Dogodki

 

 
 

Zimska šola v naravi za 4. a, 4. b in 4. e

 

Drugega termina zimske šole v naravi so se udeležili učenci iz 4. a, 4. b in 4. e. Skupaj jih je bilo 51. Od tega je bilo 20 smučarjev začetnikov, 16 je bilo učencev, ki so znali pokazati nekaj osnov, 15 pa samostojnih smučarjev. Razdelili smo se v 6 homogenih skupin. Tri skupine so prevzeli učitelji smučanja iz CŠOD-ja, tri skupine smo vodili učitelji športa – Urška Boldin, Jan Stanko Černe in Alenka Perhavec. Proces učenja smučanja je potekal v vsaki skupini po določenem vrstnem redu. Pri začetnikih so se najprej navajali na smučarsko opremo, potem so začeli z raznimi igrami in se postopno učili zaustavljanja, drsenja v klinastem položaju ter vijuganja. Smučali so po lažjem terenu in osvojili vožnjo z dvosedežnico in krogci. V treh nadaljevalnih skupinah je bil povdarek na pravilni drži telesa, uporabi smučarskih palic, paralelni drži smuči, smučanju po strmejših delih smučišča itd. Učenci so se seznanili z vsemi napravami in progami na smučišču Cerkno (razen proge Lom). V četrtek smo izvedli tekmovanje, v celem tednu smo opravili 20 ur smučanja. Z rezultati in napredkom smo zelo zadovoljni.
 

V letošnjem šolskem letu smo bili preko razpisa izbrani za bivanje v CŠOD Cerkno. Dom je prostoren, z lepo in okolju prijazno opremeljenimi sobami, veliko jedilnico in pedagoškimi prostori. V popoldanskem času sta bili na sporedu po dve delavnici na dan. Nekaj smo jih izvedli v sosednji osnovni šoli. Naj naštejemo nekaj delavnic: voda in fizika in njene skrivnosti, plezanje na balvanski steni, kaj lahko zgradim, fotolov ... V četrtek so učenci obiskali eko brunarico, spoznali obnovljive vire energije, izdelali so avtomobilčke na zračni pogon in se naučili veliko novega. Učitelji iz doma so s svojim strokovnim znanjem in s skrbno pripravljenim programom podajali ˝snov˝ na prijazen in zanimiv način. Zato se jim lepo zahvaljujemo.
 

Poleg učiteljev športa sta z otroki bivali razredničarki Urša Iglič in Alenka Čulk ter spremljevalka Marjana Avbelj. Vsi se strinjamo, da je bila šola v naravi zelo intenzivna, programsko pestra in uspešno izpeljana po predhodnem planu. Učenke in učenci so bili pripravljeni in motivirani za učenje smučanja ter ostale aktivnosti.
Za organizacijo celotne zimske šole v naravi se lepo zahvaljujem učitelju športa, Jaku Roglu, ki pa zaradi bolezni žal ni mogel z nami na teren. Zahvala tudi vsem staršem in rejnikom za podporo in zaupanje.
 

Alenka Perhavec, učiteljica športa

 

 

Četrti dan - četrtek, 7. 2. 2019

Zjutraj smo se zbudili in se oblekli. Potem smo odšli na zajtrk in na avtobus, ki nas je odpeljal na smučišče. Nekaj časa smo smučali, potem pa je bila tekma. Sledila je zaslužena malica. Danes nas je obiskala tudi ravnateljica in nam prinesla frutabele. Po smučanju smo imeli kosilo in delavnico z naslovom Ekobrunarica. Tam smo se zabavali in izvedeli zanimive stvari. Vsak je izdelal svoj avtomobilček. Po odmoru smo bili v dveh skupinah in imeli smo še dve delavnici – »Kaj lahko zgradim?« in »Fotozgodba«. Po večerji smo plesali v skoraj čisto pravem disku. Sledila je pravljica in odšli smo spat.


Učenke in učenci 4. e: Trina, Matej in Urh


Danes smo izvedli tekmovanje v veleslalomu, ki so se ga udeležili vsi učenci. Najhitrejša smučarka je bila Trina Tekavc, drugo mesto je zasedla Ella Turk Kveder, tretje mesto pa Larisa Klemenčič. Med dečki je bil prvi Vili Volf, drugi Patrick Novak, tretje mesto si je prismučal Matija Podmiljšak. Učenkam in učencem čestitamo za prva tri mesta. Čestitke tudi vsem ostalim, še posebej začetnikom, ki so v štirih dneh pokazali izreden napredek. Vsi učenci so prejeli kar dve priznanji za udeležbo na smučarskem tečaju.
 

Poleg smučanja so otroci pridno in vestno skrbeli za čistočo v svojih sobah. Najbolj pospravljena soba je bila ˝Marjetica˝. Tam sta bivali dve učenki, Hana Pestotnik in Petra Vidergar. Obe sta prijeli priznanji in pohvalo. Čestitamo!

 

Klikni na fotografijo za ogled celotne foto galerije.

 

Tretji dan - sreda, 6. 2. 2019


Današnji dan je bil naporen in hkrati tudi lep. Na smučanju je bilo sončno in toplo. Po smučanju smo se napotili proti avtobusu. Ko smo prišli v dom, smo šli na kosilo. Po kosilu, nato smo se razdelili v dve skupini. Ena je odšla na plezanje in nogomet, druga pa na delavnico o vodi in njenih fizikalnih lastostih. Sledil je odmor, nato pa še dve delavnici. Sestavljali smo različne stvari iz desk, druga skupina pa je izvedela veliko novega in se učila o nudenju prve pomoči. Najboljša je bila večerja-hamburgerji! Po večerji je bil kviz. Ker smo danes bili malce bolj utrujeni, smo odšli prej spat.


Učenke 4. b: Beti, Ella, Hana, Noel, Zoja

 

Klikni na fotografijo za ogled celotne foto galerije.

 

Drugi dan - torek, 5. 2. 2019

Zjutraj smo zgodaj vstali, pojedli zajtrk ter takoj odšli na smučišče. Na smučanju smo se naučili veliko novih tehnik. Po smučanju smo odšli v dom na kosilo. Nato smo odšli na razne aktivnosti in dejavnosti. Naučili smo se skrivnosti o vodi in delali poskuse, drugi pa so plezali ter se učili, kako paziti nase. Sledila je večerja, po večerji pa smo igrali družabne igre.


Učenke 4. a: Neja, Nežka, Nika, Loti

 

Klikni na fotografijo za ogled celotne foto galerije.

 

Prvi dan - ponedeljek, 4. 2. 2019

 

Že v nedeljo smo naročili lepo vreme in seveda je zato moralo danes sijati ves dan sonce. Na smučišču smo preverili naše znanje smučanja. Najprej smo pokazali, da se znamo varno ustaviti. Potem pa smo se z vijuganjem spustili po blagem klančku. Razdelili smo se v tri skupine. Tisti, ki so bili prvič na smučeh, so začeli z učenjem od začetka. Najprej z lovljenjem v smučarskih čevljih, potem so si pripeli eno smučko in drseli in tako naprej. Korak za korakom in dan za dnem se bodo pridno naučili smučati. Ko smo prišli v dom, so nas pričakali učitelji iz CŠOD-ja, nam zaželeli dobrodošlico, nam povedali pravila in vse ostale potrebne informacije. Po težko pričakovanem kosilu, smo odhiteli v sobe. Te so prijetne in imajo imena po cerkljanskih laufarjih. To so pustne maske, ki so značilne za Cerkno. Nekateri tako spimo v sobi ˝Ta smrekau˝, drugi v ˝Ta bršlanau˝, nekateri v ˝Ta kažuhou˝ itd. Ob 17. uri je bil zbor na ˝diagonali˝ pred domom. Na sporedu je bil ˝Fotolov˝ po Cerknem, kjer smo sledili navodilom in fotografijam. Odgovarjali smo na vprašanja, spraševali za pomoč domačine in se orientirali po uri na zvoniku sredi kraja. Zvečer smo odšli z lučkami na pohod in prvi dan se je zaključil. Za jutri smo spet naročili sonce! J


Učenke in učenci 4. r. z učiteljicami

 

 

Klikni na fotografijo za ogled celotne foto galerije.