Dogodki

 

 
 

Ekskurzija v Prekmurje

V torek, 30. 9. 2014, smo se z učenci 7. razredov odpravili na geografsko ekskurzijo v Prekmurje.
Ob 7.30 smo se izpred OŠ Janka Kersnika Brdo odpeljali proti Ižakovcem, kjer smo se peljali z brodom po Muri ter si ogledali Babičev mlin. Poslušali smo multimedijsko predstavitev o življenju BURJAŠEV.


Po ogledu smo se odpeljali do Male Polane, kjer so nam predstavili dejavnost Zadruge za razvoj podeželja »Pomelaj«, ki deluje kot zaposlitveni center in zaposluje ranljive ciljne skupine, med njimi so tudi invalidi. Ukvarjajo se z izdelavo rokodelskih izdelkov, ki so ročno izdelani iz ličja avtohtone stare sorte koruze – trdinke in slonijo na tradicionalnem izročilu s pridihom sodobnosti. Izdelujejo različne košarice, cekarje, podstavke, stojala, lutke in druge izdelke po želji kupcev. Izdelki se lepo dopolnjujejo z njihovimi kulinaričnimi dobrotami (konvencionalnimi in ekološkimi).


Mi smo sodelovali v ustvarjalnih delavnicah izdelovanja ptičk iz ličja. Pogostili so nas s tradicionalno jedjo, imenovana zlivanka, ter zeliščnim čajem.
Po končanem ogledu smo se odpeljali do Filovcev, kjer smo poslušali predavanje o žganju gline, lončarskih izdelkih, opazovali nastajanje glinenih loncev, predstavili so nam prekmursko hišo ter življenje ljudi v Prekmurju.


Nato smo se odpeljali do Bukovniškega jezera, kjer smo imeli čas za kosilo in se sprehodili do jezera. Spoznavali smo rastje prekmurskega gozda in jezera.
Na Brdo smo se vrnili ob 20.00.

 

Na sami ekskurziji smo v celoti realizirali zastavljene cilje. Učenci so spoznali naravne in družbeno-geografske značilnosti Panonskega sveta, gospodarsko naravnanost Prekmurja ter umetnostno in literarno zgodovino tega področja.

Blanka Nerad