O šoli

+ Mediacija

+ Vozni red

+ Šolski koledar

+ Govorilne ure

+ Šola v naravi

+ Telefonske številke

+ Katalog javnega značaja

+ Razpored učilnic

 

ŠTEVEC OBISKOVALCEV

 

 

VREMENSKA NAPOVED

 

Tehniški dan

SPOZNAVALI SMO POKLICE

V četrtek 5. 1. 2012 smo imeli učenci devetega razreda OŠ Šalek tehniški dan na temo spoznavanja poklicev. V treh skupinah smo odšli na tri lokacije, in sicer vrtec, zdravstveni dom in Medpodjetniški izobraževalni center.
V vrtcu Lučka so nas prijazno sprejeli in nas vključili v skupine otrok različnih starosti. Vzgojiteljicam smo pomagali razdeliti zajtrk. Po zajtrku smo se še malo igrali, potem pa smo vzgojiteljicam pomagali otroke obuti in obleči, saj so se odpravili na predstavo, mi pa nazaj v šolo, kamor sta prišli ravnateljica in svetovalna delavka Šole za storitvene dejavnosti. Skupaj smo preleteli programe, ki jih izobražujejo na Šoli za storitvene dejavnosti in ki smo jih prejšnje leto tudi podrobno spoznali. Svoj poklic nam je predstavila še specialna pedagoginja, ki na naši šoli poučuje otroke s posebnimi potrebami in odvetnica gospa Maja Šerc. Odvetnica nam je podrobno predstavila svoje delo in nam razložila, kaj bodočega pravnika čaka po zaključku študija. Diplomant pravne fakultete mora namreč opraviti pripravništvo, kjer se usposobi za samostojno delo in nadgradi svoja znanja iz študija. Opraviti mora tudi zahteven pravniški državni izpit, preden lahko prične s samostojnim delom odvetnika. Gospa odvetnica nam je še pokazala posebno oblačilo – odvetniško togo, ki jo potrebuje za zastopanje na sodiščih. Ura je hitro minila, mi pa smo bili bogatejši za nova znanja in izkušnje s področja prava in odvetništva.
Druga skupina učencev se je odpravila spoznavat poklice v zdravstvu. Najprej smo odšli v Zdravstveni dom, kjer nam je gospa Tanja Kontič izčrpno pripravila predstavitev poklicev v zdravstvu. Povedala nam je vse o šolanju v tej smeri, na kaj vse moramo biti pripravljeni in kje lahko šolanje še nadaljujemo. Izvedeli smo veliko informacij, ki nam lahko pomagajo, da se bomo odločili za pravi poklic. Ogledali smo si še reševalno vozilo, kjer so nam razkazali vse zanimive aparate in pripomočke. Željni še več novega znanja, smo obiskali tudi lekarno, kjer nas je direktorica toplo sprejela in nam predstavila delo farmacevta. Ogledali smo si skladišče zdravil, prostor kjer mešajo zdravila in prodajalno. Bilo je zelo zanimivo. Nazadnje smo se odpravili še v Dom za varstvo odraslih, kjer sta svoj poklic predstavili fizioterapevtka in bolničarka. Nazadnje smo si ogledali še prenovljeno recepcijo in ostale prostore doma.
Skupina fantov se je odpeljala do MIC-a, kjer se dijaki in dijakinje Šolskega centra Velenje izobražujejo za različne poklice. Pozdravil in nagovoril nas je eden izmed profesorjev praktičnega pouka. Popeljal nas je v nekaj učilnic s povsem novo opremo. Zatem nas je prepustil profesorju računalništva. Učenci smo ob pomoči učitelja preizkusili dosedanje znanje in sprostili svojo domišljijo in izdelali dve računalniški igri, Pong in Space Bound. Ura je resnično hitro minila. V stavbi MIC-a 2 je bilo ravno tako zanimivo, saj smo si ogledali laboratorije, v katerih so nam pokazali pridobivanje električne energije s pomočjo sončne svetlobe. Obiskali smo še tudi učilnice za avtoserviserje, strojništvo, mehatroniko in elektro področje.
Bil je zanimiv dan za vse, imeli smo se lepo in spoznali poklice, ki si jih želimo opravljati.


Tamara, Maja, Grega V., Haris, Mario – učenci 9.a in 9.b razreda