Naj dogodki                                      ***  
 

                                                                                                                                                                                               Besedilo: Katarina Rigler Šilc
                                                                                                                                                                                               Izvedba: Vlado Štribl

Šolsko leto 2009/10

Maj 2010

_______________  * ________________________________________________________________________

3. 5. 2010 -

6. 5. 2010

TABOR NA SENOVEM

Tabor ustvarjalcev Dobrih vesti – Unesco ASPnet projekt

Na Senovem so se že četrto leto zapored srečali učenci in njihovi mentorji iz slovenskih osnovnih šol, ki jih povezuje projekt Dobre vesti.

Ker je bila rdeča nit naših dejavnosti letos med šolskim letom knjiga, nas je tudi na ustvarjalnem taboru vodila in povezovala KNJIGA.

Preberite, kako je tabor potekal (celoten potek in vtise je zapisala gospa Lidija Stanič) in kako so ga doživele učenke OŠ Ledina: Aldiana Salanović,  Andreja Babić in Julia Hren.

Lidija Stanič, mentorica

 

_______________  * ________________________________________________________________________

7. 5. 2010

Projekt Evropska vas

Osnovna šola Ledina je tudi letos sodelovala v projektu Evropska vas. Namen projekta je spoznavanje vseh pridruženih članice Evropske unije, seznanjanje z njihovo kulturo, kulinariko, običaji, navadami, glasbo in posebnostmi, predstavitev njihovih zastav ter grbov in proučitev njihovega načina življenja. Letos sta bili predstavljeni Francija in Slovenija.

Učenci so vse, kar je nastajalo med šolskim letom pri pouku in drugih dejavnostih, prikazali na zaključni prireditvi in nato na razstavi v šoli.

Predstavniki naše šole so odlično predstavili izbrani državi na stojnicah in z medsebojnim povezovanjem vseh šol zgradili vas, ki je bila prikazana na Hribarjevem nabrežju v Ljubljani.

Celotno koordinacijo projekta na naši šoli je prevzela gospa Monika Krošelj in jo tudi odlično izpeljala. Ledinci so imeli zanimivo nalogo, saj so ravno v tem letu v mednarodni izmenjavi gostili francoske vrstnike in jih kasneje tudi sami obiskali v Franciji. Tako so sami začutili utrip življenja v Franciji.

Na prireditvi so se Ledinci in Ledinke predstavili z dramsko igro, v kateri so francoskemu vrstniku Marcelu predstavili slovensko prestolnico. Ob ogledu mesta se najprej ustavijo kar v Ledini, kjer je trio Marinko ob spremljavi gospe Dalile Beus ravno izvajal svoj koncert. Družino, pri kateri je bil Marcel, je koncert ganil do solz. Pot so nadaljevali do Zmajskega mostu, kjer jih je čakalo prijetno presenečenje. Pevski zbor OŠ Ledina je ravno na mostu pel pesem o ljubljanskem zmaju. Prav zabavno postane, ko na ulici srečajo babico in oglušelega dedka. Skupaj gredo do opere, kjer je Lana Zorko pela v francoščini odlomek iz opere Karmen. S čudovitim glasom je očarala prav vse. Ogled mesta nadaljujejo na Prešernovem trgu, kjer ob francoski glasbi mladi plesalec pleše hip hop. Mladega Francoza francoski zvoki pesmi tako prevzamejo, da zapleše kar na ulici.

 

Za tehnično podporo sta skrbela gospa Marija Valenčak in gospod Vlado Štribl. Učenci so z mentoricami pripravili tudi stojnici, na kateri so predstavili Slovenijo in Francijo. Francosko stojnico so pripravili učenci pod mentorstvom gospe Nives Syed Mihelič, slovensko stojnico pa so pripravili učenci pod mentorstvom gospe Irene Šimenc Mihalič. 

Namen je dosegel svoj cilj, saj so gledalci izvedeli veliko zanimivosti o izbranih državah. Z izvedbo projekta smo zelo zadovoljni.

_______________  * ________________________________________________________________________

7. 5. 2010

Obisk učencev dopolnilnega pouka slovenščine in kulture iz Sarajeva

Na OŠ Ledina smo z zanimanjem pričakali deset učencev dopolnilnega pouka slovenščine in kulture, ki ga izvajajo v okviru Slovenskega kulturnega društva Cankar iz Sarajeva, njihovo učiteljico Melito Osmanagić in obe spremljevalki. V Slovenijo so prišli na izobraževalno ekskurzijo od 6.5. do 9.5.2010 in se za en dan ustavili v Ljubljani. Z nami so preživeli zanimivo petkovo dopoldne. Mlajši učenci so se pridružili učencem pri pouku v 2.b, kjer so jim med drugim predstavili svojo razredno knjigo »Ljubljana, zmajevo mesto«, starejši pa učencem v 5.a, kjer so spoznavali Slovenijo kot del Evropske unije. Skupaj so izdelovali plakate, nato pa v glasbeni učilnici skupaj prepevali slovenske pesmi.

 

Učenci iz Sarajeva so slovenskega porekla in so prišli v Slovenijo, da bi bolje spoznali domovino svojih prednikov. Predstavili so nam tri plakate, ki so jih pripravili v Sarajevu in jih prinesli s seboj: Od kod prihajam, Kako se učimo in To smo mi. Dopisovali si bodo z našimi šestošolci in tako se bodo stkale prijateljske vezi. Veselimo se nadaljnjega sodelovanja.

_______________  * ________________________________________________________________________

10. 5. 2010

Moj prosti čas

Učenci in učenke 1.a razreda so pod vodstvom mentorice Tatjane Užnik ustvarili praskanke, na katerih so prikazali, kako se najraje igrajo v svojem prostem času.

Svoje izdelke so prijavili na likovni natečaj MOJ PROSTI ČAS (Rad se igram), ki ga je organiziral Zavod za kulturno in publicistično ustvarjalnost Vladimira Rejc. Izdelki so objavljeni na spletni strani http://www. ventilatorbesed.com/?opcija= kom_clanki&oce=92&id=1366 .

 

Oglejte si imenitne umetnine najmlajših Ledincev!

 

Tatjana Užnik, mentorica

_______________  * ________________________________________________________________________

12. 5. 2010 -

16. 5. 2010

WORLD MASTERS ESDU

ZLATA KLARA LIZA SCHULZ

V maju 2010 je bilo v Poreču odprto plesno prvenstvo World Masters ESDU, na katerem je nastopilo več kot 3500 plesalcev iz vsega sveta. Med njimi so zaplesali tudi plesalci Plesne šole Mojce Horvat iz Ljubljane.

Učenka Klara Liza Schulz iz 7.a je plesala v dveh točkah, in sicer v step formaciji Out of Order in v jazz formaciji Olivers's Orchestra. Obe točki sta osvojili 1. mesto.

 

Zlata učenka Liza pa se je Ledincem predstavila tudi na letnem koncertu glasbenikov osnovne šole Ledina.

Mladi plesalki iskreno čestitamo!

Fotografije: Plesna zveza ESDU

_______________  * ________________________________________________________________________

24. 5. 2010 -

28. 5. 2010

Šola v naravi – Dom Soča, Tolmin

Letošnja šola v naravi se je za osmošolce odvijala v Tolminu. Nastanjeni smo bili v sobah za tri osebe. Šola v naravi je bila naravoslovno-športno obarvana, spoznali pa smo tudi zgodovino Posočja. Vsak dan so nam pripravili zelo pester in zanimiv program. Raziskovali smo živali in rastline ob Soči, merili temperaturo vode, zraka in oblakov, si ogledali čistilno napravo, občudovali in božali kačo, opazovali, kako se prehranjuje krastača, plezali po plezalni steni, streljali z lokom, se spravili v votlo deblo tulipanovca …

Peš smo se odpravili do Tolmiskih korit, ki so naravni spomenik. Ustvarila jih je reka Tolminka. Ležijo v Triglavskem narodnem parku in so  najnižja vstopna točka ( 180 m nadmorske višine).

Smaragdno Sočo smo spoznali na poseben način – odpravili smo se na rafting. Vsak dan se je ena skupina odpravila tudi na kolesarjenje. Kolesarili smo po cestah med vasmi in po gozdnih poteh. Občudovali smo   Kobalo, s katere je kar mrgolelo padalcev. 

Povzpeli smo se tudi na Kozlov rob – to je griček, ki stoji sredi Tolmina. Visok je komaj 225 m . Obiskali pa smo tudi Tolminski muzej, ki je v nekdanji Coroninijevi graščini. Tu smo si ogledali bogato kulturno dediščino Posočja. Zelo zanimiv je prikaz tolminskega kmečkega upora leta 1713.

Vsak večer pa je bilo na urniku pisanje dnevnika. Zadnji večer je bila predstavitev razredov in ples. Pri predstavitvi sta se najbolj potrudila Taja Knific in Gašper Kolbezen.

V petek pa smo morali že posloviti. Tik pred slovesom je bila podelitev priznanj.
Učenci in učenke, ki so prejeli priznanja, so:

  • Tana Kestner, Gašper Kolbezen in Gašper Jelen za izjemno razgledanost na področju naravoslovja;

  • Mark Grilc za najboljši dosežek v lokostrelstvu;

  • Dunja Lemajić in Manja Pergar za najbolj urejeno sobo med dekleti;

  • Tim Perme in Gašper Jelen za najbolj urejeno sobo med fanti.

Vsem prejemnikom priznanj iskreno čestitamo!

 

Preberite si, kaj o šoli v naravi menijo učenci.

 

Foto: Gašper Jelen, Sonja Vidrih, Zdenka Ožinger Hrovat

 

_______________  * ________________________________________________________________________

24. 5. 2010 -

28. 5. 2010

Šola v naravi v Piranu

Učenci 7. razredov smo imeli od 24.5. do 28.5. naravoslovno-likovno-  raziskovalno šolo v Piranu.

V naravoslovnih delavnicah smo spoznavali življenje v morju in ob njem, opazovali živali v akvariju in spoznavali njihove telesne značilnosti.

V likovnih delavnicah smo slikali znamenite utrinke mesta Piran v različnih tehnikah.

V turistični delavnici smo izdelali turistični vodnik po Piranu v slovenskem in angleškem jeziku ter ga tudi slikovno obogatili.

Ogledali smo si tudi Sečoveljske soline, spoznali njihovo zgodovino ter njihov gospodarski in etnografski pomen.

Vse dni pa smo bili tudi športno zelo aktivni. Vsak dan smo se kopali, hodili na pohode ali se podili za žogo.

Kljub dolgemu in napornemu delavniku učencem ni pošla energija, tako da se otroški živžav ni polegel dolgo v noč.

mag. Boža Šarbek, vodja šole v naravi

Preberite si mnenja učencev.

_______________  * ________________________________________________________________________

25. 5. 2010

Srečanje Unesco šol v Novi Gorici

Svetovni dan kulturne raznolikosti za dialog in razvoj smo letos s srečanjem UNESCO ASPnet šol obeležili v Novi Gorici.

Na štirih ločenih prizoriščih smo se skozi GLEDALIŠČE, GLASBO, PLES IN LIKOVNOST povezali na temeljih kulturne različnosti in ustvarjalnosti. Otroci, učenci in dijaki ter njihovi mentorji so skozi ustvarjalnost odgovarjali na vprašanja, kdo sem, kdo si, kdo smo. Umetnost pa je pokazala, da je različnost lahko povezovalna.

Geslo 25. maja je tako postalo: Skozi ustvarjalnost zagotoviti miroljubno sožitje med ljudmi in narodi. Ustvarjalnost naj olajša medsebojno razumevanje.

_______________  * ________________________________________________________________________

29. 5. 2010

Državno prvenstvo v modernih tekmovalnih plesih

Srebrna Aja Golob

Na Državnem prvenstvu v modernih tekmovalnih plesih, ki je potekalo 29.5.2010 v Krškem, je uspešno nastopila tudi učenka OŠ Ledina.

Aja Golob iz 9.d razreda je s soplesalci osvojila 2. mesto v kategoriji show male skupine mladinci.  Koreograf je Mitja Popovski.  

Plesalki in koreografu iskreno čestitamo!