UNESCO DAN 2011

 

V sredo, 25. 05. 2011, smo tudi letos izvedli UNESCO dan z naslovom Moje mesto skrivnosti šepeta. Projekt je namenjen ohranjanju kulturne dediščine. Učenci so skupaj s svojimi učiteljicami in zunanjimi sodelavci odkrivali skrivnosti o preteklosti našega mesta. Pouk se je iz šolskih klopi preselil na ulice celjskega mestnega jedra. Da je bil dan še zanimivejši, smo vključili tudi nekatere druge institucije kot so muzeji, knjižnice, arhivi ... in njihove strokovnjake.

                                                                                              Vodja UNESCO dneva

                          Klavdija Krbavac

Fotogalerija...


 »Majhni« umetniki

 

Učenci 1. razredov  smo obiskali Pelikanov atelje, kjer smo videli črno bele fotografije, starinske fotoaparate in objektive, oblačila, ki so jih nosili v tistem času in občudovali staro pohištvo. Najbolj zanimivo v ateljeju je bilo pokukati skozi fotoaparat, ker si videl vse obrnjeno na glavo ter pokriti si se moral s črno rjuho.

Delo smo nadaljevali v Hermanovem muzeju, kjer so nas prijazno sprejeli in odpeljali v sobo, kjer smo likovno ustvarjali. Naredili smo slike mesta Celje.

Za konec smo se še sprehodili po mestnih ulicah in nadaljevali pot skozi park do šole.

 

Anja Kunej

 


2.razred

Učenci 2. razreda smo imeli 24. maja 2011 Unesco dan. V Muzeju novejše zgodovine, v Hermanovem brlogu, smo si ogledali obrtno ulico starega mesta in dan zaključili z delavnico, kjer smo izdelali razglednico mesta Celje. Uživali smo! Več...

 

 


3.r

 

 


Knezi, grofje in kralji

Četrtošolci smo se odpravili v mesto Celje, kjer nam je učiteljica Vlasta pripovedovala o Keltih, Rimljanih in grofih.

Všeč mi je bilo, ko nam je učiteljica pokazala, kje je bila mučilnica in o ljubezni med Friderikom II. in Veroniko Deseniško.

Na koncu smo se odpravili v park, kjer smo pojedli malico in si naredili svoj ščit. Kronali so nas za kralje in kraljice.

                                                                                                                             Nika Pušnik, 4. b

 


Pokrajinski muzej in arheolog

Petošolci smo si na UNESCO DAN ogledali Pokrajinski muzej. Po ogledu, pa smo se v parku zabavali v  delavnicah.

Nekateri učenci smo spoznavali poklic arheologa in tudi arheološke najdbe, ki so jih izkopavali pri bregu (v bližini šole). Preden pa smo spoznali arheologa, pa smo napisali vprašanja, ki smo mu jih potem zastavili. Izvedeli smo, da se tudi arheologom reče žličkarji, saj so pri delu zelo natančni.

Učiteljičino arheološko presenečenje je bil okostnjak,  ki je živel, ko so še vladali pri nas rimljani.

Vsi smo se veliko smejali in se seveda tudi greli na soncu.

Alisa Kiker, 5. a

Rimljani v Mestu pod mestom

V sredo smo učenci 5. razreda izvedli dve delavnici. Tisti, ki smo se odločili za stilsko delavnico, je naš pouk potekal takole: najprej smo se vsi učenci, tudi učenci iz druge delavnice, odpravili v park. Nato smo tam pojedli malico in se odpravili v Mesto pod mestom. Po ogledu razstave smo se odpravili nazaj v park. Tam smo se najprej razdelili v skupine, nato pa smo se učenci iz stilske delavnice najprej pogovarjali o Rimljanih, kmalu pa je napočil trenutek, ki smo ga vsi čakali, in sicer oblekli smo se v njih. Občutek je bil super. Na žalost pa je prišel trenutek, ko smo morali oditi. Odpravili smo se nazaj v šolo in pojedli kosilo.

                                                                                                                                   Laura Rozman, 5. b

 

 


Od risarjev do računalniških mojstrov

Na Unesco dan naša učilnica ni bil razred, temveč kar ulice starega mestnega jedra v Celju. Po njih so nas v dveh skupinah popeljale učenke IV. OŠ, da bi nam razkazale znamenitosti. Po ogledu smo se razdelili v tri skupine. V prvi skupini si lahko narisal eno od treh izbranih znamenitosti, v drugi si lahko anketiral ljudi o tem, kako poznajo preteklost našega mesta, v tretji pa sta dva učenca izdelovala PowerPoint predstavitev s slikami, ki smo jih posneli med ogledom znamenitosti. Bil je zelo prijeten dan.

                                                                                                                                Nik Leban, 6. a

 

 


Izvedeli veliko novega o današnji ponudba

Skupina 13 učencev z učiteljico Metko Irgolič smo si ogledali izkopanine iz rimskih časov, ki jih kopljejo na Bregu.

Napotili smo se v Zgodovinski arhiv, kjer smo videli shranjene stare zapise, fotografije …

Tretja naša naloga pa je bila pregledati ponudbo lokalov v Gosposki ulici v Celju. Na to temo smo izvedli tudi anketo.

                                                                                                                 Žan Krumpačnik, 7. a

 

Izdelali mape, listine in pečate

Z učiteljem Bojanom Rebernakom smo se odpravili v Zgodovinski arhiv Celje. Najprej smo si ogledali nekaj kronik, redovalnico in še nekaj ostalih pisnih virov.

Izdelali smo si mape, listine in pečate. Po delavnicah smo izpolnjevali liste – enega za nas, drugega pa za zgodovinski arhiv.

Pomalicali smo in si ogledali še prispevek o zimi v starih časih.

Za konec smo odšli na sladoled in se odpravili proti šoli.

                                                                                                 Anemarie Adžič, 7. a

 


8. a na UNESCO dnevu

 

Zjutraj smo se vsi skupaj zbrali pred šolo in peš odšli v mesto. Ogledali smo si znamenite stavbe v Celju, kot so: Celjski dom, železniška postaja, stari trg … Odšli pa smo tudi v celjski Pokrajinski muzej in si ogledali znameniti strop. Izvedeli smo veliko zanimivosti. Po ogledu stropa pa smo sedli pred Osrednjo knjižnico Celje in risali. Morali smo narisati stavbo, ki se nam je zdela zanimiva. Ko smo vsi končali pa smo se vrnili nazaj v šolo.

                                                                                                                    Sanja Belac, 8. a


Novejša zgodovina Celja in Slovenije

 

V sredo, 25. 5. 2011, smo devetošolci obiskali Muzej novejše zgodovine Celje, kjer smo si ogledali razstavo na temo Osamosvojitev Slovenije. Po enournem izčrpnem ogledu razstave smo se sprehodili do spomenika borcev pred celjskim gledališčem. Umetniško smo prerisali spomenik po svojih najboljših močeh in zasluženo odšli v McDonalds, kjer se je končal naš dan poln vtisov.

                                                                                                             Filip Benjamin Korošec, 9. a

 


 

 

 

 

 

Copyright Š 2010 oš frana kranjca, celje / all rights reserved.

 

 

Št. obiskov: