Naj dogodki              ***  
 

 Besedilo: Katarina Rigler Šilc; Izbor fotografij: Vlado Štribl

Šolsko leto 2009/10

November 2009

___  * _________________________________________________________  

17. 11.

 

»SODELOVANJE« prineslo srebro

Alma Musljija in Meta Marinko, obe učenki iz 8.d OŠ Ledina,  sta izdelali čipko z naslovom: »ZNAK ŠOLE LEDINA«, s katero sta se udeležili natečaja Združenja slovenskih klekljaric in vseh, ki imajo radi čipko za leto 2009 z naslovom SODELOVANJE.  

 

Z željo po sodelovanju na razpisanem natečaju je učiteljica izbirnega predmeta klekljanje dobila idejo, da izdelamo – sklekljamo znak OŠ Ledina. Naša šola deluje že od 1855 leta in je najstarejša osnovna šola v ljubljanski okolici z dolgo tradicijo. Pred nekaj leti, ko smo praznovali 150-letnico šole, smo dobili tudi nov, posodobljen znak šole: metulja, ki predstavlja mladost, svobodo, željo po raziskovanju, in napis Ledina v zeleni barvi, ki predstavlja trato oziroma zeleno površino, na kateri je bila zgrajena šola. Na kraju, kjer stoji stavba, so bile včasih ledine. Ker smo na tradicijo zelo ponosni, je znaku dodan še napis: »osnovna šola v Ljubljani od leta 1855«.

Učiteljica je na podlagi znaka šole zrisala vzorec metulja, napis Ledina pa povezala v ledinske trave. Upoštevala je znanje mladih ledinskih klekljaric , saj klekljata šele drugo leto. Znak so izdelali v takih barvah, kot je originalen.. To je bilo pravo sodelovanje znanja in spretnosti. 

Sklekljan znak je v kategoriji otrok zasedel 2. mesto in osvojili smo priznanje s srebrno sklekljanjo deteljico.

 

Ines Štular,

učiteljica izbirnega predmeta klekljanje

Iskrene čestitke mentorici in obema učenkama!

 

___  * _________________________________________________________  

21. 11.

 

2. PLANINSKI IZLET »GEOSS«

Z ledinskimi učenci smo se sredi novembra odpravili v središče naše domovine. Nezahtevne poti po gozdu in makadamu je bilo za dobre štiri ure. Učenci so se izkazali kot zelo vzdržljivi pohodniki, vmes pa tudi kot dobri »jedci«. Na koncu nas je čakal lepo urejen prostor s pomnikom GEOSS in drugimi spomeniki ter dober občutek, da stojimo na prav posebnem mestu.

Matej Gregorič, učenec 3.a, je svoj pogled strnil takole: »Večinoma smo hodili po gozdu. Ko smo bili že zelo daleč, smo se ustavili pri koči in pojedli priboljške. Lepo je bilo.«

 

 

Lep planinski pozdrav!                                                           

Janez Podgoršek,

                                                                                  mentor planinskega krožka

___  * _________________________________________________________  

23. 11. - 28. 11.

 

Aja Golob in Ines Grebenc: 3. mesto na svetovnem prvenstvu

Aja Golob in Ines Grebenc – učenki 9.d razreda OŠ Ledina in izvrstni plesalki Plesne šole Kazina sta dosegli izjemen rezultat na Svetovnem prvenstvu v modernih tekmovalnih plesih, ki je od 23. do 28. novembra 2009 potekalo v Riesi v Nemčiji. Ledinki Aja Golob in Ines Grebenc sta skupaj s soplesalci s točko Game Of Cards osvojili 3. mesto v kategoriji show formacije mladinci.

Plesalkama in koreografu Mitji Popovskemu iskreno čestitamo!

___  * _________________________________________________________  

25. 11.

 

MLADI RAZISKOVALEC JAKOB MERLJAK

V sredo, 25. 11. 2009, je bila v Mestni hiši svečana podelitev diplom mladim raziskovalcem, ki so v šolskem letu 2008/2009 izdelali najboljše raziskovalne naloge v ljubljanski regiji. Diplome je podelil župan mesta Ljubljane, gospod Zoran Jankovič.


Prejemnika uglednega priznanja iz naše šole sta učenec 9.c razreda Jakob Merljak in njegova mentorica gospa Boža Šarbek.

Obema iskreno čestitamo!

 

___  * _________________________________________________________  

25. 11.

 

KULTURSTIK – SHOW YOUR FACE

V sredo so si učenci OŠ Ledina, ki sodelujejo v projektu Kulturstik, ogledali predstavo z naslovom Show your face. Vodja projekta na šoli je gospa Natalija Lampič. Gre za koprodukcijsko predstavo, ki so jo ustvarili Slovenci (Betontanc) in Latvijci (Umka). Celotna predstava je zasnovana na prepletanju fizičnega gledališča in gledališča predmetov. Osrednja oseba je Little Branko – človek brez obraza, ki potuje skozi napake, ki so se zgodile v  zgodovini 20. stoletja. Little Branko ni fizična oseba, je le animirano oblačilo triletnega otroka, ki na poti življenja doživi marsikaj.

Predstava ni nikogar pustila ravnodušnega.

 

Po končani predstavi so sledile delavnice. Učenci so imeli priložnost, da se pogovorijo z igralci predstave in iz prve roke izvejo vse, kar jih zanima o predstavi in igralskem poklicu.

 

Podatki o predstavi SHOW YOUR FACE

___  * _________________________________________________________  

30. 11.

 

MIHA BERIČ – 13-letnik, ki kleklja

Miha Berič je letos začel klekljati. Kot edini fant v skupini 13 učencev je izkazal izredno nadarjenost in občutek za izdelavo čipk. Pri delu je natančen, inovativen, vztrajen in spreten. Poskusil se je tudi v samostojnem risanju čipke, ki jo je nato uspešno tudi sklekljal. Ne ustraši se vzorca, ki zahteva več časa. Kleklja vztrajno in natančno. Med izbirnim predmetom sva malo poklepetala in nastal je članek o njem in njegovem ustvarjanju. Objavljen je bil v ČIPKARSKEM BILTENU, časopisu, ki ga izdaja Združenje slovenskih klekljaric in vseh, ki imajo radi čipko.

Ines Štular,

učiteljica izbirnega predmeta klekljanje