Podružnična šola Blagovica

 

 
 

Srečanje z gozdarjem

 

Bilo je sivo, turobno jutro. Vrhovi dreves so se skrivali v megli. Bomo šli na potep po gozdu z gozdarjem ali bomo morali še en dopoldan prebiti v učilnici.

 


Po uvodnih napotkih smo se oblekli, obuli za dež in krenili po planinski poti proti Golčaju.

 


Sredi pobočja smo med gostim drevjem spoznali, da imajo tudi rastline ime in priimek – gorski javor ali trokrpi javor ali ostrolistni javor.

 


Gospod Andrej nam je pokazal nevarnost, ki preti naši smreki: komaj centimeter velik smrekov lubadar lahko uniči odraslo smreko.Pod vrhom pri vodnem zajetju smo se ustavili. Napočil je čas za počitek in za igro. Pozorno smo sledili navodilom.

 


Z zavezanimi očmi je moral »Jakec« otipati eno od dreves. Potem smo ga odpeljali stran in mu sneli obvezo. Nato je moral sam poiskati svoje drevo. Pomagali smo mu z napotki – mrzlo, toplo, vroče.

 

 

Zima je v gozdu neprijazna, zato lovci poskrbijo za divjad. Ogledali smo si lovsko prežo in krmišče.

 


Pot nazaj v dolino nas je pripeljala do grape. Sredi globeli je bila kaluža. V njej se nabira voda iz majhnega izvira. Tam se v poletni vročini hladijo divje živali.

 


Mi pa smo pozdravili »domačina«, ki je užival na mokrem listju.

 


Po vrnitvi smo se še enkrat zbrali, pregledali in uredili v gozdu nabrane vejice, liste, cvetlice. Ponovili smo pravila obnašanja v gozdu in izdelali piktograme. To smo naredili zato, da se takoj ne pozabi.

 


Gizela Kosmatin-Ermeny
Silva Pohole