki je po poklicu vrtnar in nam predstavil poklic vrtnarja ter svoje delovno mesto.

Povedal je, da  poklic vrtnarja ni tako enostaven. Pogovarjali smo se o visokih gredah, rastlinjakih, sajenju rastlin in zimskih vrtovih. Postavljali smo mu vprašanja, on pa je nanje odgovarjal. Nato je ati posadil potaknjenec.

Potem smo si mi posejali vsak svoj paradižnik. Najprej smo lonček napolnili z zemljo, nato smo v sredini lončka  naredili luknjo globoko 1cm in v njo dali nekaj semen. Semena smo pokrili z zemljo. Vsak si je na svoj lonček nalepil listek s svojim imenom. Na koncu smo paradižnik še zalili. Nato  smo lončke dali na podstavke na okensko polico.

Na koncu učne ure smo se atiju zahvalili. Bilo je zelo zanimivo, saj smo se veliko novega naučili.

 

Anja Hedl, 3.g

 

PUST

19. 2. 2018

Utrinki iz pustnega torka 2018.

 

PUSTNE DELAVNICE

12. 2. 2018

Osnovna šola Ljudski Vrt Ptuj, podružnica Grajena sodeluje v projektu '' S tradicijo v prihodnost''. V ta namen smo nekateri učenci 5., 7., 8., in 9. razreda s pomočjo učiteljic organizirali kulinarične delavnice, kjer smo kuhali, pekli in cvrli slovenske tradicionalne pustne jedi. Pripravili smo kislo zelje, pražen krompir, klobase in v tem času nepogrešljive flancate. Delavnice smo izvedli v sodelovanju z Društvom kmetic MO Ptuj. Pomagale so nam pri pripravi jedi, ki so bile zelo okusne. Nekaj učencev je naredilo plakat na to temo. Dan je bil zelo zanimiv in poučen, naučili smo se veliko novega. Še naprej bomo skrbeli za ohranjanje  tradicije in skupaj  gradili prihodnost.

 

FOTOUTRINKI

Nika Čeh, 7.g

 

28. občinski otroški parlament

29. 1. 2018

V četrtek, 25. 1. 2018, je potekal 28. občinski otroški parlament, ki je potekal v prostorih Centra interesnih dejavnosti Ptuj. Tema letošnjega Otroškega parlamenta je ŠOLSTVO IN ŠOLSKI SISTEM. Predstavniki naše šole so bili: Nika Čeh, Domen Lešnik, Zoja Šafranko, Tara Klemenčič Belšak. Hvala učencem za aktivno in uspešno sodelovanje na parlamentu.

FOTOUTRINKI

 

Mentorica: Vanja Majcen

 

DAN SAMOSTOJNOSTI IN ENOTNOSTI

4. 1. 2018

V petek, 22. 12. 2017, smo imeli na OŠ Grajena zelo zanimiv in pester dan.

Zjutraj smo se odpravili v kino Ptuj, kjer smo si ogledali slovenski film Košarkar naj bo. Po končanem filmu smo se vrnili v šolo. Po malici smo odšli v šolsko telovadnico. Imeli smo prireditev ob dnevu samostojnosti in enotnosti. Učenci so deklamirali pesmi o domovini, nastopili so tudi cicizborček, mladinski zbor, otroški zbor, posamezni razredi so zaplesali in Sara Brumen nam je na koncu zapela. Ob koncu prireditve je ravnateljica povedale nekaj zaključnih besed in nam zaželela vse dobro v prihajajočem letu.

Tudi letos so se devetošolci potrudili in pripravili srečelov. Vsak si je lahko kupil nekaj srečk in dobitki so bili zelo lepi.

 

Domov smo se odpravili veseli in polni veselja, saj so bile pred nami zaslužene počitnice.

 

 

FOTOUTRINKI

 

Zapisale: Učenke 7.g

 

Praznične delavnice 

2. 1. 2018

Pripravili smo si praznično kosilo in izdelali voščilnico.

FOTOUTRINKI

 

Mentorica: Irena Pukšič

 

vstop prvošolčkov v Skupnost učencev

20. 12. 2017

Oglejte si slavnostni dogodek: vstop prvošolčkov v Skupnost učencev.

Čestitamo.

 

FOTOUTRINKI

 

Mentorica: Vanja Majcen

 

USTVARJALNE DELAVNICE Z OTROKI IN STARŠI V ODDELKU PODALJŠANEGA BIVANJA

18. 12. 2017

V sredo, 13. 12. 2017, je bilo v učilnici podaljšanega bivanja še posebej  živahno. Ob sredah običajno poteka ustvarjalna delavnica za otroke, ki so se v začetku šolskega leta prijavili na to interesno dejavnost. Prijavljenih je 21 učencev od prvega do petega razreda. Otroci takrat ustvarjajo in rišejo za natečaje, njihovi izdelki polepšajo eko kotiček ali panoje v učilnici in na hodniku. Tokrat so se otrokom pri ustvarjanju pridružili tudi starši. Ker so nekateri starši bili v tem času zaposleni, smo bili veseli tudi babice in dedka. Glede na to, da smo zakorakali v veseli december, je bila delavnica praznično obarvana. Otroci in starši  so imeli na izbiro tri izdelke. Večina je bila zelo pridnih in ustvarjalnih ter so ustvarili ne samo enega, temveč kar po dva izdelka. Nastale izdelke, ki so bili zelo lepi, so učenci in starši odnesli domov. Nekaj utrinkov in izdelkov lahko vidite v fotogaleriji.

 

Nada Sevšek

 

Prireditev za dedke in babice

8. 12. 2017

»Čas je prepočasen za tiste, ki čakajo,

prehiter za tiste, ki se bojijo,

predolg za tiste, ki žalujejo,

prekratek za tiste, ki se veselijo,

toda za tiste, ki ljubijo…. je čas večnost.«

 

Henry van Dyke

 

 

Prišel je čas, ko smo vas z velikim veseljem in ponosom povabili v šolo, medse.  Večkrat se zdi, da mladi in starejši hodimo po dveh poteh. V resnici pa smo na isti življenjski poti nerazdružljivo povezani. Saj veste, kako čisto drugače je, ko vas pogledajo oči vnuka ali vnukinje, kako med vami preskočijo iskrice. Ponosni smo in hvaležni, da ste del nas, nam stojite ob strani, nas spodbujate in pomagate. Upamo, da smo vam s prireditvijo polepšali večer. Zahvaljujemo se vam za številčen obisk.

FOTOUTRINKI  

 

Koštomaj Brigita, Tatjana Slanič

 

Tradicionalni slovenski zajtrk

21. 11. 2017

V petek, 17. 11. 2017, smo v okviru vseslovenskega projekta Tradicionalni slovenski zajtrk izvedli naravoslovni dan. Z njim želimo izboljšati zavedanje o namenu in razlogih za lokalno samooskrbo, domačo pridelavo in predelavo ter učence ozavestiti o pomenu zajtrka. Zajtrk je najpomembnejši obrok dneva, saj prebudi in spodbudi delovanje našega telesa, hkrati pa vpliva na količino zaužite hrane čez dan.

Z dejavnostmi, ki smo jih izvedli po zajtrku, smo želeli vzpodbuditi učence k razmisleku o zdravi prehrani in zdravem življenjskem slogu nasploh. Kakovostna prehrana in aktivna telesna dejavnost sta namreč ključnega pomena pri ohranjanju telesnega in duševnega zdravja.

Šestošolci so pod vodstvom razredničarke Petre Uvera Hočevar spregovorili o hrani rastlinskega izvora in pripravili vegansko stojnico, na kateri so lahko učenci poskusili različna semena in oreščke, sadje, rastlinske napitke, kokosove kroglice in slano pecivo s semeni ter si ogledali nekaj izdelkov, ki jih lahko najdemo na tržišču. Sedmošolci so pod budnim očesom učiteljic Jelice Primožič in Mihaele Kukovec pekli zdrave palačinke, ki so jih ponudili z domačo marmelado in domačim lešnikovim namazom. Izdelali so tudi zanimive plakate. Osmošolci in devetošolci so pod vodstvom razredničark Blanke Kojc in Vesne Hazdovac pripravljali sadno-zelenjavne smutije ter različne namaze. Vsi učenci so se zelo potrudili pri postrežbi, saj so izdelali čudovite pogrinjke in hrano ustrezno dekorirali. Delo na predmetni stopnji je koordinirala in spremljala učiteljica Milka Koser.

Po delavnicah smo na šoli gostili še člane Boks kluba Ring Ptuj. V intervjuju so mladi boksarji spregovorili o značilnostih boksa in prehrani športnika, v praktičnem delu pa prikazali nekaj osnovnih potez te kontaktne igre.

 

FOTOUTRINKI

Petra Uvera Hočevar

 

 

Tradicionalni slovenski zajtrk, 3.g

21. 11. 2017

17. 11. 2017 smo imeli tradicionalni slovenski zajtrk. Delali smo sadna nabodala, sadno toust in kuhali polento. Pripravili smo si tudi sadni napitek.

Več…

FOTOUTRINKI

 

Vanja Majcen

z učenci 3. g

 

Zbiralne akcije

17. 10. 2017

V tem tednu poteka ZBIRANJE ŽIVIL za socialno ogrožene družine. 16. oktobra obeležujemo svetovni dan hrane, 17. oktobra pa mednarodni dan boja proti revščini. Tudi mi želimo pomagati najrevnejšim družinam iz našega okolja. Zato vas vabimo in prosimo, da pomagate vsi, ki to zmorete. Od 16. do 20. oktobra bomo zbirali živila v ekokotičku. Živila morajo biti originalno zapakirana z veljavnim rokom uporabnosti. Dosedanje vsakoletne akcije zbiranja živil so bile zelo uspešne in verjamemo, da bo tudi letos tako.

Istočasno bo potekala akcija ZBIRANJA HRANE ZA ŽIVALI. Zbrano hrano bomo podarili Društvu proti mučenju živali Ptuj. Ta akcija bo potekala do konca novembra.

V času od 16. do 20. oktobra bomo ZBIRALI STARI PAPIR. Zabojnik je postavljen na parkirišču pred šolo. Vabimo vas, da izpraznite svoje kleti in čim več prispevate v naš zabojnik. V junijski akciji smo zbrali 1340 kg starega papirja. Prepričani smo, da to številko lahko z vašo pomočjo presežemo. Izkupiček od zbranega papirja bomo namenili učencem 8. in 9. razreda, ki bodo februarja šli na ogled musicala. Z zbranim denarjem jim želimo omiliti finančno plat ogleda.

Vabimo vas, da se po svojih zmožnostih odzovete na naše zbiralne akcije. V imenu tistih, ki bodo naše pomoči izredno veseli, se vam že vnaprej zahvaljujemo.

 

 

                                                                                                                       EKOSVET

 

Kostanjev piknik

16. 10. 2017

V sončnem in toplem petku, 13. 10. 2017, smo uživali že v tretjem tradicionalnem kostanjevem pikniku. Druženje učencev s starši je bilo nepozabno. Starše smo ogreli na novih fitnes napravah, nato smo se z njimi pomerili v igri Med dvema ognjema. Izid napete in borbene igre je bil pričakovanOpis: Rezultat iskanja slik za smeško hvala. Zmagali so tretješolci. Čestitke! Zahvala gospodu Nahbergerju za večletno peko kostanjev.

 

FOTOUTRINKI

 

Vanja Majcen

z učenci 3. g

 

Obisk iz Srbije

12. 10. 2017

Obiskala nas je učiteljica iz Srbije. Nismo je dobro razumeli, a ona nas je. Rekla nam je, da smo "divni". Srečanje z njo je bilo zabavno in zanimivo. Vsa naša imena je zapisala v cirilici. Poskusite jih prebrati.

 

FOTOUTRINKI

 

Učenci 3. g z

učiteljico Vanjo Majcen

 

Teden kulturne dediščine

3. 10. 2017

Naša šola že tretje leto zapored sodeluje v projektu Teden kulturne dediščine z namenom pri mladih vzbuditi občutek odgovornosti do naravne in kulturne dediščine. Tokrat smo izvedli kulturni dan izven šole. Ogledali smo si muzejske zbirke na gradu. 

 

FOTOUTRINKI

 

Fotografirala: Vanja Majcen

 

Vabilo

28. 9. 2017

Na šolskem igrišču podružnične šole Grajena imamo postavljene nove fitnes naprave in obnovljena otroška igrala. Pridobitve smo zelo veseli in prav je, da to delimo tudi z vami. Šola se je prijavila na javni poziv LAS Bogastvo podeželja, ki izvaja ukrep CLLD, ter v okviru  Evropskega sklada za regionalni razvoj pridobila sredstva za izvedbo le-tega. Naslov projekta je Razvijamo vitalnost na podeželju. Želimo in upamo, da bodo fitnes naprave čim bolj obiskane v popoldanskem času, zagotovo pa bodo služile tudi učencem pri pouku športne vzgoje v dopoldanskem času. V mesecu oktobru učenci inštruktorji in demonstratorji za vas pod mentorstvom učitelja športne vzgoje, g. Milana Šimaca, pripravljajo predstavitve delovanja teh naprav z željo, da jih tudi vi preizkusite.

Več …                                                                                                                               

 

Tatjana Vaupotič Zemljič, ravnateljica

 

Podelitev Večernice

28. 9. 2017

V četrtek, 21. 9. 2017, smo se odpeljali v Mursko Soboto, v gledališče Park, kjer je potekala podelitev Večernice. To nagrado so podelili za najboljše otroško in mladinsko izvirno leposlovno delo. Ogledali smo si tudi predstavo Williama Shakespeara,  Sen kresne noči,  v izvedbi Lutkovnega gledališča Maribor. Po predstavi je sledila podelitev nagrade, ki jo je za leto 2016 prejel Peter Svetina za delo Molitvice s stopnic. Na podelitvi so bili tudi številni slovenski pesniki in pisatelji: Bina Štampe Žmavc, Miha Mazzini, Primož Suhadolčan, Dim Zupan in mnogi drugi. Po končani prireditvi je sledila pogostitev s torto in fotografiranje s pisateljem. Ta dan je bil zelo zanimiv, saj še nikoli nismo bili na podelitvi takšnih nagrad.

FOTOUTRINKI

 

Nika Potočnik, 7. g

 

Nagradni izlet četrtošolcev

28. 9. 2017

V preteklem šolskem letu so učenci takratnega tretjega razreda sodelovali na nagradnem natečaju Mladi v svetu energije. S svojimi izdelki, ki so nastali v podaljšanem bivanju pod mentorstvom učiteljice Nade Sevšek, so prepričali komisijo, da jim je dodelila 1. mesto. Za nagrado so dobili izlet v Krško z ogledom Sveta energije v podjetju GEN energija in ogled gradu Rajhenburg.

Na izlet so se podali v torek, 26. septembra. Izlet je bil zelo zanimiv, poučen in poln novih doživetij. Utrinke z izleta si lahko ogledate v fotogaleriji.

 

Nada Sevšek in Romana Pukšič

 

Obvestilo – prvi šolski dan 2017/2018

28. 8. 2017

Spoštovani starši!

Začetek novega šolskega leta je pred nami, zato vam o prvem šolskem dnevu posredujemo naslednje informacije:

 

·        Šolsko leto bomo začeli v petek, 1. 9. 2017.

·        Učenci se boste zbrali s šolskimi torbami in šolskimi potrebščinami ob 8.10 na igrišču šole ali v telovadnici v primeru dežja.

·        Bodoči prvošolci ste vabljeni s starši v šolo ob 9.00 v učilnico 1. razreda.

·        S seboj imejte učenci od 1. do 3. razreda vse potrebščine, od 4. do 9. razreda potrebščine po petkovem urniku objavljenem na portalu e-asistenta (viden od 31. 8. 2017).

·        Pouk bo potekal do 11.45 z malico po ustaljenem redu.

·        Kosilo za učence, ki bodo v tem šolskem letu imeli kosilo, bo na voljo do 12.00.

·        Jutranje varstvo in OPB bosta potekala po ustaljenem urniku.                                                                                                                              

 

 

Vozni red šolskih avtobusov:

V ŠOLO:

- Odpovedan je prvi jutranji avtobus (za nulto uro), učence pripelje avtobus v šolo za 1. šolsko uro iz vseh smeri.

 

IZ ŠOLE pelje:

- ob 12.00 v vse smeri

 

 VSE OSTALE VOŽNJE NA VSEH PROGAH TA DAN ODPADEJO.

 

Želimo vam prijetno, sodelovalno novo šolsko leto!                              

 

 

Vodja podružnice

Irena Pukšič

 

 

 

 

Ravnateljica:

Tatjana Vaupotič Zemljič

 

19. 6. 2017

Učenci tretjega razreda so v podaljšanem bivanju  risali na temo Kako vidimo elektriko. Aprila so ustvarjali,  maja  poslali risbice za natečaj Mladi VSE (Mladi v svetu energije), junija pa so se veselili rezultatov.  Zelo so bili veseli sporočila, da so med nagrajenimi šolami. Prireditve in podelitve nagrad, ki je bila 12. junija v Krškem, so se udeležile: Klara Tikvič, Lana Ornik, Madita Godec in Kaja Bole ob spremstvu mentorice Nade Sevšek. Vse so nestrpno pričakovale rezultate in bile izredno presenečene, še bolj pa vesele, ko so izvedele, da so učenci tretjega razreda OPB  državni zmagovalci. Po prireditvi so se učenke preizkusile  v eksperimentiranju ob katerem so zelo uživale. Za nagrado se bodo učenci tretjega razreda v septembru odpravili na nagradni izlet v Krško in grad Rajhenburg. Nekaj utrinkov z dogajanja v Krškem si lahko ogledate v fotoutrinkih.

                                                                                                                               

 

Nada Sevšek

 

     

ZBIRAMO STAR PAPIR !

 

 

PONOVNO POTEKA AKCIJA ZBIRANJA STAREGA PAPIRJA.

 

ZABOJNIK BO PRED ŠOLO 

OD 19. 6. DO 23. 6. 2017

  

Pridobljena sredstva bodo namenjena nabavi novih igral.

 

Bodimo prijazni do narave –

 zbran star papir bo ohranil življenja mnogih dreves!

 

 

ZMAGA V  FINALU 12. OTROŠKE VARNOSTNE OLIMPIJADE

16. 6. 2017

Učenci 4. g podružnice Grajena so se med 20 ekipami, ki so se uvrstile v finale, odrezali najbolje in osvojili pokal. Veselje je bilo nepopisno!

FOTOUTRINKI 

 

Romana Pukšič

 

31. 5. 2017

Učenci naše šole se večkrat odzovejo na različne natečaje. Tokrat so se z veseljem lotili izdelave izdelkov za natečaj Lučka in prijatelji, ki so ga razpisale Ljubljanske mlekarne. Nastale so številne risbice slastnih sladoledov, ki so jih ustvarili učenci prvega, drugega in tretjega razreda. Učenci v podaljšanem bivanju pa so izdelali prave sladolede iz lončkov in pur pene, jih lepo pobarvali in jih postavili na sprehod na cvetoči travnik. Trud vseh učencev se je obrestoval, saj so osvojili nagrado. Nagrada je bila predstava čarovnika Grega. Ta nas je na šoli obiskal v ponedeljek, 29. 5. 2017. Učenci so neizmerno uživali v predstavi, se zabavali in zelo nasmejali. 

  FOTOUTRINKI 

 

Nada Sevšek

 

Bralna značka z Urošem Hrovatom

31. 5. 2017

V četrtek, 25. 5. 2017, nas je kot gost zaključka bralne značke obiskal znani ilustrator Uroš Hrovat. Ilustriral je veliko znanih knjig, Šolske novice, Košarkar naj bo, Peter Nos in še mnoge druge knjige Primoža Suhodolčana.

V samem uvodu prireditve nam je povedal zgodbo, kako je postal ilustrator. Med branjem njegovih in Suhodolčanovih knjig je narisal kar nekaj ilustracij. Bilo je zelo zanimivo, saj smo učenci lahko videli, kako se lahko iz majhne črte ali pike nariše celotna ilustracija. S pomočjo risanja ilustracij nam je tudi razložil, zakaj ima Peter Nos ovit svoj nos.

FOTOUTRINKI  

 

Lea Emeršič, 6.g

 

20 za 20

25. 5. 2017

V ponedeljek, 22. maja 2017, nas je v šoli obiskal glasbenik Marko Soršak – Soki, ki je pobudnik in idejni vodja projekta 20 za 20.

Ob 20-letnici svojega glasbenega delovanja se je odločil, da želi pomagati mladim nadarjenim učencem. S pomočjo donatorjev, sponzorjev in dobrodelnih koncertov zbira denarna sredstva, s katerimi kupi glasbila in jih podari osnovnim šolam. Projekt je že prerasel število 20, kot si ga je sprva zamislil.

OŠ Ljudski vrt in OŠ Grajena sta že 48. in 49. šola, ki ju je obdaril.

Na OŠ Ljudski vrt smo dobili novo električno in bas kitaro z ojačevalci, na OŠ Grajena pa elektroakustično kitaro in kahon.

Z našim gostom smo preživeli prijetno šolsko uro in se mu iskreno zahvaljujemo za podarjena glasbila.

Želimo mu še veliko uspehov!

FOTOUTRINKI 

 

Jerneja Bombek

 

SPOZNAJMO DRŽAVE EVROPSKE UNIJE

9. 5. 2017

Po enoletnem premoru je Turistično društvo Ptuj pripravilo nadaljevanje turističnega projekta »Spoznajmo države Evropske unije« . Na osrednji prireditvi pred Mestno hišo so bile na stojnicah in s kulturnim programom predstavljene vse države Evropske unije. Tudi letos so sodelujoči ohranili izbor držav, tema pa je bila predstavitev najlepših pravljic ali največjih pravljičarjev določene države.

Učenci OŠ Ljudski vrt podružnica Grajena so se predstavili z branjem in dramatizacijo slovaške pravljice Zadnje vedro. Avtorica besedila je znana slovaška pravljičarka Maria Duričkova. V pravljici se pojavlja motiv vodnjaka pod bratislavskim gradom. Vodnjak je po pravljičnem izročilu oskrboval z vodo stanovalce gradu in njihove goste. Marljivemu vodnarju Janku, ki je skoraj noč in dan črpal vodo iz njegovih globin, se trud obrestuje - nekoč potegne iz vodnjaka vedro presenečenja.

FOTOUTRINKI 

 

Mentorice: Elka Mlakar, Marina Prejac, Petra Uvera Hočevar

 

28. 4. 2017

V petek, 21. 4. 2017, smo na Grajeni obeležili dan šole. Toda letošnje praznovanje je bilo nekaj posebnega, saj je naša šola praznovala 70 let. Škratovščina dneva  je bil naslov popoldanske prireditve. V uvodnem delu nas je nagovorila gospa ravnateljica, Tatjana Vaupotič Zemljič in seveda župan MO Ptuj, Miran Senčar. Rdečo nit same prireditve so imeli v rokah škratje. Sedem škratov je med seboj tekmovalo, kateri bo ušpičil najboljšo škratovščino. Zmagovalec je dobil veliko torto. Naši škratje so se odlično odrezali. Njihove potegavščine so bile res zanimive in zabavne. Škrat Čistko je zobni pasti dodal jagodičevje, da so otroci imeli vijolične in rožnate zobe. Škrat Umko je v matematične učbenike namesto korena zapisal korenčke, tako so učenci računali korenje, ne pa korenov. Škrat Športko je startno črto narisal kar z lepilom, da so se otroci prilepili in niso mogli priteči na cilj, … Torej škrati so imeli res odlične potegavščine. Zmagal pa je škrat Zgodovinko. Njegova škratovščina je bila nekaj posebnega, saj so otroci bili učitelji, učitelji pa učenci. Potekala je tudi modna revija, kjer so učenci predstavili obleke iz odpadnih materialov, ki smo jih naredili na tehniškem dnevu. Na koncu so vsi nastopajoči zaplesali ples Bamboleo in šoli zapeli 'Vse najboljše'.                                                                          

Ogledali smo si lahko tudi razstavo, kjer so bili razstavljeni številni predmeti in fotografije iz starih šolskih dni. Čeprav se je šola od takrat spremenila, v njej ustvarjamo nepozabljive spomine.

FOTOUTRINKI

 

Nika Čeh, 6. g

 

KONCERT PEVSKIH ZBOROV

14. 4. 2017

V sredo, 5. aprila 2017, ob 17. uri je bil v telovadnici OŠ Ljudski vrt koncert pevskih zborov OŠ Ljudski vrt in podružnice Grajena.

Zapelo je šest zborov: Zborček OŠ Ljudski vrt, ki ga vodi Arlena Bosnar Krajnc, Zborček OŠ Grajena pod vodstvom Tatjane Slanič, OPZ OŠ Grajena z zborovodkinjo Romano Pukšič in  OPZ OŠ Ljudski vrt, MPZ OŠ Ljudski vrt ter MPZ OŠ Grajena z zborovodkinjo Jernejo Bombek. Predstavili so pester program ljudskih in umetnih pesmi. Pri spremljavi pesmi so pomagali Mihaela Kukovec, Anamarija Lozinšek in Tomaž Mohorko.

FOTOUTRINKI

 

Zborovodkinja Jerneja Bombek

fotografije: Fotokrožek OŠ Ljudski vrt

 

     

ZBIRAMO STAR PAPIR !

 

 

PONOVNO POTEKA AKCIJA ZBIRANJA STAREGA PAPIRJA.

 

ZABOJNIK BO PRED ŠOLO 

OD 20. 3. DO 24. 3. 2017

  

Pridobljena sredstva bodo namenjena nabavi novih igral.

 

Bodimo prijazni do narave –

 zbran star papir bo ohranil življenja mnogih dreves!

 

 

22. 3. 2017

V letošnjem šolskem letu smo se vključili v projekt »Varno v vrtec in šolo«, ki ga organizira Sobivanje,  Društvo za trajnostni razvoj iz Ljubljane.

Glavni namen in cilj projekta je otroke spodbujati k razmišljanju o varnosti v prometu, varnosti na poti v vrtec in šolo in spoznavanju varnosti v avtomobilih.

Projekt se loteva izobraževanja otrok na drugačen, otrokom zanimiv način in jih pri tem za sodelovanje tudi nagrajuje. Vzpodbuja otroke k inovativnosti, razmišljanju in ustvarjanju na področju obravnavane tematike.

V sredo, 15. 3. 2017, sta dve članici društva izvedli delavnico z učenci prve triade. Drugo šolsko uro so se v telovadnici zbrali učenci prvega in drugega razreda, tretjo šolsko uro pa tretješolci. Gospe sta pripravili poligon za vožnjo z avtomobilčkom in motorjem. Z otroki sta ponovili splošna znanja o prometu, prometne znake, pravila obnašanja v prometu, obvezno opremo kolesa in kolesarja. Potem pa so se učenci praktično preizkusili v vlogi voznika in pešca. Ta del je bil najbolj zanimiv. Vsi učenci so se preizkusili v obeh vlogah. Ker previdnost v prometu, ni nikoli odveč, je vsaka taka aktivnost več kot dobrodošla.

FOTOUTRINKI

 

Nada Sevšek, koordinatorka Ekošole

 

19. 3. 2017

  JAZ, TI, MI ZA SLOVENIJO

STARA PLASTENKA ZA NOV INKUBATOR

 

 

V okviru projekta EKOŠOLA smo se prijavili v ozaveščevalno humanitarni projekt s sloganom STARA PLASTENKA ZA NOVO ŽIVLJENJE.

Ob tej priložnosti vas vabim, da aktivno sodelujete pri zbiranju ODPADNIH PLASTENK in EMBALAŽO MLEKA. Embalaža in plastenke morajo biti popolnoma izpraznjene, stisnjene in če je mogoče zaprte s pokrovčkom. Ločene morajo biti dosledno in pravilno.

Opis: https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcR9yBZu83ccq05EYZV2axAJjwmkGR_BkoC7kU1PfevKVwNtN3RZXA

V šoli jih bomo organizirano zbirali med 22. marcem in 22. aprilom 2017. Pred šolo bo postavljen označen ZABOJNIK, v katerega jih boste lahko odlagali.

Šola, ki bo zbrala največ plastenk, bo na koncu nagrajena s talno dekoracijo, ki jo podarja podjetje Eko igrala d.o.o.

 

 

 

K sodelovanju lahko povabite tudi ostale krajane Grajena, da prispevajo svoj del.

Mentorica: Mihaela Kukovec

 

MEDOBČINSKI OTROŠKI PARLAMENT

16. 3. 2017

V sredo 15. marca je potekal 27. medobčinski otroški parlament. Na parlamentu je bilo 19 predstavnikov različnih šol. Na samem začetku parlamenta nam je župan Mestne Občine Ptuj povedal nekaj na letošnjo temo, ki je Otroci in načrtovanje prihodnosti. Za tem smo se razdelili v skupine. V skupinah smo se na kratko pogovorili o zadani temi. Pogovarjali smo se o delu na posamezni šoli, o težavah, s katerimi smo se soočali in o vrednotah, ki so pomembne. Nato je vsaka skupina predstavila, to kar je zapisala. Sledila je debata o temi letošnjega parlamenta. Nekako smo ugotovili, da na našo prihodnost zelo vplivajo starši. V nekaterih družinah, starši svoje otroke ne podpirajo pri izbiri nadaljnjega šolanja. Čeprav se moramo znati s starši pogovoriti o čemerkoli, na njih vseeno na njih ne morem gledati kot na običajnega prijatelja. Starši nam morajo biti ena izmed glavnih avtoritet. Pogovarjali smo se tudi o srednjih šolah. Prišli smo do zaključka, da so učencem Srednje šole predstavljene le v dobrih lučeh, da jim niso predstavljene vse Srednje šole, ampak le nekaj šol ter da učenci nimajo praktičnega znanja, s katerim bi se morda lažje odločili za nadaljnjo šolanje. Pomembna tema je bila tudi okolje, o kateri smo se pogovarjali. Ljudje se ne zavedamo, da imamo čist zrak in veliko zaloge pitne vode. Vendar če bomo okolje onesnaževali, tega več ne bomo imeli, zato moramo že zdaj skrbeti za našo okolje, da bo čisto in lepo tudi v prihodnosti.

Po dolgi debati smo izvolili pet predstavnikov, ki se bodo udeležili Nacionalnega otroškega parlamenta.

FOTOUTRINKI

 

Predsednica šolske skupnosti:

Nika Čeh

 

5. 3. 2017

Tudi letos kurenti niso pozabili na nas. V torek, 28. 2. 2017, so s svojim glasnim zvonjenjem naznanili svoj obisk. Nekaj utrinkov lahko vidite v fotogaleriji.

Učenci 5. razreda so o pustu napisali tudi pesmice.

 

 

13. 2. 2017

V torek, 7. 2. 2017, smo imeli prireditev ob kulturnem dnevu, saj je 8. februar Prešernov dan. Prešeren je svoje pesmi izdal v Poezijah. Napisal je nam zelo znano pesem Zdravljico, katere 7. kitica je naša slovenska himna.

Učenci smo se drugo šolsko uro zbrali v telovadnici. Na začetku prireditve nam je spregovorila  gospa Irena Pukšič, vodja podružnice. Na prireditvi so nastopali učenci od 2. do 9. razreda. Slišali  smo razne inštrumente, recitacijo Povodnega moža ter številne druge ljubezenske recitacije, glasbene točke in pevski zbor. Voditelja prireditve sta predstavila različna dela pesnika Franceta Prešerna. Seveda pa nismo pozabili še na druge pesniške ustvarjalce. Prireditev je trajala eno šolsko uro. Tema recitacij pesmi se je v veliki večini nanašala na ljubezen. Po končani prireditvi smo se vrnili nazaj k pouku.

 FOTOUTRINKI

 

Anže Gavez, 6. g

 

Programiranje otrok

3. 2. 2017

Vabimo vas na predavanje mag. Janija Prgića, v izvedbi Svetovalno-izobraževalnega centra MI, z naslovom Programiranje otrok, ki bo v četrtek, 9. februarja 2017, ob 16.45 uri v šolski jedilnici OŠ Ljudski vrt Ptuj, Župančičeva 10. Predavanje je namenjeno staršem vseh učencev in učencem 8. in 9. razreda.

 

Opis: programiranjeotrok

VSEBINA

·        Kako odrasli nevede vstavljamo vedenjske vzorce našim otrokom.

·        Kaj zares pomeni fraza »Učimo z zgledom«.

·        Strategije so del vedenja in jih lahko odstranimo ali pa vstavimo.

·        Ali je nekaj prirojeno ali priučeno?

·        Kako odrasli vsak dan nevede programiramo otroke in na kaj bi morali biti pri tem pozorni.

 Govorilna ura je zato prestavljena iz torka, 7. 2., na četrtek, 9. 2. 2017 in bo potekala v času od 15.50 do 16.35 ure.

Z veseljem vas ponovno vabimo, da se udeležite drugega predavanja tega izjemnega predavatelja, mag. Janija Prgića.

 

 

Ravnateljica: Tatjana Vaupotič Zemljič  

 

Občinski otroški parlament

31. 1. 2017

V CID-u na Ptuju je potekalo zasedanje 27. občinskega otroškega parlamenta, katerega so uspešno zastopali štirje predstavniki naše šole: Nika Čeh, Zoja Šafranko, Gal Koštomaj in Nejc Podgoršek. Tema, s katero so se mladi parlamentarci soočili v tem šolskem letu, je bila Otroci in načrtovanje prihodnosti. 

FOTOUTRINKI

 

Mentorica: Vanja Majcen

 

zimske radosti

24. 1. 2017

Zima, zima bela,

končno Grajeno odela.

Mi veseli vsi

na snegu ustvarjali…oglejte si zimske radosti v foto utrinkih drugošolcev.

  

 

Učiteljica Vanja Majcen in 2. G

 

Otroci pojejo sloveske pesmi

20. 1. 2017

V četrtek, 19. januar 2017, je bila v telovadnici naše šole Ljudski vrt polfinalna prireditev Otroci pojejo slovenske pesmi in se veselijo. Našo šolo so zastopali: Tejo Firbas iz mlajše kategorije, Minea Malek, za matično šolo, starejša kategorija in Sara Brumen za podružnico Grajena, starejša kategorija.

Vsi trije so se uvrstili v finale, ki bo v soboto, 18. 2. 2017, prav tako v telovadnici OŠ Ljudski vrt. Vljudno vabljeni!

Vsem nastopajočim iskrene čestitke!

Želimo vam uspešen nastop tudi v finalni prireditvi!

FOTOUTRINKI                                                                                                                                                

 

Jerneja Bombek

 

ZBIRALNA AKCIJA HRANE ZA BREZDOMNE ŽIVALI

5. 1. 2017

Decembra se je tudi uradno končala akcija zbiranja hrane za živali, ki se je pričela 4. oktobra, na svetovni dan živali.

V ponedeljek, 19. 12. 2016, nas je v okviru projekta S srcem za živali, ki ga izvajamo že tretje leto, obiskala gospa Kristina Pšajd, predsednica Društva proti mučenju živali Ptuj. Pri razredni uri je izvedla predavanje za učence od 6. do 8. razreda, v katerem je predstavila delovanje društva ter povedala nekaj zgodb o reševanju živali. Poudarila je, da je skrb za žival resna in odgovorna naloga, in hkrati pozvala učence, naj si ne omislijo živali, v kolikor zanjo ne bodo mogli ustrezno skrbeti (zaenkrat finančno skrb namesto njih prevzamejo starši). Vsaka žival si zasluži hrano, vodo, primerne bivalne pogoje, veterinarsko oskrbo in našo ljubezen. Gospe Pšajd smo predali tudi zbrano hrano in pripomočke za živali, in sicer okoli 15 kg suhe (briketirane) mačje hrane (iskrena hvala donatorju za 10 kg kvalitetne mačje hrane Happy Cat), 10,3 kg mokre hrane za muce (konzerve in vrečice), 17 kg briketirane pasje hrane, 6,8 kg mokre hrane za pse, nekaj priboljškov, torbo za prenašanje psa ali muce, povodec, plastenki s posodicama za teren, skodelico za hrano, torbici za priboljške, krtači za česanje, nekaj odejic in tekstila in 1,5 kg hrane za zunanje ptice.

Iskrena hvala vsem donatorjem.     

FOTOUTRINKI                                                                                                                                                

 

Petra Uvera Hočevar, vodja projekta S srcem za živali

 

USTVARJALNE DELAVNICE Z OTROKI IN STARŠI V ODDELKU PODALJŠANEGA BIVANJA

11. 12. 2016

V četrtek, 8. 12. 2016, je bilo v učilnici podaljšanega bivanja še posebej  živahno. Ob torkih poteka ustvarjalna delavnica za otroke, ki so se v začetku šolskega leta prijavili na to interesno dejavnost. Prijavljenih je 26 učencev od prvega do petega razreda. Otroci takrat ustvarjajo in rišejo za natečaje, njihovi izdelki polepšajo eko kotiček ali panoje v učilnici. Tokrat so se otrokom pri ustvarjanju pridružili tudi starši. Ker pa smo zakorakali v veseli december, je bila delavnica praznično obarvana. Otroci in starši so izdelali snežno kroglo. Medtem ko so čakali, da se ustvarjene podobe za snežno kroglo dobro zalepijo, so izdelali še božične zvezde iz papirjev različnih barv. Nastale izdelke, ki so bili zelo lepi, so učenci in starši odnesli domov. Nekaj utrinkov in izdelkov lahko vidite v fotogaleriji.     

                                                                                                                                               

 

Nada Sevšek

 

skupnost učencev šole

9. 12. 2016

Danes je Pika Nogavička prvošolčke sprejela v Skupnost učencev. Tako se je naša družina povečala za 18 novih članov. Čestitamo!

FOTOUTRINKI

 

predstavniki SU

z mentorico Vanjo Majcen

 

PRIREDITEV ZA BABICE IN DEDKE

28. 11. 2016

Vsako obdobje v človekovem življenju ima svoje lepote, dragocenosti, svoje težave in čeri. Otroštvo in starost pri tem nista izvzeta.

Da bi se zahvalili svojim starim staršem in jim polepšali turoben novembrski dan, smo učenci skupaj z mentoricami zanje pripravili kulturno prireditev. Na njej so se predstavili vsi šolski pevski zbori, instrumentalisti, vokalisti, folklorna skupina, recitatorji in plesalci. Prireditev sta povezovala devetošolca Ana Jančič in Gal Gojčič Kralj, prvič pa sta se v vlogi uvodnih napovedovalk preizkusili osmošolki Kaja Greifoner in Tjaša Soko.

Nastopajoči so na obraze svojih babic in dedkov privabili smeh in solze sreče in radosti.

Prireditev sta zasnovali učiteljici Nada Sevšek in Milka Koser.

FOTOUTRINKI

 

 

Tradicionalni slovenski zajtrk

20. 11. 2016

V četrtek, 17. 11. 2016, smo v vseh razredih izvedli naravoslovni dan.

Tako smo se pripravili na vseslovenski projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, s katerim bi radi izboljšali zavedanje o namenu in razlogih za lokalno samooskrbo, domačo pridelavo in predelavo ter učence ozavestili o pomenu zajtrka. Zajtrk je najpomembnejši obrok dneva, saj prebudi in spodbudi delovanje našega telesa, hkrati pa vpliva na količino zaužite hrane čez dan. 

V četrtek smo pekli palačinke iz polnozrnate in pirine moke, izdelali domač lešnikov namaz, naredili nekaj različnih namazov iz skute (slanih in sladkih), mešali smo sadno-zelenjavne smutije ter kuhali zeliščne čaje.

Obiskala sta nas vrhunska športnika - atletinja Sabina Veit in nogometaš Aleks Pihler, ki je bil pred leti tudi naš učenec. S športnikoma smo izvedli intervju, nato pa se pomerili v medrazrednih igrah z žogo. 

Preživeli smo lep in poučen dan. 

FOTOUTRINKI

 

Milica KOSER,

vodja naravoslovnega dneva od 6. Do 9. razreda

 

JUHUHU, JESEN JE TU!

16. 11. 2016

Hladna, meglena jutra, krajši dnevi, pisano obarvano listje,… in seveda kostanji. Vse to napoveduje jesen in za nas drugošolce težko pričakovan kostanjev piknik s starši. Že drugo leto nam je uspelo jesenski popoldan preživeti veselo, igrivo, obdano s pečenimi kostanji in odličnimi sladko-slanimi dobrotami. A to še ni vse. Letos smo se pomerili s starši v igri Med dvema ognjema. Ko smo jih uspešno naučili, so postali za nas drugošolce premočni. Zato smo oblikovali skupini mamice proti očkom, mi pa smo veselo navijali. Tako je bilo naše druženje obdano tudi s smehom, tekmovalnostjo, klepetom in predvsem veliko dobre volje.

Utrinki učencev 2. razreda:

Kostanjev piknik je bil dan pred jesenskimi počitnicami. Prinesli smo narezane kostanje. Jedli smo kostanje, pecivo in bonbone. Kostanje sta pekla Tajev in Anjin ati.  Igrali smo Med dvema ognjema in nogomet. Tudi starši so igrali z nami, eno igro so igrali sami: mamice proti očkom. Pili smo topel čaj. Imeli smo se lepo. Obiskala nas je tudi ravnateljica. Na kostanjevem pikniku smo se vsi zelo zabavali. Zvečer smo šli domov.

 

Opis: 20161028_174230

 

 

Opis: 20161028_174301

učenci 2. razreda

z učiteljico Vanjo Majcen

 

v šoli je zagorelo

16. 11. 2016

V torek, 25. 10. 2016, smo imeli v okviru tehniškega dne evakuacijo. Učiteljica je po šolskem radiu povedala, da je prišlo do potresa in posledično do požara. Po hodniku se je začelo kaditi. Mirno smo se v vrsti odpravili iz učilnic na igrišče pred šolo. Tam smo počakali, da so prispeli gasilci, policisti, vojaki in reševalci. Gasilci so takoj vstopili v šolo in prinesli ven ranjenca, ki so ju reševalci oskrbeli. Zatem smo si lahko ogledali vojaško opremo in vozilo, policijsko vozilo, reševalno vozilo in gasilska vozila. Zanimiv je bil vojaški šotor s spalno vrečo – bivak. Gasilsko vozilo ima ogromno opreme, najbolj všeč so mi bile klešče na hidravliko. Reševalno vozilo je dobro opremljeno, najbolj uporabna so se mi zdela nosila na kolesih. Obiskali so nas tudi reševalni psi, ki so pokazali, kako poteka reševanje iz ruševin. Tudi policisti so nam pokazali delovno opremo. Po ogledu smo se polni informacij vrnili v razrede. 

KAJ SO O REŠEVALNI AKCIJI POVEDALI DRUGOŠOLCI?

  

FOTOUTRINKI

 

David Jurgec, 5. g

 

humanitarne akcije

10. 10. 2016

VABILO K HUMANITARNIM  AKCIJAM

 

V dnevih od 10. do 14 oktobra, bo potekala

HUMANITARNA AKCIJA ZBIRANJA ŽIVIL.

 

Zbiranje bo potekalo v ekokotičku,  kjer so nameščene škatle za živila. Zbrana živila bomo podarili učencem naše šole iz socialno šibkejših družin. Prosimo, da prinašate samo tista živila, ki so v originalni embalaži, vakuumsko pakirana, niso poškodovana ter jim rok trajanja še ni potekel (npr.: riž, moka, testenine, mleko, olje, pakirani mesni izdelki, konzerve, sladkarije in drugo).

Ker se je v prejšnjem tednu zbrala majhna količina igrač za revne otroke, akcijo podaljšujemo še do konca tega tedna. Zaboj je prav tako v ekokotičku.

Naslednji teden se bo začela akcija zbiranja hrane in potrebščin za živali (odeje, koce, rjuhe, igrače, oprema, …) To hrano bomo podarili Društvu proti mučenju živali Ptuj.  Akcijo bomo zaključili konec novembra.

Odprimo srca in dokažimo, da razumemo stisko soljudi in da nam tudi za živali ni vseeno!

 

Koordinatorka ekošole:

Nada Sevšek

Ravnateljica:

Tatjana Vaupotič Zemljič

 

KULTURNI DAN DRUGOŠOLCEV

4. 10. 2016

Oglejte si fotoutrinke s kulturnega dne drugošolcev, ki so se zabavali v izdelavi mandal in obisku babic ter se ob tem naučili precej novega. Hvala babicama za obisk v šoli.

 

Vanja MAJCEN

z učenci 2. g

 

KULTURNI DAN

30. 9. 2016

Učenci 6., 7., 8. razreda smo se v četrtek, 22. septembra odpravili v Maribor. Tam smo si ogledali predstavo Od tišine do glasbe, ki nam jo je predstavil Jure Ivanušič, ki smo ga ob koncu nagradili z bučnim aplavzom. Po končani predstavi nam je vodička pokazala znamenitosti Maribora. Ogledali smo si trg Svobode, Slomškov trg, Židovski trg, trg Leona Štuklja, Glavni trg. Sprehodili smo se po Gosposki ulici in na Lentu videli najstarejšo vinsko trto. Dan je bil zelo zanimiv in poučen, saj smo se veliko naučili o glasbi in mestu Maribor.

»FOTOUTRINKI«

 

Nika Čeh, 6. g

 

KROS

30. 9. 2016

Komaj smo dočakali ta dan, ki smo se ga nekateri veselili, drugi pa "na trnih" nestrpno pričakovali.

V sredo, 21. 9. 2016, smo se vsi učenci šole odpravili peš proti grajenskemu igrišču, kjer smo se pomerili v krosu. Najprej so se pomerili učenci prvega razreda, nato so tekmovali še drugi razredi, vse do devetega. Učenci smo navijali drug za drugega. Po končanem tekmovanju smo pomalicali, nato pa še nekaj časa igrali nogomet. Sledila je razglasitev rezultatov, kjer so prvi trije učenci iz vsakega razreda prejeli priznanja.

Po razglasitvi rezultatov smo se odpravili nazaj proti šoli ter kasneje domov.

Tako smo zaključili čudovit športni dan.

 

»FOTOUTRINKI«

 

Nejc Podgoršek  6. g

 

KIMAVČEVI DNEVI

13. 9. 2016

V petek, 9. 9. 2016 nas je obiskala folklorna skupina iz Romunije. Predstavili so se nam s plesnimi točkami ob spremljavi  harmonike, violine in klarineta.

»FOTOUTRINKI«

 

Mihaela Kukovec

 

Letna šola v naravi – Ankaran

6. 9. 2016

Spoštovani starši.

Obveščamo vas, da so učenke in učenci 5. razreda srečno prispeli v Ankaran v letno šolo v naravi. Pričakalo jih je sonce.

Želimo jim prijetno bivanje.

 

Tatjana Vaupotič Zemljič, ravnateljica

 

Obvestilo staršem in skrbnikom

6. 9. 2016

Vse več je poslovanja preko internetnih poti, vse več je urejanja plačevanj preko spletnih poti bank, zato smo se tudi pri nas odločili, da vam ponudimo možnost prejemanja računov s podatki za plačilo stroškov za vaše otroke po e-pošti.

Če ste zainteresirani tudi vi, da dobivate račune s podatki za plačevanje po e-pošti, prosim, da izpolnite spodnji obrazec.

Izpolnjen in podpisan obrazec lahko oddate razredniku oz. razredničarki ali pa prinesete v pisarno šolske prehrane.

Da bi za vas in nas poenostavili zadevo in hkrati zmanjšali stroške, vam predlagamo novi način pošiljanja računov.

IZJAVA – prejem položnic po elektronski pošti

 

Ravnateljica: Tatjana Vaupotič Zemljič

 

PRVI ŠOLSKI DAN 

6. 9. 2016

Prvi šolski dan je že za nami. Učenci od drugega do devetega razreda so se zbrali na šolskem igrišču, kjer jih je pozdravila Irena Pukšič, vodja podružnice. Dan so nadaljevali s svojimi razredniki in sorazredniki v matičnih učilnicah. Prvošolčki pa so se skupaj s svojimi starši zbrali v svoji učilnici. Njih je pozdravil, poleg gospe Irene Pukšič, še Marjan Pšajd, predstavnik Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Ptuj. Verjamemo, da je prvošolčkom ta dan ostal v najlepšem spominu. Nekaj utrinkov si lahko ogledate v fotogaleriji.

 

Nada Sevšek

 

Obvestilo – prvi šolski dan 2016/2017

24. 8. 2016

Drage učenke in učenci, spoštovani starši.

Še malo, pa se bomo ponovno srečali. Upam, da ste se vsi odpočili in da prihajate v šolo polni energije in želje po novem znanju in druženju.

Prvi šolski dan je četrtek, 1. september. V šoli se dobimo po naslednjem razporedu:

·    matična šola: 2. – 9. razred ob 8.15 v atriju,

1.    razred ob 10.00 v jedilnici,

·    podružnica: 2. – 9. razred ob 8.10 na dvorišču šole,

1. razred ob 10.00 v učilnici 1. razreda.

Učenci 2. – 9. razreda imajo obveznosti v šoli do 11.00 (3 šolske ure). V šoli imajo malico, vozil bo šolski avtobus.

Razpored voženj šolskih avtobusov za prvi šolski dan (podružnična šola):

V ŠOLO:

·    za nulto uro (prva vožnja) NE VOZI,

·    za prvo uro pouka (druga vožnja) VOZI CEL KROG.

IZ ŠOLE peljejo:

·    ob 11.10 v vse smeri.

 Ravnateljica: Tatjana Vaupotič Zemljič

 

 

Seznam učbenikov in delovnih zvezkov 2016/2017

1. 7. 2016

SEZNAM UČBENIKOV, DELOVNIH ZVEZKOV IN OSTALIH ŠOLSKIH POTREBŠČIN OD 1. DO 9. RAZREDA

ŠOLSKO LETO 2016/2017

 

Jelica Primožič, knjižničarka

 

Prireditev ob Dnevu Državnosti

30. 6. 2016

24. 6. 2016 smo tudi na podružnični šoli OŠ Grajena organizirali prireditev ob Dnevu Državnosti. Obeležili smo 25 – letnico obstoja države in z učenci jubilejni praznik popestrili ob recitacijah, pevskih in glasbenih nastopih. Prireditev je popestril čarovnik Avgustino, ki je učence z dobro voljo in veliko mero čarovnij pospremil v poletne počitnice.

»FOTOUTRINKI« 

 

Aljaž Selinšek

 

nastop učencev na domačiji ivana potrča

15. 6. 2016

V petek, 10. 6. 2016, so učenci podružnice Grajena nastopali na domačiji Ivana Potrča na Štukih, kjer je bila prireditev ob 15. obletnici od odkritja njegove spominske plošče. Učenci so se predstavili s petjem, igranjem na harmoniko in s folkloro.

»FOTOUTRINKI«  

 

Mentorica: Mihaela Kukovec

 

Bralna značka

7. 6. 2016

Ob zaključku bralne značke nas je v sredo, 25. maja, obiskal pisatelj Žiga X. Gombač.

Pisateljev prihod v telovadnico je pospremila Aneja s flavto, nato pa smo v pozdravnem govoru predstavili našega gosta.

Po naši kratki predstavitvi je o sebi ter o svojem pisateljevanju spregovoril tudi  Žiga X. Gombač. Pisatelj nas je na humorističen način seznanil s tem, kako je prišel do naše šole in o junakih, ki nastopajo v njegovih delih. Predstavil pa nam je tudi svoj pisateljski stil življenja.

Ob koncu prireditve smo se pisatelju zahvalili z majhno pozornostjo, s pravljičnim čeveljcem in Utrinki. Tako učiteljem kot učencem je bil obisk pisatelja zanimiv.

»FOTOUTRINKI«  

 

Urška Čeh

 

PREDSTAVITEV PRAVLJIČNEGA GOZDA RDEČA KAPICA V LJUBLJANI

28. 5. 2016

V petek, 20. 5. 2016, smo se učenci petega razreda udeležili dogodka Festival Sobivanja, na katerem smo predstavili Pravljični gozd Rdeča kapica. Ko smo prispeli v Vodno mesto Atlantis, smo najprej pripravili stojnico. Opremili smo jo s plakati, našimi izdelki, reklamnim materialom in različnimi vrstami kruhov. Nekateri od nas so bili oblečeni v Rdečo kapico, Sneguljčico, volka in babico. Vmes smo se pomerili v športnih igrah (mali nogomet, med dvema ognjema in spretnostni poligon) in bili pri tem zelo uspešni, saj smo zmagali. Ob podelitvi nagrad za projekt Slovenija – kot jo vidimo otroci, v katerem smo tudi mi sodelovali, smo izvedli kulturni program. Tam je bil tudi adrenalinski park, kjer smo lahko preverili svoje plezalne spretnosti. Bilo je zelo visoko in strašno, a vendar zelo zanimivo in zabavno. Imeli smo se zelo lepo, o čemer se lahko prepričate z ogledom fotografij.

 

Nika Potočnik, 5. g

 

dan šole

25. 4. 2016

Petek, 22. 4., je bil prav poseben dan. Zakaj? Zato, ker smo ta dan obeležili DAN ŠOLE. Kako? S prireditvijo v šolski telovadnici. Prireditev je potekala, prav tako kot vse dosedanje aktivnosti, v sklopu projekta POD SONČNICO. S prireditvijo smo začeli ob 18. uri. Povezovalki sta bili devetošolki Urška Čeh in Lea Kaisersberger. Besedo sta najprej predali ravnateljici, gospe Tatjani Vaupotič Zemljič.  Za njo je o aktivnostih v sklopu projekta spregovorila vodja podružnice, gospa Irena Pukšič. Nekaj zelo prijaznih in spodbudnih besed nam je namenil tudi podžupan, gospod Marjan Kolarič. Za uradnim delom je sledil kulturni program, ki so ga pod mentorstvom Nade Sevšek in Romane Pukšič, pripravili učenci. Po prireditvi so si obiskovalci ogledali razstavo izdelkov iz naravnih materialov, ki so nastali na tehniškem dnevu, in poskusili različne vrste kruhov in namazov, ki so jih spekli in pripravili učenci tekom naravoslovnega dne. V knjižnici pa so si obiskovalci ogledali razstavo zelišč in tinktur, ki jih je pripravila knjižničarka Jelica Primožič. Utrinke z razstave in pestre prireditve si lahko ogledate v fotogaleriji. Za lepe posnetke je, v vsem tednu različnih aktivnosti, skrbela devetošolka Ela Valenko, za ažurnost spletne strani pa učiteljica Blanka Kojc.

 

Nada Sevšek, Ela Valenko, Blanka Kojc

 

naravoslovni DAN

21. 4. 2016

Četrtek, 21. 4., je bil predzadnji izmed dni aktivnosti, ki se izvajajo v sklopu projekta o zdravju, zdravi prehrani in dobremu počutju ter potekajo pred dnevom šole. Naravoslovni dan je bil namenjen zdravi prehrani. Učenci so se preizkusili v pripravi in peki različnih kruhov in namazov, spoznavali so zelenjavo in sadje, različna zelišča, kuhali polento, zeliščne čaje,… Učenci od prvega do petega razreda so prisluhnili predavanju o osebni higieni in preprečevanju poškodb. To je bil eden izmed dni, ko se ti cedijo sline, saj je vsepovsod dišalo po sveže pečenem kruhu. Nekaj utrinkov si lahko ogledate v fotogaleriji. 

 

Nada Sevšek, Ela Valenko

 

ŠPORTNI DAN

20. 4. 2016

V naš projekt POD SONČNICO je vključen tudi športni dan, saj gre za projekt o zdravju, zdravi prehrani in dobrem počutju. Za boljše zdravje je pomembno, da smo telesno aktivni. Prav zato je bila sreda, 20. 4.,  namenjena pridobivanju telesne kondicije in telesni aktivnosti. Učenci prve triade so se podali na pohod do pravljičnega gozda Rdeča kapica, učenci druge triade na Hum, ostali učenci pa so se sprehodili kar do Vurberka. Ob poti so lahko vsi učenci občudovali lepote naše pokrajine. Nekaj utrinkov si lahko ogledate v fotogaleriji.    

 

Nada Sevšek, Vanja Majcen, Blanka Kojc

 

TEHNIŠKI DAN

19. 4. 2016

Nada Sevšek

 

NOČ PRAVLJIC

19. 4. 2016

Nada Sevšek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Opis: https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQi8MA7QNh-lVkQlhjrc3Fhi79Y6pNo3iJ7pL7Z_1VXnNvXP_zK

Polje z besedilom: P
O
V
A
B
I
L
O

OTROK S SONČNICO

Nesem sončnico na rami,

zlat metulj je vzplaval nanjo,

sončnica se je nagnila,

o, da ne bi se zlomila!

Nesem sončnico na rami,

v njej so zlata, zlata zrna,

sončnica se je nagnila,

o, da ne bi se zlomila!

O, metulj razprl je krila,

sapica je vzvalovila,

sončnica se je nagnila,

o, da ne bi se zlomila!

             (Srečko Kosovel)

 

 

Vljudno vabljeni na prireditev ob

DNEVU ŠOLE,

ki bo v petek,

22. 4. 2016, ob 18.00

v telovadnici Podružnice Grajena.

                

Vodja podružnice:

Irena Pukšič                           

Ravnateljica:

Tatjana Vaupotič Zemljič

 

 

 

4. 4. 2016

 

4. 4. 2016

V petek, 11. marca 2016, smo si v okviru tedna dejavnosti ob dnevu šole lahko ogledali prireditev OŠ LJUDSKI VRT IMA TALENT 2016. Prireditev ni bila tekmovalnega značaja, saj so bili zmagovalci vsi, ki so si upali priti na oder in pokazati, kaj znajo. Teh pa ni bilo malo, saj se je predstavilo 28 skupin oz. 230 nastopajočih učencev. Predstavile so se plesne in glasbene skupine. Svojih talentov pa niso pokazali samo nastopajoči, ampak tudi voditelja Kaja Petrovič in Luka Černila, ki sta prireditvi dodala poseben čar.

Vsi udeleženci so dobili za spomin že tradicionalne majice z napisom TALENT 2016.

Nasvidenje naslednje leto na prireditvi OŠ Ljudski vrt ima talent 2017.   

 »FOTOUTRINKI«

 

Jerneja Bombek in Milena Krajnc, fotografije: Fotokrožek

 

22. 3. 2016

Mentorica: Mihaela Kukovec

 

 

29. 2. 2016

Mentorica: Vanja MAJCEN

 

16. 2. 2016

Darija Erbus

 

16. 2. 2016

  

 

16. 2. 2016