DOBRE VESTI 2009

 
     

Letošnji projekt Dobre vesti je po začetnih težavah le zaživel. Po februarskem sestanku in novi temi, Glasba povezuje, ki nas je zares združila.

Do vrhunca projekta smo bili zelo pridni. Pisali smo članke na temo glasba in jih objavljali na uradnih spletnih straneh. O odnosu do glasbe smo povprašali naše devetošolce in nato rezultate posredovali v Maribor, kjer so naredili popoln pregled in nam ga predstavili na taboru.

Z osnovno šolo Črešnjevec smo izvedli tudi videokonferenco, na kateri smo si izmenjali informacije o poslušanju glasbe devetošolcev in pridali tudi naše glasbene izkušnje. Predvsem pa smo se spoznali, da nam je bilo na taboru lažje. 

Na zaključku projekta, na taboru na Senovem, so našo šolo zastopali štirje učenci. In sicer Ana Ašič, Janja Jurak, Luka Končan in Peter Mraz, vsi iz 7. a.  

Letos je bil tabor prava uspešnica. Plesne in glasbene predstavitve šol za uvod tabora, nato pa plesne in glasbene delavnice, ki so premostile še zadnje zavore med udeleženci. Naslednji dan so različne teme na okrogli mizi zanetile že kar preburne debate. Delavnice ročnih spretnosti so bile zelo zabavne. Tabor pa smo zaključili z izletom v nuklearko Krško in se še žalostni poslovili od naših gostiteljev. 

Na šoli smo predstavili naše delo v vitrini šole.

 

Mentorica, Veronika Jelen Polak


ČLANKI

Moja pesem

Moja naloga - glasba Moj najljubši band - Slipknot
Udeležba na mednarodnem klavirskem tekmovanju Korajža velja

Glasba združuje

Glasba in jaz Glasba in jaz-LUKA GLASBA NAS POVEZUJE
 

 

 

Moja pesem

Jaz zelo rada poslušam glasbo. Meni najljubša glasba je Greh v pesku pevke Sanje Grohar. Zelo rada imam glasbo, zato tudi obiskujem glasbeno šolo. Igram namreč prečno flavto. Igram tudi v orkestru štorskih železarjev. Glasbo rada poslušam že od četrtega leta naprej. Najrajši igram kar brez not, po posluhu.

Saša Sivka, 7. a


Moja naloga - glasba

 

Pozdravljeni!

 

Učiteljica mi je dala malce začinjeno nalogo. Napisati moram članek, ki se navezuje na glasbo v mojem življenju!

 

Glasbo obožujem že od kar se z njo ukvarjam z kančkom ''profesionalnosti''. Hodim v glasbeno šolo,  kjer igram harmoniko. Že kar vem kaj si sedaj mislite! Ampak vsi, ki ste takšnega mišljenja, se hudo motite. Poslušam zelo raznovrstno glasbo. No, res pa je, da ne maram metala in vseh njegovih celo bolj neznosnih oblik kot so hard metal, house… No, tudi rap glasbe ne poslušam.

Če me kdo vpraša, kakšno glasbo poslušam in ali imam kakšnega glasbenega idola med glasbeniki v Sloveniji ali pa drugod, mu preprosto odgovorim: »Poslušam vse razen…« vam že zgoraj omenjenih zvrsti. Najraje imam kakšne smešne in vesele izvajalce kot sta Adi Smolar ali pa Miran Rudan. S tujih glasbenih lestvic rad slišim Green day, Amy Winehouse ali Davorja Rudolfi.

 

Z glasbo se ukvarjam že dobrih pet let in imam kar dober vpogled na to obdobje. Mislim, da se je z glasbo kar dobro ukvarjati, saj ti lahko glasba kdaj v življenju predstavlja tudi vir preživetja! Poleg tega se bo glasba ves čas razvijala, saj ima menda vsak rad glasbo, pa četudi so naši okusi različni. Vredno je poskusiti!

 

No, da ne bom predolg, naj zdaj končam to mojo nalogo.

 

Primož Vipotnik, 7. a

 


Moj najljubši band - Slipknot

Moja najljubša glasbena skupina so Slipknot. Ameriški heavy metalci so na sceni že od leta 1995. V tem času so izdali štiri albume in dosegli svetovno slavo. Prvi album z naslovom “Slipknot” so izdali leta 1999, zadnjega z naslovom  “All Hope Is Gone” pa lansko leto. Ta je tudi najuspešnejši album skupine do danes. Na lestvici Billboard 200 se je namreč uvrstil na prvo mesto.  Skupina ima danes osem članov, ki so se že večkrat zamenjali. Metalci so znani tudi po svoji podobi, ki danes že niti ni več tako zelo neobičajna za bande tega glasbenega žanra. Na odru imajo oblečene uniforme, vsak član pa nosi svojo masko. Kritiki jim pogosto očitajo, da gre le za način, kako prodati svojo glasbo, vendar naj bi se na ta način člani oddaljili od sebe in se približali glasbi, ki jo ustvarjajo.

Peter Mraz, 7. a

 


Udeležba na mednarodnem klavirskem tekmovanju

 

Bila sem na mednarodnem tekmovanju za klavir v Beogradu. Mesto je samo po sebi lepo. Še posebno Dedinje, kjer so vile. Na tekmovanje je bilo veliko prijavljenih, in zdelo se mi je, da so vsi boljši kot jaz. Na koncu sem bila presenečena, saj sem dobila tretjo nagrado. To je bila res dobra izkušnja zame, saj mi je uspelo program odigrati odlično in dobila sem visoke ocene. Spoznala sem nekaj prijateljev in srečala nekaj starih.

Tudi na seminarju improvizacije v Ljubljani je bilo super. Predavatelj Konstantin Bogino mi je povedal veliko novih stvari, ki mi bodo pri igranju klavirja prišle prav. Imela sem manjšo nezgodo z notami. Pozabila sem jih doma in sem tako morala kupiti nove. Tudi to je bila zame zanimiva izkušnja, ki je ne bom pozabila.

 

Ana Ašič, 7.a

 


Korajža velja

Saška in jaz sva se odločili, da bova kar skupaj nastopili na glasbeni prireditvi Korajža velja. Najprej sva morali izbrati pesem. Bilo je potrebno pošteno razmisliti. No, ker nama je všeč Britney Spears, sva izbrali njeno pesem z naslovom I'm not a girl. Vadili sva pri Saši, saj nama njen oče naredil iz te pesmi midi. Prišel je čas za nastop. Bili sva že nestrpni, hkrati pa naju je bilo tudi sram, saj so bili v občinstvu najini sošolci in veliko drugih učencev. Zmage nisva pričakovali, saj je bila konkurenca zares huda. A vseeno… Ob razglasitvi rezultatov in spoznanju, da nisva zmagali, naju je Sarina mamica potolažila s čokoladnimi bomboni.

Saša Sivka in Sarah Krapše, 7. a

 


Glasba združuje

 

Pozdravljeni!

 

Sem Janja Jurak. Naj vam zaupam katero glasbo najraje poslušam. Rada imam pesmi različnih izvajalcev. Med njimi so Avril Lavigne, Ashley Tisdale, High school musical… Tako se nikoli ne morem odločiti, katera mi je najbolj všeč. Njihovo glasbo rada poslušam, saj so mi že sami izvajalci zelo všeč. Poleg tega pa so tudi njihove skladbe zelo zabavne. Pri njih mi je še posebej všeč to, da na svojih koncertih poleg petja tudi plešejo in igrajo.

 

K poslušanju glasbe bi rada pritegnila še veliko mladih, saj res menim, da glasba združuje.

 

Janja Jurak, 7. a

 


Glasba in jaz

 

Jaz poslušam rock in metal pesmi. Zelo rad poslušam pesmi,  ker me pomirijo. Moja najljubša glasbena skupina je Evanescence. Ime skupine v slovenščini pomeni izginotje. V skupini je pet članov. Imajo pevko, dva kitarista in dva bobnarja. Ta glasbena skupina je že kar dolgo na sceni. Govori se, da se bodo razšli. Osvojili so že veliko nagrad, med njimi tudi Grammy-ja. Skupino sta ustvarila glavna pevka Amy Lee in pa njen prijatelj Ben Moody. Kmalu za tem  pa so izdali drugi studijski album z naslovom Fallen, na katerem je tudi pesem Bring me to life, s katero je skupina zaslovela po vsem svetu. Ben Moody je po izdaji tega albuma kmalu zapustil skupino, zamenjal pa ga je Terry Balsamo (pevec skupine Cold).

 

                                                                                               Žan Čremožnik, 7.a


Glasba in jaz

 

Rad poslušam glasbo, predvsem v prostem času in med vikendi. Rad poslušam domače pesmi ali tako imenovano narodnozabavno, razne »remix« izvedbe in tudi melodije zvonjenja na mobitelu. Kar zares sovražim je rock'n'roll.

 

Glasbe sicer ne poslušam vsak dan, vendar pa si zavrtim kakšen komad, da me pomiri pred živčnim zlomom!

           

Luka Končan, 7.a

 


GLASBA NAS POVEZUJE – ODGOVORI DEVETOŠOLCEV OŠ FRANA KRANJCA CELJE (27 učencev)

 

Pozdravljeni devetošolci!

 

Na OŠ Tabor II Maribor smo se devetošolci odločili, da z anketo povprašamo vrstnike o tem, kaj jim glasba pomeni in katere vrste glasbe največ poslušajo. Zanima nas namreč, če devetošolci v mestih izbirajo drugačno glasbo kot vrstniki na podeželskih šolah.

 

Anketa je anonimna in veseli bomo, če boste na vprašanja iskreno odgovorili.

 

Hvala!

 

  1. Katere zvrsti glasbe največ poslušaš?

 

·         Tehno – 9 učencev

·         Pop – 15 učencev

·         Rock – 20 učencev

·         Emo – 1 učenec

·         Metal – 5 učencev

·         Zabavno – 0 učencev

·         Narodnozabavno – 1 učenec

·         Turbofolk - 0 učencev

·         Klasično – 1 učenec

·         Rap – 7 učencev

·         Drugo: house – 4 učenci, hardrock – 1 učenec, hardcore – 2 učenca, hardstyle – 1 učenec, country – 1 učenec, reggae – 1 učenec, R'n'B – 1 učenec, akustika – 1 učenec, punk – 1 učenec, hip hop – 2 učenca, dance – 1 učenec

 

  1. Zakaj izbiraš tako glasbo?

 

    • Je »in«. – 2 učenca
    • Jo poslušajo moji prijatelji. – 3 učencev
    • Izraža mojo osebnost in najpogostejše ravnanje. – 11 učencev
    • Mi omogoča, da se tudi vizuelno poistovetim z njo ( obleka, pričeska, nakit…). – 3 učenci
    • Ker se z njo srečujem na plesih, prireditvah… - 2 učenca
    • Drugo: Ker je cool. – 1 učenec; Ker mi je všeč. – 10 učencev; Za sprostitev. – 2 učenca.

 

  1. Kje in kdaj te glasba najpogosteje spremlja?

 

·         Poslušam jo, ko se učim. – 10 učencev

·         Poslušam jo, ko imam prosti čas. – 26 učencev

·         Obiskujem koncerte in druge glasbene prireditve. – 6 učencev

·         »Zbiram« posnetke, da jih lahko poslušam. – 7 učencev

·         Poslušam glasbene oddaje ( TV, radio … ) – 15 učencev

·         Drugo: Ves čas. – 2 učenca; Na zabavah. – 1 učenec; Glasbena šola - 1 učenec; Pri športu – 1 učenec

  1. Ali se tudi oblačiš v stilu izbrane glasbe?

 

DA – 7 učencev                                 NE – 19 učencev

 

 

 

  1. Kako te zaradi tega sprejema okolica?

 

 

Me sprejema - 25 učencev                             Me ne sprejema – 2 učenca

 

 

 

  1. Ali imajo tvoji prijatelji/sošolci enak glasbeni okus kot ti?

 

DA – 13 učencev                               NE – 13 učencev

 

 

 

  1. Če si odgovoril za DA, napiši zakaj?

 

-          Ker je popularna in jo imajo tudi drugi radi. – 1 učenec

-          Kar je komu všeč, zato eni ja, drugi ne. – 2 učenca

-          Ne vem. – 2 učenca

-          Ker nam je všeč. – 4 učenci

 

  1. Zaupaj nam svojega »naj pevca oz. naj skupino«.

 

-          Mozart Season, Hawthorne Heights, Nevershoutnever, Yellowcard, Armor for sleep, Aiden Alesana, The Devil Wears Prada, Bring Me the Horizon, I Killed the Prom Queen, Sum41, Good Charlotte,

 

 

Hvala za odgovore in mnogo užitkov ob poslušanju GLASBE!

 

 

Copyright Š 2004 oš frana kranjca, celje / all rights reserved.

 

 

Št. obiskov: