Naj dogodki              ***  
 

 Besedilo: Katarina Rigler Šilc; Izbor fotografij: Petra Čalič

Šolsko leto 2008/09

Oktober 2008

___  * _________________________________________________________  

14., 15. 

in 16. 10.

AKCIJA ZBIRANJA ODPADNEGA PAPIRJA

 

Na OŠ Ledina je 14., 15. in 16. 10. 2008 potekalo zbiranje odpadnega papirja. Odziv na zbiranje je bil izjemen. Po uradnih podatkih podjetja Surovina, d.d., enota Ljubljana, smo zbrali 11730 kg odpadnega papirja, kar za 3410 kg več kot maja letos in za 5910 kg več kot jeseni 2007. Tudi tokrat smo papir tehtali po oddelčnih skupnostih, ki bodo z izkupičkom samostojno razpolagale. Oddelčnim skupnostim ponujamo možnost, da prislužena finančna sredstva v celoti ali delno namenijo v dobrodelne namene v šolski sklad OŠ Ledina.

Podjetje Surovina nam je ponudilo 70 evrov na tono zbranega odpadnega papirja. Ker se količina zbranega odpadnega papirja rahlo razlikuje od naših tehtanj, smo denar razdelili glede na odstotke zbranega odpadnega papirja. (poročilo...)

Iskrena hvala vsem za sodelovanje, nesebično pomoč in ekološko ozaveščenost. 

Z zbrano količino odpadnega papirja smo obvarovali okoli 199 dreves pred uničenjem, saj tona recikliranega papirja reši 17 dreves. 

 

___  * _________________________________________________________  

17. 10.

V boju proti revščini - Akcija VSTANI IN UKREPAJ  

     

 

V petek, 17. 10. 2008, smo se mnogi na šoli udeležili akcije » Vstani in ukrepaj«, za katero smo dobili pobudo iz OZN. Sodelovali so učenci obeh 2. razredov, učenci 3. razreda, 4.b razred, oba 5. razreda ter učenci na predmetni stopnji.  

Izvajali smo različne dejavnosti: risali, pisali pesmi in spise, izdelali plakate, piktograme ipd.  

Vsi pa smo si bili enotni v tem, da revščina je in da lahko tudi mi mnogo naredimo v boju proti njej.  

Karla Leban

___  * _________________________________________________________  

28.9 - 3.10.

 

 

 

 

 

 

 

 

Mednarodna izmenjava učencev OŠ Ledina in Kossuth Lajos ÁI iz Dabasa  

 Mednarodno izmenjavo pod naslovom Prijateljstvo med nami smo izpeljali že četrtič, tokrat je gostiteljica bila naša šola. Izmenjava je trajala od 28. 9. 2008 do 3. 10. 2008. Iz Dabasa je prispelo 14 otrok (10 deklet 4 fantje) in 2 spremljevalca, Révész Csilla in Kuli Imre. Gostilo jih je 13 naših otrok (10 deklet 3 fantje).

     

   

Iz naše šole so pri izpeljavi izmenjave sodelovali še Tanja Trpin, Karmen Kete, Robert Jakša in Lorin Möscha. Vodja je bil Laszlo Herman.

Potek izmenjave po dnevih   

Preberite si vtise učencev gostiteljev: Nejca Hvale, Taje Knific in Jureta Sancheza. Izvedeli boste, kako zanimivo in prijetno je bilo druženje z madžarskimi vrstniki.  

 

 

___  * _________________________________________________________  

6. 10.

Obisk na uradu varuha človekovih pravic

Učenci 5.a in 5.b razreda smo v spremstvu učiteljic Vladke Mladenovič in Karle Leban ter učitelja Janeza Podgorška obiskali Urad varuha človekovih pravic. Tam nas je pričakala varuhinja človekovih pravic, gospa Zdenka Čebašek Travnik, zraven pa je bila tudi gospa Brigita Urh. Na mizi so nas čakali soki in bonboni.

Izvedeli smo, katere so človekove pravice in na koga se moramo obrniti, ko smo v stiski (brezplačna telefonska številka je 080 1530).

Ledinci smo morali odgovoriti na vprašanje: Kako bi slepemu človeku razložili, kaj je mavrica.

Na koncu smo se z varuhinjo tudi slikali. Jasna Bahovec in Karla Pelko sta se ji zahvalili za prijazen sprejem. Dobili smo tudi majice, na katerih piše MOJE PRAVICE.  

Iza Šilc, 5.a

___  * _________________________________________________________  

15. 10.

SKRB ZA DOBRO POČUTJE NAJMLAJŠIH LEDINCEV

Na osnovni šoli Ledina so učenci 7.a in 7.c razreda imeli prav posebno razredno uro. Obiskali so prvošolčke. Vsak sedmošolec si je izbral svojega prvošolčka. Namen tovrstnega srečanja je, da bi se sedmošolci med odmori družili s prvošolci, da bi skupaj odkrivali šolo in šolske uganke in zanke, da bi jim sedmošolci pomagali pri kosilu, pri nošenju torbic ali pri iskanju odgovorov na najrazličnejša vprašanja.

Vas zanima, kako so druženje doživele Ana Smrekar, Maiken Ana Kores, Marjeta Merjasec, Lana Zorko in Lana Žnidarič? Preberite si!

___  * _________________________________________________________  

16. 10.

Na OŠ Ledina sijalke namesto žarnic

V okviru kampanje »Energija si, bodi učinkovit« je OŠ Ledina na dogodku na Prešernovem trgu od podjetja Procter & Gamble Ljubljana prejela donacijo 2500 eur, da bomo lahko zamenjali žarnice z varčnimi sijalkami. Dogodka so se aktivno udeležili učenci 5.a razreda z razredničarko Vladko Mladenović in ravnateljico Ljubico Kosmač. Z vožnjo koles so v družbi svetovno znanega ekstremnega kolesarja Jureta Robiča ustvarili dovolj energije, da bi z njo lahko oprali poln stroj perila na 30 stopinjah Celzija . Donacije smo zelo veseli in komaj čakamo, da bodo na naših hodnikih zasijale sijalke.

___  * _________________________________________________________  

23. 10.

Dan odprtih vrat – Stati inu obstati

Na osnovni šoli Ledina smo čas zavrteli pet stoletij nazaj in se znašli v času življenja Primoža Trubarja. Prav njemu in njegovemu poslanstvu smo posvetili dan odprtih vrat, saj letos praznujemo 500-letnico njegovega rojstva. Celotna šola se je odela v novo, svečano preobleko in na svoj način praznovala 500-letnico rojstva avtorja prve slovenske knjige.

              

  

V vsakem razredu so potekale delavnice. Naš namen je bil, da spoznamo življenje in ustvarjanje ljudi v tistem času. Vrata šole so bila odprta za starše in druge obiskovalce. Oblekli smo se v prava oblačila tistega časa in pri obiskovalcih naleteli na val začudenja in presenečenja. Po hodnikih so bile razstavljene slike naših učencev.

 

    

 

   

Sklepni del je potekal v domu Tabor, kjer so učenci pod mentorstvom gospe Zdenke Ožinger Hrovat pripravili prireditev z naslovom Stati inu obstati. Na slikovit način so mojstrsko odigrali več slik iz Trubarjevega življenja. Oblečeni so bili  v obleke, ki so jih nosili v tistih časih. Učenci so dramatizacijo gledali z velikim navdušenjem. Na ta način so namreč izvedeli, kako je potekalo Trubarjevo življenje. Med posameznimi slikami so učenke naše šole pod mentorstvom gospe Monike Donko odplesale nekaj plesov iz tistih časov. Veličastne so bile njihove obleke. Zadonela je tudi glasba z orffovimi inštrumenti. Prvič pa je zapel tudi ledinski deški zbor. V stare čase pa nas je popeljala tudi izjemna scena, ki jo je pripravila gospa Barbara Tacar.  

 

             

           

              

Učenci, učitelji, starši in ostali obiskovalci so bili nad prireditvijo zelo navdušeni.

Mnenja učencev:

Sponzor prireditve: Glasbeno izobraževanje INSTRUMENTALIST, Škofja Loka 

___  * _________________________________________________________  

23. 10.

Srečanje šol, sodelujočih v nacionalnem Unesco projektu »Dobre vesti iz naše šole in našega mesta«

Dan odprtih vrat je bil tudi priložnost za srečanje učencev in mentorjev iz šol, sodelujočih v nacionalnem Unesco projektu »Dobre vesti iz naše šole in našega mesta«.  

Učenci in mentorice iz OŠ Tabor II iz Maribora, OŠ Frana Kranjca iz Celja, OŠ XIV. divizije s Senovega, OŠ Koseze iz Ljubljane, OŠ Hinka Smrekarja iz Ljubljane in mentorica iz OŠ Ljudski vrt s Ptuja so si ogledali ustvarjanje v delavnicah od 1. do 9. razreda, sami sodelovali v plesni delavnici »Iz družabnega življenja tedanjega časa«, si ogledali prireditev, ki jih je popeljala v Trubarjev čas in se nato podali še po Trubarjevi Ljubljani.  

Razpoloženje je bilo veselo, druženje prijetno, poslovili pa smo se z obljubo, da se kmalu spet srečamo – na OŠ Tabor II v Mariboru ob slovenskem kulturnem prazniku.

___  * _________________________________________________________  

23. 10.

Župančičeva frulica

Romi Koželj je zmagovalka na 18. prireditvi Župančičeva frulica, v kateri so mladi ustvarjalci iz 36 osnovnih šol ustvarjali pesmi na temo Potovanje. Preberite odmeve, ki so zapisani v oktobrski reviji Mentor. (1., 2., 3., 4., 5.)

Iskrene čestitke, Romi! 

___  * _________________________________________________________  

23. 10.

13. LJUBLJANSKI MARATON Z LEDINSKO UDELEŽBO

 

V soboto in nedeljo, 25. in 26. oktobra 2008, je po ljubljanskih ulicah in cestah potekal 13. Ljubljanski maraton, ki se ga je udeležilo 15 371 udeležencev. Za našo šolo so bili moralni zmagovalci učiteljice in učitelja Ledine, ki so se teka udeležili:  Boža Šarbek, Monika Krošelj, Natalija Lampič, Natalija Rožnik, Tanja Trpin, Barbara Kosirnik in Janez Podgoršek ter Lorin Möscha. Pretekli so 10 kilometrov , Janez Podgoršek pa je pretekel 21 kilometrov .

 

Vsem iskrene čestitke!