PLANINSKI KROŽEK

 

BRONASTI PLANINSKI MLADINSKI ZNAK


 

Pohod na Košenjak

 

V soboto, 2. 3. 2013, smo se mladi planinci planinskega krožka OŠ Frana Kranjca pod okriljem PD Grmada odpravili na Košenjak nad Dravogradom. Na pohodu smo hodili po globokem snegu, tako da so se iz belega snega videle samo barvne kapice. Vrha žal nismo dosegli, ker je bil sneg previsok, zato smo šli malicat v kočo, ki je na nadmorski višini 1169 m. Ko smo pojedli, smo se dričali, igrali igre na snegu in izdelovali skakalnico, po kateri se je bilo super spuščati. Nekateri so se dričali tudi do cerkvice sv. Janeza Krstnika, kjer nas je čakal naš minibus. Na pohodu je bilo 16 otrok in 4 vodniki. Na avtobusu smo se vsi preoblekli v suha oblačila in se odpeljali nazaj v naše ljubo Celje.

 

                                                                                    Sonja Drofenik, 3. B

 

 

TRSTENJAKOV POHOD

 

V soboto, 5. 1. 2013, smo se planinci planinskega krožka OŠ Frana Kranjca Celje pod okriljem PD Grmada Celje odpravili na pohod po Trstenjakovi poti. Pot nas je vodila od cerkve v Gornji Radgoni, nato čez vinograde Radgonskih goric do Trstenjakove rojstne hiše in še naprej do kmečkega turizma Roškar. Hodili smo 5 ur, zanimivost pohoda pa je bila najvišja točka 300 metrov. Pot nam je minila zelo hitro, saj smo imeli vmes veliko kratkih postankov, kjer smo od prijaznih domačinov dobili hrano in pijačo. Vreme je bilo zelo lepo, saj je celo pot sijalo sonce. Planincev iz OŠ Frana Kranjca je bilo 45, in sicer 38 otrok in 7 vodnikov. Pohoda so se udeležili tudi odrasli planinci PD Grmada Celje, tako da nas je bilo vseh skupaj okrog 80, torej za dva avtobusa. Na koncu smo mladi planinci igrali tudi nogomet. Bilo je zelo lepo.

 

                                  Lovro Drofenik, 5. b

 

 

BARBARIN POHOD

V soboto, 01. 12. 2012, smo se mladi planinci v okviru planinskega krožka OŠ Frana Kranjca Celje, pod okriljem PD Grmada Celje, odpravili na 12. Barbarin pohod. Ta pohod je vsako leto, in sicer prvo soboto v mesecu decembru. Organizira ga ŠKD Rudar Pečovje.

Z avtobusom smo se odpeljali na Pečovje, kjer so nam prijazni domačini in organizatorji ponudili napitke, hrano, jogurte in še marsikaj. Mize so se kar šibile od teže vseh dobrot.

Na pohodu nas je bilo 22 otrok, 7 odraslih in pes reševalec. Vodila sta nas planinska vodnika PD Grmade Celje Vlado Čanžek in Metka Irgolič. Gospod Vlado je bil na vseh 12. Barbarinih pohodih, za kar mu iskreno čestitamo!

Hodili smo po gozdu, raznih drugih poteh in tudi po snegu. Naš najvišji vrh je bil Romanca, visok je 750 metrov. Pot smo nadaljevali čez Svetino, kjer smo se pogovarjali o Almi Karlin, prišli do Šentjungarta in v Trobni dol. Tam smo se ustavili pred cerkvico, ki je posvečena sveti Barbari. Po tej cerkvici je pohod dobil tudi ime. Po prehojenih 15 km in petih urah nas je v gostišču Salobir čakalo okusno kosilo. Nazaj smo se peljali skozi Laško in varno prispeli na avtobusno postajo na Polulah.

Na planinskem izletu mi je bilo zelo všeč in vsekakor se bom naslednjih izletov še udeležila.

 

                            Claudia Rutar, 5. b

 

25. POHOD OD LITIJE DO ČATEŽA

V soboto, 10. 11. 2012, smo se mladi planinci zbrali na avtobusni postaji za Petrolom na Polulah in se z avtobusom odpeljali proti Litiji. Bilo nas je 34 in med vožnjo smo se vsi zelo zabavali. Ko smo po eni uri vožnje končno prispeli, je bila v Litiji že prava norišnica. Kamor koli smo pogledali, so bili pohodniki. In tako se je začel naš 18 kilometrov dolg pohod. Med hojo smo se velikokrat ustavili. Vsakih nekaj metrov so tam prijazni ljudje delili pijačo in razne dobrote.  Na pohodu mi je bilo zelo všeč, saj smo bili v naravi, hodili po listju in opazovali ljudi.

Na avtobusu smo imeli naš radio »Veseljak«, kjer je vsak v mikrofon povedal vic in predvajal svojo glasbo iz mobitela.

Pod vodstvom planinskih vodnikov PD Grmade Celje Vlada Čanžeka, ki je bil letos že triindvajsetič na pohodu od Litije do Čateža, in Metke Irgolič, vodje planinskega krožka na OŠ Frana Kranjca Celje, ter drugih odraslih spremljevalcev, je pohod zelo dobro uspel.

Kaja Roš, 5. b


2011/12

      PLANINSKI TABOR NA PEČOVNIŠKI KOČI      

Na zadnji šolski dan smo se planinci Mladinskega odseka Planinskega društva Grmada Celje, učenci Osnovne šole Frana Kranjca, odpravili na dvodnevni tabor, ki je od 22. do 24. junija potekal na Pečovniški koči. Družilo nas je zabavanje ob različnih igrah, jutranja telovadba, plezanje po umetni plezalni steni, hoja s hoduljami, vlečenje vrvi, pohod na Srebotnik ob spremstvu vodnika Vlada Čanžeka, počitek na njegovi domačiji, obisk lovca in policistov s policijskima psoma, druženje s taborniki ob tabornem ognju, prepevanje pesmi, igranje skritega prijatelja in nočni pogovori v šotorih.

Za našo lakoto so lepo skrbeli oskrbovalci koče:Vera, Roman, Coki, ki smo se jim pri vsakem obroku zahvalili s pesmijo. Tudi staršem smo na koncu pripravili kratek glasbeni zaključek in se zadovoljni poslovili. To je bil zares lep uvod v brezskrbne počitnice, največja zahvala pa gre organizatorki učiteljici in planinski vodnici PD Grmada Celje Metki Irgolič. Pa varen korak!  

 

Janja Đaković, prof. slovenskega jezika in spremljevalka na taboru

 

 

POHOD NA GRMADO IN MAKOVE IGRE

V nedeljo, 4. 6. 2012, smo se mladi planinci iz naše šole ( 36 otrok in 11 odraslih) odpravili na zadnji planinski pohod v letošnjem šolskem letu na Grmado 718 m in našo Pečovniško kočo. Tam so nam starejši planinci iz PD Grmade pripravili Makove igre: hojo na hoduljah, spuščanje po žici, plezanje po umetni steni, metanje obročev in streljanje s fračo. Preživeli smo čudovit sončen dan v naravi s prijatelji. Od 22. do 24. 6. 2012 bomo imeli planinski tabor na Pečovniški koči, kjer bomo spali v šotorih, raziskovali lepote naših hribov in se družili med seboj. Komaj že čakamo.

 

 

Metka Irgolič

 

 

 

      POHOD NA GOLICO   

5. maja smo se z mladimi planinci odpravili na Golico. Visoka je 1835 m. Znana je po številnih narcisah, ki zelo lepo dišijo. Prvi daljši postanek smo naredili na koči tik pod vrhom. Ta je čisto gol, brez dreves, zato se imenuje Golica. Od koče do vrha smo hodili eno uro. Tam nas je pričakal čudovit razgled na sosedno Avstrijo. Osvojeni vrh smo dokumentirali s skupinsko fotografijo. Bilo nas je 32 učencev in 8 spremljevalcev. Lepo vreme sta odnesla močan veter in dež. Toda to nas ni ustavilo, saj smo si nadeli pelerine in veselo odkorakali v sončno dolino. Tam nas je pričakal avtobus. Na avtobusu smo poslušala vice in pesmi. Nato smo se poslovili in s starši odšli domov. Veselimo se že naslednjega izleta!

 

 

           POHOD NA ZASAVSKO SVETO GORO        

FOTOGRAFIJE

V soboto, 3.3., so naši planinci in vodje odšli na pohod na Zasavsko Sveto goro in na GEOSS-a (geometrično središče Slovenije). Pohoda  se je udeležilo  33 učencev in 7 odraslih.  Zanimivost, ki so jo videli med potjo, je Vaška Situla, ki je najstarejši staroslovenski simbol iz obdobja na prehodu iz 6. v 5. stoletje pr. n. št.

Alisa Kiker, 6. a

 

 

        POHOD NA LISCO, 948 m       

 

V soboto, 7. 1. 2012, smo mladi planinci odšli na pohod na Lisco, 948 m. Lisca je razgleden vrh, ki se nahaja severno od Sevnice. Z vrha, na katerem stoji meteorološka radarska postaja, je lep razgled na Posavsko-Zasavsko hribovje, del Dolenjske, kjer se lepo vidijo Gorjanci, lep je tudi pogled na daljno Notranjsko, kjer nad prostranimi gozdovi izstopa Snežnik. Ob lepem vremenu, katerega smo imeli tudi mi, se vidijo Julijci, kjer je najvišji Triglav, Kamniško Savinjske Alpe, del Karavank. Le nekaj korakov pod vrhom Lisce pa se nahajate dve koči (Jurčkova in Tončkova koča).

V soboto smo hodili po Sloveniji, z vrha videli Hrvaško – Bjelolasico, Dolomite in Avstrijske hribe. Imeli smo se prelepo. Bilo nas je 42 otrok iz OŠ Frana Kranjca in 15 iz OŠ Lava, spremljalo pa nas je 8 vodnikov.

 

 

                            MIKLAVŽEV POHOD PO ŽERDONERJEVI POTI                        

 FOTOGRAFIJE-KOMENTARJI

 

V soboto, 3. 12. 2011, smo mladi planinci z OŠ Frana Kranjca odšli na pohod po obronkih Celja po Žerdonerjevi poti. Zbrali smo se ob 8.00 v mestnem parku v Celju in jo skupaj s starši in planinskimi vodniki PD Grmada Celje mahnili najprej po Srčni poti do Lovske koče, nadaljevali do Homa nad Košnico (570 m), kjer smo imeli postanek in žigosali dnevnike mladega planinca. Pot nas je vodila naprej do Slomnika (609 m), kjer smo pridobili drugi žig in v Tremerje do naše zadnje postaje pri Draksler. Tam nam je sv. Miklavž pustil tudi velik paket s čokoladnimi miklavžki. Pohod je trajal 7 ur, bilo je 20 otrok, 5 staršev in 3. planinski vodniki. Vreme je bilo sončno, nič kaj podobno mesecu decembru, saj smo hodili po suhem, rjavem listju, kar je bilo za hojo zelo ugodno.

Lep planinski pozdrav. Vidimo se na naslednjem planinskem pohodu v januarju na Lisci.

 

 

       PLANINSKI POHOD NA SLAVNIK, 1028 M      

 FOTOGRAFIJE-KOMENTARJI

V soboto, 12. 11. 2011, smo se mladi planinci odpravili na pohod na Slavnik. Bilo nas je 33 otrok in kar 7 odraslih spremljevalcev. Vreme je bilo sončno a vetrovno, tako da nas je na vrhu skoraj odpihnilo. Pri Tumovi koči na Slavniku smo v dnevnike mladega planinca odtisnili žig, napisali osnovne podatke o izletu ter narisali risbico najljubšega dogodka z izleta. Ko smo se vračali, smo na avtobusu imeli svoj radio Veseljak. Govorili smo si vice, peli in deklamirali, pa tudi poslušali glasbo in oglase. Bilo je lepo.

 

Zala Zupančič, 3. b

 

KOSTANJEV POHOD – 8. 10. 2011

 

FOTOGRAFIJE...

KOSTANJEV POHOD - komentarji

(Šentjur, Resevna, Vrunčev dom, Svetina, Pečovniška koča)

 

V soboto, 8. 10. 2011, smo se mladi planinci z OŠ Frana Kranjca in OŠ Lava, pod okriljem PD Grmada Celje, povzpeli po kostanjevi poti. Vseh skupaj nas je bilo 39 in imeli smo se zelo dobro.

Zbrali smo se na železniški postaji v Celju ob 7. 10 zjutraj, nato smo se z vlakom odpeljali do Šentjurja. Pot nas je vodila naprej po dolgi cestni in gozdni poti do naše prve postojanke – Resevne, 650 m, kjer smo najprej malicali, nato pa nabirali kostanj. Po 30 minutnem premoru, smo se odpravili naprej proti Vrunčevemu domu oz. Svetini, 680 m. Tudi tam smo imeli kratek počitek in pojedli, kar nam je v nahrbtnikih še ostalo. Potem smo se odpravili proti zadnji postojanki – Pečovniški koči, 620 m, kjer nas je čakal odličen golaž in pečen kostanj.

Med pohodom smo si ogledovali naravo, pomagalo nam je tudi vreme, ki je bilo lepo, zato smo še z večjo voljo peli planinske pesmi.

 

 

LEP PLANINSKI POZDRAV!

 

Matevž Gajšek, 8. a,

zvesti planinec

 

 


2010/2011

PLANINSKI TABOR - KOČA NA LOKI POD RADUHO

VEČ...

 

POHOD NA LOVRENŠKA JEZERA, 1520 m

fotografije...

 

V soboto, 14. 5. 2011, smo se mladi planinci PD Grmada Celje, odpravili na planinski pohod po Pohorju. Naš cilj so bila Lovrenška jezera. Vseh skupaj nas je bilo 40 otrok  in 10 odraslih. Vreme nam je služilo, saj je pihljal blag veter in grel nas je sonček. Pot ni bila naporna, saj smo premagali 200 nadmorskih metrov. Na koči na Pesku smo imeli malico in zaključek pohoda. Vsi dobre volje in nasmejanih obrazov smo se vrnili k svojim staršem.

                    Klemen Jagrič, 7.b

 

PLANINSKI POHOD PO MOZIRSKI PLANINI, BOSKOVEC

 

 

V soboto, 5. 2. 2011, je bil planinski pohod po Mozirski planini. Pohoda se je udeležilo 32 naših učencev in 9 učencev iz OŠ Lava. 11 odraslih je budno spremljalo vsak naš korak, saj je po snegu težko in drugače hoditi kot po travi. Vsega skupaj smo hodili 2,5 ure, največ zabave pa smo imeli z dričanjem po smučišču, ki zaradi pomanjkanja snega ni obratovalo. Imeli smo čudovito vreme, kar nam je omogočalo, da smo dosegli vrh Boskovec, 1590 m visok. Na vrhu je stolp in imeli smo čudovit razgled na Paški Kozjak, Velenjsko kotlino in na okoliške hribe.

                                                                                                                                        Iza Kragl, 6. a

 

 

ČRNI VRH, NAJVIŠJI VRH POHORJA

 

V soboto, 8. 1. 2011, smo se planinci odpravili na Črni vrh (1543 m), najvišji vrh Pohorja. Pohoda se je udeležilo 27 učencev iz OŠ Frana Kranjca in 11 učencev iz OŠ Lava ter 11 odraslih. Planinska vodnika sta bila Barbara Berkovič in Robi Koritnik. Na poti je bilo zelo megleno in pihal je močan veter  tako, da nas je kar prestavljalo po zraku. Nismo imeli velike sreče z vremenom, vendar smo se imeli kljub temu super. Najbolj pomembne in zanimive so bile plastične žogice iz avtomata v Grmovškovem domu. Skoraj cel avtomat smo izpraznili. Zanimiva je bila tudi vožnja nazaj, na avtobusu, saj smo poslušali prirejeni radio Veseljak, ki ga je vodil učenec Lan iz 6. a.

 

                                                 Alisa Kiker, 5. a

Fotogalerija 1 - Fotogalerija 2

 

MIKLAVŽEV POHOD

V soboto, 4. decembra, smo se mladi planinci OŠ Frana Kranjca Celje udeležili pohoda na Pečovniško kočo. Čeprav nas je bilo samo 19, smo se imeli super. Pot smo začeli pri ledeni dvorani v Celjskem parku. Najprej smo hodili po asfaltu, potem pa smo gazili po snegu. Ko smo prispeli na kočo, smo imeli podelitev bronastih in srebrnih planinskih znakov, od Miklavža smo dobili topel čaj, na koncu pa nam je Miklavž prinesel čokoladice v svoji podobi. Na pohod so bili vabljeni tudi starši, zraven pa je prišla tudi učiteljica Maris iz Estonije in presenetila nas je tudi učiteljica Martina Ostrožnik, ki je še lani nadomeščala učiteljico Veroniko Jelen Polak. Pot na vrh koče ni bila težka. Ko smo se vračali, pa smo šli po običajni poti, na kateri je bilo polno ledu, tako da smo se peljali z lopatkami, vrečkami ali pa kar po zadnji plati  J. Hodili smo 4 ure, pot pa končali v Zagradu pri gasilskem domu. Bilo je enkratno!!!!!!!!!!!!!!  In lahko vam je žal, če niste prišli.

 

                                                                                                            Laura Rozman, 5. b

Fotogalerija1, 2

 

PLANINSKI POHOD- PAŠKI KOZJAK

 

Na sončno soboto, 6. 11. 2010, smo se mladi planinci OŠ Frana Kranjca in OŠ Lava, pod budnim očesom planinskih vodnikov PD Grmada Celje, učiteljev in staršev, odpravili na Paški Kozjak, na vrh Visoko 991 m. Vseh skupaj je bilo 79 otrok in 10 odraslih. Pot smo pričeli v Dobrni in se že na začetku spopadli s strašnim klancem. Hodili smo 5 ur, pridobili smo 2 žiga, pohod pa končali v Paki pri Velenju. Najlepše je bilo hoditi po suhem, odpadlem listju, ki je pod nogami prav posebej šelestelo in ustvarjalo jesensko melodijo. Lepo se je bilo tudi smejati s prijatelji in seveda na vrhu pojesti zasluženo malico.

 

 Metka Irgolič

 


KOSTANJEV POHOD PLANINSKEGA KROŽKA

 

V soboto, 8. 10. 2010, smo s planinskim krožkom OŠ Frana Kranjca in OŠ Lava, odšli na kostanjev pohod na Resevno, Svetino in Pečovniško kočo. Mladih planincev je bilo 69, od tega 52 iz naše šole in 17 iz Lave. Naša pot se je pričela na železniški postaji v Celju ob 7.10, kjer smo se z vlakom odpeljali iz Celja do Šentjurja. Skupaj smo hodili 6 ur, na Pečovniški koči pa nas je za nagrado čakal gobji golaž in pečen kostanj. Starši in vodniki so bili zelo veseli in ponosni na nas, saj smo premagali 13 km kilometrov poti. Bilo je lepo, naslednjič bom zopet šla.

 

                                                       Maksine Vrečko, 6. a


Časovnica šentjur - Resevna - Svetina / Karta Resevna - Svetina - Tolsti vrh

 

 

Copyright Š 2010 oš frana kranjca, celje / all rights reserved.

 

 

Št. obiskov: