Naj dogodki                      ***  
   


Šolsko leto 2002/03
Marec 
2003

_____  * _________________________________________________________  

3. 3. 2003

Pustno dogajanje na OŠ Ledina

Predstavitev delovanja Društva za promocijo kakovostne prehrane, ki je bilo v ponedeljek, 3. marca 2003, na OŠ Ledina v Ljubljani, je stopnjevalo pustno dogajanje, ki doseže svoj vrh v torek s splošnim rajanjem in se nato z mirnim zaključkom na pepelnično sredo konča. Za ta čas, za katerega so poleg maškar in šem značilne tudi jedi, po katerih takrat posežemo, so: krofi, flancati, krača (meso), špehovka, ričet, žolca in so bile ob tej priložnosti razstavljene na mizi in ponujene za pokušino. »Zato ni nič nenavaden rek, ki velja za »debeli četrtek«, da je potreben biti masten okoli ust,« smo izvedeli iz opisa pustnih šeg in navad prof. Dušice Kunaver.  

V gospodinjski učilnici so se udeleženke kuharske delavnice pod vodstvom prof. Marije Hergouth naučile skrivnosti vzhajanega testa in priprave flancatov. Pripravile so nekaj prigrizkov (popečene kruhke in liptaverski namaz, skutine žepke …) ter se naučile na primeru predstavljenega pustnega pogrinjka gospe Ive Dolenc, kako je pomembno, da jedi dobijo tudi svoje mesto na mizi, na kateri ni dovolj, da jo prekriva le prt, temveč se lahko z nekaj svoje lastne ustvarjalnosti (uporaba vej, krep papirja, mask, skladna izbira sveč in prtičev) ustvari prijaznejše vzdušje, ki je del kakovostnega prehranjevanja.

Vodilo pri delovanju društva je širiti zdrav način prehranjevanja, še zlasti je pomembna pravilna priprava hrane, ki jo želimo posredovati čim širšemu krogu prebivalcev Slovenije, zlasti mladini in mladim gospodinjam. Organizacija tematskih delavnic s praktičnim prikazom, aktivnim sodelovanjem udeleženk in udeležencev pri pripravi živil, kuhanju ter serviranju, bo ena od naših osnovnih dejavnosti. Ni dovolj, če glavno skrb namenjamo samo živilom, ob tem pa ne vemo, kako bi jih pripravili in ponudili, da bi ohranili vso njihovo vrednost, je dejala mag. Meta Medved, predsednica društva.

Tadej Ulčakar, tajnik društva 

Imate veselje do kuhanja, 
vas zanimajo ostale naše dejavnosti, 
oglasite se nam na naslov:
 

Društvo za promocijo kakovostne prehrane
Rjava cesta 8, 1000 Ljubljana
GSM: 051 200 512
e-mail: prehrana@volja.net


 

                                                 

Zadnje spremembe 03/2003