Naj dogodki                      ***  
   


Šolsko leto 2001/02
November  2001


_____  * _________________________________________________________  

17. 11. 2001

INTERVJU Z GOSPO EDITH CATREIN - DIERING, 
DIREKTORICO ŠOLE V NEMČIJI

V čem se slovenska šola razlikuje od nemške? Kaj Vas je najbolj presenetilo?
Najprej moram povedati, da so učenci tukaj zelo disciplinirani. Presenečena sem bila, ker imate zaklenjeno šolo. Pri nas je šola vedno odprta, tako da otroci pridejo in odidejo, kadar hočejo. In to, da so v copatih??? Pri nas so vedno vsi obuti.

Koliko so stari učenci na vaši šoli?
Naša šola se imenuje Realschule (primerjaj z našo predmetno stopnjo). Ti učenci so prej obiskovali Grundschule (primerjaj z našo razredno stopnjo). Učenci so stari od 10 do 16 let.

Kateri predmeti so obvezni?
Učenci na naši šoli se učijo nemščino, angleščino, geografijo, zgodovino, politiko, religijo, fiziko, biologijo, kemijo, tehniko, umetnost in informatiko. V 7. razredu se poleg teh predmetov vsi začnejo učiti francoščino. V 8. razredu izvajamo diferenciacijo. To pomeni, da se učenci odločijo še za en predmet, ki bi se ga radi učili. Njihova odločitev ni odvisna od uspeha.

Koliko ur imajo učenci tedensko?
Učenci imajo 30 ur na teden.

Kateri je sanjski poklic za Vaše učence?
Pri fantih je to še vedno avtomehanik, pri puncah pa to ni tako izrazito.

Od kdaj do kdaj traja pouk? Imate pouk tudi ob sobotah?
Pouk se začne ob 7.45 in traja približno do 13.00. Vsi učenci na šoli začnemo in končamo pouk hkrati. To pa zato, ker so učenci odvisni od šolskega avtobusa, ki vozi ob določenih urah. Učenci  se vozijo na našo šolo iz okoliša, ki je oddaljen do 16 kilometrov. Sobote imamo proste.

Povejte nam kaj o Vaši šoli.
Alpen je majhno mesto ali morda velika vas. Naša šola je čisto nova. Stara je tri leta.  Šolo obiskuje 280 učencev. Leži na podeželju. Okoli šole imamo veliko prostora. Tako imamo svoj bazen, igrišča in prostor za jahanje ter seveda konje.

V katere krožke se lahko vključujejo učenci?
V letošnjem letu imajo učenci možnost, da se vključijo v naslednje krožke: jahanje, astronomijo, gledališče, kuhanje, informatiko, šolski časopis Der Blitz, ansabel in zborovsko petje.

Ali morajo učenci te krožke plačati?
Načeloma ne. Le pri kuhanju morajo prispevati za material in pri jahanju morajo starši plačati 5 mark na leto, kar pa ni veliko.

Kako je z malico?
Naša šola in tudi nasploh šole po Nemčiji nimajo prehrane v šoli. Vse šole pa imajo zraven mlečno restavracijo. Tako tudi naša. Učenci imajo 20 minut časa, da grejo v to restavracijo in tam pomalicajo. Sami si lahko izberejo, kaj bodo jedli. To morajo plačati sami.

Kako je z učbeniki? Imate učbeniški sklad?
Učenci dobijo v šoli vse učbenike. Za njih ne plačajo ničesar.

Kako je z ocenami? Kakšne ocene imate?
Ocena 1 je najboljša. Najslabša je ocena 6. Opisnih ocen nimamo. Tako tudi šport ocenjujemo z ocenami od 1 do 6.

Kaj pa domače branje? Koliko knjig morajo učenci prebrati?
Domače branje je obvezno. Učenci morajo na leto prebrati eno knjigo. Izberejo si jo sami, vendar morajo vsi učenci prebrati enako. Potem se o prebranem delu pogovarjamo v šoli.

Kdaj imajo učenci počitnice?
Počitnice imajo štirikrat na leto: poleti trajajo 6 tednov, oktobra 2 tedna, prav tako tudi decembra in aprila.

Kje preživljajo poletne počitnice?
Učenci se s starši odpravijo na jug: v Grčijo, Španijo, v zadnjem času tudi na Hrvaško.

Kaj pa domače naloge? Jih vaši učenci sploh imajo?
Seveda jih imajo. Vendar so v nemškem šolskem sistemu določene z zakonom, ki pravi, da učenec lahko za pisanje domačih nalog  porabi največ 90 minut.
 
In če jih učenci ne delajo …
V primeru, da učenec brez tehtnega opravičila trikrat ne naredi domače naloge, mora po pouku ostati v šoli in narediti vse domače naloge.

Ali kot direktorica tudi učite? S čim se ukvarjate?
Ja. Na naši šoli poučujem matematiko in zgodovino. Že vrsto let pa se ukvarjam z izmenjavo učencev. To pomeni, da naši učenci obiščejo učence v drugih državah, učenci iz drugih držav pa jim ta obisk vrnejo. Namen tega je, da učenci spoznajo tuje dežele, njihovo kulturo, šolski sistem, prehranjevanje. Ja, ravno prehranjevanje je velika težava. Ko pridejo tuji učenci k nam, jim naša hrana ni vedno všeč. Zato učence vedno vnaprej vprašamo, kaj doma jejo. Potem se prilagajamo. Veselim se sodelovanja z Vašo šolo.

Jeste sladko solato?
Ja, pri nas doma vedno jemo zeleno solato s sladkorjem, oljem in kisom.

Je morda kdo izmed vaših učencev postal slavna, znamenita oseba?
Ne. To pač ni mogoče. Naša šola je stara šele tri leta. Lahko pa kot zanimivost povem, da v našem kraju stanuje svetovna prvakinja v jahanju. Iz vasi, ki leži čisto zraven našega kraja, prihaja Claudia Schiffer. Saj jo poznate, kajne?

Kakšna se vam z eno besedo zdi naša šola?
Super.

In za konec. Vaše mnenje o Sloveniji?
Slovenija je čudovita dežela. Kako lepo vreme! In po gorah sneg! Čudovito. V dopoldanskem času ni na cesti skoraj nobenega avtomobila. Res, skoraj neverjetno. Očarana sem bila nad Ljubljano in njenimi znamenitostmi. Pri nas malo ljudi ve za Slovenijo. Še vedno jo zamenjujejo s Slovaško …

Najlepše se Vam zahvaljujemo za prijaznost.

Vprašanja so postavili: 
Jošt Lotrič, Manca Ogorevc, Tadej Števančec in Sandra Valantič iz 7. B

Prevod in zapis: Katarina Rigler Šilc

 

 

 

Zadnje spremembe 11/2001