RECEPTI

 

Vrste

Zgodovina

izvor

 

Sestavine za 4 osebe

·         400 g

·         20 g

·         0,5 žličke

·         2 žlici

·         2 dl

 

 

1

Moko presejemo na leseno površino, naredimo na sredini jamico in po robu potresemo sol. Kvas raztopimo v mlačni vodi in ga vlijemo v jamico. V kvas počasi vmešavamo moko in prilivamo olje. Vse sestavine na hitro vgnetemo, da dobimo mehko testo, ki ne sme biti lepljivo. Če je testo presuho, dodamo še malo vode, če je preveč lepljivo, ga lahko potresemo še z malo moke.

 

2

Pri nadaljnjem postopku testo mesimo tako, da ga dvigujemo in tleskamo ob leseno površino, včasih pa ga vmes tudi dobro pregnetemo. To delamo toliko časa, dokler se testo ne loči od dlani in lesene površine. Postati mora voljno in mehko. Nato izoblikujemo hlebček, po vrhu zarežemo križ, za lažje vzhajanje ga položimo v pomokano skledo in pokrijemo s prtičem. Pustimo ga vzhajati na toplem, dokler ni hlebček še enkrat večji. Testo ne sme vzhajati prehitro in ne sme biti na prepihu.

 

·         3

Vzhajano testo damo na desko, ga narahlo in prav na hitro pregnetemo, sploščimo ter položimo v namaščen pekač. S prsti ga razpotegnemo do roba.