O šoli

+ Mediacija

+ Vozni red

+ Šolski koledar

+ Govorilne ure

+ Šola v naravi

+ Telefonske številke

+ Katalog javnega značaja

+ Razpored učilnic

 

 

ŠTEVEC OBISKOVALCEV

 
Stats Of Hits

 

VREMENSKA NAPOVED

 

 

 

 

Aktualno

OBVESTILO

 

Sporočamo, da delovna akcija v četrtek 8. 10. zaradi slabe vremenske napovedi odpade.  Organizirali jo bomo v dneh pred jesenskimi počitnicami.

 

Vodstvo šole.

 

_____________________________________________________________________

Naravoslovni dan v vili Mayer v Šoštanju
V petek, 25. septembra so bili šestošolci raziskovalci vrta vile Mayer v Šoštanju. Najprej so se v parih igrali igrico ugani, katero žival imam v mislih. En učenec je spraševal, drugi je odgovarjal z da ali z ne. S to igrico so učenci na zabaven in igriv način spoznali pravila določanja živih bitij s tako imenovanim dvovejnatim ali dihotomnim ključem. V nadaljevanju so s pomočjo že narejenega dihotomnega ključa določili deset dreves v vrtu. Po malici so spoznali delo in vrtnarsko opremo znanega vrtnarja iz Šoštanja, Alojza Kojca. Že v tedanjem času, pred približno 100 leti, je pri svojem delu uporabljal poleg osnovnega vrtnarskega orodja tudi Ph lističe za ugotavljanje kislosti tal, več vrst različnih ročnih lup za opazovanje in ugotavljanje vrtnih škodljivcev, mikroskop, večnamenske škarje z lupo, ki so nadomestile deset različnih škarij, mnogo literature o vzgoji rastlin in še mnogo drugih drobnih pripomočkov za delo. Za dobro vrtnarjenje je potrebno poznati lastnosti prsti. Ena izmed njih je Ph. Učenci so naredili poskus. Na različnih mestih v vrtu so vzeli vzorec prsti in ga pomešali z destilirano vodo. V zmes so potisnili Ph listič in čez nekaj min. odčitali Ph vrednost. Ugotovili so, da je Ph 6, kar pomeni, da je zemlja rahlo kisla. Z dodatkom pepela je postala bazična. Podoben rezultat dobimo, če prsti dodamo apno. Nekatere rastline bolje uspevajo v kisli prsti, npr. borovnice, druge pa v bazični prsti. Hortenzija je rahlo roza barve v bazični prsti, v kisli pa ima modre cvetove.
Naš naravoslovni dan se je iztekel zabavno in poučno. Obljubili smo, da bomo še prišli, saj smo imeli odlično strokovno vodenje. Domov smo odšli z lepo izkušnjo in več znanja.
                                                         Danijela Ribizel

_____________________________________________________________________

EKIPA RK GORENJE VELENJE NA OBISKU NA OŠ ŠALEK

Dne 30. 9. 2015 so igralci Rokometnega kluba Gorenje Velenje obiskali učence naše šole. Posameznim učencem so poklonili vstopnice za ogled sobotne tekme z RK Maribor.

Učenci in delavci šole se jim zahvaljujemo za prijaznost in jim želimo še naprej veliko športnih in osebnih uspehov.

_____________________________________________________________________

Ustvarjalni vikend v CŠOD Burja v Seči

Učenci zadnje triade OŠ Šalek smo bili na tridnevnem taboru v CŠOD v Seči. V petek zjutraj, 18. 9. 2015, smo se odpravili v Sečo. Še pred kosilom smo odšli na plažo in se osvežili, nato pa pokazali tudi svoje likovne spretnosti. Večino dneva smo risali, kar smo videli. Med risanjem smo si privoščili zabavne odmore. Popoldne smo iz gline izdelovali obeske, uhane, okraske, magnete in različne druge izdelke. Po večerji smo se s svetilkami odpravili na razgledno točko, od koder smo opazovali Soline in osvetljeno letališče.
                                                                       
 Brina Rednjak, 8. A

 

_____________________________________________________________________

PIKINE DELAVNICE – TEHNIŠKI DAN

Velenje je za en teden zopet postalo »Pikino«. Seveda smo se tudi prvošolci radovedni in vedoželjni odpravili na prizorišče Pikinega festivala, kjer smo ustvarjali v delavnicah, si ogledali domače ljubljenčke, gasilce, vojaški poligon, ...
Pika Nogavička nam je zopet polepšala dan in dopoldne je kar prehitro minilo.

                                                    Učiteljice 1. razreda

_____________________________________________________________________