NOVOSTI
domov

PRETNAR, Darja: Angleščina ob koncu devetletke : zbirka nalog za angleščino v 9. razredu devetletnega osnovnošolskega izobraževanja
Zbirka 16 kompletov vaj, ki vam bo olajšala priprave na nacionalni preizkus znanja iz angleščine in vas seznanila s tipi nalog in besedili, ki jih preizkus lahko zajema.

 ang

ANGERER, Tatjana: Od pšenice do potice
V knjigi boste našli zanimive besede: kašča, cepec, lončen pekač, lesen lopar, mentrga, nečke, otep, otrobi, pehar, pleve…

 potica

ANGERER, Tatjana: Od čebelnjaka do medenjaka
V knjigi zveš kaj je panj, napajališče, žrelo, brada, satnik, pitalnik, čebelarsko pokrivalo, čebelji ples, grebljica in dleto…

 medvedek

DOBRAVEC, Mira: Teta Puber na obisku
Duhovite najstniške zgodbice so izmišljene zgodbice, a osebe, ki nastopajo v njih, prihajajo iz tako vsakdanjega življenja, da na to lahko tudi pozabimo in se vanje brez težav vživimo. Prav zato, ker nastopajoči niso nikakršne zvezde, nikakršni nadljudje, pa tudi nikakršne motene osebnosti. So čisto navadni ljudje- takšni, za kakršne se običajno imamo vsi- ali vsaj v večini. (Spremno besedo je napisal Bogdan Žorž).

 teta

VELIKI splošni leksikon : priročna izdaja v dvajsetih knjigah
Izdaja je malenkostno popravljena oblika leksikona, ki je leta 2005 izšla na plošči CD-ROM. Vsebina leksikona je bila posodobljena, sistematično s podatki do 1. maja 2004 (nekateri podatki so tudi novejši).
Leksikon je z več kot 85.000 iztočnicami oziroma več kot 100.000 gesli in podgesli še vedno najobsežnejši leksikon v Sloveniji.

 az

HOTEL sem prijeti še luno : izbor kratke proze za tekmovanje za Cankarjevo priznanje 2007 na prvi stopnji
Ivan Cankar, Zofka Kvedrova, Milan Pugelj, Lovro Kuhar - Prežihov Voranc, Ciril Kosmač, Lojze Kovačič, Tone Partljič, Igor Bratož

 luna

KOSMAČ, Ciril: V gaju življenja
Ciril Kosmač je tako samosvoj pisatelj, da ga prepoznamo v vsakem njegovem delu skoraj v vseh pisateljskih in človeških razsežnostih. In vendar nam zmeraj znova - kot da bi klesal iz popolnoma novega kamna nov spomenik - razprostre iz sveta ob Idrijci svoj "prečudoviti mavrični lok življenja." Knjiga je izšla v zbirki Domen.

 gaj

BAYLESS, Maureen: Pleši z življenjem
Monika je hčerko Sabie vzgajala v samostojno dekle, ki se ne uklanja pravilom. Nikoli ni obiskovala prave šole in le redko je živela v resnični hiši. A ko se znajdeš na ulici in ti je ravnokar umrla mama, na koga se lahko obrneš, komu lahko zaupaš?
Pretresljiva zgodba o Sabiejini odločnosti, da si ustvari varno in ljubečo družino ter zapleše z življenjem. Knjiga je izšla v zbirki Zorenja.

 ples

FLEGG, Aubrey: Dekle v zelenem
Knjiga je prvi del trilogije Krila nad Delftom.
Hčerka premožne holandske družine, Louise Eeden se zaveda, kaj pričakujejo od nje starši. Ko njen oče pri slavnem umetniku naroči njen portret, nerada privoli, saj to pomeni skorajšnjo poroko. V ateljeju pri slikarskem mojstru Haitinku in njegovem nerodnem vajencu Pietru pa Louise nepričakovano občuti svobodo. Toda nekdo opazuje vsak njen korak in Louisino vse globlje prijateljstvo s Pietrom ne ostane neopaženo, kar pripelje do brezobzirnega in grozovitega soočenja.
Knjiga je dobila nagrado Bisto Book za leto 2004, najbolj prestižno irsko nagrado za mladinsko literaturo.


 zelena

GOOBIE, Beth: Ranjena krila
Petnajstletna Adrien, ki si je komaj opomogla po možganski anevrizmi in jo je teta Erin preko poletja zaposlila v svojem počitniškem taboru, je ujeta med svet živih in svet duhov, negotova, kam pravzaprav sodi. Soočena s spoznanjem, da jo lahko doleti nova, tokrat usodna možganska krvavitev, se trudi razumeti sporočila, ki ji jih pošilja pet mladih umrlih deklet, ki jih vidi le ona. Sporočila, ki skrivajo ključ do skrivnosti, ki preganja njeno teto. Tudi Paul, čudovit fant, v katerega se zaljubi, ima šesti čut, ki mu govori, da sta z Adrien neločljivo povezana.
Knjiga je bila nagrajena, kot najboljša kanadska knjiga za mladostnike. Izšla je v zbirki Zorenja+.

 krila

STINE, R. L.:  Kamp groze
To poletje bo Max šel v kamp Kačje jezero, kjer bo moral plavati v jezeru, polnem strupenih kač… kjer se klati Brezglavi duh… kjer se bo skupaj s prijateljema duhcema, Nickyjem in Taro, nadaljevalo nevarno iskanje Nickyjevih in Tarinih staršev.
A najprej so bo Max moral ponovno soočiti z zlobnim duhom Groznijem.

 groza

SPOZNAJMO DRŽAVE EU
Slovenke in Slovenci smo  se z vstopom v EU odločili za pot združevanja in sodelovanja, pot miru. Mir pa je ena največjih vrednot življenja. Za to pot moramo skupni evropski prostor dobro poznati in izkoristiti priložnosti, ki se nam ob tem ponujajo(R.Jordan Cizelj).
V zbirki so predstavljene: POLJSKA, LATVIJA, LITVA, ESTONIJA, ČEŠKA, MALTA, CIPER, SLOVAŠKA, MADŽARSKA in SLOVENIJA.


 eu

TELLER, Janne: Nič
Pierre Anthon je pustil šolo še isti dan, ko je ugotovil, da se ne splača ničesar storiti, saj tako in tako nič nima smisla. Vsi mi pa smo ostali. In čeprav so učitelji skrbno počistili vse sledi za Pierre Anthonom, tako v učilnici kot v naših glavah, je delček njega ostal v nas. Morda se je prav zato zgodba razpletla tako, kot se je…
Knjiga je prejela nagrado danskega Ministrstva za kulturo za najboljšo knjigo leta 2001.

 nic