»RECITALI PESMI SREČKA KOSOVELA« - 06. 02. 2008

 

Letošnje recitale ob kulturnem prazniku smo posvetili pesniku Srečku Kosovelu.

Srečko Kosovel je pisal pesmi tudi za otroke. V pesmih za mladino srečamo Kosovela v manj dramatični luči, tu ne prevladuje več motiv smrti, več je sonca, predvsem pa pogledov po drobnih, preprostih stvareh iz vsakdanjega življenja ali živalih, ki so človeku, še posebno otroku blizu. Pred nami je nežen opazovalec narave, ki se rad igra, miruje, njegovo srce se odpira pred nami in v njem je veliko več svetlobe.

Je otrok kraške zemlje, njenih borov in brinja. Naslovi nekaterih njegovih otroških pesmi so: Naša bela mačica (Sonček boža tačice), Sultanček na vlaku, Medvedi in medvedki, Vrabček zoblje, Polhi, Deček in sonce, Brinjevka, Škrat Dobrošin, Kje?, Otrok s sončnico, Burja, Prošnja, Dete na travi, Marjetice, Naš prašiček, Močeradek, Polh v jeseni, Večer, Pasja vera, Stoji sredi polja, Vožnja, Na večer, Kadar otrok spava, Danuška, Mravljica, Pesem s Krasa, Hišica, ki je pod klancem, Vas za bori, Po nevihti, Odpeljali so kozlička, Polno pest, Starka za vasjo, Mati bere, Mati čaka, Drevesa v dolini, V sivem jutru, Pesem št. 1, Cvetje na oknu.

Lirika pesmi tega žalostnega kraškega slavca, kakor ga tudi neredko z razlogom imenujejo, nas prepričuje, ne le da so najuspešnejše pesmi za otroke primerne tudi za občutljive, tenkočutne ljudi, ampak tudi obratno, saj priporočajo branje njegovih pesmi prav tako otrokom, kakor tudi odraslim.

 

 

Vir: Wikipedija

Kje?

 

Kje je zvonček? – Tam na mahu
ziblje se in spava.
Kje vijolica sestrica? –
V skritem grmu diha v strahu.
Kje trobentica? –
Nanjo deček poigrava.
Kje je dete? – Žarki zlati
z njim igrajo se na trati.

 

 

 

Naša bela mačica

 

Sonček boža tačice
naše bele mačice.
O, da je lenuška,
to pa ni resnica –
ona je predica.

Kadar naigra se,
za kolovrat sede,
zamiži in prede.

 

Naš program sta povezovali učenki 4. razreda, ZALA UDIR in PETRA JELER.

 

    

 

Učenci 1. razreda so se predstavili s pesmijo »Naša bela mačica«, učenci 2. razreda pa s pesmijo »Večer«.

 

    

 

Učenke 3. razreda NINA KATARINA ŠTULAR, ANA ROGELJ in ANA LOMBAR so skupaj predstavile pesmi »Otrok s sončnico« in »Medvedi in medvedki«.

 

Kot zadnji so se predstavili učenci 4. razreda. BARBARA DOMEVŠČIK in ERIK PETROVIČ sta predstavila pesem »Deček in sonce«, ŠPELA GORIŠEK pa pesem »Marjetice«.