OTROCI V PROMETU

Opis: http://ads3.arctur.si/nova-gorica-gids/mma_bin_public.php?id=3427&src=min

 

 

 

 

Šole so odprle svoja vrata in naši otroci se vsak dan srečujejo s prednostmi in hkrati z nevarnostmi sodobnega prometa. Predvsem so izpostavljeni nevarnosti manjši otroci, ki zaradi svoje majhnosti ne morejo imeti dobrega pogleda na cesto.

Pri hoji in teku še niso dovolj spretni, predvsem pa imajo težave v prometu zaradi postopnosti zaznavnega in spoznavnega razvoja, zato ne smemo pozabiti, da:

·       nimajo tako širokega vidnega polja kot odrasli, zato kasneje vidijo vozila, ki prihajajo z leve ali desne,

·       dobro slišijo, vendar ne vedo natančno, s katere smeri slišijo vozilo,

·       ne znajo dobro presoditi hitrosti vozil in oceniti razdalje,

·       ne zmorejo dolgotrajne koncentracije,

·       njihova pozornost se hitro preusmerja na objekte, ki jih pritegnejo in mimogrede jih kaj zmoti,

·       ne razlikujejo dobro pojmov levo, desno.

Iz navedenih dejstev je ogrožena njihova varnost.

V šoli bomo v začetku leta poskrbeli za večjo varnost tako, da bomo v pogovorih, predavanjih, delavnicah, učnih sprehodih s policisti izobraževali in vzgajali otroke za varno vključevanje v promet. Poskrbeli bomo za spremstvo otrok do avtobusne postaje, šolska prometna služba bo ob sodelovanju predstavnikov ZŠAM-a skrbela za usmerjanje učencev po najbolj varni poti čez križišče.

Dejstvo, ki se ga moramo zavedati starši, je, da otroci posnemajo naša dejanja v prometu in da smo MI njihov ključen vzor v prometu.

Vedeti moramo, da hote in nehote otroka prometno vzgajamo vsak trenutek, ko smo z njim v prometu.
Otrok opazuje naše ravnanje in ga posnema. Bodimo mu dober zgled.

Ne samo takrat, ko ga skušamo naučiti najnujnejših prometnih pravil, temveč vedno, na sprehodu, na poti v šolo, na kolesarjenju ali v avtu.

Sprehodimo se z njim od doma do šole in ga naučimo, kako in kje lahko prečka cesto v domačem okolju, kako se vesti v križišču, po kateri strani ceste hodijo pešci, kako in kdaj uporabljati svetlobna telesa. Pri prevozu otrok le te dosledno zavarujmo z varnostnimi pasovi oziroma jih prevažajmo zavarovane v ustreznih sedežih.

Ni potrebno, da jih pripeljemo do šolskih vrat, saj s tem povzročamo gnečo, nestrpnost, povečamo možnost nesreče, otroke pa prikrajšamo za učne korake v prometu.

Brez vaje v prometu otrok tega ne bo znal uporabljati.

Opis: http://movingtoswdesert.com/image_store/uploads/8/0/0/6/9/ar12876337496008.png