Podružnična šola Blagovica

 

 
 

Tradicionalni slovenski zajtrk na PŠ Blagovica

Tudi na naši šoli smo se v petek z velikim veseljem posvetili tradicionalnemu slovenskemu zajtrku. Kakšen je namen tega imenitnega zajtrka, smo se z učenci najprej pogovorili po razredih, potem pa smo se nekoliko bolj slovesno kot pri običajni malici posvetili domačim dobrotam, ki so jih prispevali lokalni pridelovalci. Za vse dobrote se zahvaljujemo čebelarju Alojziju Cerarju iz Prevoj pri Blagovici, kmetiji Capuder iz Spodnjih Prapreč in kmetiji Kašnik. Bilo je zelo dobro.


Po zajtrku nas je obiskal čebelar gospod Cerar in nam na zanimiv način predstavil čebelarstvo. Nato pa smo se priprave hrane lotili še sami.


1. razred je obiskal kmetijo gospe Silve Ovca in spoznal, kako pridelujemo mleko od travnika do skodelice.


Iz pečice je zadišalo po odličnem pirinem kruhu –učenci 2. razreda in učiteljica so se res potrudili. Zelo dobro sadno kupo so pripravili učenci 4. razreda; še dobro, da so nam je malo prihranili … 3. razred pa se je preizkusil v izdelovanju Dražgoških medenih kruhkov – nismo delali z modelčki, ampak smo se držali tradicije …


Ob koncu zanimivega dne smo se posladkali z vsemi našimi dobrotami.


Marija Demšar (besedilo)
Mojca Sušec (fotografije)