Naj dogodki              ***  
 

 Besedilo: Katarina Rigler Šilc; Izbor fotografij: Petra Čalič

Šolsko leto 2008/09

Maj  2009

___  * _________________________________________________________  

07.05.

 

 

 

 

Kuhamo s kulinarično gurujko Emilijo Pavlič

 

Jej in pij zdravo!  Kadar je le mogoče izbiraj svežo hrano, takšno, ki je manj predelana in po možnosti ekološkega izvora. 

Take in drugačne nasvete so poslušali četrtošolci iz ust zgovorne kuharice gospe Emilije. 

 

   

 

___  * _________________________________________________________  

08.05.

 

 

 

 

Evropska vas 2009

 

Na letošnji prireditvi Evropska vas, ki je bila 8.5. 2009 na Hribarjevem nabrežju, so učenci 13 šol raznoliko in domiselno predstavili evropske države. Ledinci smo predstavili dve državi, Veliko Britanijo in Češko. Veliko Britanijo so pod mentorstvom ge. Tanje Trpin učenci predmetne stopnje predstavili z zanimivim skečem in pesmijo, Češko pa učenci 3.a pod mentorstvom ge. Helene Ogorevc in ge. Mirjam Žvegla z igrivim plesom.

 

      

   

 

Državi sta bili domiselno predstavljeni tudi na stojnicah. Odlično so jih predstavljali Maiken Korez, Manja Pergar, Simon Grm in Lana Zorko. Pod mentorstvom ge. Monike Donko pa je z mladinskim pevskim zborom in instrumentalisti zadonela Oda radosti. 

 

Naši šoli je bila zaupana tudi naloga povezovanja programa skozi celotno prireditev. Odlični povezovalci so bili Tilen Udovič, Ana Smrekar in Alen Hasanbašić iz 7.a.

 

Koordinatorici tega imenitnega dogodka za našo šolo sta bili ga. Neva Osterman in ga. Natalija Rožnik.

 

Natalija Rožnik

___  * _________________________________________________________  

08.05.

 

 

 

 

Obisk observatorija Javornik

V soboto 15.5 smo se na Taboru zbrali učenci 6.a ter razburjeno pričakovali prihod avtobusa, ki nas je nato popeljal na observatorij Javornik, novim doživetjem naproti.

 

V našem razredu se zavedamo, da je skrb za naš planet pomembna in potrebna stvar; le če bomo mi lepo skrbeli za Zemljo, bo le-ta čista in prijazna do ljudi. In zato je lansko šolsko leto današnji 6.a ter takratni 5.a  marljivo sodeloval v projektu ENERGIJA JE V NAŠIH ROKAH.

Naš trud se je poplačal-podjetje DM nas je nagradilo z obiskom observatorija na Javorniku.

V observatoriju smo doživeli lepo dobrodošlico astronomoma mrzlemu vremenu navkljub. Raziskovalci so nas popeljali v notranjost, kjer se je začelo zanimivo predavanje o vesolju.

V njem so nam bili opisani vsi planeti našega osončja. Pokukali smo na Sonce ter izvedeli vse skrivnosti naše galaksije. Žal je bilo vreme neprimerno za opazovanje vesolja. Toda razočaranju navkljub, se je bilo prijetno poigrati pred observatorijem ter se v njem pogreti ob skodelici vročega čaja.

                                                                                           Alex Eliana Tadel, 6.a

___  * _________________________________________________________  

19.05.

 

 

 

 

Enodnevna ekskurzija v Italijo z »zlatimi« bralci«

Devetošolci, ki so v vseh letih opravili bralno značko (»zlati bralci«), so bili letos nagrajeni s prireditvijo v Cankarjevem domu, kjer je kulturni del programa popestrila skupina »GOBEC IN GODEC«- skupina treh izvajalcev, ki predstavlja ljudsko in umetno pravljično izročilo na sodoben način in z enodnevno ekskurzijo po Italiji – obisk Lipice z ogledom kobilarne, ogled gradu Miramar pri Trstu in sprehod po parku, ogled in sprehod po mestu Gradež ter ogled Ogleja – sedeža oglejskih patriarhov. 

      

   

 

Koordinatorica bralne značke: Katarina Podobnik

___  * _________________________________________________________  

21. in 22.05.

 

 

 

 

Obisk eko kmetije Urška

Lani je naš 6.a osvojil nagrado v ekološki akciji Energija je v naših rokah. Za nagrado, ki jo je podaril DM, smo 21. in 22. maj 2009 preživeli na ekološki kmetiji Urška, kjer je bilo res super.

Eko kmetija je 2 km oddaljena od majhnega, a zelo prijetnega mesta Zreče. Z avtobusom smo se dve uri vozili mimo Trojan in Celja, nato pa prispeli na lepo, mirno deželo, kjer se sliši kokodakanje kokoši, ptičje petje in lajanje novofudlanca Luksa.

     

       

Najprej so nas pogostili z domačim jabolčnim sokom, nam razkazali nekatere živali, ki jih res ni malo, nato pa smo se razporedili po sobah. Do kosila smo imeli veliko prostega časa. Seveda nam ni bilo dolgčas, saj smo lahko raziskovali okolico, se igrali z zajci in jih krmili, lovili kokoši po pašniku, kjer so nas z zanimanjem gledale ovce in koze, božali muce, ki so vsake toliko časa pogledale iz svojih skrivališč, se igrali s psom Luksom (če nam je ušel kakšen zajec, ga je Luks vedno našel) ter opazovali prašiče. Vse živali so res zanimive in prisrčne. Vsi smo crkljali svoje zajčke in se na njih močno navezali. Po kosilu smo šli peš do Zreč. Tam smo si ogledali razstavo rastlin s področja Pohorja. Naslednji dan smo se dopoldne igrali z živalmi, popoldne pa se s težkim srcem poslovili od zajčkov in Luksa. Na avtobusu nas je žalost zaradi slovesa hitro minila in veseli smo se vrnili v Ljubljano, kjer smo staršem, ki so nas prišli iskat, zapeli:

Na kmetiji je lepo,Ija, ija, ooooooo.  Bilo.

 

Lucija Levstek, 6.a  

___  * _________________________________________________________  

26. 05

 

 

 

 

Regijsko tekmovanje otroških in mladinskih zborov Trbovlje

V torek, 26. maja 2009, smo se pevke in pevci otroškega pevskega zbora udeležili tekmovanja otroških in mladinskih pevskih zborov osrednje Slovenije. Nanj smo se intenzivno pripravljali več mesecev. Redno smo vadili in izboljševali naše petje. Razigrani in v veselem pričakovanju smo se odpravili na pot. V Trbovljah so nas organizatorji prijazno sprejeli in naše čakanje na vaje in nastop popestrili z ogledom risank. Malo je bilo treme in še več veselja ob petju. Potrudili smo se, da smo naše pesmi zapeli po najboljših močeh. Po končanem nastopu smo prisluhnili še nekaterim drugim odličnim pevskim zborom, ki so nastopili za nami. Po končanih nastopih smo se z veseljem lotili pice, nato pa še počakali na razglasitev rezultatov.

Ob razglasitvi rezultatov je bilo v dvorani veliko veselja vseh prisotnih, še posebej pa smo se veselili naše uvrstitve – srebrne plakete.

   Monika Donko, zborovodkinja

___  * _________________________________________________________  

27. 05

 

 

 

 

Revija otroških in mladinskih zborov ljubljanskih osnovnih šol

V sredo, 27. maja 2009, smo se z otroškim pevskim zborom udeležili srečanja pevskih zborov ljubljanskih osnovnih šol, ki je potekalo v dvorani Škofijske klasične gimnazije v Šentvidu.  

 

Preberite si vtise učencev in učenk.

Monika Donko, zborovodkinja

___  * _________________________________________________________  

25.05 do 29.05

 

 

 

 

Šola v naravi v Piranu

Šole v naravi, ki je bila likovno-naravoslovno obarvana, se je udeležilo 52 sedmošolcev. Vodja je bila gospa Barbara Tacar. Učenci so bili razdeljeni v 4 delovne skupine.

Prvo skupino je vodila gospa Sonja Vidrih. Učenci so raziskovali naravoslovne značilnosti morskega pasu in podnebja. Piranske motive so v drugi skupini pod vodstvom gospe Žane Ude risali z barvnimi flomastri. Literarno  in likovno so se s pomočjo besed in akvarela preizkušali pod vodstvom gospe Zdenke Ožinger Hrovat (tretja skupina), v likovnih tehnikah kolaža in akrila pa so eksperimentirali pod vodstvom gospe Barbare Tacar (četrta skupina). Učenci so si pridobili nova znanja o raziskovanju na terenu in se prvič srečali z likovnim ustvarjanjem po opazovanju. Učenci so se najbolj razveselili in sprostili, ko je bilo na vrsti plavanje. Razburljiva je bila tudi nogometna tekma med posameznimi razredi. Učenci so odlično odigrali, učenke pa zavzeto navijale. Ogledali smo si tudi pomorski muzej, ozke piranske ulice in Sečoveljske soline.

Ob večerih so se odvijale različne prireditve: kviz, ples, skoraj triurni pohod Fiesa-Pacug-Strunjan-Portorož-Piran, sprehod do Bernardina in izbor najbolj simpatičnega Ledinca in Ledinke v Piranu. Zanimivo je, da je budno oko strokovne komisije in glas občinstva izbralo enako: med dekleti je najbolj simpatična Katja Červek iz 7. b, med fanti pa Luka Gajič iz 7.a.

Učenci so bili s programom, z nastanitvijo in s prehrano zelo zadovoljni.  

Fotografije: g. Sonja Vidrih