Naj dogodki              ***  
 

 Besedilo: Katarina Rigler Šilc; Izbor fotografij: Petra Čalič

Šolsko leto 2008/09

Junij  2009

___  * _________________________________________________________  

04. – 6. 6

 

3. Unesco tabor ustvarjalcev Dobrih vesti na Senovem pod geslom Glasba nas povezuje

Tudi letos smo se Ledinci udeležili Unesco tabora na Senovem, ki je zelo uspešno potekal v duhu glasbe, ki je vse sodelujoče šole iz vse Slovenije povezovala na mnogo načinov: z odličnimi predstavitvami glasbenih stvaritev, glasbenimi in drugimi delavnicami, z glasbeno okroglo mizo. Na taboru smo prijateljevali učenci iz OŠ Tabor II iz Maribora, OŠ Frana Kranjca iz Celja, OŠ Maksa Pleteršnika Pišece, OŠ dr. Jožeta Pučnika Črešnjevec, OŠ Hinka Smrekarja, OŠ Koseze in OŠ Ledina iz Ljubljane. Bilo je to nepozabno doživetje sproščenega druženja in medsebojne povezanosti.

Z naše šole so se tabora udeležile Iza Korpar, Lucija Bahovec in Carmen Kralj z mentorico Nives Syed Mihelič, prvi dan pa smo si na taboru po izjemno uspešnem nastopu našega mladinskega pevskega zbora in naših instrumentalistov ogledali tudi otroški film našega devetošolca Matije Tomažiča, ki je zmagal na mednarodnem otroškem filmskem festivalu v Trevisu v Italiji. Film nosi naslov Božična reševalna akcija. Čestitke mlademu scenaristu!
  Več.. 

Galerija: http://picasaweb.google.si/ solaledina/ SenovoNastopNaUvodniPrireditvi DobreVestiIzNaseSoleInNasegaMe sta

___  * _________________________________________________________  

04. 06

 

 

 

 

Srečanje Unescovih šol »Dobre vesti iz naše šole in našega mesta«

V četrtek, 4. junija 2009, smo se v Senovem srečale šole, ki sodelujemo v Unescovem projektu »Dobre vesti iz naše šole in našega mesta«.

Tema letošnjega srečanja je bila glasba, zato so se na uvodni prireditvi šole predstavile z glasbenimi točkami.

Osnovno šolo Ledina je zastopal mladinski pevski zbor, ki so ga spremljali člani orffove skupine, Alex Eliana Tadel z violino in Ana Smrekar na flavti.

S svojim petjem so pevci in inštrumentalisti navdušili občinstvo. Še posebej pa sta občinstvo s svojo glasbo nagovorila dva solista: Gaja Filač s pevsko točko in Aleksej Jurca, ki je čudovito zaigral na saksofon. Oba učenca sta iz 5. a razreda.

 

Monika Donko

___  * _________________________________________________________  

05. 06

 

 

 

 

EKO FESTIVAL

 

5. junija – na svetovni dan okolja je na ploščadi pred Halo Tivoli potekal EKO FESTIVAL. To je bil osrednji dogodek nacionalnega programa Ekošola kot način življenja. Na dogodku so svečano podelili ekozastave, mednarodna priznanja za okoljevarstvo delovanje vrtcem, šolam ter domovom COSD, ki so zastave prejeli prvič.

Razglasili pa so tudi ustanove, ki so ponovni nosilci ekozastav za solsko leto 2008/09. Med njimi smo tudi Ledinci, ki smo si ekozastavo prislužili že devetič. Na ekofestivalu smo naše okoljevarstvene dejavnosti predstavili tudi na stojnici.  

                                                                           Irena Šimenc Mihalič

___  * _________________________________________________________  

11. 06

 

 

 

 

Dobrodelna prireditev Lions klub Ljubljana Barje

Na Ljubljanskem gradu je bila prireditev, na kateri so člani Lions kluba Barje zbirali sredstva za opremo prostorov »Dnevnih aktivnosti za upokojence na Ajdovščini v Ljubljani«. 

Na dobrodelno prireditev je bila povabljena tudi OŠ Ledina, ki se je predstavila v pesmi in besedi. Učenci otroškega pevskega zbora so pod vodstvom zborovodkinje Monike Donko izvrstno zapeli tri pesmi: Čira čara, V dolinci prijetni in Ljubljanski zmaj. Učenci gledališkega kluba pa so odigrali Piko Nogavičko in vsem prisotnim pokazali, da je življenje tudi lepo in zabavno.

Učenci OŠ Ledina pa so imeli tudi svojo stojnico, na kateri so prodajali izdelke učencev. 

Na dobrodelni prireditvi pa je bilo tudi nekaj znanih oseb.  Poleg župana Zorana Jankovića kot častnega pokrovitelja so nastopili tudi minister Karel Erjavec, Alenka Godec in novinar Tone Fornezzi – Tof. 

 

Več: http://www.rtvslo.si/blog/janez-platise/povezujmo-generacije/26921 

___  * _________________________________________________________  

11. 06

 

 

 

 

Sara Hanuna – vrhunska pesnica

Prerezala bom vrv,

ki me drži na realnih tleh.

Z nožem

iz plastičnega ročaja vsakdana.

 

(Iz pesmi Konec avtorice

Sare Hanune)

 

V četrtek, 11. junija 2009, je bila v Vinici zaključna prireditev Župančičeve frulice 2009. Na razpis za sodelovanje na 19. Župančičevi frulici se je prijavilo rekordnih 83 pesnikov (64 osnovnošolskih ter 19 srednješolskih) in 60 deklamatorjev iz skupno 77 slovenskih in zamejskih šol. Mladi pesniki so ustvarjali na temo »Navdih«, ki izhaja iz Evropskega leta ustvarjalnosti in inovativnosti. Njihove pesmi je ocenjevala strokovna komisija za izbor najboljšega osnovnošolskega in srednješolskega pesnika Župančičeve frulice 2009 v sestavi: Anita Starašinič; mag. novejše slovenske književnosti, Janko Lozar; dr. filozofije in univ. dipl. prevajalec ter Igor Divjak, mag. ameriških študij, literarni kritik in prevajalec. Na razpis se je s svojimi pesmimi poleg Lare Ružič Povirk prijavila tudi lanskoletna Ledinka Sara Hanuna. Čeprav je njenega osnovnošolskega izobraževanja že zdavnaj konec (Konec je tudi naslov pesmi), si je Sara še vedno zaželela sodelovanja z osnovno šolo Ledino in se tako pod mentorstvom Katarine Rigler Šilc uvrstila med 5 najboljših pesnikov v Sloveniji.

Iskrene čestitke!

___  * _________________________________________________________  

17. 06

 

 

 

 

Patricia Gleščič – EVROPSKA  MLADINSKA PRVAKINJA v umetnostnem drsanju

Patricia Gleščič,  učenka iz 9.a, se že celo osnovno šolo ukvarja z umetnostnim drsanjem.  Pričela je kot rekreativka. Pravi ljudje so opazili njene talente pa tudi vztrajnost in zavzetost. Kljub napornim vsakodnevnim treningom in zato pogostim odsotnostim od pouka ji je uspelo osnovnošolsko izobraževanje izdelovati z odliko.  Zadnja leta se je premočrtno vzpenjala po stopničkah navzgor in osvojila laskavi naslov evropske prvakinje. Zadnje mesece je že usmerjala svoje treninge na priprave za naslednjo olimpijado. Zagotovo bomo še kaj slišali o njej.

   

Patricia - ponosni smo, da si bila Ledinka.
                                                                                                                                      Zapisala: razredničarka Ines Štular

___  * _________________________________________________________  

20. 06

 

 

 

 

Predstavim ti knjigo

Na OŠ Ledina je v letošnjem letu  potekal Unesco natečaj 'Predstavim ti knjigo', kjer so učenci pridno ustvarjali naslovnice knjig in tako navdušili kakšnega novega bralca. V mesecu juniju 2009  smo si lahko ogledali nekaj najbolj zanimivih predstavitev različnih naslovnic knjig v 1. nadstropju. Izmed njih smo za vsako triado izbrali najboljši izdelek ter likovno najbolj izviren izdelek na šoli.

 

Učenci, ki so ustvarili najboljše izdelke, so bili tudi nagrajeni.

 

Nagrada za najboljši izdelek 1. triade: Nika Červek, 2.a

Nagrada za najboljši izdelek 2. triade: Val Fürst, 5.b

Nagrada za najboljši izdelek 3. triade: Maiken Ana Kores, Manja Pergar, 7.a

Nagrada za likovno najbolj izviren izdelek na šoli: učenke 6.b razreda: Urška Pečarič Strnad, Lara Ružič Povirk, Anja Sedej in Maša Lemajić

Nagrade je na zaključni prireditvi Pokaži, kaj znaš izročila ravnateljica Ljubica Kosmač.

 

Iskrene čestitke!

 

Tanja Trpin, vodja Unescovega natečaja

___  * _________________________________________________________  

21. 06

 

 

 

 

Državno tekmovanje v znanju klekljanja za priznanje Ivanke Ferjančič v Idriji

Tako kot vsako leto na tretjo nedeljo v juniju, je tudi tokrat, 21. junija 2009, potekalo državno tekmovanje v znanju klekljanja za priznanje Ivanke Ferjančič v Idriji. Letos je bilo izjemno veliko prijavljenih tekmovalcev, posebno med otroki.

Našo šolo sta zastopali 2. in 3. uvrščeni s šolskega tekmovanja: Meta Marinko in Alma Musljija (Zala Marinčič, ki je bila prva na šolskem tekmovanju, je že odšla na počitnice). Zaradi hude konkurence letos nismo osvojili priznanj. Se bomo pa potrudili, da bomo prihodnje leto uspešnejši.

Zagotovo vse ni v hitrosti klekljanja, kar je pri tekmovanju poudarjeno. Isti tekmovalki sta na natečaju Sodelovanje osvojili srebrno priznanje v državnem merilu.

Alma Musljija pa se je skupaj z učiteljico Ines Štular udeležila tudi natečaja LEPOTA V MALEM, kjer so bile najlepše miniature tudi razstavljene. Med 25 najlepšimi je tudi naša:

»MALA ČIPKA«.

 

Ines Štular,

učiteljica izbirnega predmeta klekljanje

 

___  * _________________________________________________________  

24. 06

 

 

 

 

Prireditev Pokaži, kaj znaš ob koncu šolskega leta

        

Najboljša pa je šola tisti trenutek,

ko ji porečeš: SREČNO!

In greš, kakšen krasen občutek,

v svojo pošolsko večnost.

 (Tone Pavček)

 

Na začetku prireditve se je ravnateljica Ljubica Kosmač zahvalila učencem in učiteljem za dobro delo in podelila priznanja vsem tistim učencem, ki so v tem šolskem letu osvojili najboljše dosežke, šestošolcem bronasta, sedmošolcem in osmošolcem pa srebrna in zlata priznanja. Med sedmošolci sta bila najboljša Gašper Kolbezen in Max Kuhelj Bugarič, med osmošolci pa Jakob Merljak, ki je za svoje odlične dosežke prejel Zbornik OŠ Ledina ob 150-letnici šole. Posebej so bili pohvaljeni tudi posamezniki, ki so sodelovali v Unescovem natečaju Predstavim ti knjigo in so ustvarili najbolj izvirne naslovnice.

In že smo začeli s predstavitvijo ledinskih talentov. Skozi prireditev so nas vodili trije izvrstni napovedovalci: Pika Nogavička (Tilen Udovič), njena prijateljica Anica (Kristjan Šarac) in Neli Žitnik. Učenci so se predstavili s pesmimi (peli so: Nina Bjelica, Tilen Udovič, Vesna Lazić, Julia Hren, Aldiana Salanović, Urša Džinič in Lučka Gomsi). Zelo pestra je bila tudi predstavitev učencev na inštrumentih: Klemen Košič (violončelo), Nik Perme (kitara), Jure Sanchez (rog), Tilen Udovič (violina) in Tim Perme (kitara). Marsikomu se je ob poslušanju morda utrnila misel, da bi OŠ Ledina lahko sestavila izjemen orkester.

Glasbene prispevke so obogatile tudi plesne in športne točke: Maruša Pinter je predstavila jazz balet, Ines Grebenc step, Marjeta Merjasec pa karate. Prireditev sta zaključili izvrstni gimnastičarki Neli Žitnik in Amel Ait Si Mohamed. Ob njunih premetih in saltah nam je zastajal dih.

Ledinski učenci so na tej prireditvi dokazali, da so izvrstni talenti na različnih področjih.

Program in utrinke nastopajočih si lahko ogledate tukaj.

 

VSEM ŽELIMO DOLGE IN RAZBURLJIVE POČITNICE!