Dogodki

 

 
 

Kunstlanje v Ljubljani

Kunstlanje se izvaja v okviru dela z nadarjenimi učenci – likovnimi snovalci in kot medpredmetna povezava na ravni učnih ciljev in poglabljanja procesnih znanj.


Arhitektura, ki je bila obravnavana pri učnih urah zgodovine, je še likovno upodobljena.
Odločili smo se, da letos rišemo – mesto kulture – zgodovinsko mesto – Ljubljano.


Izbrali smo zanimivo lokacijo – Novi trg, ki je eden izmed treh najstarejših trgov v Ljubljani (poleg Starega in Mestnega trga), saj je omenjen že v virih iz 13. stoletja.


Eni smo risali posamezne detajle, drugi pa celostno krajino. Za nas so bili najbolj zanimivi motivi: Lontovž – sedež Slovenske akademije znanosti in umetnosti, obnovljen v stilu neoklasicizma, vodnjak sestavljen iz treh skodel – rekonstrukcija baročnega vodnjaka iz leta 1959, hiše na Gallusovem nabrežju z baročno zasnovo in nad njimi grad.


Snovalce smo sestavljali sedmošolci, osmošolci in devetošolci. Všeč nam je bilo medsebojno sodelovanje, nasveti mentorja, pa tudi devetošolcev – »starejših slikarjev«.

 

Po končanem delu smo na Ribjem trgu v restavraciji Abecedarium, kjer stoji najstarejša hiša v Ljubljani, zgrajena leta 1528, in v kateri je prebival Primož Trubar – kot duhovnik, poskusili pizze iz krušne peči.


Komaj čakamo, da bomo pripravili razstavo naših izdelkov, ki jih bomo pri likovnem snovanju še malo dopolnili, in spomladanskega kunstlanja.


28 risarjev, mentor Aleš Nose, spremljevalka Martina Jeriha Gregorič smo se imeli ustvarjalno, družabno in sproščeno.

 

Nežka in Rebeka iz 8. a, Martina Jeriha Gregorič