KEMIJA V HRANI
Autor ALMA KANDARE
Preveri se koliko poznaš kemijo hrane, ki jo ješ.
1. Kuhinjski sladkor ima kemijsko ime ...
fruktoza
galaktoza
glukoza
saharoza
2. Kava, čaj in kola vsebujeta stimulator živčnega sistema, ki ga imenujemo...
kofein
teobromin
teofilin
3. Natrijev hidrogen karbonat je snov, ki jih v kuhinji rečemo...
pecilni prašek.
kvas v prahu.
kuhinjska sol.
soda bikarbona.
4. Listnata zelenjava (solata) dobi barvo od ...
karotena.
klorofila.
mitihondrija.
ksantofilov.
5. Mehurčki v šampanjcu nastanejo zaradi...
ogljikovega dioksida.
vodika.
dušika.
kisika.
6. Kuhijsko sol kemijsko imenujemo ...
natrijev hidrogen karbonat
natrijev klorid
natrijev jodid
natrijev klorat
7. Ko režeš čebulo, ponavadi jokaš. To pa se zgodi, ker pri rezanju nastaja kislina, ki jo imenujemo...
klorovodikova kislina
dušikova kislina
žveplova kislina
ocetna kislina
8. Kateri alkohol vsebujejo: pivo, vino in vinjak?
etanol
metanol
izopropanol
propanol
9. Katero kislino vsebuje kuhinjski kis?
ocetno kislino
metanojsko kislino
masleno kislino
propanojsko kislino
10. Moka je škrobno živilo. Iz katerih molekul je zgrajen škrob?
Iz fruktoze.
Iz glukoze.
Iz škrobne kisline
Iz saharoze.