Podružnična šola Blagovica

 

 
 

Spoznajmo Rusijo in njen jezik

 

V torek, 8. maja, smo imeli na Podružnični šoli Blagovica prireditev z naslovom »Spoznajmo Rusijo in njen jezik«. Prireditev smo pripravili učenci, ki smo se v letošnjem šolskem letu prvič spoznavali z ruskim jezikom in kulturo v okviru interesne dejavnosti vesela ruščina. K sodelovanju smo povabili tudi učence dramskega krožka, ki so dogodek popestrili z dramatizacijo ruske narodne pravljice Maša in medved.
 

Na prireditvi smo staršem in obiskovalcem zapeli nekaj ruskih pesmi, nekaj deklamacij, predstavili zanimive ruske običaje in predvsem poskrbeli za to, da so bili ob tem aktivni tudi oni in niso odšli domov brez tega, da bi se naučili vsaj eno rusko besedo ali pa se podpisali na našo listo prisotnosti v cirilici. Bili so postavljeni pred izzive tako, kot smo bili postavljeni mi, ko smo se prvič spoznavali s tem slovanskim jezikom.
 

Pozornost smo namenili tudi enemu izmed simbolov Rusije, to je »samovar«, ki je ruska inačica čajnika, vendar kot smo predstavili, je veliko več kot samo to. Seveda pa nismo mogli mimo vsem poznane »matrjoške« (babuške), ki je bila na koncu predmet raziskovanja in sestavljanja.
 

Imeli smo se zelo lepo. Dogodek smo zaključili s kvizom »Kako dobro poznamo Rusijo?«, s pomočjo le-tega smo izvedeli še kar nekaj zanimivosti. Kljub izenačenim rezultatom, smo se odločili, da smo zmagovalci vsi, tako da smo se z veseljem posladkali še z ruskimi bonboni, čokolado, zefirjem, suškami in piroškami.
 

Zahvaljujemo se Društvu Slovenija Rusija in Skladu Toneta Pavčka za podporo in pomoč pri dogodku.


Učenci interesne dejavnosti vesela ruščina z mentorico Stašo Berkopec