Dogodki

 

 
 

Obisk Muzeja novejše zgodovine Slovenije

MNZS se nahaja v Cekinovem gradu, ki leži na robu Tivolskega parka v Ljubljani. Osnovno poslanstvo muzeja je evidentiranje, pridobivanje, hranjenje, raziskovanje in razstavljanje gradiva slovenske novejše zgodovine – zgodovine dvajsetega stoletja.
 

Obisk je bil nekaj posebnega. Nismo si ogledovali zbirk, ki so razstavljene za javnost, ampak skrite kotičke po muzeju, ki jih vsakodnevni obiskovalci ne morejo videti.
 

Zelo prijazni kustosi so nam razkazali nekaj depojev – prostorov v muzeju, kjer so shranjeni predmeti, ki niso razstavljeni – z uniformami, orožjem, tiskano literaturo in likovnimi umetninami.
 

Fototeka in negateka je nastala leta 1952. Zbirka obsega fotografsko bogastvo vse od 1. svetovne vojne pa do danes. Hranijo več kot dva milijona tristo tisoč fotografij ter negativov. Razložili in razkazali so nam njihovo delo.
 

Muzej smo si ogledali »od glave do pete« in bili zelo zadovoljni. Odkrivali smo stvari, ki vsakemu niso dostopne – to se nam je zdelo zelo razburljivo.
 

Jan C., Jan D., Miha, Andrej, Matic, Jakob se zahvaljujemo zaposlenim v MNZS, ki so nam omogočili raziskovanje po muzeju.


Matic Pevc, 8. c