Naj dogodki                                      ***  
 

                                                                                                                                                                                               Besedilo: Katarina Rigler Šilc
                                                                                                                                                                                               Izvedba: Vlado Štribl

Šolsko leto 2009/10

April 2010

_______________  * ________________________________________________________________________

9. 4. 2010

8. Otroški festival gledaliških sanj

Gledališki klub OŠ Ledina je letos sodeloval na otroškem festivalu gledaliških sanj. Ledinci so predstavo z naslovom Kulturljubljana odigrali na velikem odru Slovenskega mladinskega gledališča.  Na festivalu je nastopalo kar 54 gledaliških skupin iz Slovenije in tujine.

Igralci so svoje delo izvrstno opravili, žal pa jih komisija, ki so jo sestavljali prof. Branka Bezeljak, režiserka in gledališka pedagoginja, Tadej Pišek, študent dramske igre in umetniške besede na AGRFT, in Staša Bračič, študentka dramaturgije na AGRFT, ni posebej nagradila.

Celotna igra je zasnovana večplastno. Poleg samega gledališča predstava vsebuje tudi musical, ki ga je z mladinskim pevskim zborom pripravila zborovodkinja gospa Dalila Beus. Sledi monokomedija v izvedbi igralca Kristjana Šarca, celotna zgodba pa se konča s plesom. Za sceno je poskrbela gospa Barbara Tacar, ki je oblikovala tudi gledališki list. Avtor PowerPoint projekcije je gospod Vlado Štribl, mentorica gledališkega kluba pa gospa Katarina Rigler Šilc.

_______________  * ________________________________________________________________________

10. 4. 2010

Dan odprtih vrat - Unesco dan na OŠ Ledina

V soboto, 10. 4. 2010, je  OŠ Ledina na široko odprla svoja vrata in se postavila na ogled obiskovalcem. Letošnji dan odprtih vrat z naslovom »Ljubljana, svetovna prestolnica knjige« je bil posvečen knjigi in Ljubljani, ki bo 23. 4. 2010, na svetovni dan knjige, postala Unescova svetovna prestolnica knjige.

Obiskovalci so ta dan proslavili skupaj z Ledinci, ki so celotno šolo spremenili v izjemno zanimivo dogajanje na delavnicah, na katere so povabili zanimive goste: pisateljico Janjo Vidmar, avtorja Sr(e)čne knjige, gospoda Žigo Vavpotiča, ter učence in mentorje iz različnih šol po Sloveniji, sodelujočih v projektu »Dobre vesti iz naše šole in našega mesta«.

Ravno na ta dan smo obeležili tudi 10. obletnico Nacionalnega ASPnet Unesco projekta »Dobre vesti iz naše šole in našega mesta«. V imenu Urada Nacionalne komisije za Unesco Slovenije sta bili z nami ga. Dorica Glassford Cimerman, in pisateljica Ifigenija Simonović. Za 10-letno prizadevno delo je posebno priznanje prejela tudi ravnateljica, gospa Ljubica Kosmač.

Ob 11.00 so učenci OŠ dr. Jožeta Pučnika iz Črešnjevca svojim ljubljanskim vrstnikom odigrali predstavo z naslovom Totalka odštekan dan v režiji gospoda Jožeta Mohorka, kasneje pa so se predstavili še Ledinci s predstavo Kulturljubljana.

Ob tej priložnosti je našo šolo obiskal tudi župan, gospod Zoran Janković, ki  je vse prisotne nagovoril in odprl likovno razstavo medgeneracijskega sodelovanja na temo: »Ljubljana, moje mesto«.

Ledina je ta dan zasijala v vsem svojem blišču, obiskovalci pa so bili nad doživetim zelo navdušeni.

Kaj vse se je dogajalo na ta dan na naši šoli, si lahko ogledate v fotoreportažah naših mladih novinarjev.

 

_______________  * ________________________________________________________________________

14. 4. 2010

Sevnica - Kulturstik

Učenci naše šole so v športni dvorani v Sevnici predstavili igro z naslovom Kulturljubljana, ki je nastala na podlagi delavnic v projektu Kulturstik. Namen projekta je približati mladim v družbi zapostavljene oblike kulture. Tako so učenci med šolskim letom v različnih delavnicah spoznavali in ustvarjali sodobne plesne, cirkuške akrobatike, gledališke predstave, animirane filme in stripe. Vodili so jih priznani sodobni umetniki: Dragana Alfirević in Branko Potočan (delavnica sodobnega plesa), Anja Mikič in Denis Crovella (cirkuška delavnica), David Krančan in Andrej Štular (delavnica stripa) ter Tatjana Urbič in Andreja Goetz (delavnica animiranega filma).

Polni navdušenja in na novo pridobljenega znanja pa je danes več kot 350 učencev iz osmih osnovnih šol, med njimi tudi sevniška OŠ Sava Kladnika kot nosilka projekta, pokazalo rezultate projekta, ki so navdušili prav vse prisotne. Med gledalci smo lahko videli skoraj vse ravnatelje povabljenih šol, predstavnike projekta Kulturstik, predstavnike iz Ministrstva za šolstvo in Zavoda RS za šolstvo ter sevniškega župana. Ledinci smo v predstavi združili gledališče, musical, monokomedijo in hip-hop ter tako svojo šolo odlično zastopali.

_______________  * ________________________________________________________________________

21. 4. 2010

Občinski spomladanski kros v Tivoliju

Učenci naše šole so ponosno in uspešno zastopali našo šolo v krosu. Uma Ferbežar iz prvega razreda je zasedla tretje mesto, Mark Braniselj iz tretjega razreda pa je med fanti zelo prepričljivo zmagal. Učenci so si po koncu nastopanja obljubili, da se bodo naslednje leto pripravili na kros še bolje.

Hvala vsem nastopajočim učencem.

Oglejte si še fotografije!

Janez Podgoršek

_______________  * ________________________________________________________________________

23. 4. 2010

Razstava knjig otroških in mladinskih avtorjev na OŠ Ledina

V petek je OŠ Ledina na ogled postavila avtorska dela učencev, ki so nastajala v projektu Ljubljana, svetovna prestolnica knjige. Mestu Ljubljani je ta laskavi naziv leta 2009 podelil Unesco v Parizu. Učencem in učiteljem OŠ Ledina so se v projektu pridružile šole, ki sodelujejo v Nacionalnem Unescovem ASPnet projektu Dobre vesti iz naše šole in našega mesta.

Avtorji knjig so učenci in učenke vseh razredov, poleg učencev OŠ Ledina so svoja dela za razstavo prispevali tudi učenci iz OŠ XIV. divizije Senovo, iz OŠ Leona Štuklja Maribor, iz OŠ Maksa Pleteršnika, Pišece, iz OŠ dr. Jožeta Pučnika, Črešnjevec.

Nastale so razredne knjige in knjige posameznih učencev. Vsebine knjig so zelo raznolike, saj najdemo na razstavi od kuharskih knjig, modnih, živalskih in strokovnih priročnikov, zgodb, pravljic, imenitnih zbirk vicev in šal pa vse do pravih pesniških zbirk.

Slavnostne otvoritve so se udeležili: gospa Dorica Glassford Cimerman, predstavnica Urada Nacionalne komisije za Unesco Slovenije, ki je imela slavnosten nagovor in je razstavo otvorila, gospa Marija Fabčič, načelnica Oddelka za vzgojo in izobraževanje MOL, gospa Marjeta Verbič, članica sveta šole, gospa Lučka Postružin, ravnateljica vrtca Ledina, gospa Mojca Pajnič Kirn, ravnateljica OŠ Sostro in gospod Branko Lipar, nekdanji ravnatelj OŠ Ledina.

Razstavljene knjige bodo na šolski razstavi na ogled še do konca maja. Vzemite jih v roke in se prepričajte, kakšno ustvarjalno žilico v sebi skrivajo mladi avtorji.