Dogodki

 

 
 

Srečanje učencev 9. razreda s Tonetom Kuntnerjem

V sredo, 12. decembra, smo učencem 9. razreda obogatili uro slovenskega jezika. Medse smo povabili gospoda Toneta Kuntnerja, pesnika, gledališkega igralca in velikega slovenskega domoljuba. Iztočnica za srečanje je 100-letnica smrti Ivana Cankarja. Gospod Kuntner velikega pisatelja izjemno ceni, zato je učencem prenesel njegova vizionarska in tudi svoja sporočila ljubezni do domovine Slovenije. Poudaril je pomembnost slovenskih korenin, ki so vzklile preko Trubarja, Prešernove Zdravljice ter drugih pomembnih avtorjev in njihovih del.
Gospod Tone, iskrena hvala za vse vaše besede, besede ponosnega Slovenca! Z njimi ste prižgali iskrice svetlobe v srcih vseh zbranih, predvsem pa v srcih naših devetošolcev.

 

Danica Dolar
 

Gospod Tone Kuntner nas je navdušil in navdihnil s svojim domoljubjem. Pokazal nam je čudežnost in lepoto slovenskega naroda in dežele. Da smo srečni, da imamo svojo državo in čudovit, poetičen jezik. Ob tem nam je prebral nekaj besed Ivana Cankarja in nam z izjemno, čustveno interpretacijo, recitiral Prešernovo Zdravljico. Z lahkoto rečem, da smo vsi ponosno odkorakali domov.

 

Poleg tega lahko zdaj v šolski knjižnici vidimo na steni obešene tri prevode sedme kitice Zdravljice: v angleščini, francoščini ter nemščini. Sedaj lahko povemo našo prelepo himno še ljudem, ki slovenščine sicer ne razumejo.

 

Po tem dogodku bomo vsekakor še raje hodili v knjižnico in prebirali s srcem napisano slovensko literaturo. To narodno zavest, ki nam jo je podaril gospod Kuntner, bomo v srcu obdržali do smrti in jo bomo z ljubeznijo nosili s seboj, kamorkoli bomo šli. Za to se mu iskreno zahvaljujemo.

 

Enej Podlesek, 9. a