NIVO II A


POGRINJEKpogrinj.jpg (21882 bytes)

Domišljija pri pogrinjanju mize ne pozna meja. Za privlačno in prijetno oblikovanje mize imamo nešteto možnosti. Pri domači malici lahko uporabimo kmečko deščico za rezanje mesa in glinasti lonček. Pri slavnostni večerji pa bodo stali na mizi dragoceni krožniki iz porcelana in brušeni kozarci.
Lepo pogrnjena miza vabi k jedi.

 

l. V zgornjem besedilu ustrezno podčrtaj zložene stavčne člene in označi jedra z modro barvo.

2. Jedrom iz l. naloge določi leve in desne prilastke.

levi prilastek

jedro

desni prilastek

 

 

predjed.jpg (25088 bytes)
3. Dopolni jedra z levimi in desnimi prilastki:
PREDJED

 

levi prilastek

jedro

desni prilastek

 

solata

 
 

narezek

 
 

riba

 
 

rakci

 

 

gl-jed.jpg (26245 bytes)
GLAVNA JED

 

levi prilastek

jedro

desni prilastek

 

juha

 
 

pečenka

 
 

krompir

 
 

solata

 
sladica.jpg (25075 bytes)
SLADICE

 

levi prilastek

jedro

desni prilastek

 

narastek

 
 

solata

 
 

omlete

 
 

potica

 

 

4. Pretvori leve prilastke v desne in obratno:

jušni krožnik _____________________
juha iz zelenjave _____________________
sadni pribor _____________________
steklen kozarec _____________________
krožnik za desert _____________________
kavna žlička _____________________
lešnikova torta _____________________
sok iz borovnic _____________________

 

5. Podčrtaj leve in desne prilastke, desnim določi ujemalnost:

Tako:

Po jedi morata biti na mizi

steklenici s kisom in z oljem.
                 neuj. s.     neuj. s.

Po potrebi damo na mizo majhno posodico z gorčico.

Solate različnih vrst si lahko sami začinimo.

Žlica za juho leží na desni strani ob krožniku.

Ob robu krožnika je tudi ostali pribor.

Kuharica Tanja zna pripraviti različne sladice iz sadja.

Knjiga Kuharica mora biti vedno pri roki.

Znanje o pogrinjku mi bo koristilo.


Ó Nana Cajhen


NAZAJ     PONOVNO NALAGANJE STRANI     NAPREJ