Naj dogodki                      ***  
   


Šolsko leto 2004/05
Oktober 
2004

_____  * _________________________________________________________  

5. 10. 2004

Občinsko prvenstvo v krosu

Na občinskem prvenstvu je sodelovalo 19 učenk in 19 učencev različnih starosti. OŠ Ledina je osvojila 4 medalje. Čestitamo!

Arnšek Manja 1. mesto (1994)
Tekavčič Tjaša 2. mesto (1990)
Pečarič Urška 3. mesto (1997)

Gajič Luka 2. mesto (1996)

 

_____  * _________________________________________________________  

6. - 13. 10. 2004

Projekt Vezi med nami: Ljubljana - Alpen

 

V prvi polovici oktobra smo učenci OŠ Ledina in Poljane z mentoricama Romano Ano Dolenc in Romano Maček preživeli teden dni pri svojih vrstnikih v nemškem kraju Alpen. OŠ Ledina je letos že  tretjič sodelovala v  projektu mednarodne izmenjave učencev Vezi med nami.

Na Realschüle Alpen so nam pripravili zanimiv program. Bili smo na sprejemu pri županu Alpna, udeležili smo se čajanke s starši v šolski knjižnici, v delavnicah smo izdelali maketo rakete, model celične delitve in zapestnice prijateljstva. Ogledali smo si znamenitosti Düsseldorfa, se z ladjico peljali po Renu, obiskali rimsko mestece Xanten ter brusili pečatne kamne. Teden je hitro minil in poslovili smo se na zaključnem plesu. Nekateri med nami smo dobili nove prijatelje, drugi zanimive izkušnje – spoznavanje in sprejemanje različnosti, učenje samostojnosti in prilagajanje – kar ni vedno enostavno.

Nemške prijatelje in vrstnike smo povabili naj nas obiščejo spomladi 2005 v Ljubljani. OŠ Ledina in Poljane bosta pripravili zanimiv program z izleti po Sloveniji, ogledom Ljubljane, sprejemom v Mestni hiši  in ustvarjalnimi dejavnostmi na obeh šolah.

Projekt se bo nadaljeval v šolskem letu 2005/06, udeležijo se ga lahko učenci 7. in 8. razredov. Naši učenci komunicirajo z učenci iz Alpna v angleškem jeziku. Vodja projekta na OŠ Ledina je Romana Ana Dolenc, na OŠ Poljane Romana Maček in Simone Teller na Realschüle Alpen. Denarno ga podpira Mestna občina Ljubljana s sponzorskimi sredstvi.

Vabimo vas, da si ogledate našo foto-galerijo.

Projekt Vezi med nami  -  Foto galerija 

 

 

                       

_____  * _________________________________________________________  

8. 10. 2004

 

Požarna vaja

V sodelovanju z Gasilsko brigado Ljubljane smo na OŠ Ledina izvedli požarno vajo. Zadimili smo prvo nadstropje in evakuacija cele šole se je pričela. Večina učencev se je, v manj kot 3 minutah, zelo disciplinirano umaknila iz stavbe in predvsem mlajši so upoštevali tudi navodila o zaščiti dihalnih poti. Gasilci so prišli v slabih petih minutah in skozi okno in streho rešili še preostale, »v plamene ujete«, učence in učitelje.

Pomanjkljivosti, ki so se pri tej vaji pokazale, bomo pri naslednji vaji poskušali odstraniti, tako, da bomo v primeru pravega požara dobro pripravljeni.

Organizator vaje: Laszlo Herman

                               

_____  * _________________________________________________________  

12. 10. 2004

Naravoslovni dan EKOLOŠKA KMETIJA za 3. razred

Na kmetiji pri Lazarju smo v hladnem oktobru spoznali veliko zanimivega. Gospodar kmetije nas je prijazno pričakal s čajem, ki nas je pogrel. Ogledali smo si hlev in živali v njem, preizkusili smo se v molži, si ogledali sadovnjak in izvedeli, kaj je na ekološki kmetiji drugače, kot na navadni. Na koncu so nas pogostili z domačimi dobrotami: medom, marmelado, sirom, maslom in salamo. Tudi kruh je bil iz domače peči.

Bilo je prijetno in poučno.


Mentorica: Karla Leban
 

_____  * _________________________________________________________  

21. - 23. 10. 2004

Mirovniški festival v Slovenj Gradcu  
"Zgradimo svet brez nasilja"


Tudi v letošnjem šolskem letu smo sodelovali na mirovniškem taboru v Slovenj Gradcu, ki je potekal v dneh od 21. do 23. oktobra 2004. Slovenj Gradec sta obiskala Omar AIT SI MOHAMED (7.r/9) in Jošt LAJOVEC (7.r/9), ter mentorica Barbara Kosirnik. Naša gostiteljica je bila Prva osnovna šola Slovenj Gradec. 
Prvi dan smo se šole na kratko predstavile. Naša učenca sta odlično predstavila bolnišnične oddelke Osnovne šole Ledina. Po predstavitvi smo si ogledali musical Martin Krpan. Sledila je namestitev naših učencev pri gostiteljih, v večernem času pa so gostitelji organizirali spoznavni večer s plesom na šoli. Naslednji dan smo nadaljevali z delom v delavnicah. Omar in Jošt sta sodelovala v delavnici s temo Medosebni odnosi. Zadnji dan so bile v dopoldanskem času še delavnice, kjer so se oblikovala mirovniška obvestila,  potem pa smo se skupaj odpravili na razstavo likovnih in literarnih del v Galerijo in na ogled likovne razstave v Muzeju. V popoldanskem času smo obiskali zaključno prireditev Mirovniškega festivala, ki je potekal v starem mestnem jedru. Tu je bilo postavljeno tudi drevo, na katerega smo obešali mirovniška sporočila, saj je bila vodilna misel letošnjega festivala »ZGRADIMO SVET BREZ NASILJA«.
Mentorici: Katarina Podobnik, Barbara Kosirnik 

 

 

_____  * _________________________________________________________  

26. 10. 2004

Orientacijski pohod na Šmarno goro 4.a


Mentorica: Irena Šimenc Mihalič
 

_____  * _________________________________________________________  

26. 10. - 9. 11.  2004

Akcija zbiranja starega papirja

V času od 26. oktobra do 9. novembra smo učenci in delavci šole zbirali star papir. Akcija je bila zelo uspešna. Z izkupičkom smo kupili BEL PAPIR A4, ki ga potrebujemo pri vzgojno-izobraževalnem delu.
Koordinator: Marija Valenčak 

_____  * _________________________________________________________  

27. 10. 2004

Male sive celice

 
Mentorica: Sonja Vidrih 

_____  * _________________________________________________________  

29. 10. 2004

Naravoslovni dan za 8. razred/9: MERJENJE

 

V petek, 29. oktobra 2004, so imeli učenci 8. d, e in f razreda 9-letke  prvi naravoslovni dan, ki je potekal na naši šoli.

Učenci so se preizkusili v merjenju in ocenah dolžin hodnika s koraki in obročem, v merjenju debeline lista v knjigi in volne, v merjenju ploščin pravilnih geometrijskih likov in jesenskega lista in površine valja. Ocenjevali so prostornino kvadrov, frnikol, fižolovega zrna in zraka v pesku. Določali so tudi mase kvadrov in cevk iz različnih snovi, maso fižolovega zrna ter mase nekaterih kapljevin. V zadnji vaji so umerjali jekleno vzmet.

Učenci so delali po navodilih v skupinah, delno pa tudi individualno. Bilo je poučno in zelo zanimivo.

Vodja: Mihaela Mrzlikar
Izvajalci: Nina Zadel, Ines Štular, Mihaela Mrzlikar

Naravoslovni dan za 8. razred/9: BARVILA


Mentorice: Boža Šarbek, Barbara Tacar, Sonja Vidrih