Dogodki

 

 
 

Nastop učencev na prireditvi ob Prešernovem dnevu

Naša šola se je letos na povabilo Občine Lukovica vključila v program na občinski prireditvi ob slovenskem kulturnem prazniku.
 

6. februarja ob 18. uri je polno dvorano obiskovalcev najprej pozdravila povezovalka prireditve, ga. Andreja Čokl.
 

Mešani pevski zbor Šentviški zvon je nato zapel del Zdravljice, zaključene s himno. Po njihovem odhodu z odra je pred mikrofon stopil slavnostni govornik večera, dr. Stanko Pelc. Med drugim je spregovoril o pomembnosti zavedanja svoje lastne kulture, ki naj bo kultura ljubezni in nenasilja.
 

Za dr. Pelcem so se na odru s tremi dinamičnimi pesmicami predstavili ljubki vrteški otroci z Vrtca Medo.
 

Ga. Čokl je nato napovedala prvo točko učencev, Prešernovo recitacijo Povodni mož.
 

V vlogi pripovedovalke nas je v 19. stoletje ob Ljubljanico doživeto povabila Nina Prohinar. Ob njej je, kot prevzetna Urška, svoj ples imenitno preplesavala Katarina Klara Klemenčič. Ko je Urška končno zagledala lepega fanta, v resnici povodnega moža, se ji je le-ta pridružil na odru pri plesu. Žal pa je Urško povabil med valove, ker je bil tam njegov dom.
 

Vlogo povodnega moža je z dobro vživetostjo v burno dogajanje odigral Žiga Puc.
 

Kmalu smo bili spet tukaj in zdaj, tokrat s skladbo Zemlja pleše. Zelo lepo sta jo zapeli Ela Podlesek in Julija Gabrovec, na kitari pa ju je spremljal Miha Kralj.
 

V nadaljevanju smo vsi v dvorani svoje misli usmerili v Krašnjo. Na oder sta namreč prišli Neža Koren in Neža Levec iz Podružnične šole Krašnja. Dekleti sta prebrali svoji besedili, v katerih sta na zanimiv način, preko svojih posebnih spremljevalk, hišice slamice in prazne knjige predstavili zanimivosti in posebnosti v Krašnji, ki so za vsakega obiskovalca vredne ogleda.
 

Dekleti sta svoji razmišljanji napisali pred srečanjem s pisateljico Nino Mav Hrovat, ki je v sklopu literarnih prireditev Bralnice pod slamnikom dva dni pred prireditvijo obiskala šolo v Krašnji.
 

Za njima je povezovalka povabila na oder Mladinski pevski zbor Ciklamen.
 

Zapeli so dve pesmi, Potrkan ples in ritmično Hallo Django. Pri drugi skladbi so pevci dodali še svojo lastno koreografijo. Poleg tega pa še tri inštrumente, ki so jih zaigrali: Tjaša Klopčič - klavir, Ema Kralj in Larisa Capuder - flavto ter Ela Podlesek - violino.
 

Šolski program so naši učenci zaokrožili še z eno točko, in sicer z recitacijo slovenske himne v 4 jezikih. V angleškem, italijanskem, nemškem in slovenskem jeziku so jo predstavili: Enej Podlesek, Nicole Šmuc Marcheti, Ana Spahić in Jurij Drobež.
 

Ubrani glasovi pevk in pevcev Mešanega pevskega zbora Šentviški zvon so v pozdrav slovenskemu prazniku ponovno zapeli, tokrat z več pesmimi.
 

Ob zaključku je na oder stopila še županja, gospa Olga Vrankar in se vsem sodelujočim zahvalila za sodelovanje.
 

Dragi nastopajoči učenci!
 

Zelo smo ponosni na vas. Vsem v dvorani ste z besedo, glasbo, s plesom ali petjem podarili čudovite in nepozabne kulturne užitke! Ostanite zvesti slovenski besedi še naprej in ohranjajte kulturno dediščino naših prednikov.
 

Ob tem se zahvaljujemo vsem mentorjem na OŠ Brdo in PŠ Krašnja ter mentorjem v Glasbeni šoli Domžale, ki so učence pripravili na nastope.
 

Iskreno zahvalo izrekamo tudi gospe Tanji Šubelj iz Dvorca Rus za brezplačno izposojo treh oblačil za recitacijo Povodnega moža.

 

Besedilo: Danica Dolar
Fotografije: Rok Majhenič

 

Kliknite na fotografijo za ogled celotne foto galerije.