KEMIJA V HRANI

Autor ALMA KANDARE

Preveri se koliko poznaš kemijo hrane, ki jo ješ.


1. Kuhinjski sladkor ima kemijsko ime ...

    fruktoza

    galaktoza

    glukoza

    saharoza

2. Kava, čaj in kola vsebujeta stimulator živčnega sistema, ki ga imenujemo...

    kofein

    saharoza

    teobromin

    teofilin

3. Natrijev hidrogen karbonat je snov, ki jih v kuhinji rečemo...

    pecilni prašek.

    kvas v prahu.

    kuhinjska sol.

    soda bikarbona.

4. Listnata zelenjava (solata) dobi barvo od ...

    karotena.

    klorofila.

    mitihondrija.

    ksantofilov.

5. Mehurčki v šampanjcu nastanejo zaradi...

    ogljikovega dioksida.

    vodika.

    dušika.

    kisika.

6. Kuhijsko sol kemijsko imenujemo ...

    natrijev hidrogen karbonat

    natrijev klorid

    natrijev jodid

    natrijev klorat

7. Ko režeš čebulo, ponavadi jokaš. To pa se zgodi, ker pri rezanju nastaja kislina, ki jo imenujemo...

    klorovodikova kislina

    dušikova kislina

    žveplova kislina

    ocetna kislina

8. Kateri alkohol vsebujejo: pivo, vino in vinjak?

    etanol

    metanol

    izopropanol

    propanol

9. Katero kislino vsebuje kuhinjski kis?

    ocetno kislino

    metanojsko kislino

    masleno kislino

    propanojsko kislino

10. Moka je škrobno živilo. Iz katerih molekul je zgrajen škrob?

    Iz fruktoze.

    Iz glukoze.

    Iz škrobne kisline

    Iz saharoze.