Naj dogodki              ***  
 

 Besedilo: Katarina Rigler Šilc; Izbor fotografij: Petra Čalič

Šolsko leto 2007/08
September 2007

___  * _________________________________________________________  

03. 09.

 

Prvi šolski dan

 

V osnovno šolo Ledina je danes vstopilo 400 Ledincev in Ledink. Za varnost pred šolo je bilo dobro poskrbljeno, saj je naše učence in učenke poleg policistov in gospe ravnateljice pospremil čez cesto župan mesta Ljubljane, gospod Zoran Janković. Sledili so prisrčni pozdravi in objemi sošolcev in sošolk ter pripovedi pisanih počitniških zgodbic in doživetij.  

 

 

   

 

Prav poseben praznik pa je danes zagotovo za 20 ledinskih pikapolonic in 21 mravljinčkov ter njihovih staršev, ki so prvič stopili skozi velika ledinska vrata. V telovadnici je prvošolce in njihove starše najprej nagovorila ravnateljica, potem pa so prvošolci imeli priložnost sodelovati v igrici z naslovom Čukec gre v šolo, ki sta jo pripravila Aida in Blaž Kralj.

 

 

 

 

Iz telovadnice so se prvošolčki z učiteljicami, vzgojiteljicami in starši odpravili v svoje učilnice. V zraku je bilo čutiti praznično vzdušje. Najmlajše Ledince in Ledinke so pričakale praznično urejene učilnice, saj je razred dobesedno zaživel z igrivimi črkami, s pravljičnimi junaki in z otroškimi risbicami. 

In kot se za praznik spodobi, se je v razredu čarobno znašla tudi čisto prava torta.

Učiteljici sta povedali, da so prvošolčki odprti, igrivi, radi pomagajo, rešujejo naloge in da znajo, ko je treba, pozorno poslušati. Povedali sta jim, da se bodo v tem šolskem letu zagotovo imeli KULSKO.

    

 

___  * _________________________________________________________  

07. 09.

 

Obisk ravnateljev s Švedske 

Osnovna šola Ledina je bila gostiteljica petih ravnateljev s Švedske. Gostje so se najprej seznanili s šolskim sistemom v Sloveniji in z delom na naši šoli, potem pa so se sprehodili po razredih, da bi se o tem prepričali kar iz prve roke. Vodstvo šole jih je popeljalo po pisani paleti različnih dejavnosti. Tako so ravnatelji s Švedske prisluhnili eko frajerjem v 5. b razredu, si ogledali nivojski pouk v vseh treh nivojih in pouk v računalniški učilnici. Za hip so se ustavili tudi pri pouku slovenščine, kjer so učenci spoznavali stalne besedne zveze.  Medtem ko smo Slovenci zdravi kot ribe, smo od švedskih ravnateljev izvedeli, da so zdravi kot oreh. Svoj ogled so sklenili v razredu, ki nosi ime po švedski prestolnici – Stockholmu. Tam so jih učenci 2.a na izvrsten način popeljali v svet Pikinih norčij, ki so ravnatelje tako navdušile, da so jim v zahvalo zapeli Pikino pesem. Obisk je potekal v prijetnem vzdušju. Ravnatelji bodo na Švedsko zagotovo ponesli glas o Ledini kot o dobri in urejeni šoli.  

___  * _________________________________________________________  

12. 09.

 

Velike evropske igre

Organizator: CNVOS – Center za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij skupaj s partnerji iz Avstrije, z Madžarske, iz Italije in s Slovaške; projekt je podprla Evropska komisija – GD za komuniciranje.  

Učenci Ledine izvrstno poznajo Evropo. To so dokazali učenci 2. a , 2. b in 3. a razreda osnovne šole Ledina, ki so se udeležili Velikih evropskih iger v Tivoliju. Učenci iz različnih centrskih šol, med njim tudi Ledinci, so po skupinah potovali in odkrivali države po Evropi. V vsaki državi so spoznali prestolnico in njeno značilnost,  v potni list pa so dobili žig ter delček sestavljanke Evrope. Seveda je zmagala skupina, ki je zbrala največ koščkov sestavljanke in jih tudi sestavila.

Na koncu potovanja, ko so mali Evropejci čakali na rezultate, so ustvarili še reklamo za tisto državo, ki jim je bila najbolj všeč.

Koordinatorica projekta na naši šoli, gospa Natalija Lampič, je bila nad celotno prireditvijo zelo navdušena. Svoj pogled je strnila z besedami: »Prireditev je bila zelo poučna, saj so učenci preko igre potovali po evropskih državah in jih tako tudi spoznali. Vsi učenci so se izvrstno odrezali.«

Zadovoljni pa so bili tudi organizatorji in njihovi partnerji, saj so z velikim navdušenjem opazovali male popotnike. 

 

 

                                                                                                              

___  * _________________________________________________________  

15. 09.

 

EKO akcija okoljskega osveščanja v parku Tivoli

»Vsi na kolo za zdravo Zemljo!« je geslo ekofrajerjev iz 5. b razreda OŠ Ledina. Mladi Ledinci se namreč dobro zavedajo, da so tudi oni odgovorni za našo Zemljo. Tako so v soboto 15. 9. 2007 z učiteljico Ireno Šimenc Mihalič izvedli akcijo, v kateri so obiskovalce parka Tivoli ozaveščali o ekoloških problemih našega planeta. Njihovo sporočilo je bilo jasno:  Skrb za okolje in naravo mora postati del življenja vsakega posameznika. Akcija je bila tudi slikovito obarvana, saj so ekofrajerji iz 5. b razreda v paviljonu blizu Jakopičevega sprehajališča razstavili skrbno izdelane plakate, asfaltno pot pa so porisali s kolesarji. Na ta način so prispevali dragocen prispevek sebi in našemu planetu, mislili pa so tudi na zanamce.       

                                                                                                          

___  * _________________________________________________________  

18. 09.

 

Prometna varnost  

V torek, 18. 9. 2007, smo učenci in učenke 1.a in 1.b razreda imeli tehniški dan na temo »Prometna varnost«. Pridružila se nam je policistka iz Policijske postaje Ljubljana Center, ga. Silva Gašperič. Opazovali in spoznavali smo varne poti v okolici šole in pravila varne hoje. Tako smo pridobili potrebne spretnosti za varnost v prometu. Nismo pozabili na rumene rutice, saj nas spremljajo vsak dan na poti v šolo in domov. V učilnici smo po načrtu izdelali tudi modele prometnih znakov in se vživljali v igro vlog - promet.

   

                                                                                               1.a in 1. b

___  * _________________________________________________________  

25. 09.

 

Športni dan za učence na razredni stopnji (od 1. do 5. razreda) 

 

25. 9. 2007 so se Ledinci pomerili na jesenskem krosu, ki je potekal ob vznožju Rožnika – v parku Tivoli.  Za brezhibno organizacijo so poskrbele učiteljice ter  učitelja športne vzgoje: Lorin Möscha in Janez Podgoršek.

Prvi, drugi in tretji razredi so tekli po 350 m dolgi progi, četrti in peti pa po 700 m . Proga je bila zelo dobro označena in zavarovana. Otroci so bili navdušeni. 

Po koncu tekmovanja so se vsi tekmovalci zbrali pod drevesom ob eni izmed tivolskih poti, zapeli Ledinsko himno in uživali ob prisrčni podelitvi medalj. Najboljši trije iz vsake kategorije so prejeli lesene – ročno izdelane medalje.

 

           

___  * _________________________________________________________  

28. 09.

 

Šolsko tekmovanje iz LOGIKE

 

 

1 + 1 = 3 ?!   LOGIČNO!!!

Pri logiki je tudi to mogoče! Naloge, ki zahtevajo kravžljanje naših možgančkov, malo zagonetnih stavkov, čas za premislek in logično povezavo. Pa smo tam – na cilju, pri pravilni končni rešitvi. Ko pogledaš razmišljanje nazaj, je vse tako enostavno – logično.

 

Že takoj prvi teden v septembru, ko po počitnicah spet stopimo skozi težka ledinska vrata, nas  mentorica logike na šoli Ines Štular vabi na priprave za šolsko tekmovanje. Rešujemo lažje in težje naloge; tiste s tabelami, barvamo gobeline, spoznavamo izjavno logiko ...

Konec septembra, letos je bilo to 28. septembra 2007, pa se je 70 tekmovalcev preizkusilo v znanju logike. Na šoli v znanju logike  tekmujemo učenci od 5. do 9. razreda v treh težavnostnih kategorijah.

Najboljši trije in vsi tisti, ki dosežejo več kot 66 % možnih točk iz vsakega razreda, prejmejo bronasto priznanje. Prvi in drugi iz 7., 8. in 9. razreda pa se udeležijo državnega tekmovanja, ki poteka v oktobru. Tam se potegujejo za zlata in srebrna priznanja učenci iz cele Slovenije. Letos se bo iz naše šole potegovalo za priznanja 9 učencev (3 tekmovalci izbrani po doizboru). Držimo pesti!

 

Mentorica: Ines Štular