TULIPANOV PROJEKT

2008-2009

(The Daffodil and Tulip Project)

 

 

 

 

 

The Daffodil and Tulip Project je mednarodni projekt v sodelovanju z organizacijo IEARN. Učenci okoli sveta se odločijo za čebulice narcis ali tulipanov in le-te posadijo po vsem svetu v istem tednu (zadnji teden v novembru: 23.30. november 2008). Učenci zbirajo informacije o podatkih skozi eksperiment in poročajo skupini. Skozi ta projekt učenci spoznavajo različne spretnosti in veščine na različnih nivojih. V času čakanja na cvetove se učenci vključijo v mednarodni forum na internetu, kjer prejmejo celo svoje uporabniško ime in geslo in razpravljajo o rezultatih z učenci iz različnih držav po celem svetu. Učenci imajo priložnost uporabljati:

-         matematična znanja (risanje grafov, pretvarjanje merskih enot v angleške merske enote in obratno, pretvarjanje temperature iz F v C in obratno …),

-         praktična naravoslovna znanja (postavljanje hipotez o učinkih na rast cvetov, zbiranje podatkov, primerjanje in analiziranje podatkov … ),

-         zemljepisna znanja (določanje zemljepisne širine in dolžine, učenje o drugih državah sveta in kulturah),

-         jezikovna znanja - tuji jeziki (glede na to, da si učenci dopisujejo med seboj in razpravljajo o rezultatih ter procesih rasti tulipanov, uporabljajo kot sredstvo sporočanja tuj jezik (angleščina)).

 

Letos bomo na Osnovni šoli Frana Kranjca prvič sodelovali v tem projektu. Pri projektu bomo sodelovali učenci 8. a razreda pod mentorstvom naše učiteljice Aleksandre Velenšek.

 

 

Ker projekt na naši šoli poteka prvo leto in se moramo pohvaliti s čisto novo šolo, smo za namen tega projekta uredili zunanjo gredico. Pri tem nam ne bi uspelo brez pomoči našega glavnega pokrovitelja:

 

 

Podjetju Cinkarni Celje se na tem mestu iz srca zahvaljujemo.

 

Sajenje je na naši šoli potekalo 28. novembra 2008. Učenci 8. a razreda, ki aktivno sodelujejo v projektu,  so bili vodiči in ostalim učencem dajali informacije v zvezi s sajenjem tulipanov. Če vas zanima, kaj so učencem povedali, kliknite na to povezavo!

 

Dan bi lahko opisali kot zelo mrzel, saj je bilo zunaj le -2 stopinji Celzija, mi pa smo zunaj stali dlje časa. Tudi zemlja je zmrznila. Na srečo sta naša pridna pomočnika, gospod Danijel Štor in gospa Ida Vizjak gredico in luknjice pripravila že v prejšnjih dneh.

 

Učenke 8. a razreda smo povprašali tudi o tem, kaj od projekta pričakujejo. Tukaj so njihovi odgovori:

Od projekta pričakujem, da se bodo učenci veselili in da bodo tulipani lepo zrastli. Seveda je najpomembnejše, da se bodo učenci kaj naučili. Projekt se mi zdi zelo zanimiv.

 

Maruša, 8. a

Da bo učencem všeč, da bodo tulipane sadili z veseljem in da bo seveda uspel. Da bo ta projekt učencem v veselje!

 

Ula, 8. a

Učenci 8. a razreda so za mednarodni forum in galerijo posneli video posnetek s predstavitvijo naše šole in dneva sajenja, t. i. planting day. Seveda so govorili v angleščini. V tej vlogi so se odlično znašli, zato poglejte posnetek z njihovo predstavitvijo!

 

Če vas zanima, kaj so učenci povedali po angleško, kliknite na to povezavo!

 

Oglejte si fotografije z dneva saditve!

 

Rast tulipanov bomo redno spremljali. Nekaj smo jih posadili tudi v lončke in jih postavili na različne lokacije, da bomo ugotavljali dejavnike, ki vplivajo na njihovo rast ter primerjali rast zunaj in znotraj. Torej se je naše delo šele začelo!

 

O vsem bomo poročali na naši spletni strani. Ko bodo začeli tulipani rasti, bodo učenci poročali o rezultatih na mednarodnem forumu in si o tem dopisovali z učenci okoli sveta, ki so prav tako vključeni v projekt. Vse to si boste lahko prebrali tukaj, zato nas redno spremljajte!

 

 

 

 

 

 

TULIPANI - NAVODILA

Naj vam najprej nekaj povemo o tulipanih. Domovina tulipana je Azija in tudi njegovo ime izhaja iz izpeljanke azijske besede za turban. Po vsej verjetnosti iz starega turškega običaja, ko so možje nosili na turbanu cvet ali pa, ker je cvet tulipana po obliki spominjal na turban. V Evropi so tulipan prvič omenjali v 16. stoletju in ga velikokrat povezujemo z Nizozemsko.

 

Pa se posvetimo sajenju. Kot vidite, je že naša greda pripravljena na sajenje. Primeren čas za sajenje tulipanov je od oktobra do decembra oziroma dokler zemlja ne zmrzne. Tla morajo biti rahla in prepustna za vodo. V prevlažnih in zbitih tleh čebulica lahko zgnije. Čebulice tulipanov sadimo na globino dvakratne do trikratne velikosti čebulice, to je 10–15 cm globoko.

 

Razdalja sajenja je odvisna od tipa tulipana. Pri navadnih je dovolj 10–15 cm, pri večcvetnih tudi več. Pred sajenjem tla zrahljamo, z motiko ali s sadilnikom čebulic naredimo luknjo, pravilno vstavimo čebulico in jo prekrijemo. Po sajenju čebulice zalijemo, če je jesen suha, pa jih redno zalivamo tudi kasneje. Kot vidite, so luknjice že narejene. Vaša naloga je samo to, da pravilno vstavite čebulico in narahlo prekrijete z zemljo.

 

 

 

THE DAFFODIL AND TULIP PROJECT AT

FRAN KRANJC PRIMARY SCHOOL

FROM CELJE, SLOVENIA

Part 1

 

Greetings from Slovenia! It's the twenty-eighth of November and this is the day we have all been waiting for. Itis the planting day. The weather is rather cold, -2 degrees in the morning and about 3 degrees in the afternoon. There has been some snow and rain this week.

 

But first we would like to present you our new school that was rebuilt at the beginning of this year. We are very proud to attend this new school. Everything in it is completely new. But our school has a long tradition.

 

It all started in the year nineteen thirty-nine when Fran Kranjc gave his own land for the purpose to build a primary school. Our school is called Fran Kranjc Primary School and is situated in Celje. Celje is the third biggest city in Slovenia. And now let's go back to our project.

 

This is our first year in this project and for its purpose we have created the garden. Each pupil of our school is going to plant his own tulip bulb.

 

And now let's present ourselves. We are the pupils of the eighth grade. Our class teacher is Mrs Aleksandra Velenšek and we are going to participate in this project actively. Today we are the guides and we help the pupils with the planting.

 

Now, let's look how the pupils can handle the planting. Well, I think they are doing their work very well and we all hope that our tulip bulbs will turn into beautiful tulips. That's all from us for now. Bye!

 

 

 

Copyright Š 2004 oš frana kranjca, celje / all rights reserved.

 

 

Št. obiskov: