Naj dogodki              ***  
 

 Besedilo: Katarina Rigler Šilc; Izbor fotografij: Petra Čalič

Šolsko leto 2007/08

Junij 2008

___  * _________________________________________________________  

05.- 07. 06

Mednarodni UNESCO tabor Dobre vesti – Senovo  

Z učenkami 8. razreda Tino Čerpnjak, Izo Korpar, Carmen Kralj in Valentino Slodnjak smo se udeležili 3-dnevnega Unescovega tabora Dobre vesti.

Na Senovem se je odvijal zanimiv program, ki je vključeval predstavitev šol in projektov. Učenci so na okroglih mizah izmenjali mnenja o medkulturnem dialogu in prednostih ter pomanjkljivostih sodobne tehnologije. Preizkusili so se tudi v ustvarjalnih in jezikovnih delavnicah ter se podali na izlet v Kostanjeviško jamo in obiskali tudi Kostanjevico na Krki.  

    

Vsi smo se s tabora vrnili z lepimi vtisi in novimi prijateljstvi. 

Vtisi učenk

Mentorica: Aleša Vogrinc

___  * _________________________________________________________  

06. 06

Valeta 2008

 

Na OŠ Ledina je bilo na ta dan zelo slovesno – devetošolci so namreč priredili valeto. Točno ob 19. uri so bili v veliki telovadnici zbrani starši, sorodniki in učitelji, ki so z bučnim aplavzom pospremili mimohod valentantov. 

Sledil je ples, ki ga je vodila gospa Mateja Prokofjev, učiteljica iz plesne šole Urška.  

 

     

 

Sledila je podelitev priznanj in pohval za dosežke in uspehe na različnih področjih. Učenci a in b razreda so pripravili zabaven program. 

 

  

 

Poslovili so se od razredničark, gospe Bože Šarbek in gospe Nevenke Osterman, in se jima zahvalili z darilom. Slovo je bilo zelo ganljivo, saj so marsikateri učenci imeli solzne oči.  

 

   

 

Po končanem uradnem delu se je druženje nadaljevalo v srednji telovadnici, kjer je bila za vse goste pripravljena zakuska.

Zadnji del pa je potekal v veliki telovadnici, kjer so se devetošolci sprostili ob plesu. Za glasbo je poskrbel DJ.

Za slovo so učenci prejeli glasilo Generacija 2000-2008. V njem so zbrane fotografije in naslovi. Tako bo lahko kdo obujal spomine na osnovno šolo tudi čez 50 let …

 

 

Učenci o valeti:

 

Na valeti se imela zelo lepo. Plesni del je bil v redu, pa  tudi program se je kljub vsemu strahu na koncu izkazal za zanimivega. Posebej pa sem bila vesela presenečenja, ki so ga nam pripravili starši, ko so nam zapeli priredbo pesmi Vsi za enega in nam pripeljali torto z mnogo svečkami. To se mi je zdelo izjemno lepo in mi bo ostalo v lepem spominu. Seveda pa bo v dobrem spominu ostal tudi ˝after party˝, kjer smo se vsi naplesali in preživeli skupaj še nekaj zadnjih glasbeno-plesnih trenutkov.

Brina Stančič, 9.a

 

Valeta je bila v redu. Imeli smo nekaj težav s programom, a mislim, da je na koncu vse izpadlo zelo dobro. Tudi plesali smo bolje, kot smo si mislili, da bomo. Hrana po valeti je bila dobra, zelo všeč pa mi je bilo, da smo najeli DJ-a. Valete še dolgo ne bom pozabil. 

 Jure Petek, 9.b

Vse se je končalo na valeti. Smeh in jok. Solza in nasmeh. Trden prijem za roko in odriv roke. Šolsko učenje in obiskovanje šole kot ustanove – vse je končalo 6. 6. 2008 v telovadnici OŠ Ledina. A vseeno je, kljub nekaterim izgubljenim rečem, nekaj ostalo. Ostali so spomini in povezava med nami.

Živa Potočnik Kralj, 9.a

Valeto smo celo leto pričakovali, se vsake toliko časa malo pogovarjali, kakšen le bo program, se (vneto) menili, kdaj bo datum, kje bo, kaj bomo jedli ... Se je kot po pričakovanju vse dogovarjalo zadnji teden. Ko je večini šola že "orenk dol visela". Zato smo imeli kar nekaj problemov sami s seboj, predvsem pa s programom. A ker smo želeli prekositi naše predhodnike, smo se vsaj zadnji hip potrudili in končni rezultat nam je bil vsem všeč. Večer je bil nepozaben, vsaj za nas, ker se je počasi bližalo slovo in smo bili vsi nekoliko vzneseni. Ne bomo pozabili valete!

 Alenka Bahovec, 9. c

___  * _________________________________________________________  

11. 06

»Kako bi bilo, če bi čez noč s ceste izginili vsi prometni znaki … «.  

Zveza ZŠAM Slovenija je v letošnjem šolskem letu razpisala natečaj z naslovom »Kako bi bilo, če bi čez noč s ceste izginili vsi prometni znaki … «.

Med nagrajenimi pesmimi je tudi pesem Alenke Bahovec iz 9.b razreda. Mentorica je bila Katarina Rigler Šilc. Pesem je objavljena v reviji Prometni vestnik, reviji Transport in na spletni strani ZZŠAM (www.zveza-zsam.si).

 Iskrene čestitke!

___  * _________________________________________________________  

11. 06

Romi Koželj- najboljša osnovnošolska pesnica v Sloveniji  

V Vinici je potekalo že 18. srečanje mladih pesnikov in recitatorjev, imenovano Župančičeva frulica. Na prireditvi so se spomnili tudi 130. obletnice Župančičevega rojstva, ki se je rodil prav v Vinici.

Na razpis se je letos odzvalo 34 osnovnošolskih pesnikov iz 23 šol in 5 srednješolskih pesnikov iz štirih slovenskih šol in ene iz zamejstva. Poleg tega pa se je prijavilo še 45 recitatorjev iz 28 slovenskih šol. Pet najboljših iz vsake skupine pa se je predstavilo na današnji zaključni prireditvi.

Barve OŠ Ledine sta zastopali dve učenki, ki sta se uvrstili med 5 najboljših: Romi Koželj in Sara Hanuna. Po presoji strokovne komisije (v sestavi mag. Anite Starašinič, dr. Janka Lozarja in mag. Igorja Divjaka) je  Župančičevo frulico kot najboljša osnovnošolska pesnica prejela Romi Koželj. 

Mentorica je Katarina Rigler Šilc.

Obema učenkama iskreno čestitamo za izjemne dosežke!  

___  * _________________________________________________________  

11. 06

Ekskurzija za devetošolce

V sredo, 11.6.2008, smo se devetošolci odpravili še na zadnjo ekskurzijo v času našega šolanja. Ta je bila tokrat malo drugačna, saj smo potovali z vlakom in ne z avtobusom. Odpravili smo se v spremstvu gospe Neve Osterman, gospe Bože Šarbek in gospe Žane Ude.

Z ljubljanske železniške postaje smo se odpeljali proti Novi Gorici, vmes prestopili, ko pa smo prispeli do Nove Gorice, smo izvedeli nekaj o njeni zgodovini, se sprehodili do strogega centra in imeli prosti čas za samostojni ogled.

Naša pot se je nadaljevala na vlaku, ki nas je odpeljal do Jesenic, med vožnjo pa smo lahko opazovali naravo in se zelo zabavali, saj smo vsi ugotovili, da nam vožnja z vlakom zelo odgovarja. V Jesenicah smo zopet prestopili in se še z zadnjim vlakom odpeljali do Ljubljane, kamor smo prispeli v večernih urah.

Na ekskurziji smo zelo uživali in doživeli veliko lepega.  

Brina Stančič, 9.a

___  * _________________________________________________________  

12. 06

Slikarski natečaj 

 

"Kolesarski dirki Po Sloveniji so se letos pridružili tudi učenci osnovnih šol, ki so s slikami ponazorili dogajanje na dirki. Spodaj si lahko ogledate risbe učencev OŠ Ledina v Ljubljani.

Strokovna komisija je izmed narisanih del izbrala tri. Nagrade so prejele Lara R. Povirk, Daša Smlatič in Nina Jakulin Vavpotič. Njihova mentorica je bila Irena Šimenc Mihalič."

 

Vir: http://www.siol.net/sportal/kolesarstvo/po_sloveniji/novice/2008/06/solarji_so_risali_kolesarje.aspx

 

 

 

 

___  * _________________________________________________________  

12. 06

Ledina poje

 

Prireditev Ledina poje je potekala v dvorani dijaškega doma Tabor. Zbrali so se vsi tisti Ledinci, ki jih druži veselje do petja. Prireditev sta povezovala Brina Stančič in Andrej Ruben Repar. 

Pod vodstvom mentorice gospe Monike Donko so se predstavili naslednji zbori:

-  CICI ZBOR (učenci 1. in 2. razredov);

-  RAZREDNI ZBOR 4.a razreda;

-  OTROŠKI PEVSKI ZBOR (učenci 3., 4. in 5. razredov);

-  MLADINSKI ZBOR.

Na klavirju je zbore spremljala Polona Černe, eno pesem pa je spremljala tudi učenka 5. razreda Hannah Fras. Ledinci so se izkazali tudi kot izvrstni solisti. 

Na prireditvi so se predstavili tudi igralci gledališkega kluba. Pod vodstvom mentorice Katarine Rigler Šilc so odigrali predstavo Najlepša beseda. 

Starši in drugi obiskovalci so bili nad prireditvijo zelo navdušeni.

___  * _________________________________________________________  

12. 06

Nagrada HVALA, MAMA!

Qlandia – dežela nakupov je meseca marca 2008 razpisala natečaj z naslovom Hvala, mama. Najboljšo zahvalo mami je napisala Meta Marinko, učenka 7.d razreda, ki je prejela tudi nagrado.

Zahvalo si lahko preberete Hvala, mama ali na spletni strani http://www.qlandia.si/300.

Iskrene čestitke!

___  * _________________________________________________________  

17., 18. 06

Nagradni izlet: Verona in Gardaland  

Raziskovalni nalogi učenk Alenke Bahovec in Brine Stančič sta bili nagrajeni z  dvodnevnim izletom v Verono in Gardaland. Mentorici sta bili gospa Ines Štular in Katarina Rigler Šilc. Namesto gospe Štular je Alenko Bahovec spremljala gospa Aleša Vogrinc.

Prvi dan smo si v Veroni ogledali rojstni hiši Romea in Julije ter se sprehodili po središču mesta. Sledila je vožnja do Safari parka, po katerem smo potovali kar z avtobusom ter si skozi okna ogledali živali afriških savan. Kasneje smo obiskali tudi živalski vrt in park dinozavrov.

Prenočili smo v hotelu, kjer nas je čakala tudi izvrstna večerja. Naslednji dan smo preživeli v Gardalandu, ki je eden največjih zabaviščnih parkov v Italiji. Svojo energijo smo sproščali ob uživanju v adrenalinskih vožnjah, ob ogledu 4D predstave, sprehodih …  

      

Bilo je zelo zabavno, veselo in vznemirljivo. Vsem Ledincem sporočamo, da je vredno raziskovati, saj poleg novih spoznanj odkriješ tudi nov svet zabave …

    

___  * _________________________________________________________  

19. 06

Zaključni nastop 1.a razreda

Učenci 1.a razreda so staršem na zaključnem srečanju prikazali, česa so se naučili v letošnjem šolskem letu. Samozavestno in brez napak so odigrali gledališko predstavo Janček ježek, doživeto odpeli nekaj pesmi, ki so jih spremljali z Orffovimi inštrumenti, ter staršem podrobno demonstrirali nekaj napotkov za zdrav način življenja. Naši najmlajši Ledinci so nastop zaključili z ledinsko himno, ki je ponosno in razločno donela v razredu. Učiteljice so nato nestrpno pričakujočim učencem podelile številna priznanja, ki so jih učenci z znanjem in ustvarjalnim trudom osvajali skozi leto. Srečanje se je zaključilo s pogostitvijo in prijetnim druženjem.

Lepe počitnice in na svidenje jeseni!  

        

    

 Monika Krošelj, Vera Krizmanić, Aleša Vogrinc

___  * _________________________________________________________  

20. 06

Male sive celice: Nagradni izlet v Benetke  

 

To, da sem bila izžrebana, da se udeležim Malih sivih celic, me je zelo presenetilo. Še bolj pa sem bila vesela nagrade – izleta v Benetke. Vsi Abecedarji smo se zbrali v Ljubljani zelo zgodaj (5:45) in z avtobusom odrinili proti Izoli. Tam smo se vkrcali na katamaran Princ of Venice, kjer so nas že takoj poučili, kako si nadeneš rešilni jopič. Na srečo ga seveda nismo potrebovali!

Benetke so bile take kot vedno – veliko turistov, zelo draga kava (kava + postrežnina + pogrinjek + živa glasba = 20€!), golobi še vedno letajo po trgu sv. Marka, gondole vozijo, kanali so umazani in stavbe so prečudovite. Tudi znamenit zvonik cerkve sv. Marka še stoji (pa ne smejte se temu, ker se je leta 1902 zrušil kar sam od sebe!!!). Vsi smo imeli fotoaparate v pripravljenosti, saj nam je bilo vreme naklonjeno (ali pa tudi ne, bilo nam je zelo vroče) in polepšalo stavbe.

Ogled izdelovanja beneškega stekla in vožnja po Benetkah z vodnim taksijem, ter »poskus« vožnje z gondolo – prečkanje kanala grande … 

Vse to nam bo ostalo v lepem spominu – Benetke so pač Benetke in vedno znova očarajo vsakogar, ki jih obišče.

Če si hočete ogledati, kako smo se imeli, spremljajte septembra Male sive celice (da ne bo pomote, ne delam reklame!), ker smo imeli s seboj kamermana, ki je vse posnel. Kdo ve, mogoče kje zasledite tudi mojo malenkost!

Alenka Bahovec, 9.b

___  * _________________________________________________________  

Literarni natečaj Gradim svet iz besed

V literarnem natečaju Gradim svet iz besed, ki ga prireja Založba Rokus Klett, d.o.o., so sodelovali osnovnošolci iz vse Slovenije. Učenci so devet že naslikanih ilustracij razporedili v poljubni vrstni red in jih povezali s svojimi zgodbami.

Ker je leto 2008 Trubarjevo leto, so v ilustracije vključili nekaj motivov, povezanih s Primožem Trubarjem.

Prispelo je več kot 7.000 zgodb. Komisija jih je izbrala šest, po eno iz vsakega razreda.

Eden izmed nagrajencev je tudi Matija Tomažič iz 8.b razreda, ki je za nagrado prejel polet z balonom.

Mentorica je bila Zdenka Ožinger Hrovat.

___  * _________________________________________________________  

24. 06.

HURA, POČITNICE!

Na Ledini je bilo na zadnji šolski dan zelo veselo, živahno in pa tudi slovesno. Ledinci so namreč prejeli spričevala, pohvale in priznanja, ki so si jih prislužili skozi celo šolsko leto.

Da pa je bilo vse bolj praznično obarvano, so se Ledinci in Ledinke udeležili tudi prireditve Hura, počitnice.

Napovedovalka Brina Stančič je najprej vse lepo pozdravila, potem pa predala besedo ravnateljici, gospe Ljubici Kosmač, ki je pohvalila tiste učence, ki po svojih uspehih še posebej izstopajo. Seveda je vsem Ledincem zaželela dolge in brezskrbne počitnice in jih spomnila, da se polni novih doživetij in moči ne pozabijo 1. septembra vrniti v šolske klopi. Sledila je gledališka predstava Najlepša beseda, v kateri so ledinski igralci res iskali in tudi našli najlepšo besedo. Gledalci so bili nad predstavo navdušeni.

In že je bil na vrsti koncert Polone Marinč, učenke 9. razreda. Izvrstno je odpela nekaj pesmi, spremljale pa so jo tri plesalke: Metka, Brina in Nina. Učenci so skupaj z mlado pevko peli in plesali. Za konec pa je zapela še Vesna Lazić in Ledincem odprla vrata v počitnice. Za glasbo je skrbel gospod Rok Strehovec, mentorica prireditve pa je bila Katarina Rigler Šilc.

Po koncu prireditve so učenci odšli v svoje razrede, kjer so prisluhnili radijski oddaji, ki je obeležila dan državnosti. Sledila je podelitev spričeval in skok … v … počitnice.

Del prazničnega ledinskega vzdušja je posnela tudi kamera RTV Slovenija, kar ste si lahko ogledali danes ob 19. uri na 1. programu.

Zadnji šolski dan je bil najboljši dan na svetu. Ni lepšega, kot dobiti spričevalo in videti, da si uspešno končal razred, videti gospo ravnateljico, ki najbolj žari med učitelji, učenke in učence, ki komaj čakajo, da imajo počitnice in ne smemo pozabiti na učitelje, ki so bili tako potrpežljivi in prijazni, da so nas spremljali in učili celo leto. Pohvaliti moramo tudi zaključno prireditev in vse nastopajoče: igralce, ki so igrali, pevke, plesalke, napovedovalko –  vsi so  se dobro odrezali.

Gaja Filač,  4.a