Dogodki

 

 
 

Kunstlanje v Škofji Loki


Kunstlanje se izvaja v okviru dela z nadarjenimi učenci – likovnimi snovalci in kot medpredmetna povezava na ravni učnih ciljev in poglabljanja procesnih znanj.
 

Arhitektura, ki je bila obravnavana pri učnih urah zgodovine, je še likovno upodobljena.
 

Srednjeveško arhitekturo so najbolj zaznamovali trgi. Tako smo v Piranu risali Tartinijev trg, v Kopru Titov trg, v Ljubljani Gornji trg, v Izoli Manziolijev trg, v Radovljici Linhartov trg in v Kranju Glavni trg.
 

Letos smo se odločili za najlepše ohranjeno mestno jedro – škofjeloški Mestni trg. Podoben je razširjeni cesti, ki se na jugu zoži.
 

Motivov je bilo veliko. Na obeh straneh trga so namreč dvonadstropne zgradbe z gotskimi ali baročnimi portali, pisana pročelja, arkadna dvorišča, obokane veže, stare mestne hiše.
 

Eni smo risali posamezne detajle, drugi pa celostno krajino.
 

Ustvarjalce smo sestavljali sedmošolci, devetošolci in likovni raziskovalci. Všeč nam je bilo medsebojno sodelovanje, nasveti mentorja in tudi »starejših slikarjev«.
 

Tako rekoč smo izkoristili zadnji sončni topel dan, se potrudili in dosegli zastavljen cilj – spoznali smo prostorsko podobo srednjeveškega stavbarstva.
 

Po končanem delu smo v Pizzeriji Jesharna, kjer so se nekoč ukvarjali z kisarsko-jesiharsko dejavnostjo, poskusili slastne gorenjske pice in se nato posladkali še s sladoledom.
 

Imeli smo se delovno, družabno in prijetno.