Dogodki

 

 
 

Na kulturnem dnevu v Celju

 

V sredo, 17.4.2019, smo se z avtobusom ob 8.30 odpeljali na Stari grad Celje. Tam nam je vodič predstavil zgodovino gradu in veliko povedal o celjskih grofih. Potem smo odšli na Friderikov stolp, od koder smo si ogledali mesto Celje. Videli smo tudi, kje je nekoč stal manjši, spodnji grad. Nato smo si v kleti stolpa ogledali stare mučilne naprave, ki so jih nekoč uporabljali za mučenje in kaznovanje ljudi, ki so kršili zakone.
 

Sledila je malica. Nato smo se z avtobusom odpeljali še v Zgodovinski arhiv Celje. Tam smo se razdelili v dve skupini. Prva skupina (7.b) si je najprej ogledala film o nastanku arhiva in si zatem še ogledala prostore v njem. Druga skupina (7.a) pa je naprej odšla v knjigoveznico, kjer so izvedeli veliko o poškodbah zgodovinskih pisnih virov in o načinih popravljanja gradiva – o restavriranju. Nato pa smo se zamenjali. Obe skupini sta si ogledali tudi skladišče, kjer so v arhivnih škatlah shranjeni vsi dokumenti, knjige…Tam smo videli tudi star zapis na pergamentu.
 

Najbolj zanimive so se nam zdele stare redovalnice, kjer so bile zapisane ocene. Iz starih zapisov pa smo izvedeli tudi to, da včasih otroci niso mogli v šolo, če niso imeli čevljev ali oblek…
 

Ob 12.45 smo se vrnili na Brdo.

 

Besedilo:
Sajra Hadžić 7.b,
Ana Capuder 7.a,
Eva Kuntner 7.a.
 

Fotografije: Danica Dolar