Naj dogodki              ***  
 

 Besedilo: Katarina Rigler Šilc; Izbor fotografij:Vlado Štribl

Šolsko leto 2009/10

Oktober 2009

___  * _________________________________________________________  

01. 10.

 

JESENSKI KROS

Za nami je jesenski kros. Rezultate krosa si lahko ogledate tukaj.

 

___  * _________________________________________________________  

01. 10.

 

 

NA OBISKU V SREDNJI ŠOLI ZA GOSTINSTVO IN TURIZEM

 

KUHARSKE ČAROVNIJE

 

DA BI KUHARJI POSTALI,

SMO V FUŽINE SE PODALI,

 O TURIZMU  POKRAMLJALI,

POKLICE V KUHINJI SPOZNALI.

 

BELA KAPA, RDEČA LIČKA

ŠE KUHALNICA IN ŽLIČKA,

STEPALI, POKUŠALI,

SE V  STREŽBI PREIZKUŠALI.  

 

 

 

Učenci 2.a razreda smo se z učiteljicama gospo Mirijam Sabino Žvegla in gospo Petro Poje odpravili na Srednjo šolo za gostinstvo in turizem.

Preživeli smo nepozaben dan, spoznali poklice v turizmu in gostinstvu, se s kuharskimi kapami sprehodili po kuhinji in opazovali kuharske mojstrovine dijakov in njihovih mentorjev. Naučili smo se pripraviti pogrinjek in se preizkusili v strežbi. Učenci so pridobili praktične izkušnje in veselje, da se tudi v šolski gospodinjski učilnici praktično preizkusijo v pripravi preprostih jedi. Tovrsten način dela je izvrstna spodbuda za kasnejšo poklicno odločitev, kar je za prihodnost naše lepe turistične dežele pomembna pridobitev. Navdušenje učencev, učiteljev in staršev je preraslo v željo, da s tovrstnimi srečanji nadaljujemo tudi na predmetni stopnji.

 

Brinini mamici, gospe Vesni Loborec, se zahvaljujemo za dano priložnost in se že v naprej veselimo nadaljnjih srečanj.

Mirijam Sabina Žvegla, razredničarka 2.a

___  * _________________________________________________________  

02. 10.

 

TEDEN OTROKA

V 4.a so učenci in učenke skupaj z razredničarko Vladko Mladenovič obeležili teden otroka. Ogledali so si film in poprosili starše, da so jim izpolnili drobne želje. Preberite si, kako so ta teden doživeli Rebeka Dobravec in Tea Perme ter Zarja Mörec.

 

___  * _________________________________________________________  

03. 10.

 

RAZSTAVA LJUBLJANICA V NARODNEM MUZEJU SLOVENIJA

Učenci naše šole so si  ogledali razstavo o življenju prebivalcev ob reki Ljubljanici v Narodnem muzeju Slovenije. Zgodbe o življenju na Ljubljanskem barju pripovedujejo predmeti, ki so bili nekoč v uporabi.

Na obrobju jezera so skoraj pred deset tisoč leti ljudje postavili svoj lovski tabor, o čemer priča tudi najstarejša lobanja, najdena v Sloveniji, ki jo arheologi pripisujejo ženski, stari okoli trideset let. Kolo časa je še posebej izpostavilo najdbo najstarejšega lesenega kolesa z osjo, ki izpričuje dejavnost ljudi na gričevnatih obronkih jugozahodnega dela Barja v četrtem tisočletju pr. n. št., ko so koliščarji že umetelno ulivali baker. Po jezeru so svoje družine in tovor prevažali v lesenem drevaku. V posnetek pravega drevaka so se vkrcali tudi Ledinci na razstavi. Preizkusili so se v veslanju na suhem in si s pomočjo prikaza rimskega tovornega čolna z Ljubljanice v živo predstavljali živahen trgovski promet na njej. Ta jih je ponesel v rimske čase, ki so jih začutili v bojni opravi rimskega legionarja. Pomerili so veliki rimski ščit, meč, težak bojni pas in kopje.

Sprehod mimo sijajnih bronastih čelad, rimskih črnilnikov, šestil, novcev ter dragocenega pivskega roga se je Ledincem vtisnil kot dragocen pečat.

 

Natalija Lampič

___  * _________________________________________________________  

05. 10.

 

Prvošolci v šolski knjižnici

V mesecu oktobru so učenci prvih razredov prvič v letošnjem šolskem letu obiskali šolsko knjižnico. Učna ura, ki jo je pripravila šolska knjižničarka Katarina Podobnik, je bila najprej namenjena spoznavanju šolske knjižnice in njenih pravil, nato spoznavanju knjig za njihovo starostno stopnjo in načinu izposoje, nato pa še poslušanju pravljice z naslovom Najlepše darilo. Ob zaključku ure so vsi učenci in učenke 1. a in 1. b razreda  prejeli v dar knjigo avtorja Petra Svetine Klobuk gospoda Konstantina.

 

                                                                                                          Šolska knjižničarka:

Katarina Podobnik   

___  * _________________________________________________________   

06. 10. -    15. 10.

 

 

Izmenjava med OŠ Ledina in šolo Collège Louis Pasteur (Francija)

Zakaj Francija?

Francoščina kot izbirni predmet na Ledini poteka že tretje leto. Vemo, da to ni lahek jezik, dejanski stik z njim pa je v našem okolju zelo redek. Prav zato ne preseneča, da smo se povabilu na sodelovanje s šolo Collège Louis Pasteur nemudoma odzvali, saj se je s tem odprla možnost, da učence odpeljemo v Francijo, kjer se bodo lahko neposredno soočili s francoščino, Francozi in njihovim načinom bivanja.

 

Kako se je vse začelo?

Junija 2009 smo začeli z elektronskim dopisovanjem med učenci OŠ Ledina in šolo Collège Louis Pasteur iz Chasseneuila, kmalu pa so se pričeli tudi resni pogovori o tem, da bi se lotili prave izmenjave med obema šolama. Odziv Ledincev je bil odličen, meni pa se je zdelo, da bo to tudi lepa nagrada za njihov trud pri pouku francoščine, saj učenci 9. razreda vztrajajo že 3. leto.

 

Kam smo šli?

Chasseneuil je majhno mestece (3000 prebivalcev) v pokrajini Poitou-Charentes, na skrajnem zahodu Francije, blizu Atlantskega oceana. Od Ljubljane je oddaljen 1378 km .

 

Kaj smo počeli?

Naš teden so zaznamovale delavnice na šoli (glasba, gledališče, francoščina, likovno ustvarjanje), obisk rednega pouka, dve ekskurziji (Angoulême in La Rochelle ), sprejem pri županji mesta Chasseneuil in vikend v krogu francoske družine. Francozi so se izkazali kot izjemno gostoljubni in topli.

 

Če bo šlo vse po sreči, pridejo francoski učenci marca 2010 na Ledino!

 

Nives Syed Mihelič, vodja izmenjave

 

Preberite si mnenja učencev: Andrej Ruben Repar, Julija Čibej, Tivadar Timotej Resnik. LINK

 

 

__  * _________________________________________________________  

13. 10. -     14. 10.

 

ZBIRANJE ODPADNEGA PAPIRJA

Na OŠ Ledina je 13. in 14. 10. 2009 pod okriljem Ekošole potekalo zbiranje odpadnega papirja. Odziv na zbiranje je bil izjemen. Po naših meritvah in izračunih smo zbrali 14233,3 kg odpadnega papirja. Več o poteku akcije zbiranja odpadnega papirja in o tem, kateri oddelek se je najbolj izkazal, si lahko preberete tukaj.

Za projekt Ekošola kot način življenja:

                                                                                             Nadja Ulcej  

 

___  * _________________________________________________________  

14. 10. 

GEOGRAFSKO-ZGODOVINSKA EKSKURZIJA

JEZERO JE, JEZERA NEI

Učenci 6. razredov so se pod vodstvom gospe Danijele Jerina in gospe Natalije Lampič odpravili na geografsko-zgodovinsko ekskurzijo. Pot jih je najprej vodila do Cerknice, kjer so ob maketi raziskovali, kako nastane Cerkniško jezero. Maketa je zelo zanimiva, saj predstavlja dejansko stanje jezera z vsemi vremenskimi pojavi. Življenje ob Cerkniškem jezeru so si ogledali s pomočjo multivizije. Pot so nadaljevali proti Rakovemu Škocjanu, kjer so občudovali naravna mostova. Ob 14. uri so bili v Viljenici, kjer so imeli voden ogled po jami. Spoznali so nastanek jame in življenje v njej. Potem so se odpravili še v Lipico, kjer so si ogledali lipicance in spoznali, od kod so in kakšen pomen imajo v Sloveniji in v svetu. Ekskurzijo so zaključili v Lokvah, kjer so si v vojaškem muzeju ogledali, kako sta potekali 1. in 2. svetovna vojna. Pot proti domu je hitro minila, saj sta učiteljici ves čas razlagali o krajih, mimo katerih je vodila pot. Polni novih vedenj in doživetij so ledinski šestošolci ob 18.30 prispeli v Ljubljano.  

___  * _________________________________________________________  

17.10.

 

 

PLANINSKI IZLET NA ŠMARNO GORO

 

V soboto smo se v prelepem vremenu odpravili na nam najbližji hribček. Zjutraj je bilo še malo hladno, potem pa so naši nahrbtniki postali skoraj premajhni za vsa naša oblačila.

Ko smo iz Medna prišli do vznožja, smo se prvič ustavili in malo obložili naše trebuščke, kajti pogled na vrh nas je kar malo zaskrbel.

V nadaljevanju pa sploh ni bilo dvoma. Vrh je bil vse bližji in motivacija je kar rasla. Ampak zakaj so nekatere markacije obrnjena po poti navzdol, druge pa navzgor? Veste?

Na poti smo videli tudi ovce in koze. Po prihodu na vrh smo se lotili sendvičev in sladkarij, potlej pa iskanja skritega zaklada. Ambrož ga je našel prvi in ga tudi razdelil.

Malo smo se še igrali na igralih, pozvonili z zvončkom želja in odšli proti dolini.

 

Lep planinski pozdrav!          

Janez Podgoršek

 

 

___  * _________________________________________________________  

19. 10.

 

 

OBISK UNESCO DELEGACIJE UČITELJEV IZ AFRIŠKIH DRŽAV

 

19. 10. 2009 smo na OŠ Ledina gostili Unesco delegacijo učiteljev iz več afriških držav. Najprej jih je pozdravil otroški pevski zbor, nato pa smo jih povabili v 5. b razred, kjer so na njih že čakala pisma otrok. Z njimi so se učenci in učenke želeli predstaviti otrokom različnih afriških osnovnih in srednjih šol. Delegacijo so pozdravili tudi učenci OŠ Sostro, ki so za njih pripravili nekaj tradicionalnih slovenskih iger in plesov. Čeprav je bilo časa bolj malo, smo uspeli pokramljati z gosti in jim predstaviti košček življenja na šoli. Želimo si, da bi obdržati stik, ki smo ga navezali.

 

mag. Tanja Trpin, Unesco koordinatorica

___  * _________________________________________________________  

22. 10.- 23. 10.

 

                                                                                                                                 

UNESCO TABOR

 

VESOLJE – SIJOČE KRALJESTVO

 

Unesco prijatelji iz Prve OŠ Slovenj Gradec so nas povabili, da se jim 22. in 23. oktobra 2009 pridružimo pri nacionalnem projektu »Vesolje – Sijoče kraljestvo«. Na povabilo smo se odzvali in na mirovniški festival smo odšli Lina Čop, Klara Liza Shultz iz 7. razreda in mentorica Tatjana Klančar.

Ker je projekt povezan z mednarodnim letom astronomije, so na šoli organizirali dvodnevni astronomski tabor. Pripravili so številne delavnice. Lina in Klara Liza sta bili vključeni v literarno in športno delavnico. V literarni delavnici so pripravljali krajšo dramatizacijo za predstavitev na zaključni prireditvi. V športni delavnici so igrali odbojko. Možno je bilo tudi prehajanje iz delavnice v delavnico.

Ogledali smo si tudi karaoke v telovadnici šole, igrali odbojko in plesali.

Odšli smo v šolski Planetarij in ob navideznem premikanju nebesnega svoda spoznali veliko zanimivega. Poleteli smo z Zemlje in si ogledali planete in nekaj lun našega osončja.

Zelo zanimiva je bila tudi arheološka delavnica v Koroškem pokrajinskem muzeju v Slovenj Gradcu. Vsak učenec je izdelal svojo grafiko na temo miru.

V Koroški galeriji likovnih umetnosti smo si ogledali razstavo izbranih otroških likovnih del, prisostvovali na slavnostni prireditvi in si ogledali muzikal »Planet Smet«.

Ogledali smo si tudi zanimivosti Slovenj Gradca – mesta miru in sodelovali na Mirovniškem festivalu na Glavnem trgu.

Na zaključni prireditvi se je Lina Čop predstavila kot eden izmed planetov, ki sestavljajo naše osončje. Bila je Jupiter – kralj bogov.

Spoznali smo nove prijatelje iz različnih krajev Slovenije in Zgornjega Milanovca. Prijetno druženje nam bo ostalo v lepem, trajnem spominu.

 

                                                                                                          Tatjana Klančar