1
Moko presejemo na leseno površino, naredimo na sredini
jamico in po robu potresemo sol. Kvas raztopimo v mlačni
vodi in ga vlijemo v jamico. V kvas počasi vmešavamo moko in
prilivamo olje. Vse sestavine na hitro vgnetemo, da dobimo
mehko testo, ki ne sme biti lepljivo. Če je testo presuho,
dodamo še malo vode, če je preveč lepljivo, ga lahko
potresemo še z malo moke.
|
2
Pri nadaljnjem postopku testo mesimo tako, da ga dvigujemo
in tleskamo ob leseno površino, včasih pa ga vmes
tudi dobro
pregnetemo. To delamo toliko časa, dokler se testo ne loči
od dlani in lesene površine. Postati mora voljno in mehko.
Nato izoblikujemo hlebček, po vrhu zarežemo križ, za lažje
vzhajanje ga položimo v pomokano skledo in pokrijemo s
prtičem. Pustimo ga vzhajati na toplem, dokler ni hlebček še
enkrat večji. Testo ne sme vzhajati prehitro in ne sme biti
na prepihu.
|
·
3
Vzhajano testo damo na desko, ga narahlo in prav na hitro
pregnetemo, sploščimo ter položimo v namaščen pekač. S prsti
ga razpotegnemo do roba.
|