REŠEVANJE NALOG NA SVETOVNEM SPLETU
JE MOGOČE LE Z UPORABO BRSKALNIKA
MS Internet Explorer različice 4.O ali višje!
Pazljivo preberi besedilo.
Prvi jesenski vetrovi so rjava tla prekrili s pisano preprogo listov.V naše kraje je prišla teta Jesen. V zraku je zadišalo po sivi megli, v sadovnjakih pa po zrelih jabolkih. Iz njih bomo lahko spekli polnozrnati jabolčni kruh, okusen jabolčni zavitek s sladko smetano ali pečenko z jabolki. V zlatih jesenskih dneh so dozoreli zlati sadeži jeseni.
Sestavi povedi iz naslednjih besed:
vetrovi, so, tla, Prvi, preprogo, prekrili, listov, rjava, s pisano, jesenski.
kraje, je, Jesen, V naše, prišla, teta.
je zadišalo, v sadovnjakih, V zraku, po, zrelih, megli, pa po, sivi, jabolkih.
bomo, polnozrnati, kruh, okusen, jabolčni, s smetano, sladko, ali pečenko, spekli, z jabolki, Iz njih, jabolčni, zavitek, lahko.
jesenskih, so dozoreli, jeseni, zlati, dneh, sadeži, V zlatih.
V spodnjih stavkih določi stavčne člene tako, da najprej v rumenem stolpcu izbereš ustrezno podčrtovanje in nato klikneš na ustrezno besedo:
OSEBEK
POVEDEK
PREDMET
PRISLOVNO DOLOČILO
Prvi jesenski vetrovi so rjava tla prekrili s pisano preprogo listov.
V naše kraje je prišla teta Jesen.
V zraku je zadišalo po sivi megli, v sadovnjakih po zrelih jabolkih.
Iz njih bomo spekli polnozrnati jabolčni kruh, okusen jabolčni zavitek s sladko smetano ali pečenko z jabolki.
V zlatih jesenskih dneh so dozoreli zlati sadeži jeseni.
Stavčnim členom označi prilastke:
LEVI DESNI UJEMALNI NEUJEMALNI Prvi jesenski vetrovi so rjava tla prekrili s pisano preprogo listov.
V naše kraje je prišla teta Jesen.
V zraku je zadišalo po sivi megli, v sadovnjakih po zrelih jabolkih.
Iz njih bomo spekli polnozrnati jabolčni kruh, okusen jabolčni zavitek s sladko
smetano ali pečenko z jabolki.
V zlatih jesenskih dneh so dozoreli zlati sadeži jeseni.
Želiš speči okusen jabolčni kruh? Vstavi v spodnje stavke ustrezne prilastke tako, da klikneš na ustrezno besedo v tabeli in dobil boš recept:
marelično drobne limoninega šahovskega pecilni škatlastega lesenima orehova topel dvema tri oreha kamniti belo atomov Jabolka narežemo na ______________ krhlje.
Zmešamo jih z rozinami, _________ žlicama __________ soka.
Grobo sesekljamo _______________ jedrca.
Namastimo dno in stene ______ modela in ga oprašimo z _____ moko. Penasto vmešamo sladkor in sol.
Primešamo _____ jajca.
Dodamo moko in _______________ prašek. Vse sestavine zmešamo in nato spečemo.
Še _________ kruh premažemo z ______ marmelado in obložimo z jedrci _________ .
Dober tek!
Slovenci imamo veliko narodnih jedi. Katere poznaš?
S klikom v besedo v spodnjih obarvanih poljih izberi pravilno rešitev:Pecivo oblikujejo ročno ali v posebnih modelih in ga imenujejo _______ kruhek.
Marsikje v Sloveniji lahko naročiš ________________ gibanico.
AMERIŠKI
VROČO
ŠKOFJELOŠKI
KRUHEK
PREKMURSKO
GIBANICO
OKUSEN
ANGLEŠKO
Na Dolenjskem spečejo ob vinskem prazniku _____________ gos.
_____________________ žlikrofi so posebna vrsta jedi.
MARTINOVO
IDRIJSKI
ZAPEČENO
GOS
MOJI
ŽLIKROFI
RJAVO
NEZABELJENI
Poleg repe ali zelja naložimo na krožnik matevža _____________ .
Po napornem delu se prileže ____________________ juha.
S ČEVAPČIČI
GOVEJA
MATEVŽ
S SUHIM MESOM
GOBOVA
JUHA
S HAMBURGERJI
ŠTAJERSKA KISLA
Morda tudi ti poznaš kakšno narodno jed. Zapiši recept in ga predstavi še drugim.
Ó Vesna Serajnik Klaves