Naj dogodki              ***  
 

 Besedilo in izbor fotografij: Katarina Rigler Šilc

Šolsko leto 2009/10

September 2009

 ___  * _________________________________________________________  

02. 09.

 

POZDRAVLJENI, PRVOŠOLČKI!

 

Na osnovni šoli Ledina je bil prvi šolski dan za prvošolce pravi praznik.

Začetni zabavni program je bil glasbeno obarvan in je naše šolarčke sprostil, nato pa smo jih učiteljice povabile v 1. a   (slončkov) razred in 1. b (miškin) razred. V razredu smo se sproščeno pogovarjali in se predstavili. Čakali sta nas dve prijetni presenečenji - majhna darilca za vsakega učenca in seveda TORTA, brez katere prvi šolski dan ne mine. Dan je bil res nekaj posebnega - živahen, zanimiv in poln pričakovanj.

 

Natalija Halić Porzio, učiteljica 1.a razreda  

 

___  * _________________________________________________________  

10. 09.

 

NARAVOSLOVNI DAN – BIVALIŠČA

Učenci 4. razredov so imeli naravoslovni dan z naslovom Bivališča. Spoznali so naravna in umetna bivališča, na koncu pa so jih tudi sami izdelovali. Preberite si, kako so naravoslovni dan doživeli Zarja Mörec, Matic Zavadlal in Jan Ključevšek ter Domen Pinter.

___  * _________________________________________________________  

17. 09.

 

TEHNIŠKI DAN - OGLED TOVARNE JELOVICA

Učenci 7. razredov smo si ogledali tovarno Jelovica, kjer izdelujejo hiše iz lesa. Predstavili in pokazali so nam celoten postopek izdelave, tako da si lahko zdaj predstavljamo, kako potekajo posamezne faze izdelave.

Opis dneva je strnil Žan-Matjaž Flogie, učenec 7.b razreda.

 

___  * _________________________________________________________  

18. 09.

 

 

UREDITEV JAVNEGA PROMETA

 

Učenci 8. c razreda OŠ Ledina smo se z veseljem odzvali povabilu gospe Miriam Šurk Ravnikar in si v mestni hiši ogledali predstavitev o ureditvi javnega prometa v Ljubljani. Uvodni pozdrav je pripadal županu mesta Ljubljane, gospodu Zoranu Jankoviću, ki je povedal, da je Ljubljana najlepše mesto na svetu. V nadaljevanju je direktorica Regionalne razvojne agencije Ljubljanske urbane regije gospa Lilijana Madjar predstavila izsledke raziskave o ureditvi javnega prometa. Povedala je, da se število avtomobilov, ki dnevno pripeljejo v Ljubljano, povečuje že 40 let, zadnjih 20 let pa se vztrajno zmanjšuje število potnikov, ki se vozijo z javnim potniškim prometom. To pa pomeni tudi veliko obremenitev za okolje.

Povedala je, da razmišljajo o različnih možnostih, npr. o hitrih linijah, ki bi potekale po rezerviranih rumenih pasovih za avtobuse, o tirnih vozilih in o podzemni železnici.

Svoj pogled na javni promet je predstavil tudi minister za promet, gospod Patrik Vlačič. Obljubil je, da se bo potrudil, da bo javni promet v Ljubljani do uporabnikov prijazen in točen. Nov pomen in uporabo bo javni promet dobil v štirih letih, omogočili pa bodo tudi pridobivanje informacij o voznih redih preko mobilnih telefonov. O nujnosti uporabe javnega prometa pa je spregovoril tudi minister za okolje, gospod Karl Erjavec. Povedal je, da mora Slovenija zaradi prevelikih izpustov ogljikovega dioksida kupiti za 80 milijonov evrov dodatnih emisijskih kuponov. Vse skupaj je pozval, naj se vozimo s kolesom, saj je najceneje in tudi koristno za zdravje.

Na koncu smo bili povabljeni na pogostitev. Z visokimi gosti bi se lahko sprehodili še do Trnovskega pristana, a nam tega ni dovoljeval šolski zvonec.

 


 

 


   

Fotografije: Miha Fras

 ___  * _________________________________________________________  

28. 09. - 02.10

 

IZMENJAVA UČENCEV IZ OŠ LEDINA IN KOSSUTH ZSUZSANA AL DABAS

Tudi v letošnjem šolskem letu so učenci OŠ Ledina pod vodstvom gospoda Laszla Hermana gostili naše vrstnike iz Madžarske. Pričakali so jih na železniški postaji in jih popeljali v svoje domove. Svoje prijatelje so Ledinci že poznali, saj so bili pri njih na Madžarskem v mesecu juniju 2009. Preberite si, kako je izmenjavo doživela učenka Lara Ružič Povirk. Za učence z Madžarske in  Ledince je bil pripravljen poseben program, saj je namen tovrstnih izmenjav tudi spoznavanje kulture, jezika, pokrajine in življenja Slovencev.

 

Letos sta se vključili v izmenjavo še dve šoli: OŠ Bičevje iz Ljubljane in nižja gimnazija Tancsics Mihaly iz Dabas. Gimnazijci so namreč bolj vešči angleškega jezika kot osnovnošolci.

 

Madžarski vrstniki so Slovenijo zapustili polni novih doživetij in tako čez mejo ponesli dober glas o Ledini in Sloveniji.