Kratki film LEPO JE NA BRDU

Učenci izbirnega predmeta so letos sodelovali na vseslovenskem projektu Teden umetnosti v šoli in vrtcu 2021, katerega tema je Moja dežela danes in jutri. Z izbrano temo so razmišljali o aktualnih družbenih vprašanjih, vplivih človeka na okolje, globalnem  učenju in kako vse to izraziti preko umetnosti.

Prvi korak je bil najtežji. Pojavila so se številna vprašanja – česa se bomo sploh lotili in  kako bomo to naredili. A ko je beseda stekla, idej ni več zmanjkalo. Izbrali so skupen problem, ki nas trenutno tare – velika prostorska stiska in posledično velik, včasih celo prevelik, hrup ob gradnji novih prostorov. Vendar vsi z optimizmom zremo naprej in verjamemo, da bo tudi teh dni enkrat konec in bo na Brdu ponovno lepo.

Ko se je rodila ideja, je bilo potrebno idejo in zgodbo predstaviti preko umetnosti. Ker so učenci pri glasbenem izbirnem predmetu, zagotovo ni bilo dileme, da bo glasba naš sporočevalec. Vendar smo želeli še več. Mnogi učenci skrivajo prenekatere talente in zelo smo ponosni, da smo med pripravo projektne naloge odkrili našega Martina. Njegovo ostro oko za fotografijo in smisel za montažo sta nam vsem skupaj dala neverjetno moč. Tako je počasi začela dozorevati naša zgodba.

Prične se z idilo na Brdu. Čudovita pokrajina, obdana z zelenjem in s pridihom misterioznosti ob ruševinah gradu. Vendar vse to skali razbijanje, ropot, rušenje ... Popolni kaos. A ostajamo optimisti in vemo, da so tudi trenutne razmere zgolj zato, ker morajo biti. Zato, da nam bo na Brdu spet lepo.

V zvočni zgodbi smo združili tri zgodbe. Zgodbo prične nežna baročna melodija, ki se počasi stopnjuje in bohoti v lepoti. A to nežnost in lepoto naenkrat preseka realnost – zvočni kaos. Nastopajoči so preko inštrumentov orisali in improvizirali trenutno situacijo – ropotanje strojev, bobnenje ob rušenju, zvoki različnih strojev … Improvizacija se počasi ponovno zlije v ubrano harmonijo in ob priredbi popularne skladbe Control vlije optimizem za prihodnje dni.

Zvočna zgodba je dobila tudi vizualno podobo. Učitelja Aleš Nose in Tjaša Gerbec sta pomagala pri fotografijah, levji delež pa je prevzel Martin Pezdirc, ki je pokazal ogromno talenta in znanja. In tako smo ob premieri filma pri izbirnem predmetu ostali odprtih ust in popolnoma navdušeni. Martin, iskrena hvala!

Prispevek bo tudi del naše predstavitve na predstavitvi vseh šol in vrtcev, ki letos na natečaju sodelujejo. Zbornik bo izšel v mesecu decembru.

Dragi moji glasbeniki, čeprav je bilo naporno, sem z vami zelo uživala ob nastajanju našega filma. Resnično ste pokazali, da vam ni vseeno, v kakšnem okolju se šolate, ob tem pa ste tudi pokazali potrpežljivost ter veliko pozitive in optimizma.
 
Simona Burkeljca,
mentorica