Naj dogodki              ***  
 

 Besedilo: Katarina Rigler Šilc; Izbor fotografij: Petra Čalič

Šolsko leto 2007/08
December 2007

___  * _________________________________________________________  

02. 12.

Predstavitev projekta Zmajeve norčije na Ljubljanskem gradu 

Na Ljubljanskem gradu je bila 2. 12. 2007 premierno uprizorjena igra z naslovom Zmajeva skrivnost. V starodaven svet zmajev nas je pospremil otroški pevski zbor pod vodstvom gospe Monike Donko, avtorice uglasbitve besedila pesmi Zmajeva legenda. Besedilo za igro je nastalo pod peresom gospe Mirjam Sabine Žvegla, ki je na podlagi legende Polone Škrinjar mojstrsko ujela trenutek tistega časa, ko so zmaji na Zmajskem mostu dobili svoje mesto.

Igro so uprizorili učenci gledališkega kluba z mentorico gospo Katarino Rigler Šilc. Družino zmajev so prav po zmajevsko upodobili Nal Premik, Vesna Lazič in Jošt Šeško. Ostali igralci so: Tim Zupanc, Julija Čibej Tivadar, Izza Korpar, Eva Homan, Maša Marc, Maruša Pinter, Dora Gahona Gliha, Tina Čerpnjak in Andrej Ruben Repar.

Zagotovo si prav vsak igralec zasluži posebno pohvalo. Seveda pa moramo omeniti tudi župana, ki se je le za to priložnost vrnil na grad – Žana Flogia. Svojevrsten pečat je prireditvi dal slavnostni nagovor kar dveh županov: Žana Flogia in gospoda Zorana Jankoviča.

Vsekakor pa za celotno podobo uprizoritve stoji veliko ljudi. Učenci 5.b-razreda so ob pomoči gospe Irene Šimenc Mihalič izdelali sceno mesta, ki nas je popeljala v takratni čas. Izvrstne kostume zmajev je izdelala gospa Nataša Trtnik, vodno vilo in meščane pa je opremila kar Mirijam, ki je sodelovala tudi pri režiji. Zmajevske frizure in njihove obraze je na svojevrsten umetniški način uspelo oblikovati gospe Veri Krizmanič.

Dvorana Palacij je bila polna do zadnjega kotička. Po koncu predstave so bili obiskovalci zadovoljni. Kako tudi ne – saj je nam, Ledincem – izvrstno uspelo premakniti čas v preteklost in oživeti like, ki jih že zdavnaj ni več. (več...)

 

        

      

___  * _________________________________________________________  

03. 12.

Četrtošolci in petošolci v Prirodoslovnem in Narodnem muzeju 

3. december je dan rojstva našega velikega pesnika Franceta Prešerna. Že nekaj let na ta dan v spomin nanj kulturne ustanove odprejo svoja vrata širšim množicam.

To smo izkoristili tudi učenci 4. in 5. razredov, ki smo v ponedeljek, 3. 12. 2007 odšli v Narodni in Prirodoslovni muzej ter imeli tam kulturni dan.

Tam smo izvedeli veliko novega in zanimivega. V Narodnem muzeju je poleg zakladov iz domače preteklosti deležna velike pozornosti tudi Egipčanska mumija, saj nas daljne skrivnosti vedno očarajo.

V Prirodoslovnem muzeju je gotovo najbolj zanimiva soba, v kateri so uredili zabavne igre in raziskovanja za take mlade raziskovalce, kot smo mi. Lahko smo se spremenili v žuželke, pokukali v gozd ponoči in še mnogo drugega.

V šolo smo se vrnili navdušeni in polni novih izkušenj.

 

Karla Leban

 

        

___  * _________________________________________________________  

07. 12.

Dan človekovih pravic

Učenci UNESCO KLUBA so se ob dnevu človekovih pravic udeležili srečanja UNESCO šol v ljubljanskem Koloseju, kjer so jih poleg ljubljanskega župana Zorana Jankovića pozdravili mnogi pomembni gostje. Tudi letos se je vseh prisotnih dotaknila beseda dosedanje koordinatorice ASP net Unescove mreže šol Alenke Aškerc Mikeln, ki je mladim položila v misli dobra dela in sodelovanje za lepši jutri. Srečanje s prijatelji iz vse Slovenije, kjer so nastopi z besedo, pesmijo in plesom popeljali mlade po slovenskih pokrajinah, je bilo prijetno doživetje. 

___  * _________________________________________________________  

10. 12.

Video konferenca

Danes so se osmošolci iz 8.a in 8.b na 3. video konferenci z učenci OŠ Tabor II iz Maribora pogovarjali o najljubših knjigah, filmih, gledaliških predstavah - skratka o tem, kako preživljajo prosti čas. Pogovori so bili živi in zanimivi. Učenci si niso utegnili povedati vsega, zato so se dogovorili za nadaljevanje. Tokrat je bilo precej drugače, saj so se pogovarjali v parih. 

 

___  * _________________________________________________________  

10. 12.

Obisk dedka Mraza

10. 12. 2007 je na naši šoli otroke zaposlenih obiskal dedek Mraz. Najprej so učenci gledališkega kluba uprizorili igrico Zmajeva skrivnost, ki je vse prisotne popeljala v čase, ko je po Ljubljanici čofotal prav tisti zmajček, ki danes krasi Zmajski most.

Kar naenkrat je zmajčkova mama ostala sama z otroki. Spomnila se je, da je njen zmajček prosil dedka Mraza, naj mu prinese vodni skuter in da imajo tudi otroci veliko želja. Zato so vsi skupaj začeli klicati dedka Mraza. Ko je vstopil v učilnico, je bilo v očeh otrok zaznati neizmerno veselje. Nekateri otroci so dedku Mrazu zapeli pesmico, drugi pa so mu le izročili pismo.

Čisto pravi vrhunec dneva pa je bil, ko je začel deliti darila. Vsakega posebej je poklical k sebi in mu podaril prav tisto, kar si je najbolj želel.

Po koncu obdarovanja so se otroci, starši in nastopajoči pogostili še v jedilnici.

 

         

___  * _________________________________________________________  

12. 12.

V novo leto z nekdanjimi delavci OŠ Ledina

12.12.2007 so se na OŠ Ledina zbrale nekdanje delavke – učiteljice v pokoju. Po nagovoru ravnateljice gospe Ljubice Kosmač so odšli v učilnico 6, kjer jih je pričakal pevski zbor pod vodstvom gospe Monike Donko. Učenci so zapeli dve praznični pesmi, svoj nastop pa so zaključili s pesmijo o zmaju.

Potem je k napovedovalki Meti prilomastila zmajevka in ji šepnila na uho, naj vendarle popelje naše goste v svet zmajev in jim razkrije skrivnost, zakaj na Zmajskem mostu stojijo zmaji.

Sledila je uprizoritev igre Zmajeva skrivnost, ki so jo pripravili učenci gledališkega kluba. Naši gostje so ob vrhunsko odigrani predstavi uživali in spoznali del dragocene legende o ljubljanskem zmaju.

Praznovanje se je nadaljevalo v zbornici s prazničnim kosilom. Po voščilu gospe ravnateljice in sindikalne zaupnice Dragice Mencinger je vse prisotne prevzel nastop gospe Hvalica, ki je ob Grafenauerjevi pesmi Življenje izrazila neizmerno veselje in srečo, da lahko te trenutke deli z nami. Razšli smo se v želji, da bi bilo prihajajoče leto mirno in predvsem zdravo.   

___  * _________________________________________________________  

12. 12.

Predpraznična čajanka v 1. b razredu z igrico Mojca Pokrajculja

Razred pikapolonic in pikapolončkov 1. b je žarel od veselja, ponosa in drobnih pozornosti, ki osrečujejo: prijaznih nasmehov, toplih stiskov rok, ljubečih objemov in dobrih misli.

Z doživeto igro Mojce Pokrajculje in petjem so nas učenci očarali, se dotaknili naših src in privabili solze sreče. 

Prisrčna se zahvaljujemo staršem, sorodnikom in drugim obiskovalcem. S svojo prisotnostjo in pozornostjo so soustvarili pravljično vzdušje.

 

Mentorice: ga. Natalija Rožnik, ga. Zvonka Rožanec in ga. Nadja Ulcej

             

___  * _________________________________________________________  

17. 12.

 

Obisk na Inštitutu RS za rehabilitacijo

 

 

Učenci in učenke 1.b razreda smo 17. 12. 2007 obiskali otroke na Inštitutu Republike Slovenije za rehabilitacijo v Ljubljani – na Soči. Dan smo jim popestrili tako, da smo zaigrali igrico Mojca Pokrajculja. Mali bolniki so bili nad predstavitvijo navdušeni. V prijetnem vzdušju smo po predstavi z njimi stkali nova poznanstva.

Logopedinja nam je pokazala bolnišnično učilnico. Tudi otroci, ki so bolni, morajo v bolnišnici hoditi v šolo. Razložila nam je, kako nevarne so lahko poškodbe glave.

Ogledali pa smo si tudi trgovino Soča oprema, kjer smo izvedeli, kakšne pripomočke si lahko bolniki kupijo.

 

  

 

  

Natalija Rožnik in Zvonka Rožanec

___  * _________________________________________________________  

18. 12.

 

Vesela ulica

V mesecu decembru so učenci 1.a razreda sodelovali v nagradni igri z naslovom »Vesela ulica« in bili nagrajeni s potovanjem z vlakom slovenskih železnic.

Tako smo se 18. 12. 2007 odpeljali v pravljično mesto Celje, kjer so nas v starem mestnem jedru pričakali škrati in vile. Prisluhnili smo njihovim zgodbam in kasneje z njimi tudi praznično zarajali. Lakoto smo potešili s slastnim kosilom. Potem smo se odpravili še v Hermanov brlog. Tako se imenuje muzej, v katerem smo spoznali različne načine zapisov, in sicer od pisanja na stene pa vse do modernih zapisov v knjigah in na računalnikih. Za konec so učenci izdelali novoletno voščilnico in se utrujeni ter polni vtisov vrnili v Ljubljano.  

Učiteljice 1. a razreda

___  * _________________________________________________________  

19. 12.

Tehnični dan- srednja lesarska šola

    

    

             

___  * _________________________________________________________ 

20. 12.

Humanitarna prireditev Ledinec Ledincu

 

Hvala vam, dragi učenci in učenke, da ste s pesmijo in plesom pričarali včerajšnji čarobni večer, vsem skupaj in vsakemu posebej, hvala vsem mentorjem in mentoricam, še posebej gospe Moniki Donko za čudovito upete pesmi vseh štirih pevskih zborov in gospe Nataliji Rožnik za imenitno zimsko navdahnjeno sceno ter gospe Karli Leban, glavni koordinatorici prireditve, ki je skupaj s palčki pričarala ta iskrivi dogodek, ter seveda vsem, ki ste jim pri soustvarjanju tega dogodka pomagali. 

Hvala vašim staršem za prispevke, ki bodo omogočili, da se bodo šole v naravi in tudi drugih dejavnosti udeležili vsi, ki si bodo to želeli. (več...)

 

Ljubica Kosmač, ravnateljica