O šoli

+ Mediacija

+ Vozni red

+ Šolski koledar

+ Govorilne ure

+ Šola v naravi

+ Telefonske številke

+ Katalog javnega značaja

+ Razpored učilnic

 

ŠTEVEC OBISKOVALCEV

 

 

VREMENSKA NAPOVED

 

 

 

 

Novice

PSC PRAPROTNIK
V sredo, 10. 12. 2014, smo s podjetniškim krožkom obiskali Prodajno servisni center družine Praprotnik, ki se že četrto desetletje ukvarja s samostojno dejavnostjo. Leta 1972 je gospod Praprotnik odprl avtoservisno delavnico, delavnico za menjavo gum in zaščito vozil. Leta 1994, ko so dejavnost razširili in postali uradni zastopnik za prodajo in servis vozil znamke ŠKODA, je bilo zanje prelomno leto. Vodja prodaje, gospa Monika, je povedala, da so sedaj podjetje prevzeli trije otroci in da je dela veliko, rezultati pa ne pridejo kar čez noč. Ker je ona ena izmed teh otrok, tudi ona prodaja avtomobile. Njen prvi avto, ki ga je prodala, je bila rdeča >>favoritka<<. Počutila se je zelo dobro in se tega dogodka še danes rada spominja. Ko nam je razkazala salon, smo videli razstavljene modele in barvno paleto, ki je na voljo kupcem. Do leta 2016 naj bi bilo po celem svetu kar 550 enako opremljenih salonov, od tega 9 v Sloveniji. Ker so zelo uspešni, so že trikrat dobili naziv trgovec leta in ustrezne certifikate. Povedala nam je tudi, da se morajo ves čas izobraževati, slediti novostim na področju nove tehnologije, zakonov in financiranja. Tudi avtomehaniki se morajo ves čas izobraževati. Znati morajo tuj jezik in uporabljati računalnik ter specialna orodja. Ogledalo smo si tudi skladišče novih in rabljenih vozil ter mehanično delavnico. Ugotovili smo, da je za uspeh dobrega podjetnika pomembno veliko stvari, kot so podpora družine, velika volja, vztrajnost, postavljeni cilji in vedno novi izzivi. Pomembno je tudi spremljanje novosti, trga, prijaznost do kupcev, prav tako pa tudi kolektiv. Vsi so pri delu zagnani in se zelo razumejo med seboj, kar je zelo pomembno, saj stranke to začutijo in se rade vračajo.

Brigita in Nika, 9. b

______________________________________________________________________

UČENCI PODJETNIŠKEGA KROŽKA V TRGOVINI DOMAČE DOBROTE
V sredo, 3. 12. 2014, smo s podjetniškim krožkom OŠ Šalek obiskali trgovino Domače dobrote v centru Velenja. Gospa Gordana, lastnica trgovine, nas je prijazno sprejela in nam predstavila svoje delo in načrte. Razkazala nam je trgovinico, v kateri ne manjka raznolikih domačih izdelkov. V trgovini je izključno slovenska hrana, vse domače dobrote iz naše okolice, saj s trgovino sodeluje kar 83 kmetij in različnih dobaviteljev. Čakalo nas je tudi presenečenje – degustacija peciva, jabolčnega soka, suhih jabolk in bučnic v beli in temni čokoladi. Vsako soboto pripravijo različne degustacije, da se kupci lahko prepričajo o kvaliteti izdelkov. Po bojazni, da Velenjčani ne bodo zadovoljni, je bil odziv okolice pozitiven. Kar 15 odstotkov Velenjčanov že obiskuje trgovinico Domače dobrote. Svoje službe gospa Gordana ni izbrala le zaradi dela, ampak je združila hobi in službo, tako ji je še v večje veselje delati v njej. Ker je vztrajna in odločna ženska, si je postavila izziv – odprtje trgovine v Ljubljani. Nad trgovino smo bili res navdušeni, ker se je videlo, da to delo opravlja z ljubeznijo in iznajdljivostjo, namesto polic v trgovini stojijo gajbice, v njih pa domače dobrote. Ob obhodu smo ji podarili glineno skodelico, ki jo je izdelal učenec naše šole. Poslovili smo se od naše prijazne gostiteljice, odločeni, da se še vrnemo.
Ob prvi obletnici trgovine gospe Gordani iskreno čestitamo in ji želimo veliko uspeha in zadovoljstva s trgovino Domače dobrote.

Brigita in Nika, učenki OŠ Šalek

______________________________________________________________________

ŠOLA V NARAVI V CŠOD BURJA V SEČI
Sredi novembra smo se učenci sedmega razreda OŠ Šalek odpravili v šolo v naravi v Sečo. Med potjo smo se ustavili v živalskem vrtu v Ljubljani. Tam smo se rokovali s kačo, želvo in krastačo.Ogledali smo si tudi hranjenje morskega leva. Po nastanitvi v domu CŠOD Burja smo si najprej ogledali Forma Vivo. Naslednji dan smo spoznali še veliko zanimivega: rastje sredozemskega sveta, ogled nočnega neba, kako preživeti v naravi, vadbo v fitnesu ... Nekaj povsem novega za večino učencev je bila vožnja s kanuji. Dobili smo rešilne jopiče in navodila, kako veslati. Ko smo priveslali v kanal Svetega Jerneja, je začelo močno deževati, a mladih raziskovalcev to ni ustavilo. Prispeli smo do solin in si jih ogledali, poslušali predavanje o solinarstvu in okušali afriško sol. V petek smo imeli orientacijski pohod in si ogledali celoten otok Seča. Usatavili smo se še v vrtu kaktusov, si privoščili sladoled, nato pa se odpravili domov.
Šola v naravi je bila zabavna in nepozabna dogodivščina.
                                        Tinkara in Tanja, 7. razred

______________________________________________________________________

SPOZNALI SMO POKLIC STEKLOPIHALCA
V ponedeljek, 17. 11. 2014, se je 17 učencev 8. in 9. rezreda odpravilo na OŠ Antona Aškerca, da bi bolje spoznali poklic steklopihalca. Predstavila sta ga steklopihalca, ki ta poklic tudi sicer opravljata.
Ugotovili smo, da steklo ne obstaja samo v trdnem agregatnem stanju in se staljenega da oblikovati v različne izdelke. Med sabo smo tekmovali, kdo bo prvi ugotovil, kaj nastaja pod spretnimi rokami steklopihalca Franca. V drugi igri smo risali na list papirj najbolj nenavadne in zanimive predmete iz stekla, ki bi jih lahko izdelali. Trije najboljši predlogi so dobili nagrado – verižico v obliki solzice. Tudi sami smo oblikovali steklene buče, ki smo jih napolnili z barvno tekočino. Izdelke smo obdržali za spomin na nepozabno srečanje.
Na žalost ta poklic izumira, zato ga moramo ohranjati in mlade z njim seznanjati.

                                       Nika in Brigita, 9.b.

______________________________________________________________________

PRAVLJICE NAŠIH BABIC
Pravljica ima častitljivo starost in v sebi nosi pomembna sporočila o življenju za prav vsakega posameznika, so prava bogata in neizčrpna zakladnica ljudske iznajdljivosti in duhovitosti. Čeprav so po nastanku ena najstarejših oblik besedne umetnosti, nikoli ne zastarajo, temveč so vedno znova nove, sveže in mlade.

Vabljeni na ogled razstave v šolski knjižnici med 12. in 14. uro. Razstavljene so stare slovenske pravljice in pravljice drugih narodov, ki jih zbrala učitelja Sonja Hrastnik.

                                          VLJUDNO VABLJENI!

______________________________________________________________________

DOBRODELNA PRIREDITEV OŠ ŠALEK – Z GLASBO V PRAZNIČNE DNI
Prazniki se bližajo in v nas prebujajo praznične občutke, ko začutimo radost, veselje in smo radi v dobri družbi. To je čas obdarovanja in solidarnosti … Na OŠ Šalek smo v četrtek, 27. 11. 2014, pripravili dobrodelno prireditev Z glasbo v praznične dni. Uvodoma je Irena Poljanšek-Sivka, ravnateljica OŠ Šalek, nagovorila obiskovalce, poudarila dobrodelni namen prireditve, vsem zaželela veliko plesno-glasbenih užitkov in veliko dobrega v predprazničnih dneh. Med zanimivimi in raznolikimi točkami programa, ki so ga pripravili učenci in učitelji OŠ Šalek je nastopil gost večera, Anej Piletič  finalist oddaje Slovenija ima talent. Osmošolec Blaž Planinšek je v goste povabil ansambel Smeh in z njimi zapel pesem Zame ustvarjena. Besedilo zanjo je napisal prav Blaž. Do zadnjega kotička napolnjena telovadnica osnovne šole se je to popoldne spremenila v dvorano mnogih talentov, ki so peli in plesali za skupni dobrodelni cilj. Za učence je bila prireditev brezplačna, ostali pa so z nakupom vstopnice prispevali v šolski sklad. Zahvaljujemo se vsem nastopajočim, učitelju Andreju Gorenjaku za pobudo in izvedbo glasbenega programa, ostalim učiteljem za pomoč pri pripravi prireditve in obiskovalcem za nepozaben večer.


          Blaženka in Laura, učenki OŠ Šalek

_____________________________________________________________________

_____________________________________________________________________