Naj dogodki              ***  
 

 Besedilo: Katarina Rigler Šilc; Izbor fotografij: Petra Čalič

Šolsko leto 2008/09

Marec  2009

___  * _________________________________________________________  

11. 03.

 

 

 

 

 

 

 

 

Snemanje oddaje Šport špas 

Utrinki dneva

  

      

 

 

 

 

 

Koordinatorica: Irena Šimenc Mihalič  

___  * _________________________________________________________  

10., 11. 03.

 

 

 

 

Zbiranje odpadnega papirja

 

Na OŠ Ledina je 10. in 11. 3. 2009 potekalo zbiranje odpadnega papirja. Uradnih podatkov o količini zbranega odpadnega papirja še nismo prejeli. Po naših meritvah in izračunih 

smo zbrali 10581,58 kg odpadnega papirja.

 

Tudi tokrat smo papir tehtali po oddelčnih skupnostih. Vsak, ki je prinesel odpadni papir, je prejel srček z napisom Podarim s srcem, ki simbolizira dobrodelnost zbiranja.(Več..)

___  * _________________________________________________________  

12. 03.

 

 

 

 

Striparnica dr. Horowitzam ali Kako smo se  zmajčki iz 1. a spoprijateljili z vitezom

Skupaj z risarjem stripov dr. Horowitzem smo se sprehodili po zgodovini stripa vse od njegovega nastanka, uspešno opravili tečaj stripovskih začetnikov v risanju in z njim nastopili v televizijski oddaji 11sta šola. 

Z grajsko gospodično smo odpotovali v pravljično deželo in se z vitezom pogovarjali o pripetljajih z zmaji. Saj veste, kako se znajo vitezi hvaliti z zmajskimi trofejami! Malo smo se zbali za svoje glave, toda  hrabri vitez nam je razložil, da so zmaji pravzaprav nenevarna in dragocena bitja. Zato z njimi prijateljujejo. Vitezov zmaj opravlja celo delo kurjača v njegovem gradu. 

Našo dogodivščino smo si ogledali na prvem programu RTV Slovenija, v četrtek, 19. 3. 2009 ob 16. 25.  

Preberite si pesem, ki nastala izpod peresa gospe Mirjam Sabine Žvegla.  

                                                                                                          Mirjam Sabina Žvegla

___  * _________________________________________________________  

13. 03.

 

 

 

 

Petarda je nevarna  

Policijska uprava Ljubljana in Mestna občina Ljubljana sta decembra 2008 za učence 6. razredov ljubljanskih osnovnih šol razpisali nagradni likovni in literarni natečaj z naslovom Petarda je nevarna. Namen tega natečaja je spodbujanje k omejitvi uporabe petard in razmišljanje o nesmiselni uporabi pirotehničnih sredstev. Na natečaju je za svojo pesem naša učenka Maša Lemajič iz 6.b razreda prejela posebno priznanje in bila z mentorico Katarino Rigler Šilc in vsemi sošolci (a so bili ravno v šoli v naravi) po priznanje vabljena v Rdečo dvorano Mestne hiše. Prireditev z bogatim programom je povezoval Roman Končar, priznanja in nagrade pa sta podeljevala mag. Stanislav Vrečar, direktor policijske uprave Ljubljane, in župan, gospod Zoran Janković. Šestošolci in njihovi mentorji so uživali ob mojstrskih trikih čarovnika Coleta Joleta. Slavnostne podelitve sta se udeležili ravnateljica naše šole, gospa Ljubica Kosmač in mentorica Katarina Rigler Šilc. 

___  * _________________________________________________________  

18. 03.

 

 

 

 

Tulipani za mamice  

 

V sredo zjutraj je med učenci 1.b kar završalo, saj smo jih ponovno obiskali učenci 7.a z razredničarko. Skupaj smo izdelovali tulipane, ki jih bodo  prvošolci podarili svojim mamicam na prireditvi ob materinskem dnevu.

Gospa Barbara Kosirnik, razredničarka 1.b, je najprej predstavila pripomočke in postopek izdelave. Nato so se učenci lotili dela. Prvošolci so barvali cvetove, sedmošolci pa so pripravili stebla in liste. Ob prijetnem druženju so kmalu na mizah zacveteli raznobarvni tulipani.

Sledilo je pospravljanje in odhod.  

Zdenka Ožinger Hrovat, razredničarka 7.a

___  * _________________________________________________________  

18. 03.

 

 

 

 

Ogled gledaliških predstav

 

Učenci 7. razredov, ki obiskujejo izbirni predmet nemščina in gledališki klub, so si na povabilo Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti  v Šentjakobskem gledališču ogledali dve predstavi: To je življenje in 

Kva bulš. Predstavi so odigrali učenci in učenke iz zavoda Janeza Levca (to ustanovo obiskujejo učenci s posebnimi potrebami). Ledinci so bili nad predstavama navdušeni in se od njih marsikaj naučili. Zavedajo se namreč, koliko truda so morali ti učenci vložiti, da so tako dobro odigrali ti predstavi. V obeh predstavah sta bili zelo zanimivi tudi sceni.

___  * _________________________________________________________  

18. 03.

 

 

 

 

6. razredi v zimski šoli v naravi na Kopah

Tudi letos smo se 6. razredi odpravili v zimsko šolo v naravi na Kope. Že med vožnjo smo bili polni pričakovanj. Spraševali smo se, kakšna bosta dom in smučišče, v katero skupino bomo razporejeni, ipd. Ko smo prispeli na Kope, je bil dom popolnoma zasnežen. Kot v pravljici! 
V petih dneh smo se naučili bolje smučati in deskati, spoznavali smo naravo ter počeli zimske vragolije. Najboljše pa je bilo naše druženje in ples ob glasbi in smehu. Vseh pet dni nam bo ostalo v veselih in zabavnih spominih. Povezali smo se med seboj in postali še boljši prijatelji. V Ljubljano smo prinesli sončne snežne pozdrave.

 

 

 

Lina Čop, 6.b

___  * _________________________________________________________  

20. 03.

 

 

 

 

Glasbena delavnica "KONJIČEK, KI V RITKI PISKA«, z gospo Ljobo Jenče

V petek, 20. marca 2009, smo na OŠ Ledina gostili pravljičarko in zbirateljico ljudske glasbene zapuščine, gospo Ljobo Jenče.

Kar nekaj smeha in zanimanja je vzbudilo šaljivo ime glasbene delavnice, zato smo s še  večjim zanimanjem prisluhnili zgodbi, ki pripoveduje, kako je ta piskajoči konjiček nastal. Ko nam je gospa Ljoba nanj zaigrala, smo bili naravnost očarani od prvinskega in čarobnega zvoka.

Spoznavali smo ljudsko glasbo različnih slovenskih pokrajin, navdušilo nas je njeno bogastvo in raznolikost. Glasbene niti so prepletale zanimive zgodbe o junakih pesmi, ki nam jih je gospa prepevala.

Z velikim zanimanjem smo sledili predstavitvam različnih ljudskim zvočil, na katere je gospa Ljoba zaigrala. Z veseljem smo ob spremljavi teh pristnih ljudskih glasbil tudi zapeli.

Preberite si vtise učencev 5.a, 6.a in 6.b razreda

___  * _________________________________________________________  

26. 03.

 

 

 

Analiza poteka vaje »Izpraznitev šole«  

                                                           

 

Vajo smo izvedli  na osnovni šoli Ledina, 25.3. 2009, ob 11.20 uri.

Sirena in zvonjenje so oznanile začetek vaje.

Šolsko poslopje smo uspeli izprazniti v 3 minutah in 15 sekundah.

 

Učenci so disciplinirano in odgovorno sprejeli vajo. Večjih težav pri evakuaciji šole ni bilo zaznati. Ocenjujem, da smo šolsko poslopje izpraznili dovolj hitro. Poslopje so učenci, učitelji in ostalo osebje zapuščali predvsem skozi dvoriščna vrata, le redki so se posluževali glavnega vhoda. Učitelji so morali poročati o številčnem stanju v razredu, v katerem so v času evakuacije imeli učno uro. V 1. triadi smo opazili nekaj otrok, ki so reagirali dokaj prestrašeno. Ocenjujem, da je vaja uspela.  

 

Vodja vaje: Laszlo Herman

___  * _________________________________________________________  

27. 03.

 

 

 

 

Obisk predstavnikov Združenja bolnišničnih učiteljev HOPE 

Bolnišnični učitelji in ravnatelji iz različnih držav EU, predstavniki evropskega Združenja bolnišničnih učiteljev HOPE (Hospital Organisation of Pedagogues in Europe), ki so bili v Ljubljani na delovnem sestanku, so v petek z velikim zanimanjem sledili dogajanjem na naši šoli in jo zapustili z navdušenjem, še prav posebej pa so bili navdušeni nad poimenovanji učilnic po EU prestolnicah.

Nekatere izmed njih smo po želji gostov skupaj tudi obiskali (glede na čas obiska so bile večinoma prazne, saj so bili učenci na kosilu ali na igrišču). V učilnici Amsterdam pa je goste prijazno sprejela kolegica Natalija Lampič in jim odlično predstavila naše delo, odlično pa so odigrali svojo vlogo s svojo prisrčnostjo in spontanostjo tudi učenci 3.b.

Predsednica mednarodnega združenja HOPE iz Švedske Gerd Falk-Schalk je šolo obdarila z igro kock iz švedskih pripovedk in želi, da je to darilo za Pikin razred, predstavnik iz Nizozemske je podaril čebulice tulipanov za razred Amsterdam, razred Dublin pa darilo dobi po pošti v naslednjem mesecu.

Srečanje z učitelji in ravnatelji šol iz različnih držav EU je bilo prijetno in je utrdilo naše že doslej dobre in prijateljske vezi, sledil pa mu je obisk pri ministru dr. Igorju Lukšiču.

V najvišjem organu HOPE aktivno in uspešno sodeluje naša kolegica Mojca Topić iz bolnišničnih šolskih oddelkov.

 

___  * _________________________________________________________  

29. 03.

 

 

 

 

Matija Tomažič – mladi scenarist

Učenec Matija Tomažič iz 9.b je napisal scenarij, po katerem so posneli film. Naslov filma je Božična reševalna akcija. Film si boste lahko ogledali na televiziji Slovenija, za zdaj pa si lahko ogledate le, kako je potekalo snemanje in kaj je povedal mladi scenarist.

http://www.rtvslo.si/play/prvi-in-drugi/ava2.31334673/

  Iskrene čestitke!