| KISLA REPA | |
| SESTAVINE | POSTOPEK |
| 50 dag kisle repe 1 skodela kuhanega fižola 1 strt česen 1 žlička narezanega peteršilja 1 jušna kocka 1 žlička masla ali zaseke 1 žlica škrobne moke |
V posodo vložimo repo, prilijemo 3 dl vroče vode in kuhamo na visoki temperaturi 6 minut. Vmes enkrat premešamo. Dodamo začimbe in jušno kocko. Kuhamo še 6 minut in pustimo, da jed počiva 10 minut. Dodamo fižol in kuhamo 4 minute. Žlico škrobne moke razstopimo v 2 žlicah mrzle vode in vmešamo v repo. Premešamo in kuhamo 2 minuti. Vzamemo posodo iz pečice in dodamo maslo ali stopljeno zaseko. V posodi naj jed počiva 10 minut. |
LITERATURA:
http://www.kulinarika.net/
Kisla repa
Potrebujemo 1 kg kisle repe, moko in mast. Če je repa zelo kisla, jo operemo in kuhamo v topli vodi. Ko že nekaj časa vre, damo v kozico žlico masti, ko se segreje pa še malo zrezane čebule in nato žlico moke. Ko bledo zarumeni, vlijemo v repo, osolimo in premešamo. Ko je repa dovolj mehka, jo postrežemo.
Marija Korošec, Mali Okič, Cirkulane
Kisla repa
Najprej so repo vložili v veliko posodo, pokrili z jabolčijem (iz jabolk), čez nekaj časa je repa postala kisla. Nato so jo obelili, naribali in skuhali. Ko je bila kuhana, so jo zmešali s koruzno moko, vlili v lonec, nato pa zabelili z zaseko in ocvirki. Kisla repa je bila vsakdanja jed.
Marija Zebec, Brezovec 76, Cirkulane
LITERATURA:
http://www2.arnes.si/~mboscir2s/pro_recept.htm