UNESCO DAN 23. 5. 2012  

 

V sredo, 23. 05. 2012, smo tudi letos izvedli UNESCO dan z naslovom Moje mesto skrivnosti šepeta. Učenci so skupaj s svojimi učiteljicami in zunanjimi sodelavci odkrivali skrivnosti o preteklosti našega mesta. Pouk se je iz šolskih klopi preselil na ulice celjskega mestnega jedra. Da je bil dan še zanimivejši, smo vključili tudi nekatere druge institucije kot so muzeji, knjižnice, arhivi ... in njihove strokovnjake. Vse izdelke in umetnije si lahko ogledate na razstavi v avli šole. Naklonjeno pa nam je bilo tudi vreme, saj nam je sonček, kljub slabi vremenski napovedi, svetil vse do prihoda nazaj v šolo.

                                      Vodja UNESCO dneva

                                                    Klavdija Krbavac


 FOTOGALERIJA


1.  RAZRED

Prvi razredi smo si ogledali Pelikanov atelje in v Hermanovem Brlogu ustvarjali svoje razglednice mesta Celja. Ta dan se nam je vtisnil globoko v naša srčka, saj smo se imeli zares krasno.

»Najbolj mi je bilo všeč, ko smo gledali v kamero potem pa smo dobili še knjigo o tem, kako je bilo v starih časih v Celju. Zelo zanimivo je bilo, ko je gospa govorila o starih fotografijah.« (LANA LEŠEK)

»Lepo mi je bilo, ko smo šli v Pelikana. Tam smo se naučil, da je Pelikan fotografiral črno-belo.« (GAŠPER KOPRIVC)

»Najbolj mi je bilo všeč, ko smo si ogledali kakšne kopalke so imeli v starih časih in ko smo risali razglednice.« (TEA HORVATIČ)

»Zelo mi je bilo všeč, ko sem bila v muzeju. Videla sem kako je Pelikan fotografiral in sobo (temnico), kjer je razvil slike.« (EVA ZALOŽNIK)

»Meni je bilo všeč, ko smo lahko pogledali skozi objektiv in videli učiteljici obrnjeni na glavo.« (TIA VORNŠEK)

KAJ NAM JE ŠE BILO VŠEČ:

·         ko sem bil v temnici

·         ker smo izdelovali razglednice

·         ko smo se igrali v banki

·         ko sem opazoval stare fotoaparate

·         ker sem videla, kako so se nekoč oblačili in v kakšnih oblačilih so se kopali …

·         ko smo gledali fotografije

·         všeč so mi bili mali stolčki na katerih so fotografirali otroke              (UČENCI 1. B)

 

 

2.  RAZRED

Ogledali smo si razstavo živeti v Celju in se sprehodili skozi staro obrtno ulico. Učenci smo v njej videli stare obrtniške poklice kot so: čevljar, krojač, staro lekarno ...  Potem pa smo si ogledali še razstavo Obrazi operete in reševali zanimive učne liste.

Po odhodu iz mesta smo v šoli ustvarjali v likovnih delavnicah: risanje oblačil iz starih časov, risanje starega gradu z ogljem ter izdelovanje lepljenke s čipko.

 

3.  RAZRED

Tretji razredi smo se odpravili na stari grad. Tam nam je gospa Katarina povedala resnično zgodbo o grofih, knezih in cesarju. Z njo smo si ogledali večino starega gradu. Odšli smo na Friderikov stolp in tam smo se tudi slikali. Bili smo v središču starega gradu. Ko smo se vrnili v šolo je začelo deževati. (JURE PAJK, 3. B)

 

4.  RAZRED

Na UNESCO dan smo četrti razredi zavrteli časovni stroj in se vrnili v preteklost – v čas celjskih grofov. Sprehodili smo se po poti srednjeveškega obzidja, ogledali ostanke stolpov in zidu ter izvedeli veliko o življenju v srednjeveškem mestu Celju. Spoznali smo, kako so živeli graščaki, kmetje in vitezi. Izdelali smo si viteške ščite in meče in obljubili, da se bomo trudili postati videzi. (4. A, 4. B)

 

5.  RAZRED

V sredo smo se zjutraj odpravili v muzej Mesto pod mestom. Tam smo si ogledali predmete iz starega Rima. Nato smo se odpravili v šolo, kjer smo se razdelili v skupine in ustvarjali: risali smo rimske bogove, si izdelali rimska oblačila in izdelovali oljenke iz das mase.

6.  RAZRED

Učenci šestih razredov smo se, z učiteljicama Matejo Rokavec in Kristino Radoš Janežič, odpravili v mestno jedro. Vsak izmed nas je že vnaprej poiskal nekaj zanimivosti o posamezni stavbi ali kulturnem spomeniku ter jih predstavil ostalim.

Nato smo se razdelili v dve skupini. V eni smo fotografirali in risali stavbe ter njihovo današnjo podobo primerjali s preteklo; v drugi skupini pa smo izvedli anketo, s pomočjo katere smo izvedeli, da mimoidoči kar dobro poznajo staro mestno jedro Celja.

S sončkom obsijani smo se imeli odlično.

Mladi novinarji iz 6. razreda

7.  RAZRED

Nekateri učenci 7. razreda so dan preživeli v zgodovinskem arhivu, kjer so si ustanovo ogledali, spoznali dela in naloge arhivista in rešili delovni list o Zgodovinskem arhivu Celje.
V nadaljevanju so izdelali lastno zgodovinsko listino - učno pismo obrtniškega vajenca za ceh, ki so si ga izbrali sami. Na listino so narisali cehovski simbol, jo spisali z arhivskim črnilom in peresom ter pečatili v vosek s pravim pečatom - žigom. Nastala je replika prave srednjeveške listine z visečim pečatom. Izdelke so odnesli v šolo, kjer so najlepše razstavili.                

Drugi učenci sedmega razreda pa smo si na Unesco dan podrobno ogledali Gosposko ulico v Celju, ki je že od nekdaj znana kot ulica obrtnikov. Najprej smo ulico kartirali, kar je za nas bilo nekaj novega, ker se s tem načinom dela še nismo srečali. Nato smo narisali že omenjeno ulico ali pa samo zanimive stavbe v njej. Sledil je kratek pogovor o storitvenih dejavnosti v Gosposki ulici nekoč in danes, potem pa smo se odpravili v Zgodovinski arhiv Celje. Tukaj so nam predstavili gradiva, ki jih hranijo, ogledali pa smo si tudi fotografsko zbirko mesta Celje. Podrobneje nas je zanimala Gosposka ulica, po naključju pa smo iz zbirke izvlekli fotografijo, na kateri je bil del Gosposke ulice, ki smo ga mi risali. Tako smo videli razliko, kako je ulica izgledala v začetku 20. stoletja in kako danes.

     

8.  RAZRED

Ogledali smo si arhitekturne znamenitosti v mestu Celje: vodni stolp, Špital, spominsko ploščo na južnih vratih, 1. gimnazijo, Cerkev sv. Danijela. Obiskali smo Pokrajinski muzej, kjer smo si ogledali zbirko o Celjskih grofih. Ogledali smo si tudi pročelja zgodovinskih zgradb: Narodni dom, Prothasijev dvorec, stara pošta z Merkurjem, Marijina cerkev z grobnico celjskih grofov, stara Lekarna, nekdanje obrtne hiše z izveski, kužno znamenje, Nemška hiša, Celjski dom.

VTISI:

-          všeč so mi bile lobanje Celjskih grofov in odrta koža (pas);

-          arhitekturne znamenitosti;

-          ogled muzeja;

-          predstavitev spodnjega gradu;

-          zgodba o Frideriku in Veroniki;

-          zgodovina celjskih grofov.

9.  RAZRED

V sredo, 23. 5. 2012, smo imeli Unesco dan. Odšli smo v mesto, kjer smo si ogledali spominska obeležja iz druge polovice 19. in 20. stoletja. Razdelili smo se v tri skupine in s pomočjo delovnih listov spoznavali spomenike in o njih tudi kaj več izvedeli. Na koncu pa smo odšli še v Stari Pisker, kjer so celjski zapori in razstava iz NOB. Dan je bil zelo zanimiv, izvedeli smo veliko novega, k naši dobri volji pa je pripomoglo še vreme.

                                                                                                    (Janja Nardin, 9. a)

 

 

 

 

Copyright Š 2010 oš frana kranjca, celje / all rights reserved.

 

 

Št. obiskov: