Podružnična šola Blagovica

 

 
 

Zimska šola v naravi za 4. c in 4. d
 

V letošnjem šolskem letu smo zimsko šolo v naravi izvedli v CŠOD Cerkno. Izvedli smo malo manj kot 20 ur smučanja. Ob prihodu je bilo 12 smučarjev začetnikov ter 11 otrok, ki so že imeli nekaj smučarskega znanja. Razdelili smo se v 4 homogene skupine in znotraj teh opravljali pedagoški proces učenja smučanja. Napredek je bil najbolj očiten in viden pri začetnikih, saj so le-ti ob koncu tečaja samostojno smučali na bolj položnem terenu. Spoznali so vožnjo z dvosedežnico in šestsedežnico. Pri tistih, ki so že imeli nekaj znanja, je bil pri učenju poudarek na zavojih s paralelno držo smuči, s pravilno držo telesa, s pravilno uporabo palic itd. Ti učenci in učenke so osvojili vožnjo z vsemi žičniškimi napravami (krogci, dvosedežnica, štirisedežnica, šestsedežnica). Smučali so po položnejših in tudi po bolj strmih terenih. Tečaj smo zaključili v četrtek, saj je bil za petek napovedan obilen dež in smušiče Cerkno je danes zaprto.


V domu smo v popoldanske času izvedli po dve delavnici na dan. Teme so bile različne, zanimive in poučne. Učenci so izvedeli in se naučili zelo veliko z naravoslovnega področja. Nekatri so se prvič preizkusili na plezalni steni, nekaterim je bilo všeč bolj literarno in ustvarjalno področje. Nekaj časa je bilo tudi za priljubljeno igro ˝trije koraki ˝ na zunanjem igrišču. Veliko dela je temeljilo na skupnem sodelovanju. Otroci so za vsak obrok pripravili krožnike, pribor in za seboj tudi pospravili. Menim, da jim bodo vse te izkušnje v vsakdanjem življenju še kako koristile.

Z dvema učiteljema spremljevalcema, z učiteljico Stašo Berkopec in učiteljem Rokom Mahnetom, se strinjamo, da je bivanje v CŠOD Cerkno potekalo po načrtih in programu, ki smo si ga zastavili. Zelo bi pohvalili osebje in učitelje v domu, ki so s strokovnostjo in svojim znanjem pripomogli k upešno izvedeni in prijazni zimski šoli v naravi. Nenazadnje pa bi pohvalili tudi vse učenke in učence. Vestno so opravljali svoje dolžnosti, bili so poslušni in motivirani za delo. Hvala tudi vsem staršem in skrbnikom za zaupanje in podporo.


Alenka Perhavec

 

Peti dan – petek, 1. 2. 2019

Današnji dan ni tekel kot običajno, saj nismo odšli na smučanje. Dež nam je malo pokvaril načrte, ampak smo se ravno tako imeli zelo lepo. Po zajtrku smo razglasili najlepše pospravljeno sobo. Zmagala je soba ˝Marjetica˝, v njej pa so bivale Taja, Alja in Neža K. Vse tri so prejele priznanja. Potem je sledila razglasitev za najhitrejšega smučarja. Tekmo smo izvedli včeraj. Prav vsi učenci so se spustili po njej. Najboljša je bila Ema, drugo mesto je zasedla Taja, tretji pa je bil Erazem. Za vse tri smo pripravili sladko presenečenje. Vsi udeleženci pa so prejeli tolažilne bonbončke ter kar dve priznanji za udeležbo na smučarskem tečaju. Sledila je še zabavna in skupinska igra, kjer so otroci s skupnim sodelovanjem premikali skakalne smuči Primoža Peterke. Fotografije bodo povedale več kot besede. Učenci so po malici napeli svoje možgančke in se z učenci iz Kopra pomerili v kvizu. Po kosilu se bomo počasi odpravili nazaj proti domu. Že komaj čakamo, da vas vidimo in da z vami delimo vse, kar smo v tem tednu doživeli.


Učenke in učenci PŠ Krašnja in Blagovica z učitelji

Klikni na fotografijo za ogled celotne foto galerije.

 

 

Četrti dan – četrtek, 31. 1. 2019

Zjutraj smo se zbudili in po zajtrku odšli smučat. Imeli smo se zelo dobro, saj smo se naučili uporabljati smučarske palice. Potem pa smo tekmovali in se vozili okrog smučarskih vratic. Ko smo prišli nazaj v dom, smo imeli kosilo. Nato smo imeli delavnice. Obiskali smo Eko brunarico, tam pa smo spoznali zelo veliko novih in zanimivih stvari. Sedaj vemo, kaj so obnovljivi viri, kako delujejo različne energije. Najbolj zabavno je bilo izdelati avtomobilček na zračni pogon. Sledila je delavnica z naslovom ˝Fotozgodba˝. Tam smo upoarbili vso domišljijo, likovne talente in smisel za pisanje. Nastale so res zabavne, smešne in zanimive zgodbe. Po zelo dobri večerji, pici, je bil na vrsti ples z našimi glasbenimi željami.


Ana, Kristina, Metka, Neža K., Alex, Mark, Tilen

 

Klikni na fotografijo za ogled celotne foto galerije.

 

 

 

Tretji dan – sreda, 30. 1. 2019

Zjutraj smo šli smučat. Po progi smo se spustili 7-krat. Potem smo šli na kosilo in sledil je kratek počitek. Imeli smo delavnice. Na prvi delavnici smo delali poskuse z vodo. Najbolj nam je bilo všeč, ko smo ustrelili raketo na vodni pogon. Potem je sledil program ˝Kaj lahko zgradim?˝ Iz lesenih letvic smo gradili stolpnice, zgradbe, stopnice. Eni skupini je uspelo narediti tudi Da Vincijev most. Učitelj nas je zelo pohvalil. Po večerji smo imeli program z zabavnimi in poučnimi igrami.


Alja, Jani Sandi, Marko, Uroš

Klikni na fotografijo za ogled celotne foto galerije.

 

 

Drugi dan – torek, 29. 1. 2019

Danes smo se na smučanju imeli zelo dobro, ker smo se vozili po razgibanem terenu, po hribčkih in skakali smo na skakalnicah. Všeč nam je bila vožnja v plugu nazaj, vesli smo tudi, da smo naučili pravilno voziti smuk. Pri plezanju je bilo zelo zabavno, ker smo se igrali igro ˝poplava, potres˝in smo na oprimkih iskali črke. Fantje so plezali smer ˝Mount Everest˝. Na delavnici "Kako pazim nase?", smo si ogledali kratek film Car oživlja in spoznali, kako ravnati v primeru nesreče in poškodb. Po večerji smo komaj čakali na kviz.


Ema, Eva, Taja, Aljaž, Erazem, Niko

 

 

Klikni na fotografijo za ogled celotne foto galerije.

 

 

Prvi dan – ponedeljek, 28. 1. 2019  

Po vožnji z avtobusom smo prišli na smučišče. Tukaj je res zelo veliko snega. Pri smučanju smo delali različne vaje. Peljali smo se s šestsedežnico. Nekateri so bili počasni, nekateri hitri, ampak vsi smo se zabavali. Smučali smo v koloni, previdno in počasi. Po kosilu smo imeli "fotolov". Po Cerknem smo iskali razne znamenitosti. Pri tem so nam pomagali tudi domačini. Zvečer smo z lučkami odšli na pohod.

 Zoja, Lana H., Neža L., Anka, Žan

 


Klikni na fotografijo za ogled celotne foto galerije.