Naj dogodki              ***  
 

 Besedilo: Katarina Rigler Šilc; Izbor fotografij: Petra Čalič

Šolsko leto 2007/08

Maj 2008

___  * _________________________________________________________  

09. 05

DAN EVROPE

 

V projektu Evropska vas sodelujemo Ledinci  že tretje leto zapored. Ob dnevu Evrope 9. maja 2008  smo v Ljubljani predstavili tri članice Evropske unije: Poljsko, Madžarsko in Španijo.

 

Učenci razredne in predmetne stopnje so na različne načine poglabljali in nadgrajevali znanja o naravni in kulturni dediščini Poljske, Madžarske in Španije. Spoznavali so posebnosti narodov, se učili spoštovanja in strpnosti do drugačnih po veri, jeziku, navadah. Pripravljali so plakate, maske, makete, PowerPoint predstavitve, zloženke, plesne in glasbene predstavitve izbrane države, pisali pesmice in besedila za dramatizacije, izdelali knjigo ter pozorno prisluhnili predstavnikom teh držav. Izdelali smo slovarčke in pripravili nekaj tipičnih narodnih jedi, s katerimi so postregli obiskovalcem prireditve na Pogačarjevem trgu. V pripravah na prireditev so z velikim navdušenjem sodelovali učenci 4.b, 7.c, 7.d, 9.b, šolski  mladinski pevski zbor in gostje iz Dabasa na Madžarskem.

 

Evropsko vas so na Pogačarjevem trgu obiskali tudi drugi oddelki in si na stojnicah in na skupni kulturni prireditvi ogledali predstavitve držav EU. Z obiski na stojnicah so nas počastili tudi predstavniki Veleposlaništva republike Poljske, župan Ljubljane in podžupan Dabasa /Madžarska/ in drugi ugledni gostje. Učenci, njihovi starši in povabljeni gostje so bili navdušeni nad pestrostjo predstavitev, plesom in kulinarično ponudbo.

 

 

      

       Neva Osterman  

___  * _________________________________________________________  

13. 05

Enodnevna ekskurzija v Belo krajino za »zlate bralce«

Z »zlatimi bralci« - učenci devetih razredov, ki so v vseh letih opravili bralno značko, smo se v maju 2008 udeležili enodnevne ekskurzije v Belo Krajino.

Najprej nas je pot vodila od Ljubljane do Metlike, kjer smo si ogledali Belokranjski muzej (v gradu) in slovenski gasilski muzej na prostem. Ne smemo prezreti dejstva, da je bila v Metliki ustanovljena prva požarna obramba na Slovenskem. Nato smo se ustavili in se sprehodili po Krajinskem parku Lahinja. V vasi Pusti gradac smo si pod strokovnim vodstvom ogledali arheološke najdbe, delujoči mlin na vodo, kjer meljejo ajdovo in občasno koruzno moko ter staro žago venecijanko. Naša naslednja postaja je bila domačija Cvitkovič v Adlešičih, kjer smo z velikim zanimanjem opazovali in spoznavali,  kako se barva belokranjske pisanice (podlaga je vosek) in kakšen je postopek predenja ter tkanja lana. Pot smo nato nadaljevali do Vinice, kjer smo si ogledali rojstno hišo pesnika Otona Župančiča. Naše potovanje po Beli Krajini pa smo zaključili v Dolenjskih toplicah, kjer smo si vsi skupaj, tako učenci kot mentorji, privoščili krajši oddih.  

                     Pripravila in zapisala: Katarina Podobnik, šolska knjižničarka

___  * _________________________________________________________  

12.-16. 05

ŠOLA V NARAVI – VOJSKO  

 

 

Vojsko v sliki  

 

V drugem tednu maja smo 8. razredi odšli v šolo v naravi na Vojsko nad Idrijo. Kraj z nad 1000 m nadmorske višine smo dosegli po strmi, ovinkasti cesti. Tu pa nas je pozdravil svež gorski zrak, mir in narava …

Program so nam v domu CŠOD Vojsko za vseh pet dni bivanja pripravili zelo zanimiv in pester. Lepo sončno vreme je omogočilo, da smo lahko raziskovali okolico. Obiskali smo eko kmetijo Dolinar, božali koze, ponije, pujske, kužka … Spoznali smo pogoje za eko kmetovanje in življenje na kmetiji. Podali smo se v Trnovski gozd po gozdni učni poti. Po vrvi smo se spustili v globoko Snežno jamo, v kateri je zaradi nizkih temperatur še vedno sneg. Seveda nismo pozabili okepati drug drugega!

 

Raziskovali smo, kdo vse živi v potoku Gačniku. Navdušeni smo bili nad pupki, pijavkami, vodnimi pajki … Bili smo zelo vedoželjni. Tamkajšnji učitelji so nas pohvalili, da že veliko vemo!

Obiskali smo seizmološko postajo in ugotavljali, da se tudi v Sloveniji tla tresejo. Zanimivo je bilo opazovati seizmografske bobne, ki zapisujejo tresljaje zemlje. Zaznali so tudi katastrofalen potres na Kitajskem, ki se je pripetil med našim bivanjem na Vojskem.

 

Izdelali smo tudi prave idrijske žlikrofe in jih za kosilo pojedli. Bili so odlični! Mi bi jih še jedli, pa jih je zmaaaanjkaaaalooooo …  

Zvečer smo imeli družabna druženja. Spoznali smo idrijsko čipko in preživeli večer s klekljarico. Pokazala nam je klekljane izdelke in kako se kleklja. Ampak mi o tem že nekaj vemo, po zaslugi gospe Štular, ki na šoli vodi izbirni predmet. Prav začudeno so gledali, da v Ljubljani tako dobro poznamo klekljano čipko. Pa smo jih spet presenetili!

 

Večeri so bili zabavni: imeli smo štafetne igre (po čudnem sojenju so zmagali b-jevci!!), družabne igre, soba se predstavi …

 

Ukvarjali smo se tudi s športom: kolesarili smo z gorskimi kolesi. Aljaž je bil naš uradni mehanik za montažo verig, ki so rade padale z zobnikov. Vsako jutro smo odšli na sprehod in telovadili. Joj, da nas bi videle mame? Bili smo zaspani, saj smo včasih pozno v noč klepetali. Plezali smo po plezalni steni pred domom in tekmovali na čas. Učitelj nas je pohvalil, ker nam je šlo tako dobro od nog. Streljali smo z lokom in najuspešnejši prejeli priznanja. Seveda brez nogometa in košarke ni šlo. Izvedli smo tudi turnir v namiznem tenisu, kjer smo uspeli premagati tudi nepremagljivo gospo Čalič.

 

Najbolj nas je razveselilo, da so nas bili v domu zelo veseli. Niso se mogli načuditi, da smo mestni otroci lahko tako disciplinirani, točni, ubogljivi in vodljivi. Predvsem pa, da zelo veliko vemo in da smo zelo vedoželjni.

Mi pa smo bili veseli pohval in našega druženja »na kmetih«. Spoznali smo, da  se tudi brez trgovin, rolerjev, mobitelov in vsega drugega, kar nam nudi mestno življenje, lahko imamo lepo!

 

Pripravila in zapisala: Ines Štular

___  * _________________________________________________________  

25. 05

Spoznavni roditeljski sestanek

Na OŠ Ledina je bil 29. 5. 2008 spoznavni roditeljski sestanek. Učiteljici gospa Mirjam Žvegla in gospa Barbara Kosirnik sta z vzgojiteljicama gospo Zvonko Rožanec in gospo Vero Krizmanič povabili starše in bodoče prvošolčke z namenom, da se spoznajo še pred začetkom šolskega leta in izvejo vse, kar jih zanima.

Najprej so bile staršem predstavljene jasne informacije o poteku dela in organizaciji pouka. Seveda pa so starši izvedeli, katere potrebščine, učbenike in delovne zvezke bo potreboval njihov prvošolec. Učenci si lahko v šolskem skladu brezplačno izposodijo učbenike. Kako izposoja poteka, je predstavila knjižničarka – gospa Katarina Podobnik.

Med tem časom pa je bilo dobro poskrbljeno tudi za otroke. Učiteljice so jih namreč odpeljale v srednjo telovadnico, kjer so si ogledali predstavo Pikapolonica in pikice ter poustvarjali v delavnicah. Ob pomoči učiteljic so izdelali čudovite metulje, ki so že postali ledinski simbol.

Po končanem sestanku in delavnicah so bili učenci in starši toplo vabljeni še v jedilnico, kjer so jih pričakali piškoti, sok in sadje.

V otroških očeh je bilo zaznati veselje. Mnogi med njimi že komaj čakajo, da bodo postali Ledinci. Tudi starši so na sestanku izvedeli vse potrebne informacije, tako da bo vstop v šolo brezskrben in praznično obarvan.

___  * _________________________________________________________  

27. 05

Sara Hanuna in Romi Koželj- Med najboljšimi osnovnošolskimi pesniki v državi 

Na razpis v projektu Župančičeva frulica 2008 se je odzvalo 34 osnovnošolskih pesnikov. Mladi pesniki so ustvarjali na temo Popotovanja – tema izhaja iz širšega konteksta Evropskega leta medkulturnega dialoga. Njuna mentorica je Katarina Rigler Šilc.

Strokovna komisija je v izbor petih najboljših v državi uvrstila tudi Saro Hanuna in Romi Koželj iz OŠ Ledina. Čestitamo!

Njune pesmi si lahko preberete tukaj: pesmi Romi Koželj, pesmi Sare Hanuna.

11. junija 2008 pa bo znano, kdo bo dobitnik Župančičeve frulice za najboljšega osnovnošolskega pesnika leta 2008.

___  * _________________________________________________________  

29. 05

ZOTKS

 

Zaključne prireditve in podelitve nagrad tistim, ki so sodelovali na 21. srečanju mladih raziskovalcev »Zaupajmo v lasno ustvarjalnost 2008« sta se udeležili učenki Brina Stančič in Alenka Bahovec. 

Prireditev je potekala v dvorani Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani. Srečanja se je udeležil tudi župan Mestne občine Ljubljana, gospod Zoran Jankovič. 

Obe raziskovalni nalogi, ki sta ju pripravili učenki OŠ Ledina, sta nagrajeni z dvodnevnim izletom v Verono in Gardaland.

___  * _________________________________________________________  

30. 05 Murska Sobota

V Murski Soboti je potekal sklepni del srečanja mladih raziskovalcev. Na 18 različnih področjih so učenci predstavili 199 nalog. 130 nalog je bilo nagrajenih s srebrnim priznanjem, 69 pa z zlatim.

Tudi učenka Brina Stančič iz 9.a je predstavila svojo raziskovalno nalogo z naslovom Poimenovanje ljubljanskih ulic. Na zagovoru je nastopila zelo suvereno in prepričala komisijo. Za opravljeno delo je prejela zlato priznanje. Mentorica raziskovalne naloge je Katarina Rigler Šilc.

Katere naloge so bile odlikovane s  srebrnim in z zlatim priznanjem, si lahko ogledate na spletni strani:

http://www.zotks.si/trgovina/dokumenti/26/2/2008/REZULTATI_RAZISKOVALCI_DRzAVNO_1240.doc